Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Тест на PCI и AGP видеокарти при възпроизвеждане на видео

Тестовата машина отново е Omni Tech Pentium III 650Mhz, 384MB SDRAM PC100 под ОС - Windows XP SP2.
За теста са използвани два видеоматериала:
1) HD видео - трейлър от "The Greatest Game" 1920x1080, AVC формат;
2) DVD видео - музикален клип - Cascada "Miracle" 640x480, XVID формат.
За отчитане на данните се ползва
BSPlayer. Данните са показани в следната таблица (кликни за увеличение):
Въпреки, че всички видеокарти са без HD ускорение, все пак някои карти значително превъзхождат други. Лидери във възпроизвеждането на HD филми са картите на ATI, като само по-новите Quadro FX500/600 и GeForce 6200 (за която се твърди в спецификациите, че поддържа HDTV и даже има комплектация за HD телевизори) се доближават по възпроизведени кадри до видео-картите на ATI.
Не знам как да нарека, освен сензационна безспорната победа на 16-мегабайтовата PCI ATI Rage 128 Pro, произведена през далечната 2000-ра година над значително по-нови видеокарти.
От основната таблица се вижда, че не всички видеокарти могат да осигурят Overlay и пълноценна цветова поддръжка (тези карти на графиките са отбелязани със звездички). Трагично в това отношение е представянето на TNT2, която показва само половин картина в HD формат и въобще демонстрира доста слаби резултати. Всички Matrox карти са лишени от поддръжката на Overlay.
По брой възпроизведени кадри е явно предимството на всички ATI карти, като достойни конкуренти им са само по-новите NVidia продукти. Rage 128 затвърждава изключителното си представяне.
При брой загубени кадри, победител откъм малкия им брой е Radeon 7500 - който като цяло се представя прекрасно във видео-възпроизвеждането. Почти същия резултат демонстрира Rage 128 и с това слага край на опасенията за някаква грешка или случайност в явното му предимство пред останалите карти. Доста прилични резултати показва и Radeon 7000.
Всички видеокарти на NVidia пропускат значителен брой кадри и рекордьор в това отношение е "трагичната" TNT2.
Почти всички видеокарти от по-ново поколение поддържат хардуерно декодиране на DVD и затова резултатите са прекалено близки за да бъдат анализирани. Rage 128 отново демонстрира чудесен резултат, а Radeon 7000 не бе включен в теста, тъй като не бе наличен след продажба, но на други машини демонстрира отлично възпроизвеждане на DVD. Все пак TNT2 показа и тук, че не е подходяща за видео - единствено тя от по-актуалните карти успя да загуби кадри при лекия DVD формат.

Изводи:
- всички видеокарти на ATI са подходящи за гледане на филми, при мощен процесор дори могат да се справят с възпроизвеждането на тежките HD филми;
- изненадата на теста се казва ATI Rage 128 Pro - победата и превъзходството над всички останали карти бяха доказани с няколко показателя;
- Radeon 9200 също демонстрира добри показатели, но някак си те прилягат на доста актуална и мощна видеокарта като него. По-добри резултати според мен показва Radeon 7500, а малко по-лоши Radeon 7000;
- видеокартите на NVidia показват добри резултати, но бледнеят пред "ветерана" ATI Rage 128, както и пред останалите видеокарти на ATI. Добро представяне има GF6200, но напредъка спрямо MX сериите не е на очакваното ниво;
- видеокартите на Matrox не се чустват в свои води при възпроизвеждане на видео, но все пак не са отчайващо слаби като TNT2;
- старите вградени и външни 4MB видеокарти са крайно неподходящи за видео-възпроизвеждане, но дори тук лидер е продукта на ATI, като той е способен да възпроизведе филм, а в някои формати дори да се справи добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни