Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Samsung 245T - разумният избор на безумен монитор

Изборът на монитор е показателен за разума на потребителя си, както този на никоя друга електронна техника. Това е продукт за интелигентни хора, които търсят максимален комфорт, оптимална работоспособност и оправдана дълготрайна инвестиция.
Избирайки добър монитор суетата, пристрастията и "съветите" от лаици трябва да се игнорират, защото водят до объркване и бъдещо разочарование.
Разумният подход при избор на добър монитор се състои в следното:
  • определяте приложенията и работното място, на които ще се ползва монитора;
  • теоретично се запознавате с реално необходимите, а не с наложените от агресивният маркетинг параметри; 
  • анализ на недостатъците на досега ползваните дисплеи, включително и на тези от лаптопи;
  • отчитате, че всяко зрение възприема околният свят по-различен начин. Добрият за едни потребители монитор, не е подходящ за други; 
  • ако имате пример за удачен за зрението ви монитор, търсите в кое се състои неговото предимство (тип матрица, подсветка, резолюция, покритие, обхват и др.) и се опитвате да намерите технологичен аналог; 
  • зрението иска период на адаптация към новия монитор, който в повечето случаи е около две седмици. Чак след това можете да съдите дали модела е комфортен за вас или не. Обикновено няма как да вземете монитор за две седмици тест, затова изпробвайте същия модел или негов близък аналог преди покупката. Ако сте ползвали досега монитор от същия тип като избрания за покупка, тогава нямате нужда от период на адаптация; 
  • подбирате няколко модела, които са удачни според вашите нужди и предпочитания на зрението ви. Оглеждате ги на място и редуцирате броя им. 
За всеки човек с достатъчно високо IQ има добри възможности за проучване на пазара и избор на най-подходящият за него или семейството му продукт.
Съществуват много подвеждащи материали, платени ревюта, пристрастни мнения, некомпетентни статии, но точно умният човек може да отсее истината от фалшивата и подвеждаща информация.
В полза за избора на добър монитор, както и на всеки друг продукт са задълбочените технически познания, но има достатъчно качествено поднесена информация, която може да се асимилира от всеки интелигентен човек.
Една такава статия е нашият материал: Как да изберем монитор или лаптоп с добър дисплей? Статията може би е трудна за възприемане поради многото данни, примери, илюстрации и нови за повечето хора термини. След всяка част обаче има резюме, а в края на материала има стегнато обобщение с основните насоки за избор на добър монитор.

Samsung 245T 

Взимайки предвид обширната статия, която посочихме по-горе, ви препоръчваме този удачен универсален монитор, който често се ползва и за професионални приложения.
Още в началото ще споменем, че мониторът не е перфектен, защото например има ШИМ управление на подсветката. Това управление обаче е реализирано по един доста иновационен начин ("каскадно"), което ще анализираме подробно по-нататък.
След единствената лоша новина идват и хубавата: параметрите на Samsung 245T са в състояние да засенчат висок клас модел от топ-производители като Eizo и Nec.
Предходното твърдение може би ви се струва пресилено, защото Samsung далеч не е най-реномираният производител на монитори, особено в сравнение с японските супер производители.
Samsung обаче се явява едноличен технологичен лидер в световен мащаб в производството на всички типове дисплеи (TN, PVA, IPS) за всички типове устройства, от смартфони до телевизори.
Samsung снабдява с дисплеи и електроника много от елитните световни производители. Дори Eizo винаги са ползвали основно S-PVA панели на корейският гигант. Добрите професионални модели на DELL и HP също са "екипирани" с качествен Samsung дисплей. Известни са случаи, когато Samsung проектира и произвежда техника за друг голям производител, както това например се прави за Android устройствата на Google.
Въпреки безспорната си технологична и производствена мощ, Samsung не се слави с балансирани като качество и цена монитори, каквито например предлагат от DELL. В асортимента на корейският колос има добри имиджови модели с качествени дисплеи и излишък от мултимедийни екстри, но поради неоправдано високата си цена те не представляват голям интерес за разумният купувач.
Samsung 245T е модел, с който световният гигант показва "мускули" в професионалният клас, предлагайки една от най-добрите си S-PVA матрици с необичайната за толкова достъпен модел CCFL подсветка с широк цветови обхват (WCG-CCFL - Wide Color Gamut Cold Cathode Fluorescent Lamp).

Оптималният избор? 

Samsung 245T е балансирано съчетание от параметри, подходящо за максимално широк кръг приложения. Това е модел, който в голяма степен се доближава до набора от търсени качества, които препоръчваме в нашите аналитични материали:
  • професионален 24-битов (8 бита на канал) дисплей с реални 16.77млн. цвята; 
  • качествен S-PVA панел с максимални ъгли на видимост и най-висок контраст сред всички конкурентни технологии; 
  • щадящата зрението CCFL подсветка с широк цветови обхват и значително по-добър цветови спектър от този при дисплеите с LED подсветка; 
  • матово покритие на дисплея с минимално вътрешно отражение на пиксела (без "кристал" ефект);
  • много богат набор от входове и изходи сред които HDMI, DVI, VGA, Audio out, S-Video, USB Hub; 
  • добра ергономичност: масивна стойка с максимален брой степени на свобода и достатъчна амплитуда на промяна, наличие на механични бутони за управление на менюто, ясно обозначение на входовете и изходите на монитора; 
  • богати възможности за хардуерно регулиране на цветовите параметри; 
  • високо бързодействие на панела, с което модела е подходящ за игри и динамично видео, наличен е и фирменият "ускорител" MPA (Motion Picture Acceleration). 
По съчетание от параметри Samsung 245T се доближава до извоювалият много висока потребителска оценка модел HP LP2475w, с чието подробно ревю може да се запознаете тук.

Дизайн

Samsung T245 има типичен за професионалните модели дизайн, върху който уместно би изглеждало логото и на Eizo или NEC.
Дизайнът е строг, грубоват и затвърждава впечатлението за скъпа и надеждна техника от висок клас.
Външният вид се възприема субективно, затова ще споделя, че този дизайн ми допада не по-малко от този на любимите като визия HP LP2475w и DELL 2408fpw.
Това е дизайн за сериозен офис (напр. архитектурно или фото-ателие) или за домашното работно място на истински професионалист. По монитора може да разберете доколко фирмата и специалиста по дизайн и проектиране е сериозна. Добър професионалист няма как да работи с некачествени инструменти.
Моделът има общи линии с мониторите на NEC. Това може би е остатък от близкото минало, когато Samsung имаха свои "близнаци" на продуктите от топ производители, за които корейската компания произвеждаше, а вероятно все още го прави качествени продукти.

Дисплей

Главната екстра на Samsung 245T е че, той е част от "Висшата лига", където са мониторите с широк цветови обхват (Wide Color Gamut). Няма нужда да ползвате сложни и скъпи уреди като нашият Datacolor Spyder4Elite, защото този монитор очевадно осигурява богатство от цветове, каквото монитор със стандартен цветови обхват не може да предложи. Широкият цветови обхват се осигурява от флуоресцентни лампи със специален луминофор. Подобен ефект се постига и при ултра-скъпите модели с RGB LED подсветка. 
За не-свикналото с такъв богат обхват зрение, червените и зелени нюанси се струват неестествено... в повече, но за професионалното око на фотограф или дизайнер това е монитор-мечта.
Ако цветовете ви идват в много, чрез богатите възможности на менюто имате възможност да редуцирате обхвата до обичайните за повечето потребители нива. Няма как цветовете да са ви излишни при преглед и обработка на фотографии, а само след няколко дни употреба този монитор ще ви разглези до такава степен, че няма да искате да погледнете такъв без WCG. 24-инча не е кой знае каква големина, но богатството на цветове и високият контраст ще накарат много потребители да предпочетат гледането на HD филми именно на Samsung 245T, а не на огромният и често скъп LED TV .
Графиките по-горе показват стандартния sRGB обхват за повечето качествени монитори (областта в зеленият триъгълник). Имайте предвид, че голяма част от съвременните LED монитори и лаптопи имат по-беден обхват дори от sRGB, покривайки едва 60-70% от тази област. Обхватът на Samsung 245T е заграден от червеният триъгълник, който почти достига областта (в лилаво) на така мечтания от професионалиста и естета AdobeRGB обхват.
От тази снимка може да придобиете представа за проявите на грапавото, матово покритие при пречупване на светлината ("кристал" ефект). Формата на пиксела е ясно различима, което е добър показател за не-гланцово покритие. Всъщност Samsung 245T е с по-скоро хибридно (мат-гланц) покритие, отколкото с класическо матово и затова предлага толкова слаба деформация на изображението на пиксела. В същото време гланцовите свойства на покритието на дисплея отразяват минимално околните предмети.
За да разгледаме по-добре формата на пикселите все пак се налага да ползваме прозрачно гланцово фолио, върху което фокусираме нашият USB микроскоп. Конфигурацията на пиксела е много подобна на тази при професионалните H-IPS панели.
Контрастът на Samsung 245T подобаващ за S-PVA монитор, тоест с най-високи стойности спрямо всички други технологии, в случая достигащ почти до официално заявената стойност 1000:1. Виждаме, че високият контраст се запазва и при ниски стойности на яркостта. За сравнение, H-IPS моделът HP LP2475w има висока стойност на контраста, но в сравнение с 245T тя е едва 576:1.
Високата стойност на статичният контраст на Samsung 245T го прави претендент в категориите: "най-добър монитор за HD кино", "най-добър модел за тексто-обработка" и "избор на среднощния геймър".
Гама кривата на Samsung 245T няма как да бъде определена като добра. Не може да става и дума за сравнение с идеалната крива на HP LP2475w, който в това отношение с основание има професионални претенции от висок клас.
Като еднородност на цвета Samsung 245T се представя добре. Измерването е разделено на 9 зони, като тези от тях със стойност над 3 могат да бъдат определени като недостатъчно еднородни. Тук имаме само две такива зони и то с малка стойност над 3. При много други монитори имаме стойности над 4 и то за повече от две зони.
Равномерността на подсветката е добра за CCFL и вероятна причина за това е уникалното управление на лампите, както и по-високото качество на флуоресцентните лампи с широк цветови обхват спрямо стандартните с sRGB.
За разлика от повечето обозреватели на хардуер, ние разполагаме с добър сервиз, който често тормозим с прищевките си, свързани с хардуерните ревюта. Това позволява да ви покажем фотографии от вътрешността на монитора. На тази снимка например виждате, че LC матрицата е LTM240CS07.
С такъв панел на Samsung, но с различни ревизии са супер модели като Eizo CG241W, Dell 2408WFP, Dell 2407WFP, LaCie 324 и Samsung XL24. Но точно Samsung 245T е с най-последната и усъвършенствана ревизия (07) на LTM240CS. Освен това само 245T сред именитите модели с такава матрица има подсветка с широк цветови обхват, което му позволява да удиви всеки потребител с необичайно богати цветове.
S-PVA дисплеят осигурява отлични ъгли на видимост, с което успешно конкурира IPS моделите.
 
ШИМ (трептене) на дисплея при различни нива на яркост

Минимална яркост

50% яркост

Максимална яркост

Показваме осцилограми от модулацията на подсветката на Samsung 245T. Осцилограмите, които се получиха са нещо невиждано от нас преди и ни затрудняват с анализа. Затова няма да боравим само с факти, но и с предположения.
Факт е, че осцилограмата не се променя при изменение на нивата на яркост. Това означава, че реално мониторът не променя яркостта си чрез ШИМ, но има негативите на монитор с ШИМ при ниво на яркост около 60%. Това явно е направено с някаква цел, но каква е тя?
Осцилограма от DELL Precision M6500 с RGB LED подсветка

Подобна картина наблюдавахме при DELL Precision M6500 с RGB LED, където трите цвята диоди се управляваха "каскадно".
След тази "аналогия" различаваме намеса в осцилограмите на повече от една лампа. Предполагаме, че това е свързано с контрола на широкият цветови обхват. Всеки цвят от луминофора има различно послесветене, затова например при легендарният HP LP2475w имаме доста проблеми с цветовете при различни нива на яркост (понякога картината червенее, понякога зеленее).
Осцилограма от HP LP2475w при максимална яркост (нов firmware)

При HP LP2475w се ползва стандартно ШИ-управление и при малки коефициенти на запълване червеният цвят доминира заради по-дългото си послесветене, при максимална яркост пък зеленият и синият цветове се "изявяват" максимално.
При Samsung 245T е възможно чрез "каскадното" включване на лампите и наслагване на тяхната светлина да се елиминира този неприятен ефект на WCG CCFL, от който има оплаквания и за монитори различни от HP LP2475w. Може да допуснем, че наблюдаваният сумарен коефициент на запълване от 60% по тази причина не е избран случайно и затова не се променя в целият диапазон на регулиране на яркостта.
Факт е, че Samsung 245T няма проблеми с "бягството" на картината в червени, сини или зелени нюанси, затова предположенията ни ако не друго са поне достоверни.
Честотата на "замразеният ШИМ" е 180Hz, което при фиксираният коефициент на запълване от 60% предлага една почти комфортна за зрението картина, тъй като пулсациите са трудно доловими.
Каскадната форма на пулсациите и инертността на CCFL правят още по-недоловимо трептенето на картината, а автоматичното отчитане на коеф. на запълване от софтуера на осцилоскопа в този случай не е достатъчно коректно. За разлика от дисплеи с подобни параметри на пулсациите (честота и коеф.на запълване), при Samsung 245T не само зрението се затруднява да отчете трептенето, но дори и камерата ни (виж клипа по-долу).
Предвид фиксираните характеристики на пулсациите, Samsung 245T няма конкурент спрямо монитор с класически ШИМ при нива на яркост под 90-80%. Този модел с уникално управление на подсветката може да се ползва на минимална яркост с много по-малка вреда за зрението в сравнение с почти всеки наличен на пазара монитор.
Корейският модел подходящ за потребители, които работят вечер или в тъмен офис при редуцирани нива на яркост на монитора. Отказах се от ползването на HP LP2475w и на други негови чудесни аналози от DELL и NEC, защото работата с тях е комфортна само при яркост над 70%, която в слънчев ден е поносима, но вечер бе убийствена за зрението.
Samsung 245T има полезни и добре настроени "пресети" за четене, филми, игри и т.н., които например вечер позволяват на потребителя бързо да измени параметрите от работен режим в такъв за забавление. Бих определил този монитор като най-добрият 24-инчов, 24-битов модел, подходящ за ползване по всяко време на 24-те часа от денонощието.
Интересен подход на инженерната мисъл е поведението на HP LP2475w с новият firmware, осцилограма от който сме показали по-горе. Виждаме, че за разлика от старият firmware, максималната яркост е ограничена чрез ШИМ и достига едва до 64% коефициент на запълване. Амплитудата и честотата на сигнала при обновения софтуерно HP LP2475w при 100% яркост съвпада с тази на Samsung 245T при максимална яркост. Но при намаляване на яркостта корейският модел запазва добрите характеристики на светлинния поток, докато при H-IPS монитора на HP те се влошават откъм амплитуда и коефициент на запълване и съответно трептенето на дисплея става много по-агресивно за потребителя.
Въпреки, че няколко пъти преди сме обръщали внимание на това, че LED и даже RGB LED имат много по-висока амплитуда и по-бърза реакция (палене-гасене) спрямо CCFL, в този материал отново ще направим подобен анализ. Виждате по-горе, че RGB LED на DELL Precision M6500 има амплитуда 71.9mV, докато при Samsung 245T тя е едва 27-28mV и не се променя в целия диапазон от яркостта. За HP LP2475w при 100% яркост амплитудата също е 27mV, но до минимална яркост расте до стойност от 47.5mV. Важна забележка за отчитането на амплитудата е, че стойностите, които сме посочили зависят от параметрите на фотодатчика и разстоянието му от дисплея, тоест имайте предвид не величините, а тяхното отношение при сравнение.
Ако се чудите защо по-голямата амплитуда е по-голямо зло за зрението ви, то трябва да знаете, че увеличаването и води до по-дълбока промяна на пулсациите (те стават по-силни).
От осцилограмите се вижда, че периодите на палене и на гасене при RGB LED са по-кратки, докато при CCFL са значително по-инертни и съответно щадящи зрението.
Интересно техническо решение при Samsung 245T е хардуерната синхронизиране на паленето-гасенето на лампите с честотата на развивката посредством двупроводна връзка в матрицата между LVDS- процесора и инвертора. Това в съчетание със специално изчислената и фиксирана честота на трептене позволява на Samsung 245T да не трепти видимо за човешкото зрение, да има добра динамика и извънредно богатите цветови характеристики да не водят до промяна на цветовата температура в различни зони в пълния диапазон на изменение на яркостта .
Единственият начин да видите сериозно трептене на дисплея е да включите екстрата MPA (Motion Picture Acceleration).
В този "турбо" режим честотата на пулсациите пада от 180Hz на 60Hz като по този начин тя вероятно се синхронизира с честотата на развивката на дисплея. Крайният ефект от напъните на инженерната мисъл е, че в следствие на стробоскопичния ефект от дразнещо трептящата подсветка се прикриват остатъчните следи от динамичната промяна на образи върху контрастиращ с тях фон.
 
Прегледайте внимателно това HD видео. В него сме показали сравнение между Samsung 245T и качествен графичен таблет Thinkpad X200T с AFFS (IPS) панел. Честотата на ШИМ на таблета е 180Hz, колкото и при монитора на Samsung. През повечето време таблета е оставен на ниво на яркост с коеф. на запълване от 60%, аналогично и на фиксираният при 245T.
Околното осветление и настройките на камерата са подбрани така, че трептенето на подсветката да се вижда по един доста драматичен начин.
Както виждате, каскадното включване на лампите при Samsung 245T му осигурява стабилно откъм пулсации представяне пред обектива, за разлика от подсветката с класическо ШИМ управление и аналогични настройки на честота, амплитуда и коеф. на запълване.
В края на клипа сме показали до какво безобразие от трептене води включването на ускорителя MPA.

Samsung 245T - високо техническо постижение

По-горе описаните особености на управлението на подсветката на модела ни дават пълно основание да твърдим, че инженерите на Samsung са постигнали уникална комбинация между стабилна цветова температура, възможно най-малко трептене и достатъчно високо бързодействие.
Не ни е известен друг монитор, в който да е вложена толкова техническа мисъл с перфектна реализация. В това обаче няма нищо толкова странно, защото корейската компания се явява иновационен лидер в много области на техниката.

Връзка с външни устройства

Samsung 245T е част от елита на модерните професионални монитори. Затова той е снабден с почти максимален брой входове и изходи: HDMI, DVI, VGA, Video in, S-Video, Component in,  Audio out, 4x USB 2.0. Липсва единствено DisplayPort.
Заглеждайки се в комуникационните куплунги, виждаме нещо много интересно върху маркировката на Samsung T245T. Мониторът е произведен в Румъния и вероятно е предназначен за руският пазар. Защо руския пазар е толкова важен за корейският гигант ще споменем малко по-надолу.
Обаче поредният успех на съседната ни румънска индустрия е смущаващ за нас българите. Румъния вече е световна сила в производството на автомобили, в хранителната промишленост, там се произвеждат и климатици на елитни японски производители, а от тази година съседите ни ще предлагат и модерни Android таблети.
Защо никой не иска да произвежда каквото и да било стойностно в България, с нейните хиляди безработни инженери с големи усти и никакви практически умения, с рекордния ни брой "квалифициран" персонал, при наличието на най-голямата концентрация на технически университети на глава от населението?

Корпус и хардуер

Корпусът на Samsung 245T не само изглежда "страшно", но е и изработен наистина солидно. Този монитор има немалка консумация, която изисква добра вентилация. Напомняме, че лошата вентилация е в основата на проблемите на много монитори, включително и на модели от топ-производители като NEC.
Мобилизираме сервиза на Rmania за да видим какво се крие във вътрешността на този уникален модел.
Качествената електроника е екранирана по отличен начин от масивна метална рамка с добра вентилация.
 
Колко е качествен хардуерът на Samsung 245T се вижда от снимките на мощният захранващ блок и перфектната изработка на управляващата платка. Тук няма намеса на външен под-изпълнител, всичко е производство на световният колос в електронната промишленост Samsung.

Комуникации с Android устройства

Android устройствата (таблети, смартфони, ТВ бокс) агресивно превземат съвременният компютърен свят. Монитор, който не може да комуникира добре с тези модерни микро-компютри не е достатъчно актуален.
Samsung 245T отлично се сработва с Android Box и с Android таблет. В помощ за добрата работа с такива устройства е активният USB хъб на монитора, който може да захранва и да разширява възможностите на Android техниката, както и наличието на Audio out, който улеснява извода на звук при HDMI свързване. 

Консумация

Ниската консумация не е присъща на монитори с енергоемката WCG CCFL подсветка. Аналогична консумация наблюдавахме при друг подробно изследван модел с широк цветови обхват, HP LP2475w.
Качествената картина, изисква мощни лампи, богат спектър, бърз процесор за обработка и качествена електроника, които консумират много повече енергия от евтин LED "монитор". Така както няма икономични 12-цилиндрови спортни автомобили, така няма и качествени монитори с ниска консумация.
Всъщност консумацията на ел. енергия е несъществен проблем за българският потребител, защото от години при нас важи следният Закон за запазване на енергията:
Колкото и все по-малко енергия да консумираш, толкова все същата сметка за ток ще получиш.

Меню

Менюто на Samsung 245T е стилно, функционално и логично. Има избор от няколко езика, като задължителен от тях е руският.
Именно руският език и съветският пазар направиха от Samsung световен колос, защото в смутните времена на Студената война и "прехода" след нея само корейските компании имаха възможността да предлагат модерна електроника в СССР и неговите сателити. Южна Корея не бе разглеждана от Москва като агресивна милитаристична или вражеска държава, каквито бяха страните на световните производители на електроника: САЩ, Германия, Япония или Холандия.
Менюто осигурява големи възможност за настройки на цветовете не в три, а в цели 6 канала. 
В менюто има огромен брой настройки на какво ли не, но лично за мен най-приятна ми бе тази за регулиране на яркостта на светене на дразнещият Power бутон, който за огромна радост на всички филмови и гейм маниаци може да бъде и без подсветка.

Калибрация

Въпреки, че Samsung 245T има меню с много възможности за настройки на цвета, човешкото око има пристрастия към цветове, температура, гама и т.н. Единственият начин за постигане на обективна настройка на световете е чрез използване на уред за апаратна калибрация, в случая използвахме Datacolor Spyder4Elite. След настройката с този качествен уред, цветовете станаха много по-естествени, картината придоби дълбочина и обем. След калибрацията радостта от шареното се замества от възхищение от реалното. 

Видео-представяне на  Samsung 245T

 
Най-добра представа за дизайна, ъглите на видимост, входовете и изходите, възможностите на стойката, тестовите резултати, консумацията и др. параметри може да получите от нашето HD видео-представяне.

Заключение

Samsung 245T е уникален иновационен продукт, който чрез необичайни технически решения осигурява на потребителя:
  • широк цветови обхват със стабилна цветова температура;
  • недоловимо трептене на подсветката и комфортна работа в максимален диапазон от регулиране на яркостта;
  • динамична картина дори и без "ускорителя" MPA;
  • рекордно висок статичен контраст.
Тези качества в съчетание с отличния 24-битов S-PVA панел позволяват на модела с основание да претендира за професионален монитор с най-добър баланс между качествен образ, комфортна за зрението картина и максимален брой екстри. 
Samsung нямат претенции за супер-производител на професионални монитори (каквито имат при таблетите и смартфоните), затова цената на модела е справедлива, тоест при по-добро качество и параметри е по-ниска от тази за добър монитор от NEC, Eizo и дори HP.
Трудно е да се намерят недостатъци на този качествен модел. Единствената по-сериозна критика е лекото "бръмчене" на захранващият блок при някои бройки. Интересно, че същото явление се наблюдава и при някои супер модели на NEC, което отново потвърждава близката връзка между двете големи компании. 

Цена и подробни характеристики на Samsung 245T.
В процеса на подробните тестове бяха отделени някои супер-бройки от този модел с перфектен бял цвят (минимално отработено време на подсветката), без шум от захранващият блок и с много добро визуално състояние. Тези бройки са за най-взискателни потребители и са обявени в сайта ни като "статус А+".  Цена за специално подбраните бройки.

1 коментар:

Unknown каза...

Hello, I use it for 10 years, and two years ago I calibrated it with Spyder5. I only get 94% of sRGB. This wide color gamut screen is pleasure of eyes, but a real pain for accurate photography editing.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни