Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Тест на видеокарти за професионално приложение

Видеокартите бяхa тествани със старата версия на професионалния пакет за OpenGL CAD/CAM програми - SPECViewPerf 6.1.2.
Тестовата машина отново бе Omni Tech, Pentium III 450Mhz, 384MB SDRAM PC100, 6.4GB HDD.
Като еталон за сравнение бе ползвана професионалната NVidia Quadro FX500/600 128MB. В теста участва и сравнително новата AGP GeForce 6200 128MB.
Също така е включена и чудесната за софтуерна модификация NVidia MX200, която без никакви проблеми се модифицира като Quadro 2MXR
и демонстрира солидни резултати. Това лично за мен е най-лесно модифициращата се в професионална видеокарта и втора по полезност в това отношение след легендарния 4200Titanium (Soft Quadro 980XGL).

Първия тест е един от най-натоварващите и продължителни, някои карти на NVidia при неподходящи драйвери забиват на него.


При реднериране явно процесора е слабото място на системата и дори професионалната карта не може да покаже добър резултат, а добре представящата се до момента Radeon 7500 е сред най-слабите, вероятно поради силната си процесоро-зависимост, показана в игровите тестове.
Малко скучен и сравнително кратък тест, показващ разрези на копирна машина. Никакви сериозни разлики между непрофесионалните карти, определен превес на NVidia и то на 4-та серия.
Най-тежкия тест - тримерния автомобилен макет (показан и на рекламата на тестовия пакет), минаван с часове от по-слаби карти, а някои даже не могат да го преминат. Огромно предимство на картите на ATI. Този тест носи неоспоримата победа на Radeon 7500 сред PCI видеокартите в OpenGL професионални приложения.
В заключение може да кажем, че битката NVidia vs. ATI е почти равна и то само за сметка на чудесно модифициращия се MX200, както и еталонния Quadro FX500/600. При непрофесионални и немодифицирани видеокарти - ATI има солидно предимство в най-тежките тестове и незначително изоставяне в останалите. Учудващо подобни и добри резултати демонстрират Radeon 9200 и Radeon 7500, което показва, че първия се базира на на своя предшественник и измененията в него се отнасят за DX приложенията, докато за OpenGL ядрото се е запазило.
Победител за мен като съотношение цена/качество е отново чудесния PCI Radeon 7500. Като полезност и ефективност победител е MX200, заради безпроблемната си модификация до професионален Quadro 2MXR и значително нарастване на OpenGL възможностите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни