Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Анализ на производителността и тест на PCI видеокарти

Имайки нялколко от тези редки реликви на PCI слот, нямаше как да не се заема да ги тествам и анализирам резултатите. Някои от тези видеокарти са сравнително актуални и в наши дни. Такъв например се явява гордостта на сбирката ми - PCI Radeon 9250 с 256MB памет!
Скоро се сдобих с една стара щайга OmniTech PIII-450Mhz, а по-късно
пробвах със същата на PIII - 650Mhz, та реших да тествам какво ще стане първо на нея, ако подкарам всичките PCI видеокарти под 3DMark2001SE. За да бъде теста по-инересен, включих и някои налични AGP видеокарти. Пълните характеристики на тестовата платформа са: OmniTech, дънна платка Intel Seattle II SE440BX-2, CPU - 450/650Mhz, SDRAM 3*128MB PC100, HDD Quantum 6.4/15 GB, ОС: Windows XP, SP2.

Знаем, че теста е процесоро-зависим и за да проверим това съм тествал повечето видеокарти на по-мощни машини:
1) Dell Optiplex GX150, PIII 1000Mhz, 256MB SDRAM PC133;
2) AM2 AMD X2 4400+, 2GB DDR2 667Mhz.
PCI видеокартите ни дават уникалната възможност за тест на възможностите на всяка една платформа от която и да е година.
За съжаление машината под PIII 450Mhz отказа да работи коректно в 3D режим с PCI Radeon 9250, но от резултата на неговия AGP аналог Radeon 9200, може да си направим извод за евентуална победа в теста. Обаче на PIII 650Mhz PCI Radeon 9250 показа невероятни за PCI видеокарта резултати и изненадващо изпревари доста актуалната GeForce 6200.
При PIII 450Mhz се наблюдава победа на PCI фронта от страна на NVidia чрез MX440 над основния си съперник и технологичен аналог Radeon 7500, MX4000 също е представя добре. Доста интересно е поведението на MX4000, който във варианта със 128MB памет показва огромна разлика спрямо този с 64MB.
При по-старите карти победата е на страната на Radeon 7000 - една по замисъл офисна и мултимедийна карта с чудесна подръжка от страна на драйвери, но с крайно орязани 3D възможности. Неочакваната победа над TNT2 вероятно се дължи на бързата DDR памет. "Старецът" ATI Rage 128 първоначално отказа да стартира теста, но при намаляне на цвета на 16-бита показа достоен за уважение резултат.

Интересен бе експериментът на нова машина с AM2 платформа, двуядрен процесор и DDR2 памет. Тъй като PCI Radeon 9250 отказа да работи на PIII 450Mhz машината, то при тази нова платформа той получи възможност да покаже смазващото си предимство пред останалите PCI видеокарти. Radeon 7500 демонстрира изключителна процесоро-зависимост (вижда се и от по-долните графики) и показва почти равни резултати с основния си опонент - MX440. Учудващо пасивно на многократно увеличената процесорна мощност реагира MX4000 и бива почти настигната от Radeon 7000.
Графиката на процесоро-зависимостта показва интересни резултати - най-вече за Radeon 7000, който при процесор PIII 1000Mhz показва по-висок резултат, отколкото при нов двуядрен процесор. Като най-активно реагиращ на процесора се представя Radeon 7500, a като най-пасивен - TNT2. Все пак виждаме, че оптималния вариант за PCI картите е процесор около и над PIII 1000Mhz, защото след него реакцията на дори и многократно увеличение на процесорната производителнот и честота, брой ядра е незначително. Вероятно най-оптималния вариант за тези PCI видеокарти е машина с P4 около 2.0-2.4 Ghz (има не малко такива машини, основно SFF, нуждаещи се от такава PCI карта за да покажат прекрасна производителност).
В заключение по няколко думи за всяка видеокарта:
- PCI ATI Radeon 9250 256MB - възможно най-мощна карта за PCI слот, най-добрия ъпгрейт за силна машина без AGP слот или за нови машини, използвани за приложения където PCI стандарта има предимството за ползване в паралелно работещ масив, по-добра съвместимост, надежност и безотказност (видеообработка, много-мониторни системи, сървъри и др.). Картата не работи добре в 3D режим на някои стари машини, затова оптималния вариант е платформа по-нова от s. 370 и процесор над 800Mhz;
- PCI NVidia MX440 64MB - добра карта за цената си, много добри и актуални драйвери към днешен ден, добра съвместимост с всяка машина, доста добри 3D възможности, много добро представяне на стари и слаби машини, при които конкурентите от ATI показват значително по-ниска производителност;
- PCI ATI Radeon 7500 64MB - това е оптималния според мен вариант за подсилване на стара машинка над 733Mhz, доста добра мащабируемост според мощността на процесора, чудесна 3D производителност с процесор PIII 1000Mhz, цифров изход и възможност за работа с два монитора;
- PCI NVidia MX4000 64MB/128MB - странно поведение на карта, която се оказва "памето-зависима". С 64MB картата показва средно-добри резултати, но със 128MB показва солидна производителност и на по-слаба машина с лекота надминава много харесваната от мен Radeon 7500. И в двата варианта картата е доста стабилна, с добър ТВ-сигнал и умерени температурни характеристики;
- PCI ATI Radeon 7000 32/64MB - чудесна офисна карта, както и ъпгрейт на вградената карта с много добра подръжка от страна на драйвери, възможност за декодиране на нови филми на ниска цена, бърза DDR памет, много ниско топлоотдаване. Раликата между 32- и 64-битовата версии е минимална, за разлика от предходния МХ4000;
- PCI NVidia Riva TNT2 32MB - карта-легенда за колекционери и меланхолично настроени "геймъри", които могат да спомнят младините си дори и на нова машина с видеокартата от младежките си години. Картата демонстрира много вяла реакция на процесорната мощност и затова е препоръчителна за стари машини на слот 1;
- PCI ATI Rage 128 Pro Ultra 16MB - друга карта легенда, с която е възможно да се играят някои стари игри, с нелоша подръжка на Windows XP драйвери и възможност за гледане на нови филми, една от първите карти с хардуерно DVD декодиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни