Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ремаркетирани лаптопи от HP ("Remanufactured by HP" ) - какво означава това?

Немалка част от купувачите изпитват резерви към сравнително новото определение за лаптоп с по-ниска от пазарната цена, а именно - ремаркетиран продукт. Какво все пак означава ремаркетиран лаптоп?
Това понятие се използва основно за лаптопите на HP, които чрез добра маркетингова стратегия за работа с крайни клиенти, дилъри и корпоративни клиенти се борят да бъдат №1 на пазара (през 2009г. в Европа). За това, разбира се допринесе и оттеглянето на IBM, чиито
лаптопи бяха недостижими по качество, надеждност и дизайн.
Според информация от сайта на HP, компанията предлага програма Renew, която се дефинира така:
"Remanufactured by HP" products from the Remarketing program of Hewlett Packard Personal systems Group have been carefully tested and refurbished to a functional condition equivalent to a new product.
They are sourced from customer returns, ex-demonstration stock, factory excess and cancelled orders. They may have certain cosmetics imperfections; the list of accessories and applications delivered with the products may also vary from the offering on a new product.
They are backed by the HP original manufacturer’s warranty in countries where the equivalent new platform is sold.
Това означава, че всички ремаркетирани продукти са внимателно тествани и при необходимост са отремонтирани до функционален аналог на нов продукт, но не могат да се дефинират и продават като нов продукт.
Възможно е ремаркетираният лаптоп да няма диск със софтуер, по което се различават от оферираните нови продукти.
Наличните ремаркетирани лаптопи се получават в следствие на:
- демонстрационна стока (в магазини и шоу-руми например);
- производствен излишък (китайците умора нямат);
- отказани поръчки от корпоративни клиенти или търговски вериги (финансова криза е все пак);
- връщане от клиенти, които стоката не ги "кефи" по една или друга причина (не се връзва на кухненското обзавеждане, не става за CRYSIS, момичето, което има рожден ден след седмица си е намерило друго гадже и т.н).

Всички "реамаркетирани" продукти на HP имат гаранция от 12 мес. за конфигурацията и 6мес. за батерията в страните, в които HP има официално представителство. България не е сред страните в които нормалните компании си позволяват официално представителтсво. Преди няколко години HP се оттегли от нас, поради шуро-баджанащина и некадърност на прехвалените ни "специалисти". Проверете за актуалното състояние на представителството на HP в България към датата, в която четете тази статия.

Наличието на "ремаркетирани" лаптопи дават чудесна възможност, особено в период на икономическа криза да се ползват последни модели машини на много по-ниски цени.
Личните ми впечатления от "ремаркетираните" лаптопи на HP са базирани на работата и тестовете на нови модели, присъствали в нашата "тестова лаборатория" и са следните:
- много лесно се различават "върнатите от клиенти" машини от реално неползваните (залежала, демонстрационна или стока от отказана поръчка). Един поглед върху клавиатурата показва това (лъскавина от ползване);
- голяма част от машините идват без никаква следа от употреба или само с леки следи от транспорт;
- нямаме голям брой рекламации от продадените през RMania многобройни HP Pavilion (dv2000, dv6000, dv9000)*;
- dv4 и dv5 явно "изненадват" купувачите си с "крещящия" дизайн, тъй като тези изключително нови модели идват на практика без никаква следа от употреба и пълен набор рекламни лепенки;
- както и за всяка голяма компания, HP прави конструктивни грешки (най-вече избирайки недобър под-изпълнител). Изтеглят се масово от пазара проблемни серии или дори цели модели, като слабите места се оправят (за сметка на подизпълнителя). Ремаркетирания по този начин лаптоп с поправен конструктивен дефект реално е доста качествена и надеждна техника, пусната на пазара на значително по-ниска цена (дори от производствената).

* Уточнение към м. май, 2010г. Почти всички, ремаркетирани лаптопи на HP (основно dv9000), базирани на AMD процесор и NVidia видеокарта дефектираха (4-ри месеца след излизане на статията). Intel Core Duo и Intel Core2Duo HP Pavilion не са дефектирали в течение на гаранционния си период.
Коментар за 2010-та година. Проблемните периоди с много конструктивен брак явно отминаха за HP - доста по-малко модели вече са базирани на AMD платформи, почти изцяло се ползват значително по-надеждните ATI видеокарти. През 2010-та година по програмата RENEW  на HP вноса на "ремаркетирани" модели е много по-нисък. Вероятно това е свързано и със значително по-евтините и не по-малко качествени нови модели на DELL, които заливат пазара ни. DELL Latitude създава много по-малко сервизни главоболия от HP и след като компанията превзе пазара на САЩ, явно това предстои и за Европа, защото корпоративният пазар не прави компромиси с качеството и само на бивша слава не се правят сделки. Пример за това е Lenovo, който изпадна от "корпоративният клон", тъй като не се справи с очакванията да осигури съпоставимо качество с това на IBM.

2 коментара:

Анонимен каза...

"Преди няколко години HP се оттегли от нас" - това не го разбрах.
Търговското представителство е тук от доста отдавна и не знам да се е оттегляло.
В HP Global Bulgaria Delivery Center работят около 2000 души.

Ако става дума за това, че сервизирането се извършва от партньори - да, стандартна практика. HP работи основно с партньори в цял свят.

Анонимен каза...

Търговското представителство...
А къде отидоха проектите за иновационен център, аутсорсинг и т.н.?
Иначе търговско представителство на HP вероятно има и в Сомалия и Никарагуа.
Как търговското представителство на HP България обезщети собствениците на масово дефектиращите си лаптопи?
Да препоръчате един кадърен "сервизен партньор" на HP за България?
Откъде могат хората в най-бедната държава в Европа да си купят резервен чипсет и/или видеочип, а не да се рекетират за ново дъно, за което се иска цена, почти съизмерима с тази на лаптопа?
Защо HP България не изтегли от търговските си патньори дефектните серии на HP Pavilion?
Иначе и в държавната администрация на България работят над 400000 души, обаче по-некадърно обслужване от нея в белия свят няма.
HP е голяма и заслужаваща уважение компания, която оставя страни като България единствено с търговско представителство.
С такова фиктивно образование и държавен рекет явно заслужаваме само това.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни