Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Видове дефекти на LCD мониторите

При покупката на монитор втора употреба (а и нов) трябва да внимаваме за наличието на дефекти по матрицата и корпуса. Не става въпрос за явни дефекти на картината – като лош фокус, линии или цели зони на мъртви пиксели, пукнат дисплей или корпус, а за трудно забележими дефекти.
Почти винаги при избора на монитор втора употреба трябва да направим компромис между козметичен или лек функционален дефект. В редки случаи наистина има
доставки от перфектни монитори.
Козметични дефекти са драскотини по матрицата, леки забележки по корпуса, и така наречения “запрашен” пиксел. Функционални дефекти са: мъртви пиксели и субпиксели, петна по матрицата, дефект в осветяването на матрицата. Ще опиша кратко всеки от тях.


Козметични дефекти
Козметичните дефекти са за предпочитане пред функционалните, защото функционално монитора е напълно изправен и в последствие вероятността за дефектиране е по-малка.

Запрашени пиксели. Между матрицата от течни кристали и предпазния повърхностен слой понякога попада прах, който наподобява мъртъв пиксел, но нито формата му, нито оптичните му звойства са като на мъртъв пиксел. Възможно е чрез разглобяване и продухване да се изчисти, но вероятността за запрашаване на повече пиксели е много голяма, а и всяка такава операция води до риск от повреда.
Драскотини по матрицата. Отново чисто козметичен дефект, който се получава при транспортиране най-често. Има много дълбоки драскотини, както и почти незабележими. За предпочитане е драскотината да не е в центъра на матрицата. Дълбоките драскотини пречупват светлината и са много дразнещи, но се редуцират с вазелин или някакъв крем, който има близки до покритието оптични свойства. Леките драскотини се оправят веднага с препарата Displex (7-8лв.), като изчезват завинаги, а самия препарат е идеален за телефони, PSP и др.

Функционални дефекти
Свързани са с дефекти по самата матрица – някои са фабрични, други се появяват по време на експлоатация.
Дефектни пиксели. Най-стряскащия проблем за всеки потребител. Характерни са за TN матриците, като особено неприятни са светещите в определен цвят пиксели. При TN матриците обикновено се появяват на третия месец от експлоатация, поне 1/3 от магазинните монитори имат такива проблеми. Гаранцията ги покрива едва ако са няколко на квадратен сантиметър в група, което ще рече, че монитора може да има десетки разпръснати по целия екран дефектни пиксели и гаранцията няма да покрие проблема. При професионалните матрици (S-IPS, MVA, PVA) мъртви пиксели се получават изключително рядко и ако ги има те са само черни и не толкова дразнещи, като цветните. Понякога съществуват цели линии от дефектни пиксели.

Дефектни субпиксели. Всеки субпиксел се състои от три субпиксела (червенм зелен и син). При дефект, някой от субпикселите свети само в един цвят. Това обикновено се вижда само с лупа.
Петна по матрицата. Получават се при натиск на матрицата, обикновено при транспорт. Не са опасни за функциите на монитора, но понякога са доста дразнещи. Биват светли и тъмни. Понякога са толкова незабележими, че не си струва да им се обръща внимание.

Осветяване на дисплея. Всички нови TN монитори имат подобен проблем и почти всички от евтини до среден клас монитори, дори и със скъпа матрица. Проблема се състои в неравномерно осветяване по ъглите най-вече на дисплея.

3 коментара:

Laptop каза...

good notebook

Unknown каза...

Здравейте! Не знам дали тук е мястото , но днес се случи нещо невероятно със стария ни LCD TV. До миналия октомври позлзвахме един 32 инчов ЕЛИТ(читаво тв се оказа 6 години без проблем), но синковеца проходи и смело го наложи с дръжката на метлата няколко пъти директно по дисплея. На момента се появиха черни зони там където е попадал всеки удар и в последствие започнаха да нарастват, докато не стана невъзможно за гледане. Купихме нов, а старият до днес си стоя в кашона (даже още му върви обявата на 40 лв. за части. ) Та днес се сетих за него и от любопитство го изкарах да видя дали съвсем не е сдал багажа. Включих го, майтапейки се със жената "Представяш ли си сега да се е оправил?" и представете си...........Дисплея светна като нов. Без нито една черна точица, дори в момента съм го сложил за монитор. Така де, друго си е 32 инча на компа.. Как е възможно това?

Unknown каза...

Имам същия случай с моя монитор. Но аз продължих да си го ползвам.
Черното петно се уголемяваше и след няколко месеца взе да се смалява, докато изчезна напълно.
До ден днешен не мога да намеря обяснение за случката...

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни