Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Наръчник за избор на перфектен монитор по примера на NEC MultiSync 2170NX

Отличните монитори са като класиките в автомобилостроенето. Те излизат рядко, ползват се почти вечно и нямат приемник от същия клас и със същото качество. Примерите за такива автомобили повечето от нас сами ги знаем: VW Golf 2, Mercedes W124, почти всички японски японци и др. Примерите за вечни и ненадминати монитори ви даваме ние, защото сме експерти по монитори и всички наши твърдения са на база опит, работа, тестове, профилактика и сервиз на най-великите модели, произведени досега. А дали наистина сме експерти и какво точно знаем, може да видите в тази наша публикация.
Една от безспорните легенди в мониторостроенето са визуалните близнаци NEC 2070NX и NEC 2070NXp, които имат еднаква база, но първият от тях е с S-IPS, вторият с S-PVA панел.
Има много яростни дискусии и пристрастия коя технология (IPS или PVA) е по-добра.
Експертно мнение на Retro-PC-Mania. Забравете за псевдо-IPS (наречени IPS, E-IPS, AH-IPS и др.) и псевдо-PVA/MVA (VA, A-MVA, C-PVA), които са 6-битови (реални само 232хил. цвята, некоректно обявени след спорна интерполация като 16.2млн. цвята). 
Тези LCD матрици се явяват излишъци от свърхпроизводството на телевизори и не сa предназначени за истински монитори. Затова са и с телевизионната 1920 x 1080, а не с мониторната резолюция 1920 x 1200. 
Нашият съвет е да изберете истински монитор, а не на премаркиран телевизор. 
При добрия избор се стига до дилемата 8-битови S-IPS (H-IPS, AS-IPS и др. разновидности) или 8-битови S-PVA модели. 
Предвид мощната рекламна кампания за налагане на IPS ("ай пи ес") за мнозина изборът изглежда предопределен. Рекламите са си реклами, те са съчинени от технологични шарлатани за да манипулират технологични лаици. Ако това маркетингово равновесие ви устройва и си избирате техниката според мода, цвят и обем, не си губете времето повече с този материал.
Но, ако сте сред малцинството, което иска да живее дълго, здравословно и сред качествена технологична среда, то вероятно ще ви бъдат полезни следните наши реални практически съпоставки между истинските LCD панели:
  • IPS (8-, 10-бит) и аналогът му от Samsung, наречен PLS са препоръчителни за работа с много оттенъци на цвета, например във Photoshop, Web дизайна и предпечата. Недостатък на IPS е "мемори ефектът" на дисплея при задържане на статични образи. Също така много IPS монитори имат матово покритие с "кристал ефект". Хубав и здрав IPS монитор е все по-трудно да се открие, дори и заради прозаичната причина, че това са панели на корейската LG. Старите ултра професионални японски IPS от Hitachi бяха нещо много по-различно. Странни неща се случват при IPS-мониторостроенето, защото постоянното увеличаването на средствата за реклама на тази технология е съпроводена с постоянен спад на качеството. Затова, колкото и IPS монитори да тестваме и пресяваме, още няма нещо по-добро и универсално от HP LP2475w (H-IPS); 
  • PVA (8-bit) е по-универсалният панел, който е подходящ за продължителна офис работа, текстообработка, четене на материали от Интернет, мултимедия, филми и игри. Много добри цветове, прилични ъгли на видимост и по-добър черен цвят (заради по-добрия контраст) спрямо IPS. PVA е продукт на Samsung, мониторите по тази технология са по-здрави и надеждни като електроника от тези, базирани на панелите LG. Трябва да споменем, че PVA от Samsung има почти пълен технологичен аналог от AU Optronics, наречен MVA. 
Важно при избора на панел е при какво околно осветление ще работите. IPS на дневна светлина изумява с цветове, докато *VA бледнее пред него. Но вечер и на по-слаба и кофти като спектър изкуствена светлина *VA е шампионът, защото има много по-добър контраст.

Повече теория, демонстрации, описания и съвети за избор на дисплеите, може да прочетете в този наш подробен материал.


Въведение в мониторостроенето

В настоящата публикация главен герой е NEC MultiSync 2170NX, малко по-големият брат на NEC 2070NXp. NEC 2170NX и 2170NXp са със S-PVA панели на Samsung.

Защо PVA, след като IPS на практика показва малко по-добър цвят? Защо, след като този монитор се позиционира като професионален модел за дизайн, графика, фотография и предпечат?

Два са гранд майсторите в проектирането и изработката на истински монитори и те са от Япония. Това са NEC и Eizo. Останалите компании най-често брандират името си върху тайвански ODM продукт с корейски LCD панел. Може би само HP участват с инженерен потенциал в проектирането на монитори, защото техните DreamColor дисплеи и предшествениците им като HP 2035, HP 2065, HP LP2465 и HP LP2475w са нещо специално, нещо което може да конкурира дори NEC и Eizo.

В света на парите и бизнеса отдавна няма място само за чест. Затова даже великите японски компании вече предлагат евтини продукти, които нито са по японски проект, нито се явяват японска сглобка.
Хората се радват, че имат NEC или Eizo у дома, за величието на чиито продукти са чели много, например наши ревюта. Но тези потребители са аматьори и като хардуерни познания и като цветови възприятия. Това са лаици, радващи се на марка и идея, които нямат сериозни изисквания за качество, цветопредаване, спектър, цветови обхват, ШИМ и т.н.
6-битов NEC или Eizo с 1080p резолюция е Made in China продукт и като изработка, и като проект. Това е тайвански ODM продукт с японско лого.
Истинските серии на NEC не са ODM или даже OEM. Какво е OEM и ODM и къде, от кого се произвежда и проектира техниката.
Въпреки, че е асемблиран в ЕС (така се пестят данъци и мита), NEC 2170NX е истински японски модел като проект и сглобка

Двата японски топ производителя на монитори доскоро залагаха на честта да бъдеш най-добрия във всеки свой продукт. Точно от тези времена е и NEC 2170NX.
За да бъдеш най-добър, трябва да предложиш и здрав, и качествен продукт. А мониторите с S-IPS (LG&Philips панел) често дефектираха много преди 10-те години минимум, които трябваше да отработи един истински японски продукт. Затова трудно ще откриете IPS продукт в професионалната (японската) гама на Eizo или NEC, освен ако не става въпрос за Premium панелите AS-IPS (които бяха от Hitachi, Japan). Ето наше ревю на един такъв модел от NEC с Hitachi IPS.

Голямото изключение от това правило за краткия жизнен цикъл на IPS e H-IPS моделът HP LP2475w, но и там се срещат спорни ревизии, с проблем с прегряването, цветовата равномерност на Wide Gamut лампите. Спорните ревизии се продаваха разбира се в България на ниски цени.

От друга страна, въпреки някои недостатъци на PVA спрямо IPS, NEC имат опит, специалисти и електроника, с които да изкарат от PVA по-правилен и пълноценен цвят от продуктите на компании от втория ешелон, ползващи уж по-добрите корейски IPS. NEC MultiSync 2170NX е идеален пример за това как с теоретично по-малко надарен с цвят панел се постигат отлични параметри и много висока надеждност и максимален жизнен цикъл.

Retro-PC-Mania не е трибуна за голословни маркетингови твърдения или посредствени технологични оди, каквито се опитват да сътворят наши "конкуренти". Затова следват нашите обосновани с инструменти и уникална методика за измерване аргументи.

Тест на NEC MultiSync 2170NX

Retro-PC-Mania е утвърден авторитет в откриването на техника, която има най-малко вреди за човешкото здраве. Разбира се, най-добре за здравето ни е да хванем гората и никога да не видим компютър, Интернет и немско порно.
Но, ако сте хардуерен перфекционист, топ професионалист, няма начин да не работите с компютърна техника и да искате тя да ви предложи най-малкото, а защо не и никакво зло.

ШИМ
Най-голямата вреда от монитор е ШИМ регулацията на яркостта му. Какво точно е ШИМ, как ви съсипва здраве, очи и нервна система, как се отчита и минимизира, може да прочетете в този наш материал.
Има ли ШИМ NEC MultiSync 2170NX се питат нашите читатели и фенове?
На 100% яркост, а и до 88% няма ШИМ, което се вижда от правата кардиограма от осцилоскопа ни с фотодатчик. Това бе нормално за старото поколение монитори, но с цел да ви се вгорчава нервната система и от депресия да харчите пари в несвяст, съвременните монитори трептят агресивно, дори на 100% яркост.
След хубавата новина, следва и лошата. ШИМ под 88% яркост има, но не бързайте да отхвърлите този модел, защото както при всеки японски топ продукт, здравето на потребителя е пощадено много повече отколкото това на потребител с американски бренд и китайска сглобка.

Това е подробният отчет от осцилоскопа ни за ШИМ-а на NEC 2170NX.
На максимална яркост ШИМ няма. Имаме абсолютно нетрептящ светлинен източник, за какъвто е проектирано човешкото зрение и нервна система

При 89% яркост все още нямаме ШИМ

50% яркост и съответно около 50% коефициент на запълване. Вече имаме ШИМ с 473Hz модулация

Минимална яркост, пак 50% коефициент на запълване и отново 473Hz модулация

Като специалисти в анализа на ШИМ на мониторите, при този модел виждаме няколко уникални особености, които на практика свеждат до минимум негативният ефект от пулсиращата регулация на яркостта. По-долу ще видите, че дори камерата ни не може да фиксира пулсациите на дисплея, което се случва само, когато имаме дисплеи без ШИМ.

Кои особености на ШИМ регулацията на NEC 2170NX са толкова уникални според нас?

Първо, ето как се регулира яркостта чрез ШИМ при няколко класически, велики модела :

ШИМ на конкурента на NEC 2170NX, модела DELL 2007fp (CCFL, 180Hz)

Това е ШИМ кардиограма от любимия за мнозина (но не и за автора на това ревю) DELL Ultrasharp 2007fp от най-добрата и най-здравата му S-PVA ревизия. Което уж го прави конкурент точно на NEC 2170NX.
DELL 2007fp има стандартна за панел с CCFL подсветка честота на ШИМ от 180Hz. Има я даже и на 100% яркост и то с доста агресивен коефициент на запълване. Тоест DELL 2007fp с ниската си честота на ШИМ и агресивния коефициент на запълване (на празнина по-скоро) няма с какво да бъде обичан от ценител на здравословните дисплеи. Регулацията на яркостта тук е класическа, с промяна на коефициента на запълване.

ШИМ при лаптопа DELL Latitude E6520 (W-LED, 200Hz)

При елитен бизнес лаптоп с W-LED подсветка също имаме регулация на яркостта чрез коефициент на запълване и то с безумно ниска за LED честота от 200Hz. Това ви унищожава здравето и ви тласка към успокоителни за нервната система: от алкохол до анти-депресанти, което може би е и целта на трептящите монитори.

ШИМ при ThinkPad X200 Tablet (AFFS/IPS, CCFL, 180-360Hz)

При Wacom таблета Thinkpad X200 Tablet няма ШИМ при 100% яркост. Регулацията отново става чрез коефициент на запълване, но при минимална яркост и минимален коефициент на запълване, предвидливо честотата е увеличена двойно спрямо тази при 50% яркост и достига добрите за CCFL 360Hz.

ШИМ при Apple Macbook Air (TN+Film, W-LED, 542Hz)

При Apple Macbook Air привидно имаме доста висока честота от над 500Hz, но тъй като това е неинертен източник на светлина (LED), то пулсациите са убийствени за зрението, което отлично се вижда на камерата:
 
Видеопрезентацията отлично демонстрира как неинертната LED подсветка с честота над 500Hz (Macbook Air) е много по-дразнеща за зрението от инертната CCFL на 280Hz (ThinkPad T60).
В материала виждаме и класическото ШИМ регулиране с промяна на коефициента на запълване.
 
На този клип още по-добре се вижда какво представлява ШИМ регулацията с промяна на коефициента на запълване. И специално за скептиците на нашия метод с фотодатчика пред дисплея показваме, че същата ситуация се наблюдава и при пряко измерване от схемата за управление на дисплея с класически измервателни сонди.

След всичките тези примери, ви съветваме да скролирате малко нагоре и да видите отново осцилограмите от подсветката на NEC MultiSync 2170NX.

Забелязвате ли сега защо той е толкова уникален?

Ако не сте специалист, ето ви разясненията за уникалност от специалисти:
  • NEC 2170NX има инертна CCFL матрица, която за разлика от светкавичния като реакция LED изглажда пулсациите. По наши наблюдения, измервания, видеоанализи сме установили, че CCFL при над 300Hz има пулсации, които не се отчитат от камера и още по-малко от човешкото зрение. При LED подсветката обаче трябва честота над 1500Hz за да не се долавят пулсациите и те да не ви влудяват. NEC 2170NX е абсолютен рекордьор по висока честота на пулсациите за CCFL, защото за разлика от конкурентите си с честота от около 200Hz, той има CCFL подсветка с честота 500Hz! Това на практика му осигурява невъзможна за отчитане нито от камера, нито от инертното ни зрение картина. Това може да видите във видео-демонстрацията ни по-долу;
  • И сега сензацията! NEC 2170NX в действителност няма ШИМ, защото от осцилограмите му се вижда, че липсва промяна на коефициента на запълване, в което е същността на ШИМ. При този японски модел имаме амплитудна модулация при фиксиран комфортен коефициент на запълване от 50%. Подобно необичайно и минимално вредно за зрението ни управление на яркостта сме виждали само при друг японски монитор от Eizo.
По тези причини NEC 2170NX не е редно да се постави в групата на вредните или даже малко вредните монитори с ШИМ или с високочестотен ШИМ.
Този модел е по-скоро в групата на без-ШИМ-овите дисплеи с аналогово управление на подсветката като HP 2035 и DELL 2001fp. И амплитудната промяна наистина е аналогова, а не импулсна.

Но защо все пак има пулсации на около 500Hz, след като явно японските инженери знаят кое е вредно и кое не?

Тук явно се търси баланс между идеалния цвят, минималната вреда за зрението и възможно най-ниска консумация на дисплея.
Проблем на чисто аналогово регулираните дисплеи е промяната на цветовата температура. При намаляване на яркостта на аналогово управляван монитор белият цвят например от синеещ цвят при максимална яркост отива към жълтеещ при минимална яркост. Това е валидно основно за LED дисплеите, но и при CCFL, намалявайки тока през лампите, деформираме цветовите им характеристики.
Освен това, чрез аналогово управление на яркостта, нейната регулация става в много тесен диапазон.
При промяна на яркостта NEC 2170NX запазва цв. температура и дори нивата на контраста, което при LED или при монитор с класическа аналогова регулация няма как да се случи

NEC 2170NX няма цветова деформация и се регулира в много широк диапазон, което го прави подходящ както за работа в слънчев офис, така и за нощни гейм или филмови маратони при абсолютна околна тъмнина.

NEC 2170NX предлага идеалния баланс - не сме срещали друг такъв монитор, а и едва ли ще се появи, предвид отказа на производителите да правят CCFL модели.

Подсветката
NEC MultiSync 2170NX има CCFL подсветка, която според лаиците и "разбирачите" с отрицателна хардуерна компетенция е антична и много несъвършена спрямо LED.
И тъй като стана въпрос за лаици, напомняме че CCFL е абревиатура на флуоресцентна лампа със студен катод, тоест както някои казват - "луминесцентна лампа".
Флуоресцентни лампи имат предимства пред LED, особено пък при евтиният W-LED с UV диоди с жълт луминофор и те са следните:
  • Инертност, за която по-горе споменахме. Тоест по естествен начин изглаждат пулсациите от ШИМ или от друг вид пулсиращо осветление;
  • Най-голямото предимство обаче идва от добрия цветови обхват и спектър при нисък разход на енергия. Спектърът на добрата флуоресцентната лампа е по-пълноценен от W-LED. Тясната откъм спектър светлина на W-LED депресира хората, кара ги да се чувстват като лабораторни животни,  не се образуват витамини от кожата, мозъкът се напряга да компенсира недостатъците на спектър и цвят;
  • Много добра равномерност на тази подсветка, тъй като лампите са разположени по цялата задна повърхност на LCD матрицата, а не само по периферията, както е при LED.
Равномерността на подсветката на NEC 2170NX има малки отклонения

А знаете ли какво ще ви се случи, когато с времето луминофора на UV диодите се амортизира и започнете да получавате обилни ултравиолетови излъчвания? Ние също не знаем, но ви препоръчваме да стоите пред такъв монитор с маркови очила с максимална UV защита и елитна козметика с максимален слънцезащитен фактор.

А запитвали ли сте се защо LED са по-икономични от CCFL?

Консумацията
Никой маркетолог не може да отмени законите на физиката, ако ще да влее милиони в правдоподобни и оригинални реклами.
Как така единият вид лампи ще са много по-икономични от другия вид при уж еднаква мощност на светлинния поток?
Най-неикономичния вид осветително тяло е класическата лампа с нажежаема жичка. Защо е неикономична? Защото излъчва светлина в IR спектъра, което е излишно за човешкото зрение. IR спектърът изисква много енергия, затова една нажежаема лампа при 100Watt мощност дава видима за човека светлина, аналогична на FL лампа с мощност 25Watt. Излишните ватове просто не ги виждаме, те са топлина, която между другото зимата въобще не е излишна, освен това човешката кожа, а може би и зрение имат нужда от светлина извън видимия съзнателно спектър.
CCFL дава оптимална видима светлина при оптимален разход на енергия.

Какво дава евтиният W-LED? Фалшива светлина, непълноценна светлина, бедна на спектър светлина. Което е логично предвид ниската консумация. Всъщност съвременните технологии и скъпите LED променят бързо това вече остаряло схващане, но за това друг път.

И все пак, толкова чудовищна консумация ли има монитор като NEC MultiSync 2170NX?
При максимална яркост мониторът консумира 50Watt, което според съвременни маркетингови внушения е малко в повече

При 50% яркост консумацията пада на 36Watt, което е близко до максималната консумация на аналогичен по размери LED дисплей

При минимална яркост на NEC 2170NX, неговата консумация е едва 25Watt

Виждаме още едно предимство на уникалното управление на яркостта на NEC 2170NX. Това е неговият актуален разход на енергия (спрямо нови модели).

И разбихме още един мит на съвременния маркетинг, че с LED ще живеете по-зелено, по-здравословно и като истински отговорен гражданин, грижейки се за горичките, птичките и  пчеличките. 
Вярвайки в глупостите за екологичността на LED, оправдавате милионните вложения за реклама, нови заводи и свръхпроизводството, бракуването на старата техника,  изписването върху декари дървесина на нови рекламни стратегии и спецификации за манипулиране на простолюдието. 
Какво екологично има в цялата тази суета?

Виждате, че LED е нито по-икономичен, нито равностоен заместител. Той е вреден не само за отговорния гражданин, но и за най-простия селянин.
LED зомбира хората, правейки ги пациенти на съвременната медицина, фармацевтика или психиатрия.  А най-тежкият случай е като станат обект на правосъдието като се побъркат и изпозастрелят цяло училище след денонощно облъчване в игри под трептяща и непълноценна светлина.

Сами може да си направите експеримент, колко по-нервни сте след работа или развлечение пред агресивно трептящ монитор.
И каква работа, след като това е изтезание за нервната ви система, какво развлечение, след като си е чист мазохизъм?

Цветовото пространство
Цветовото пространство кореспондира със спектъра. Измерванията на NEC 2170NX показват такова цветово пространство:
Цветово пространство на NEC 2170NX

NEC 2170NX няма претенции да бъде широкообхватник с AdobeRGB (Wide Gamut) цветово пространство, какъвто модел например е например HP LP2475w.
Което спестява доста главоболия на собственика на Wide Gamut дисплея, сред които са постоянна промяна на цветовите характеристики на сложните CCFL лампи с троен луминофор, колосалната консумация, неравномерната подсветка и характеристики на цветовата температура.

При NEC 2170NX имаме перфектния sRGB обхват, който е необходимият оптимум за нашето зрение.

Alienware M11x (W-LED)

А това мизерно цветово пространство се предлага от LED дисплей на Alienware M11x

По-запознатите привърженици на LED ще възкликнат:
"Ехоо, пичове, ами чували ли сте за RGB LED във вашия гараж с антична техника"?

Не само сме чували, но и тествали, а и при нас има най-голямата концентрация на RGB LED дисплеи в България. Много от Mobile Workstation-ите са с RGB LED, HP ZR30w също. Освен това, в нашия сервиз правим ъпгрейди с RGB LED дисплеи.

RGB LED наистина чрез LED триадите си привидно осигурява широко цветово пространство, но спектърът е насечен, а цветовите измествания от тройките диоди ви карат да си мислите, че не сте наред с главата, когато бързо местите поглед по-повърхността на дисплея или дори само четете текст.
Измерванията на цветово пространство и други параметри са направени с колориметъра Datacolor Spyder4Elite. С този уред се постига и много добра калибрация на монитора.

Ъгли на виждане
Вече споменахме, че за NEC 2170NX е избран по-надеждният и дълговечен S-PVA панел, който има и най-добър контраст спрямо останалите LCD панели.
Но как се справя този панел с ъглите на видимост, където за шампион се представя IPS?
NEC MultiSync 2170NX осигурява невероятно добри ъгли на видимост. В сравнение с близкият му S-IPS вариант NEC 2070NX, PVA моделът има много по-контрастна и цветна картина под ъгъл.

Размери и резолюция
NEC MultiSync 2170NX е с размер 21" при резолюция от 1600 x 1200. Това може би ви се струва малко, особено ако правите аналогия с нови широко-екранни монитори със същите инчове?
Всъщност в момента с тези инчове и с телевизионната (1920 x 1080), но все пак малко по-голяма резолюция има нови, малко по-скъпи от този употребяван NEC модели и то с VA или IPS (6-битови, разбира се). Монитори с агресивен ШИМ, лош спектър и трагично цветово пространство.
И като стана въпрос за резолюция и аналогии, малко елементарна аритметика ще бъде полезна за сравнение. 1600 x 1200 осигуряват 1.92млн. пиксела (1.92MPx). FHD или 1920 x 1080 осигурява 2.07млн. пиксела (2.07Mpx). Голяма ли е разликата?
"Квадратната" резолюция на дисплей с основание предизвиква носталгия у мнозина, защото колкото и да ни лъжат псевдо-експерти, че имаме нужда точно от 16:9 картина, нашите очи най-добре знаят какво ни трябва.
Да, при гледане на кино от над 20 метра разстояние киноформатът може да е оптимален за стерео зрението ни.
Но що за малоумник е пренесъл тази концепция за 60-120см. разстояние, на което работим с монитор? Извинявам се, не е малоумник този, който пробутва FHD телевизори за далечно гледане като монитори за близък обсег. За всеки влак си има пътници.
За нашия влак с NEC 2170NX пътниците са компетентни и безкомпромисни към качеството.
Колкото до реалната големина, основни познания по геометрия дават обяснение защо квадратен монитор има по-голяма площ от широк правоъгълник. И защо този 21-инчов NEC 2170NX ни се струва по-голям от 23-инчов Wide FHD монитор.

Резолюцията на NEC 2170NX е 1600 x 1200, тоест това е формат 4:3.
Точно 4:3 е най-добрия формат за близка работа и затова тъгуваме по старите CRT монитори или по-древния лаптоп с резолюция от едва 1024 x 768 (4:3).
Има още по-добър формат 4:3 и то пак малко над 20-те инча. Това е 2048 x 1536 (4:3) резолюцията на медицинските супер монитори на Eizo.
При избор на размер и резолюция трябва сериозно да се замислите за разстоянието, на което ще бъдете от него.
Ако ви трябва телевизор за гледане на Шампионска лига от диван, то тогава принципът колкото повече, толкова повече е оправдан. 
Но при монитор, размерите за близка комфортна работа са от 20" до 27",  в повечето случаи оптималният монитор е 24".
Ако имате плитко бюро и компактно работно място, както и ако имате малък работен кабинет у дома, тогава точно NEC 2170NX е идеалния работен монитор, защото всичко по-голямо няма да може да се обхване с поглед от близко разстояние, което предизвиква загуба на концентрация и преумора.
Всъщност замислете се, че повечето ви колеги, познати и приятели работят не на професионален 21" монитор, а на 15" лаптоп с резолюция от едва 1280 x 800. И имате ли нужда да задоволите алчността си за инчове?

Други важни аспекти за избор на резолюцията са:
  • мощта на графичната карта и на системата като цяло;
  • операционната система и големината на десктоп елементите и шрифтовете.

Дизайн
След размерите е логично да обсъдим дизайна.  Битува мнението, че добрият и качествен монитор е грозен или поне неугледен. Киселото грозде...
Действително, най-често истинският монитор е тежък, дебел и масивен. Това е професионална машина, в която няма място за дизайнерски приумици.
Но професионалните монитори са като професионалните автомобили. Нима има по-красив екстремален автомобил от професионалния военен Hammer? Нима лъскавият и зализан по италиански калъп дизайн на сериен автомобил може да се сравни с аеродинамичната визия на състезателен автомобил от 24-те часа на Льо Ман?
NEC MultiSync 2170NX безспорно е истински монитор с японска сглобка, японско виждане за дизайн и солидна конструкция.

А грозен ли е? Преценете сами:
Красотата е субективно възприятие, но лично за нас дизайнът на NEC 2170NX е върха за стил и визия при мониторите.
Стилните, обтекаеми линии и прекрасният бял цвят на качествена пластмаса, която никога няма да пожълтее определят NEC 2170NX като най-пипнатия откъм визия монитор, който сме виждали. Още от пръв поглед дизайнът е елегантна класика с evergreen визия като на британски автомобил (Jaguar E Type или Austin Mini).
Стойката на NEC 2170NX е технологичен и дизайнерски шедьовър, който осигурява всички степени на свобода при хармонично запазване на плавните класически линии на корпуса.
Много стил и качество има и дори в аксесоарите към NEC 2170NX. Саунд барът за модела осигурява мощен и чист звук при запазване на прекрасната визия на монитора. Цена на NEC MultiSync sound bar 70, който става и за други модели на NEC.

Управление
Менюто на NEC MultiSync 2170NX се управлява чрез джойстик, което според нас е най-удобното управление на меню за монитор.
Надеждна ли е тази конструкция се питат мнозина? Отработена е в много модели преди това и е японска, е нашият отговор.
Самото меню предлага множество настройки, които са логично подредени, за разлика от непонятно как организираните менюта на потребителските монитори, например при Samsung.

Изходи и входове
NEC MultiSync 2170NX разполага с:
  • DVI и VGA видеовходове;
  • 2x USB 2.0 хъб, захранван чрез принтерен USB кабел от компютъра;
  • Куплунг за захранване на Sound Bar.
Само толкова? А какво ви трябва в повече при 21" 4:3 формат монитор?
Не би било зле мониторът да има професионален DisplayPort вход за връзка към Quadro или FirePro, но DP, както и HDMI са интерфейси за захранване на широки (FHD, FHD+) монитори. Специално за този модел такива интерфейси биха били неуместни.

Здрав ли е NEC MultiSync?
Описанията за здравината на истинска японска техника са излишни.
Вижте тази наша демонстрация, както и тази. Модел от същата порода, но с по-малък размер. 

Видео-презентация  
   
На тази наша презентация на случайна бройка от новата ни доставка NEC MultiSync 2170NX може да видите много от нещата, за които споменахме в анализа по-горе:
  • липсата на пулсации при регулиране на яркостта, които камерата при същите настройки засича при всеки монитор с ШИМ;
  • перфектните ъгли на видимост;
  • степените на свобода на стойката;
  • други моменти, които сами ще откриете.

Състояние на употребяван NEC 2170NX
Този модел е класика, но както всяка класика, най-важно при покупката на такъв продукт е неговото състояние. В повечето случаи този модел се предлага в окаяно състояние и след солидна амортизация. Това обаче е проблем на други търговци и на не толкова взискателни клиенти, които не ценят парите си.
В цялата публикация виждате фотографии и видеопрезентация от две случайни наши бройки, които са перфектни, както и цялата ни партида от тези монитори.
Как и от кого подбираме техниката и защо тя има малко по-висока цена и много по-добро състояние от конкурентите ни, може да прочетете в този наш материал.

За какво трябва да внимавате при NEC 2170NX при покупката му и експлоатацията му като употребяван?
  • За разлика от много други модели, които прегряват, дефектират като матрица или просто имат по-кратък жизнен ресурс, NEC 2170NX може да се причисли към лигата на железните монитори, които дефектират само при извънредни обстоятелства;
  • Признак за сериозна амортизация при този модел е пищенето на захранващите дросели, което е типично за по-високия клас PVA панели на Samsung.
  • Внимавайте за джойстика, който колкото и добре да е проектиран, лесно се поврежда при немарлив транспорт или при лоша хигиена. Нерядко не работи в една или няколко посоки.

Заключение
NEC MultiSync 2170NX предлага отличен баланс между технологии, надеждност и дизайн.
Това е истински японски модел от златните години на мониторостроенето.
Изпипан до съвършенство, надежден за поне още 10 години експлоатация, без аналог като минимална вреда за зрение и нервна система.
Монитор без Импулсна модулация и на практика без видимо трептене на панела при каквито и да било нива на яркост.
Перфектни ъгли на видимост, висок контраст, пълен sRGB обхват и много добри цветове.
Универсален боец за всякакви приложения - от офис, фотообработка и графичен дизайн, до филми и игри.  

Цена, параметри и състояние на NEC 2170NX

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни