Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Покупка чрез куриер и опаковка

Покупката чрез куриерска фирма на стока престана да бъде авантюра с неприятни изненади. Трансферът на стоки и пари са надеждни, ако се работи с утвърдена куриерска фирма. Големите фирми имат офиси из цялата страна, а в по-големите градове - във всеки квартал.
В град, в който има офис доставката става в рамките на един ден - изпраща се до 19:00 предния ден и в 12:00 стоката е в офиса на клиента. Съществува и опция "доставка до дома", която оскъпява доставката, освен това трябва в определен часови интервал клиента да си е у дома.
Повечето куриерски фирми имат ценови калкулатор на услугата на сайта им. Цените са
изгодни (около 5-10лв. обикновено - до 10кг.)
Главния риск е риск от измами с предлагана стока, собено ако няма възможност за отваряне на стоката. Но дори и да се отвори - случва се стоката да е неработеща (изгорял процесор, видеокарта, памет или даже лапоп, възможно е и с лоша батерия или неоткриваем при първоначален оглед дефект). Затова, имайте доверие на утвърдени търговци или такива, които познавате или които приятел ви е препоръчал. Напоследък има лоша тенденция за изкупуване на дефектна стока (има немалко обяви за това) и изпращането и с куриер на доста изгодни цени. Не търсете нереално ниски цени от току що появили се търговци - вероятността и оплакванията от измама са описана подробно в много форуми и постове.
Съществува риск от лош транспорт и повреда, ако куриерите не са внимателни - такива ситуации се споменават за фирма "Speedy". До голяма степен вероятността за дефект поради лош транспорт се елиминират чрез качествена опаковка. Ето как процедирам аз при опаковане на стока (давам пример със скъпа PCI Quadro NVS280 видеокарта):


Опаковката е с подръчни материали и е много по-здрава от фирмена. Главното изискване след здравината е опаковката да не електостатичка, за това винаги ползвам антистатична опаковка или хартия за разделяне на финните компоненти от статичната удароустойчива материя. В противен случай, рискуваме при зареден със статично електричество компонент и включване на устройството - да получим неизползваемо парче текстолит.
Най-голямо предизвикателство за опаковане крият мониторите - те са най-подложени на повреда при транспорт.
Досега сме нямали проблеми с доставена повредена стока, което се дължи, както на старателно опаковане, така и на коректност от страна на фирма Еконт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни