Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Fujitsu Celsius H230 - мобилна графична станция с ATI FireGL V5000 и S-IPS дисплей

Не за първи път при нас се тества мобилна графична станция (Mobile Workstation) от висок клас, затова спрямо Fujitsu Siemens Celsius H230 (Model: E8020) ще спестим суперлативите, с които удостоихме тестваните в по-ранни наши статии аналогични модели IBM Thinkpad T43p, HP Compaq nw8240 и DELL Precision M70.
Fujitsu Celsius H230, както и конкурентите му по клас се отличава спрямо стандартните лаптопи със здрав магнезиев корпус, отличен дисплей с висока резолюция, мощен за времето си Pentium M (Dothan) процесор и производителна дори и според съвременните стандарти професионална графична видеокарта FireGL.
 
Можем да кажем, че Fujitsu Celsius H230 комбинира всичките най-добри страни на своите конкуренти – невероятният S-IPS дисплей, ползван и от IBM Thinkpad T43p (на който обаче му липсваше максимално производителна видеокарта), видеокарта ATI Mobility FireGL V5000, която е идентична с тази на HP Compaq nw8240 и близка като производителност до Nvidia Quadro FX1400 в DELL Precision M70.
За разлика от своите конкуренти (например IBM Thinkpad T43p), Celsius H230 използва пълноценна Sonoma платформа със SATA диск (даващ му неограничена възможност за ъпгрейт на дисковото пространство).
Моделът на Fujitsu няма конкуренция откъм допълнителни екстри като Serial (COM) порт, Parallel (LPT) порт, Bluetooth, 1394 (FireWire), 4 x USB 2.0, Card Reader (SD Card), ExpressCard - Type I/II, PC Card, Infrared, оптичен звуков изход и дори PS2.
Отлично впечатление прави и информативния LCD панел над клавиатурата, показващ заряда на батерията, четенето на твърдия диск и друга информация.

Общи впечатления
 
Първото, с което Fujitsu Celsius H230 ни впечатлява е с невероятния си S-IPS дисплей с резолюция 1600x1200. Не очаквахме, че освен IBM Thinkpad T42p/T43p, друг лаптоп може да има такава скъпа и качествена матрица, но ето че не всички таблици и данни за IPS лаптопите в Интернет са пълни, защото този модел не фигурира в почти никоя от тях. От друга страна Fujitsu имат утвърдена репутация на компания, ползваща професионални панели в LCD мониторите си и AFFS дисплеи в таблетите си (имаме и ревю за такъв модел) и е очаквано във върховия си клас мобилни графични станции да използват именно IPS панел.
Като здравина на корпуса не може да имаме никакви забележки към Celsius H230 – сравнен със своите конкуренти, той максимално се доближава като здравина и солидност до IBM Thinkpad T43p.
Клавиатура, тачпад и трак-поинт също са на изненадващо (за не-Thinkpad лаптоп) високо ниво. Тук е момента да спомена, че след известно време работа със светлата клавиатура на Fujitsu, тя ми се стори много по-подходяща за работа от стандартните черни клавиатури.
Батерията надмина всички наши очаквания – докато за да се осигурят малко над два часа работа на батерия с енергоемкия S-IPS дисплей при Thinkpad T43p се ползва усилената (и грозно стърчаща) батерия, Celsius H230 със стандарна батерия може да работи автономно над 3 часа! И това е ползвана батерия (над две години), но – Made in Japan. Ако нямате стандартен (потребителски клас) лаптоп, попитайте свои познати, колко време е държала капацитета си новата им батерия.

Тестове
Конкуренти на Fijitsu Siemens Celsius H230 в тестовите сравнения ще бъдат:
- HP Compaq nw8240 - Mobile Workstation с идентични хардуерни параметри;
- IBM Thinkpad T43p - еталонът за графична станция с перфектен дисплей, чийто изненадващ сериозен конкурент се оказва именно героят на настоящето ревю;
- IBM Thinkpad T42p - още един "шампион" сред графичните станции от по-старо (но може би по-надеждно) поколение;
- DELL Precision M70 - "тежката артилерия" сред Мobile Workstation (в прекия и в преносен смисъл), лаптоп с чудовищната за времето си 256-битова NVidia Quadro FX Go 1400 и прекрасен (за технологията си) TN+Film дисплей с висока резолюция;
- DELL Latitude D820 - съвременен двуядрен бизнес лаптоп с NVidia Quadro NVS110m.

Най-интересният за всеки (включително и за нас тест) е 3DMark. FireGL V5000 с малко отстъпва на Quadro FX Go 1400, но е далеч по-подходяща за игри от FireGL V3200, FireGL T2 и дори от Quadro NVS110m (която в последните тестове показва добра производителност поради наличието на PS 3.0). Правейки аналогия с игровите видеокарти трябва да спомена, че FireGL V5000 има аналогично ядро на Radeon X700, FireGL V3200 е аналог на Radeon X600, FireGL T2 е аналог на Radeon 9600, Quadro FX Go 1400 е аналог на GeForce 6800, а Quadro NVS110m е аналог на GeForce 7300.
Най-важният тест за лаптопи от подобен клас, разбира се е професионалният ОpenGL пакет на SPEC. ATI FireGL V5000 е победител в този тест с малка, но видима преднина пред Quadro FX Go 1400. Fujitsu Celsius H230 нанася сериозен удар на главният си конкурент IBM Thinkpad T43p, показвайки по убедителен начин превъзходството на главния хардуерен компонент за лаптоп от клас Workstation (видеокартата и производителността в ОpenGL).
"Игровият" OpenGL тест Aquamark "унижава" в още по-голяма степен "мечтата" на всеки хардуерен маниак (Thinkpad T43p).
Изключително интересен (нелогичен и изненаващ) реванш взима Thinkpad T43p в Cinebench. Quadro FX Go 1400 от своя страна демонстрира над 3-пъти по-добра производителност над равностояният досега FireGL V5000.
PCMark 2005 показва изключително скучни за коментиране резултати на почти пълно равенство на Pentium M графичните станции.
И в Everest ситуацията не е по-различна - еднакви процесори, еднаква производителност.
Поредната демонстрация на загубено време за тестване на еднакви платформи и процесори в Sciense Mark.
Отново нищо за коментиране и в шахматния Fritz Chess. Все пак извода е - ако не сте Каспаров, избягвайте да играете с многоядрени процесори.
Явно наистина сме подбрали прекалено равностойни машини, след като даже в Super Pi няма какво да се коментира.

Видеопрезентация
Така изглежда Fujitsu Celsius H230 сравнен със стандартен TN+Film лаптоп (DELL Latitude D520).
Сравняваме S-IPS лаптопа на Fujitsu с TN лаптоп от среден клас (DELL Latitude D520), TN лаптоп от бизнес клас (HP Compaq nc6320) и с основният му конкурент (IBM Thinkpad T43p).
Гледането на филми на Fujitsu Celsius H230 е истинско удоволствие и това се вижда най-добре чрез сравнение със стандартен настолен LCD монитор.
Виждате бързодействието на видеокартата на Celsius H230 в 3DMark и SPECViewPerf - сравнете ги с вашия домашен лаптоп.

Заключение
Изводът е сензационен за всички компетентни любители на компютърната техника - IBM Thinkpad T43p има сериозен и в много отношения дори по-добър конкурент с аналогичен S-IPS дисплей и по-производителна FireGL видеокарта и това е Fujitsu Siemens Celsius H230!

Най-голям асортимент от Mobile Workstation с професионални графични карти и качествени дисплеи може да откриете в нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни