Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Новата любов - 20-инчов S-IPS LCD от HP

Ето, че най-накрая пред нас застава един огромен 20" монитор с професионална S-IPS матрица от LG-Philips. На сайта на производителя може да видите интересна презентация за разликите между S-IPS и *VA матриците, за TN+film, е простонелепо даже да се помисли за
сравнение.
HP 2035 е монитор от последно поколение с S-IPS матрица, която има невероятно бързодействие от реални, професионално измерени 16мс. Повече за характеристиките на монитора, може да видите в най-добрия сайт за характеристики на LCD-TFT.

Първото ми впечатление е че монитора има огромна видима площ - прехода от 1280*1024 към 1600*1200 е значителна стъпка към по-голяма детайлност и информативност на дисплея. Друга голяма разлика е прехода от "квадратната" резолюция към почти широкоекранната класическа 4:3 резолюция.
Видимите ъгли на монитора са идеални, черния цвят се доближава до най-добрите MVA/PVA, които съм имал.
Реших да изпробвам монитора за HDTV филми - потресаваща картина, която няма как да се опише с думи. HP 2035 демонстрира изключително бързодействие, като се справи не само с всички налични игри, но показа и липса на "скрол"-ефект.
Дизайна на монитора е много приятен за окото в класическото сребърно и черно. Колкото и да е странно за такъв огромен монитор, той притежава Pivot.
Най-изненадващата за мен функция е PiP (картина в картината), като монитора има два независими стандартни видеовхода и реално не се нуждае от компютър за да функционира. От снимките виждате малкия страничен прозорец от пряко свързаната към монитора мини камерка от входната врата. Настройките на PiP позволяват и показване в прозорец на изображение от друг монитор, S-Video, Composite. Много богатите настройки на монитора позволяват промяна на размера и положението на PiP. Интересно решение е монитора да показва оригиналната резолюция на изображението, без да я разпъва, например 1280*1024 се показва в по-малък прозорец с черна рамка.
В заключение мога да кажа, че този актуален модел наистина е прекрасен за абсолютно всички приложения - от професионална графика, фотография и дизайн до динамични игри и мултимедия. Не по-малко важно е, че монитора притежава прекрасна мека картина, която не измаря очите по никакъв начин.

Цената на такъв монитор като нов е непосилна за българския потребител, освен това не се намира на пазара. Предлага се голямо количество от тези монитори на пазара втора употрена, но малко от тях са в перфектното състояние на тествания от мен. Повечето налични монитори имат дефекти като петна и драскотини (така наречения статус Б), налични са основно сериите с розовеещо бяло, които некоректно се предлагат като статус А. HP2035 в този обзор, както и още много малко бройки бяха подбрани сред десетки монитори в склада на голям вносител на употребявана техника. "Розовия ефект" е много трудно забележим от неопитен купувач, но в последствие е доста дразнещ, най-вече в нюансите на сивото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни