Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Google Nexus 7 - триумф на прагматизма над суетата

Години наред потребителят бе поощряван да живее със заблудата, че по-мощният компютър е символ на статус и знания, както и предпоставка за развитие на нови умения.
Обновяването на компютъра със следващ модел или значителен ъпгрейд на старата машина бе задължително събитие в актуализацията на техно-сферата на дома, което се случваше не по-рядко от веднъж годишно.
Времената на революционните скокове в хардуерната производителност останаха в последните години на миналият век, а през първото десетилетие на новото столетие минималните еволюционни промени бяха съпътствани единствено с грандиозни маркетингови кампании от тип "много шум за нищо".
Човекът е най-разумната биологична форма на живот на Земята или поне така твърдят специалистите, които имат пристрастия към собственият си вид. Което ще рече, че разумът все някога би трябвало да надделее над суетата и информационното облъчване. Хората постепенно престанаха да се вълнуват от подмяната на една компютърна кутия с друга или на един работещ лаптоп с друг, също толкова добре работещ.
Производителност ли? Оказа се, че тя вълнува основно самотните безделници, вманиачили се по резултати от синтетични тестове като Super Pi или 3DMark. Прекомерната производителност без ефективното натоварване е излишно пилеене на енергия от склонни към само-детонации ядрени централи.
Производителността е функция на разума на своя потребител. Но всички сме свидетели на следния парадокс: докато компютрите еволюираха и бързо нарастваха своите изчислителни ресурси, то естественият интелект в системата човек-машина като че ли бе обърнал хода на еволюцията. 
Има разбира се и тежка категория професионалисти като архитекти, машинни проектанти и най-вече луди учени, за които изчислителните ресурси никога не стигат. В тази връзка е важно да отбележим, че в статията става въпрос за еволюцията на персоналният компютър, а не на професионалният.
Заигравайки се със суетата на потребителите, производителите налагаха абсурда, че персоналният компютър трябва да има мощта на професионална графична станция.
Лично аз винаги съм бил поддръжник на идеята производителите да маркират процесорите си не според честота, броят ядра или някакъв технологичен рейтинг, а според IQ-то на потребителя, който ще работи с тях. Това радикално схващане се оказа глупаво, когато започнах да изучавам икономика. Предвид реалното IQ-то на потребителите Intel например трябваше да съкратят развойните си центрове след създаването на Pentium II.
Всъщност обсъжданите в тази публикация ултра-модерни технологии не са по-производителни от Pentium II, тоест младежката ми идея явно не е била толкова глупава.
Може би сте останали с впечатление, че авторът на тази статия е идеалист, който вярва, че хората са станали по-малко суетни и повече разумни, затова са престанали да търсят все по-мощни и по-многоядрени компютри?
Дори и за идеалистите е ясно, че човешката суета е признак на социално поведение за приобщаване към дадена общност на уж по-богатите, по-модерните, по-знаещите и т.н.
Модата на компютрите утихна, заместена от престижа да имаш друга техно-джаджа като смартфон или таблет, с чиято марка, дисплей, производителност да се отличаваш от другите и бъдеш в "елита" на обществото, където членуват хора с оригинални бели телефони с плодово наименование. 
Потребителите някак си се "вразумиха" по отношение на класическите компютри или по-скоро от този формат машини останаха да се интересуват само хора, които наистина имат нужда от тях.
Водещ фактор за избор при този по-разумен и компактен контингент потребители вече бе надеждността, а не мощността. Но така търсената надеждност се оказа качество, прогресивно деградиращо с времето. Процесорите ставаха все по-мощни, но дънни платка, памети, видеокарти, захранвания и др. явно отстъпваха като надеждност на предшествениците си. Това важи не само за компютърната техника, но и за автомобилите, пералните, електрическите самобръсначки и какво ли още не.
Защо се случват тези "нелогични" събития по отношение на качеството и надеждността е тема на обемни трудове на брадати интелектуалци, отричащи капитализма. Няма нужда да четете тези трудове, защото за умният човек  всичко е ясно като RGB LED дисплей на Alienware.
На милиардното световно население трябва да се осигури възможност все по-често да обменя хартийки за стоки, които не е желателно да имат прекалено дълъг жизнен ресурс.
Пренасищането с качествени стоки, които нямат нужда от подмяна води до демотивация за работа и отказ от трупане на хартийки с портрети на именити личности, което неминуемо води до инфлация, финансова криза, протести, масови безредици, оставки, предсрочни избори, а понякога до войни и революции.
Класическата компютърна индустрия стигна до задънена улица, увлечена  по все по-висока производителност (поне на думи) и все по-ниско качество. Това накара хората спонтанно да заявят: "не щем ви компютрите, имаме деца да храним и ипотеки да плащаме".
Назначените по шуро-баджанашка линия "маркетингови специалисти" възприеха буквално хранителните нужди на потребителите и започнаха да предлагат компютри, лаптопи и клавиатури в хранителните гига- маркети. Това разбира се не помогна за възраждане на търсенето на нови компютри, но помогна на много потребители да осъзнаят разликата между истински компютър и нещото срещу щанда за кисело мляко.
Добрите производители и търговци са сред елита на разумният двукрак вид, населяващ четвъртата (?) планета в Слънчевата система.
Британските учени от консорциума ARM след години уединение и присмех от колеги, падащи си по горещи, високо-честотни и много-ядрени устройства хванаха, че създадоха продукт, съобразен с IQ-то на потребителя, който промени компютърният свят из основи.

Здрав дух в здраво тяло

Този банален античен израз намира ново значение именно чрез технологичните продукти на Google.
Nexus има много научни и литературни значения, но най-често се среща във фантастични филми и футуристични компютърни игри. Звучи добре, предизвиква асоциации за светли бъдещи перспективи, което го прави удачно наименование на технологичен продукт с високи претенции.
Може много да се пише, анализира и философства за "духа" на екипа на Google. Тази "търсачка" демонстрира чудеса на откривателския дух и се наложи във всички комуникационни области, както и в предлагането на доминиращ софтуер и хардуер.
Имаме примери в миналото, когато хардуерни колоси като IBM и Apple създават свой софтуер. Всъщност "минало" е неточно казано, защото възродените Apple точно в наши дни творят чудеса на маркетинга, имиджа и услугите, а "синият гигант" е световен иновационен лидер повече от всякога.
Има пример и за това как софтуерен гигант като Microsoft налага свой хардуер в глобални мащаби - периферни устройства като мишки и клавиатури, мултимедийните плейъри Zune, игровите конзоли XBox и таблетите Surface.
Google демонстрират как мощна IT-корпорация със замах променя софтуерният и хардуерен свят чрез симбиозата между симпатичният и опростен софтуер Android и икономичният, но оптимално мощен ARM хардуер.
По-голямата част от световните производствени мощности за компютърна техника вече са зависими от Google: нови версии на Android, софтуерна оптимизация, хардуерна съвместимост с приложения от Google Market.
Някои колоси на световната индустрия и маркетинга си въобразиха, че могат да пренебрегнат новите тенденции, налагани от Google.
Спомняте ли си колко велика компания бе Nokia... трудно нали?
В интерес на истината, трябва да отбележим, че Google имат войнствен дух за доминация, но успешният път, по който вървят американците всъщност е най-добрата алтернатива на гениалните стратегии и тяхната реализация от Стив Джобс и Apple.
Алтернативата от Google в началото бе далеч от нивото на Apple, но бе много по-евтина и съответно по-достъпна за огромен брой потребители. В момента качеството е на много високо ниво, а софтуерният свят на Android постепенно засенчва своя първо-образ.
Здравото "тяло" на продуктите на Google се дължи на налагането на мощта на иновационния "дух" над здрави чужди тела. Samsung, LG, NVidia, Qualcomm... и дори Intel са зависими от хардуерните и софтуерни предпочитания, които имат Google.
Всички световни хардуерни колоси тръпнат в очакване, кого ще изберат Google като производител на поредният Nexus.
Здравите "чужди тела" са отлична временна перспектива за Google, но евро-американският дух трудно съжителства в азиатско тяло. Затова намирайки се в апогея на своите сили Google си осигури "план Б" чрез поглъщането на мобилното подразделение на Motorola - легендата, станала жертва на лош маркетинг и прекалена затвореност в своята особена технологичност. Погълнатото от Google подразделение изгради света на мобилните комуникации и в тяхно лице Apple могат да си "намерят майстора" в рекламно-съдебните спорове, защото повечето патенти и технологии за собственост точно на Motorola.
В бизнеса с технологии има много хазарт и мръсни номера, затова Google си осигури голям брой козове с изгодното придобиване на Motorola.
Всички с нетърпение очакваме първите Nexus таблети и смартфони с логото на Motorola.
Поредният прототип на бъдещото устройство на Google от Motorola 

Бъдещето на мобилните хардуерни технологии е много вълнуващо, но да се върнем към настоящето.
Nexus 7 е симбиоза между силният дух на Google и здравото тяло на продукт на топ производителя Asus.
Операционната система Android е водещият фактор в таблетите на Google и логично те имат най-добра софтуерна поддръжка, което ги прави предпочитани от потребителите, която нямат време за експерименти
Финансовата концепция на Google, свързана с предлагането на хардуерният продукт Nexus 7 не е толкова печалба, колкото осигуряване на корпоративен имидж чрез предлагане на добър продукт почти на неговата себестойност.

Дизайн и корпус 

Външният вид на Nexus 7 не е може да се определи като впечатляващ или бомбастичен. Липсата на модерните (и преходни) визуални линии се компенсира с много стил и прагматичност.
Най-запомнящото се дизайнерско решение в Nexus 7 е "перфорираният" гръб, чиято трудна за надраскване и изплъзване от ръцете повърхност е по европейски практична, за разлика от лъскавата показност на азиатските продукти.
Суровата практичност в дизайна на таблета на Google се разнообразява от металният кант около корпуса. Това е истински алуминий, чиято приятна хладнина допринася за още по-добрите тактилни усещания от устройството. Алуминиевият кант осъществява хармонична връзка между стъклото на дисплея и поликарбоната на гърба. Този кант има двойна функция: визуален стил и прагматична защита на корпуса.
Луксът в устройството е загатнат небрежно от металната решетка на говорителя и никелираният обръч около аудио изхода.
Стилът на Nexus 7 се поднася на купувача преди да има досег със самото устройство. Опаковката е стилна, качествено оформена и реализирана с добри материали.
Тройната комбинация от качествено и трудно за надраскване (Corning Fit) закалено стъкло, скъпа пластмаса (здрав поликарбонат) и метал, както и плавните линии на корпуса създават асоциации с класически британски спортен автомобил.
Единственият спорен момент в дизайна на Nexus 7 е дебелината на рамката около дисплея и съответно прекалените за 7-инчов таблет гарабити. Лично за мен по-големите пространства около дисплея, осигуряват възможност за много по-добро захващане, особено ми екстремални игрови мероприятия.

Хардуер

При Nexus 7, както и при всички съвременни таблети и смартфони е реализирана концепцията SoC (System on a Chip - система на кристала), което означава, че се търси максимална интеграция на CPU, GPU, чипсет, комуникационни контролери и др.
Високата степен на интеграция теоретично постига по-ниска консумация. Обозреватели, боравещи с маркетингови идеи, а не с технически факти приписват на SoC по-висока надеждност спрямо класическите схеми.
Бих поспорил за надеждността на новата високо-интегрирана техника, но сервизът ни се развива добре и не желая да разигравам голови положения пред собствената врата.
Качествено обсъждане на хардуера на този съвременен таблет няма как да се осъществи без задълбаване в необятната технически и философски тема за ARM архитектурата.
Точно в тази статия обаче ще пропуснем тази фундаментална тема. Ще споменем само, че ARM е британско въплъщение на идеята за много по-икономична и оптимална като производителност алтернатива на хилядократно (вж. тестовете по-долу) по-мощните и десетократно по-енергоемки x86 системи.
Технологиите на ARM не са заключени на мъгливият Остров, а се реализират по лиценз из целият свят от промишлени гиганти като Apple, Atmel, Broadcom, Freescale, Marvell, Nvidia, Qualcomm, Samsung, Texas Instruments, VIA, STMicroelectronics и други.
В основата на тази публикация е как точно се справя графичният гигант NVidia с реализацията на ARM архитектурата. Калифорнийската компания постъпи далновидно като се захвана сериозно с развитие на своите ARM "спец-части".
Докато Intel и AMD водеха люти и очертаващо се безперспективни битки на x86 процесорното бойно поле, NVidia отдели достатъчно развоен ресурс за своето светло бъдеще сред елитните производители на ARM хардуер.
В светлината на това мъдро решение на NVidia, техният главен конкурент AMD (ATI) успя да шокира хардуерният свят като изненадващо продаде своето мобилно графично подразделение (Imageon) на Qualcomm и то в разцвета на силите му.
Точно графичните ядра Adreno (анаграма на Radeon) в чипсетите на Qualcomm в момента вилнеят по върховете на класациите за графична производителност на Android устройствата. Без връзката с компанията-майка AMD (ATI) това господство на Adreno графиката постепенно затихва и явно настъпват времената на единственият графичен професионалист в ARM хардуерната вселена.
NVidia в началото не подхождат сериозно към реализацията на ARM технологиите. Гръмки заявления и посредствено изпълнение - типично за калифорнийците. Първата Tegra се появява през 2008г. - доста посредствено решение, в сравнение с конкурентите.
Tegra 2 вижда свят през 2010г. и явно е по-добре реализирана и доста конкурентоспособна, но обещанията отново изпреварват реалните резултати.
Кристалът на Tegra съдържа: ARM процесор, графичен ускорител собствена разработка, медиа- и DSP- процесори, контролери на паметта и на периферните устройства.
Официалната презентация на NVidia Tegra 3

Tegra 3 ("Kal-El") се появява през 2011г. и предизвика фурор в хардуерните среди. Неслучайно този SoC е предпочетен от Google за Nexus 7.
За разлика от първите Tegra, където CPU частта бе по-скоро посредствена, при Tegra 3 е осъществена истинска революция в тази област. Налични са 5 (!) ядра Cortex A9, като 4-ри от тях са високо-производителни с висока честота (до 1.70GHz), а 5-тото ядро е икономично спомагателно решение за прости задачи с цел по-ниска консумация. Нещо подобно направиха наскоро Samsung в "8-ядрените" си ARM процесори, където икономичните Cortex-A7 ядра пестят много енергия спрямо лакомите Cortex-A15.
В графичната си част Tegra 3 предлага мощ в излишък: GeForce ULP има 12 ядра и честота до 520Hz.
Tegra 3 има четири разновидности (T30L, T30, AP33, T33), като използваната в Nexus 7 модификация T30L е най-слабата (икономичната) от тях.
Таблетът е с по-ниска от Full HD резолюция, няма как да изкара сигнал на външен дисплей и инженерите правилно са се насочили към най-икономичният вариант на Tegra 3.
Характеристики на NVidia Tegra 3 T30L:
  • архитектура ARMv7, 40-nm технологичен процес, произведен на мощностите на TSMC;
  • четирите процесорни ядра ARM Cortex-A9 работят на честота 1.20 GHz (1.30 GHz в едноядрен режим), кеш L1 (62 KB) и L2 (1 MB). Най-мощната Tegra 3 T33 има честота 1.60 GHz (1.70 GHz в едноядрен режим);
  • налично е 5 ядро-компаньон, което работи на много по-ниска от главните ядра честота и пести енергия при ниско натоварване на система, технологията се нарича 4-PLUS-1™;
  • 32-битов едноканален контролер на паметта DDR3-1333 (667 MHz);
  • графичното ядро GeForce ULP има 12 пикселни конвейера и работи на честота 416 MHz. При останалите модификации на Tegra 3 графичното ядро работи на 520 MHz;
  • GeForce ULP има видеодекодер, който поддържа 1080p и декодира видео-форматите H.264/AVC/MPEG-4, VC1-AP и DivX 5/6. 
Nexus 7 разполага само с 1024MB DDR3 RAM памет, но това е достатъчен обем за отлично оптимизиран за софтуера на своя поръчител Android таблет. Сравнявайки Nexus 7 с наличните модели от елитни китайски производители с 2GB оперативна памет мога да споделя, че Google таблетът работи по-плавно и по-стабилно с много едновременно отворени приложения. "Твърдият диск" при тестовата ни бройка е максималните за модела 32GB, което донякъде компенсира липсата на слот за карта памет и отсъствието на възможност за включване на външни носители на информация.
Tegra 3 е добър представител на SoC системите за мощните Android устройства. Дали обаче тази "ода за съвършенството" не е пресилена?
Британците от ARM не са производители, а продават лицензи за своите технологии на много компании от цял свят. Огромна конкуренция от различни продукти, немалко от които са по-производителни от Tegra 3, други са по-икономични, трети дори са с далеч по-мощна графика.
Тук е мястото да споменем за баланса между икономичност, производителност и надеждност. В момента тестваме почти всички актуални платформи за Android, сред които са Allwinner A31, Rockchip RK3188, Rockchip RK3066, Actions ATM7029, Samsung Exynos 4412, очакваме скоро и чипсетите на Mediatek.
Всички тези продукти имат много добри параметри, на моменти работят по-бързо и достигат  по-високи резултати на синтетичните тестове от Tegra 3. Но дали поради недобра софтуерна оптимизация или лоша хардуерна реализация на конкурентите, Tegra 3 работи по-стабилно, надеждно и икономично от всяка друга тествана платформа.
Графиката на NVidia не показва рекордни резултати на тестовете, но в реални тежки игри има много по-плавна и детайлна картина от своите конкуренти.
Сред екстрите на Nexus 7 е наличието на хардуерен GPS модул, който се справя впечатляващо добре със засичането на спътници, а самата навигация има добра поддръжка от Google.
Звукът от таблета, произведен от Asus изненадва със сила, плътност и дори намек за музикалност и всичко това при пълната липса на бомбастичните емблеми на JBL, Klipsch и др. аудио-гиганти.
За комфорта при работа допринася оптималното тегло на устройството от само 334 грама. Инженерите са постигнали това ниско тегло като са се отказали от модерният метален корпус, който качва теглото поне с 50-60 грама спрямо не по-малко здравият поликарбонат, използван в този модел.
Вътрешната конструкция на Nexus 7 е солидна по подобие на лаптопите от бизнес клас: магнезиево шаси, екранировка, добре проектирана пасивна вентилация. Китайските, а и много от марковите таблети са далеч по-компактни, поради допуснатият компромис със здравина и качество. 

Дисплей 

Дисплеят на Nexus 7 е символ на грандиозните промени в потребителската компютърна техника. Докато при лаптопи и настолни монитори потребителите си мечтаят за дисплей, различен от TN+Film и без ШИМ, то Nexus 7 за малко пари предлага фантастичен IPS  панел без модулация при промяна на яркостта.
С представянето на характеристиките на дисплеите на таблети и смартфони обикновено се захващат бивши специалисти от екипите за телефонни ревюта. Преквалифициралите се обозреватели нямат достатъчните компетенция, методика, инструменти и аналитични умения да представят на високо информативно ниво по-сложните за анализ параметри на компютърната техника.
Ще си признаем, че първоначално се затруднихме с анализа на параметрите на дисплея на Nexus 7. Знаете от ревютата тук, че разполагахме с инструменти и методики за изследване на дисплеите, но за съжаление главният уред, колориметърът Spyder 4 Elite не работи под Android.
Справихме се с този проблем като модифицирахме методиката, което е по-лесно да ви покажем на видео с коментар на български, отколкото да ви обясним чрез текст:
 
Качественият колориметър на Datacolor, който има и отлични измервателни възможности ни позволи подробно да изследваме характеристиките на IPS дисплея на Nexus 7. Цветовият обхват е 79% от sRGB, стойност типична за бюджетен 6-битов E-IPS настолен монитор. Обхватът е по-широк от този на повечето съвременни лаптопи с W-LED подсветка, където често се наблюдава стойност 60-70% от sRGB.
До AdobeRGB разбира се IPS дисплеят на таблета е много далеч. Това би се променило единствено, ако се ползва RGB LED подсветка вместо W-LED, но тази енергоемка, обемна и скъпа технология едва ли някога ще намери място в таблет.
Гама кривата е далеч от идеална, но би било изумително това да не е така и да имаме показател, сравним с този на професионален настолен монитор.
Статичният контраст има впечатляващо висока максимална стойност (590:1). Яркостта е достатъчно висока за мобилно устройство. Тези стойности обясняват доброто поведение на Nexus 7 на силна дневна светлина.
Точното цветопредаване от евтин Android таблет би довело ръководствата на Eizo и Nec най-малкото до чести посещения на психиатрични заведения. Липсата на чудеса от дисплея на Nexus 7 спасява именитите производители на професионална техника от необходимостта за употребата на радикални ритуали по отношение на засегната чест.
Крайната оценка на тестовия пакет на Datacolor за дисплея на Nexus 7 е изненадващо добра. Този резултат е съпоставим с оценките на повечето от елитните лаптопи (без тези с RGB LED дисплей) и са близки до рейтинга на добрите настолни монитори от потребителски клас.
Разгледахме подредбата на пикселите на Nexus 7 чрез USB микроскоп. Тази трион-образна форма е типична за по-старите IPS и всички AFFS панели.
Като стана въпрос за AFFS, повечето материали в Интернет посочват, че панелът на Nexus 7 e на корейската Hyundai или по-точно на нейното подразделение BOE-Hydis и има моделен номер HV070WX2. Тоест техническо погледнато това не е IPS панел и със сигурност не е продукт на LG.
AFFS панелът на Hydis има следните характеристики, в които се потвърждава нашето предположение, че дисплеят е 6-битов, тоест има едва 262 хил. реални цвята.
7-инчовият дисплей е с много висока за размерите си резолюция (1280x800), каквато имат например 15- и дори повече инчовите лаптопи.
Боравейки с модерни параметри ще отбележим, че плътността на пикселите при Nexus 7 е 216 ppi, което не е много далеч от рекордьора Apple iPad 3 с нашумялият Retina (2048x1536) дисплей с 264 ppi. Това, че Nexus 7 е "ppi рекордьор" в 7-инчовата "категория" е явно от сравнението му с известният Amazon Kindle Fire (7", 1024x600), където имаме едва 169 ppi. Колкото до актуалният параметър "ppi", той се разшифрова като pixels per inch (пиксели на инч).

Nexus 7 не ползва ШИМ за регулиране на яркостта на дисплея, което означава, че може спокойно да го ползвате вечер при ниска яркост без вреда за зрението, освен умората от самото четене на текст.
Демонстрация за липсата на ШИМ при промяна на яркостта 

Ъглите на видимост на Nexus 7 са удивително широки дори за стандартите на IPS (AFFS). Това, че дисплеят е истински класически IPS ясно проличава и от виолетовият оттенък на черният цвят при поглед отстрани. AFFS запазиха добрите характеристики на старите S-IPS, докато при новите IPS виолетов оттенък почти няма, но има други недостатъци, които в тази и без това дълга публикация няма как да обсъдим.
Дисплея на таблета, произведен от тайванският хардуерен гигант се представя много добре дори под ярка слънчева светлина. Подобна информативност на открито няма как да получите от стандартен лаптоп.
При демонстрацията на слънчева светлина се вижда още една екстра на Nexus 7: до "окото" на камерата е разположен датчика за автоматична регулация на яркостта. Сензорът и операционната система вършат отлична работа като не натоварват излишно зрението на потребителя и осигуряват по-дълга автономна работа.
Под определен ъгъл на ярко слънце можем да видим "паяжината" от капацитивни датчици.
Nexus 7 е елитен представител на съвременните Android таблети. Основно предимство на таблетите пред струващите ни се вече отживелица стандартни компютри и лаптопи е активният интерфейс, който се управлява с допир.
Продуктът, произведен от Asus за Google има капацитивен Touchscreen дисплей. MultiTouch панелът разпознава едновременно до 10 докосвания за разлика от масово използваните дисплеи с до 5 точки на разпознаване.
Активният дисплей реагира точно и бързо на докосвания. На него без проблеми може да се пише текст или дори да се рисува със специализиран, но евтин стилус. Прецизността не може да се сравни с Wacom графичен таблет, но все пак за любител отзивчивостта на капацитивният дисплей и бързият графичен интерфейс са достатъчни.
Прекалихме малко с обема и обхвата на изследването на дисплея на Nexus 7, нали?
Затова правим следното обобщение:
  •  Това е качествен IPS дисплей с параметри, близки до тези на настолен монитор и надминаващи тези на повечето лаптопи;
  •  Налични са добри ъгли на видимост, висока яркост и контраст, които го правят подходящ за ползване дори на открито в слънчев ден;
  • Nexus 7 има много висока резолюция (1280х800), която позволява на малкия 7-инчов дисплей да се показва достатъчно информация;
  • При този дисплей липса на ШИМ управление на яркостта (няма трептене), което прави таблета комфортен за зрението на всеки потребител;
  • Плътността на пикселите е 216 ppi, което е рекорден показател за 7-инчов дисплей и не е много далеч от "стандарта" Retina;
  • Разполагаме с чувствителен и точно реагиращ капацитивен дисплей. 
Отново ще повторим технологичният абсурд, че малкият и евтин таблет предлага много по-качествен дисплей от тези в своите по-големи и скъпи мобилни събратя, лаптопите.
 
AFFS дисплеят на Nexus 7 срещу TN+Film дисплей на аналогичен като размери таблет.

Анализ на производителността 

Asus Nexus 7 в AnTuTu v3.3.1

Повечето ревюта на таблети изобилстват от снимки на екрана (screenshots) от различните тестове. Този подход за хардуерен тест на техниката обаче не дава информация за относителната производителност на устройството.
Избираме традиционен за нашите ревюта на компютри и лаптопи подход като осигурим реални съперници и "спаринг"-партньори на тестваният Nexus 7.

Ето какви съперници сме избрали за претенциозният Nexus 7:
  • Onda V801 с чипсет Allwinner A31 (Quad-Core CPU, Cortex-A7 и Dual-Core графика PowerVR SGX544 MP2). Интересен 8-инчов таблет от реномиран китайски производител на таблети, навигатори, MP3 плеъри, видеокарти и др. хардуер. Интерес представлява сравнението с мощната графична карта SGX544, каквато ползват устройствата на Apple;
  • PiPO M8Pro с нашумялият напоследък 28nm чипсет Rockchip RK3188 (Quad-Core CPU, Cortex-A9 и Quad-Core графика Mali-400 MP4, клокната до невероятните 600MHz). Впечатляващ 9.4-инчов метален модел с IPS дисплей от тайвански супер-производител;
  • Hyundai T7s с енергоемкия, но много мощен марков чипсет Samsung Exynos 4412 (Quad-Core CPU, Cortex-A9 и Quad-Core графика Mali-400 MP4, клокната до 440MHz). Добър модел от реномиран производител с мощен хардуер и максимален брой екстри;
  • Ainol Novo 7 Venus с китайският чипсет Actions ATM7029 (Quad-Core CPU, Cortex-A9 и екзотична графика Vivante GC1000). Интересно сравнение между оригинала Nexus 7 и неговото симпатично китайско копие от Ainol;
  • Hyundai X600 с остарелия, но много мощен чипсет Rockchip RK3066 (Dual-Core CPU, Cortex-A9 и Quad-Core графика Mali-400 MP4). Изключително евтин, но симпатичен и учудващо производителен модел;
  • MeLE MP 802X с чипсет Allwinner A13 (Single-Core CPU, Cortex-A8 и Single-Core графика Mali-400 MP). Не разполагахме със стар едноядрен таблет или дори смартфон, затова включихме резултатите от Android Box, какъвто хардуер ползват евтините таблети, масово предлагани в хипер-маркети, промоции на мобилни оператори и др.
В сравнението на Android устройствата ще включим и x86 PC, нещо на което незнайно защо не се решава никой хардуерен изпитател. Няма да използваме последно поколение компютър с мощен Core i7 процесор, защото това би свидетелствало за належаща нужда от психиатричен преглед на автора на статията.
Тестовата x86 машина е DELL OptiPlex 760 SFF с Core 2 Duo T7400 и актуална видеокарта AMD Radeon HD 6570. Такава конфигурация в момента струва по-евтино от Nexus 7 и е съпоставима като стойност с тази на китайски таблет.
Започваме от най-популярният тестов пакет за Android, Antutu. Nexus 7 изненадващо отстъпва на по-голямата част от армията китайски таблети като губи катастрофално от PiPO M8Pro. Tegra 3 се представя на нивото на старият двуядрен RK3066, което е истинска сензация. От графиките се вижда, че загубата на Nexus 7 се дължи не на процесорната немощ, а на ниските резултати на графичната част.
"Царят на хардуерната суета", тестът Super Pi има своя версия и за Android. Силната CPU част на Tegra 3 осигурява победата на Nexus 7. Този тест е показателен за несъвършенството в управлението на захранването на някои китайски чипсети. A31 и AMT7029 в този тест работят с по-малко от 4-ри ядра и логично се представят по-слабо дори от двуядреният RK3066. На графиката виждаме и "сравнение" с настолният Core 2 Duo. За сравнение и дума не може да става, защото настолният процесор е 35 пъти по-бърз.
Изчислителната мощност на процесорните ядра при операции с плаваща запетая FLOPS (Floating-point Operations Per Second) проверихме с Linpack. RK3188 отново с лекота печели битката, най-вероятно заради значително по-високата си тактова честота (1.60GHz) спрямо Tegra 3  (1.20GHz) или Allwinner A31 (1008MHz). Всички резултати на ARM процесорите са нищожни в сравнение с Core 2 Duo E7400, който има изчислителна мощност от 18.9 GFLOPS, което е над 100 пъти повече от резултата на Android "шампиона". Ако случайно имате слабост към изчисленията с плаващи запетаи, откажете се от идеята да ползвате таблет за тази цел в полза на работата с настолна конфигурация.
12-ядрената GeForce ULP заема едва трето място в 3DMark сред Android устройствата. Настолната карта е само 10 пъти по-бърза от ARM графиките, но това все пак е карта от долният среден клас.
В NenaMark2 силите са изравнени, единственото слабо представяне е на едно-ядреният Android Box.
Epic Citadel е много тежък тест под Unigine Engine, където NVidia с оглед на добрите си традиции заема първото място.
Quadrant е Android супер-тест, който вече губи своята популярност. RK3188 и PiPO N8Pro с лекота окупират първото място, оставайки съперниците далеч назад.
В Passmark PiPO M8Pro отново има сериозна преднина, следван от Hyundai T7s и чак тогава от Nexus 7.

Коментар за сравнението на производителността. Високите резултати в синтетичните бенчмаркове влияят добре на самочувствието на собственика на тестовия рекордьор, но рядко допринасят за наистина надеждната и бърза работа с таблета. 
Самите Android устройства бяха създадени като по-слаба алтернативна на настолни компютри и лаптопи. За всички вече е ясно, че мощният хардуер не е гарант за комфорт при комуникации, игри и работа с приложения. 
От всички тествани таблети Nexus 7 предложи най-добър баланс между производителност и стабилна работа. Близо до него са таблетите на PiPO и на Onda. Страхотна производителност и добра стабилност има Hyundai T7s, но мощният хардуер бързо изтощава батерията. Ainol Novo 7 Venus е много евтина и доста добра алтернатива на Nexus 7, но видеокартата му не е подходяща за тежки игри.



Ainol Novo7 Venus. Цена и параметри



DELL OptiPlex 760 SFF като мултимедиен център. Цена и параметри

Комуникационни възможности

Най-забележителната комуникационна функция в Nexus 7 е добре работещият GPS модул.
Отличен прием на спътници и перфектна поддръжка на карти от страна на Google. В това отношение GPS функцията на таблета успешно се конкурира със специализираните навигатори.
Имайки предвид, че Nexus 7 разполага с отличен AFFS дисплей с висока резолюция, мощен говорител и разширени възможности за гласово управление, GPS навигаторите вече изглеждат като отживелица.
Единствено липсата на възможност за включване на външна антена пречи на Nexus 7 да бъде перфектният навигатор.

Някои софтуерни възможности

Необяснимо е усърдието на някои автори в основно хардуерно ревю да сложат огромен обем описание на софтуерните възможности.
Това е десктопа на Nexus 7. Същият може да се види на още много други таблети, смартфони или Android Box.
Няма да отегчаваме читателя с излишно описание на софтуера (има над 700хил. приложения за Android). Убедени сме, че много от потребителите имат по-добри от нашите познания за Android приложенията.
Затова ще споменем накратко само някои интересни (поне за нас) приложения.
Във връзка с описаните по-горе възможности за навигация чрез хардуерен GPS модул, Nexus 7 приятно ни изненада с Street View панорама пред нашият офис. Изображението е старо (на около две години), но това са ограниченията на безплатната версия.
Софтуерът за разпознаване на музика Shazam работи идеално на Nexus 7, за разлика от много други таблети, където той е недостъпен за сваляне (несъвместим с устройството), или не работи коректно.
Популярният от смартфоните на Apple Talking Tom Cat работи отлично на Nexus 7 и докарва малки и големи до възторг със своя смешен глас, повтаряш всяка чута дума.
Skype работи добре на Nexus 7, както и на повечето качествени таблети. Трябва ви най-вече добра и стабилна връзка, каквато Nexus 7 поддържа много по-добре от всички евтини таблети и смартфони.
Гласовото разпознаване работи отлично, но това вероятно е заслуга на Android, не толкова на таблета. Спокойно може да ползвате Nexus 7 за автоматично водене на записки (трансформация на глас в текст). Единствено видяхме трудности с разпознаването на цифрите или по-скоро с тяхното изписване в текст или числа. Затова например планетата ни не е "3", а "четвъртата".
Таблетът вече е в състояние да замести скъп графичен калкулатор като разполага с много повече изчислителна мощ и значително по-удобно управление. Различните научни калкулатори под Android са много, а за по-сложни изчисления има дори Matlab.

Декодиране на HD видео 

1080p материалите се декодират невероятно добре от устройство, което по изчислителни ресурси отстъпва на всеки настолен компютър.
За тестовете използвахме MX Player и BS Player - двата софтуера се справиха отлично с хардуерното ускорение от Tegra 3 и коректната синхронизация на български субтитри.
MX плеърът на всички тествани таблети осигури плавна картина, добър звук и отлична синхронизация на субтитрите.
BS Player при някои таблети срещна трудности да осигури над 20fps, вероятно защото не поддържа всички чипсети, което е причината да има няколко негови версии за различен хардуер.

Звук

Позволихме си да сравним Nexus 7 с качествен плеър от реномираната компания iRiver. За тест на звука използвахме капризните откъм звуков източник арматурни слушалки Astrotec AM-90.
Звукът от Nexus 7 е много чист и достатъчно мощен да захрани тези нашумели с високото си качество слушалки.
Липсата на хардуерни настройки не позволява на таблета да мери музикални сили с добрият специализиран плеър, но аудио нивото на Nexus 7 определено е над това, което сме слушали от повечето смартфони и таблети.
Особено голяма разлика в ползва на iRiver има при прослушване на FLAC.
Възможно е с друг тип слушалки, например с класическа магнитна мембрана ситуацията да бъде различна.
Вграденият говорител в Nexus 7 осигурява изненадващо добър и плътен звук за размерите на устройството, в това отношение таблетът на Asus се представя по-добре от повечето китайски, тайвански и корейски таблети, които сме тествали.
Рецептата за супер звука е стерео-говорител, наподобяващ тези, които се ползват при лаптопите, не "пищалките" с отворен обем в телефони и евтини таблети.

Игри

Кой, ако не Nvidia ще има добри отношения с производителите на игри, което е съпроводено с максимално добра оптимизация на софтуера към хардуера на калифорнийския графичен гигант? Кой друг графичен производител има толкова сериозно отношение към Android игрите, че да има толкова добре реализирана концепция като Tegra Zone?
Nexus 7 е в състояние да замени игрова конзола, защото броят на поддържаните игри е максимален, а хардуерът достатъчно мощен да подкара на максимални настройки всяко заглавие.
Dead Trigger се играе на максимални настройки и с ефекти, които липсват при повечето други графични ядра. Това показва, че резултатите от синтетичните тестове не са достатъчно показателни за качеството и оптимизацията на графиката в реални игри.
Рядкост е друга видеокарта, освен GeForce ULP да подкара Dark Meadow, особено в пълната прелест на множеството и ефекти.
Conduit HD - добра игра от Tegra Zone, която е предназначена за SoC на NVidia.
Тежките игри са по силите на Nexus 7, но често много повече удоволствие ви доставят непретенциозните към графичната система ретро-игри.

Консумация и захранване

Сравнявайки работата на Nexus 7 и Tegra 3 с китайски таблети, които също са снабдени с мощен 4-ядрен хардуер трябва да отбележим, че коректното управление на захранването и  натоварването на чипсета е от основно значение за стабилността на системата и за нейната продължителна автономна работа.
Повечето евтини таблети управляват натоварването на процесорните ядра недостатъчно коректно, което се вижда от теста Super Pi, където при китайските SoC рядко работят всички ядра. Недобрата оптимизация води до прегряване, прекомерна консумация, недостатъчно захранване и съответно нестабилна работа (изхвърляне от приложението, зависване или дори рестарт).
Tegra 3 е лишена от такива проблеми, всичко работи коректно и стабилно. От изображенията по-горе виждате, че чипсета на Nvidia умее да регулира честотата и броят на работещите ядра в зависимост от натоварването. Показано е натоварването в Super Pi, където работят всичките ядра на максималната честота от 1200MHz.
Консумацията на таблета измерихме чрез професионален уред на UNI-T, в който има функция за отчитане на ел. мощност (вкл. пълна и реактивна) и софтуер за визуализация към компютър. Отчетохме консумацията през мрежовият адаптер в "десктоп режим" при максимална яркост на дисплея (3-6Watt) и в 3DMark Ice Storm (max. 7.9Watt).
В сравнение с чипсет с близки параметри и съпоставима мощност, какъвто е Samsung Exynos 4412, виждаме че Tegra 3 е с 41% по-ефективна. Още по-учудваща е тази разлика предвид, че чипсетът на Samsung е по-нов и произведен по нормите на 32nm технологичен процес, докато Tegra 3 e 40nm.
От особена важност за стабилната работа на таблета е качественото 5V захранване с висока мощност и постоянни параметри.
Вероятно всеки от вас от опит знае, че слабото захранване през USB 2.0 (5V, 0.5A, 2.5W) или от мощен, но некачествен като параметри на изходното напрежение адаптер не са в състояние да захранят  и заредят бързо смартфон или таблет.
По време на зареждане с некачествен или слаб адаптер, таблетът може да реагира неадекватно на докосвания и да работи нестабилно, да се зарежда прекалено дълго или просто да поддържа заряд без да се зарежда.
Показваме осцилограма от два адаптера: отгоре виждате "изправеното" и трансформирано до 5V напрежение от 10W адаптер на китайски таблет, под него е почти идеалната графика от тестовият ни адаптер на Delta (5V, 3A, 15W).
С китайският адаптер дори Nexus 7 се провали в много от тестовете и не работеше достатъчно стабилно, което е доказателство за ролята на доброто захранване не само при мощните настолни компютри, но и при таблети и смартфони.
Оригиналният адаптер на Nexus 7 с логото на Asus има мощност от 10W (5V, 2A) и стабилен изходен сигнал.
Лично мнение е, че адаптерът на Nexus 7 не е достатъчно мощен за таблет, който при изключен GPS и BT модули, при графичен тест достига консумация от 8W. Адаптерът на Nexus 7 се провали в опита си да захрани по-енергоемки (12-14W консумация) таблети и Android Box. В същото време други адаптери с мощност 10W се справиха с тази задача.
Препоръчваме за този модел качествен адаптер над 2.5A. Очаквайте скоро при нас изпитания на различни маркови и китайски 5V адаптери за таблети, Android Box и смартфони

Енергийна ефективност

Tegra 3 е много ефективно и икономично решение сред ARM чипсетите. Дали обаче това е така в сравнение със стандартните настолни системи, за които се твърди, че са прекалено големи, неефективни и енергоемки?
Позволихме си "безумието" да сравним мощността на Tegra 3 с:
  • Стандартна домашна конфигурация: DELL Optiplex 760 SFF с Core 2 Duo Е7400 процесор и видеокарта AMD Radeon HD 6570; 
  • Най-бързият лаптоп на разположение: Alienware M18x R2 с Core i7-3610QM и AMD Radeon HD 7970M;
  • Най-мощният компютър в офиса ни: 12/24-ядреното чудовище DELL Precision T5500 с 2x Six-Core XEON X5650 и NVidia Quadro 4000.
DELL Precision T5500 с два Six-Core XEON HT X5650. Параметри и цена 

Alienware M18x R2 с Core i7-3610QM. Параметри и цена

Разликата в производителността на Tegra 3 спрямо най-мощната ни настолна конфигурация е над 1430 пъти!
Разликата между GeForce ULP и най-мощната настолна видеокарта в сравнението е много по-малка - само 31 пъти.
Колко обаче е разликата в ефективността мощност/ват и дали ARM архитектурата по-ефективна енергийно от "античната" x86?
Първо отчитаме максималната консумация под 3DMark. За да сме коректни от общата консумация на Nexus 7 извадихме 2 вата за дисплея, а лаптопът бе тестван на външен дисплей.
Въведохме показателите MFLOPS/Watt и 3DMarks/Watt за да изчислим процесорната и графична ефективност.
Като процесорна мощ Nexus 7 е катастрофално по-малко ефективен от всяка тествана x86 конфигурация. ARM процесорът е до 27 пъти по-малко ефективен от Core i7.
При графичната производителност имаме по-различна различна ситуация. GeForce ULP на Nexus 7 е много близо до "състезателният" Alienware M18x R2 и е енергийно по-ефективен от графична гледна точка спрямо чудовищната станция за тримерно моделиране с NVidia Quadro 4000. Все пак да не забравяме, че за разлика от Nexus 7, графичната станция DELL Precision T5500 може да работи с две много по-мощни (в 3DMark) видеокарти и тогава да анализираме съсвем други резултати.
От анализа по-горе ясно се вижда, че таблетите не се проектират за тежки процесорни изчисления и в това отношение те нямат шанс да достигнат производителността дори на настолен компютър, създаен преди повече от десетилетие.
Силата на Android устройствата е тяхната графичната мощ, която може да съперничи в близко бъдеще поне с вградената графика на настолните машини.
Анализираната ситуация е логична, защото таблетите имат нужда от мощна графична част за декодиране на HD видео, за обработка на все по-красивият интерфейс и разбира се за множеството игри, създадени специално за Android или адаптирани от настолният или конзолен сегмент.    

Неприятните ограничения

Nexus 7 има следните, вероятно умишлено поставени ограничения:
  • няма слот за SD или друг вид допълнителна карта за памет;
  • не може да работи с USB външни твърди дискове и флашки или това е така до поставянето на платен софтуер;
  • няма HDMI изход, което до огромна степен обезсмисля ролята му на мощно мултимедийно устройство.
Чрез фото-материала по-горе за комуникационните възможности на някои от добрите китайски таблети ви показваме какво губите като предпочетете по-качествения, но много по-орязан откъм връзка с периферия Nexus 7.
Въпреки ограниченията за външни носители, към Nexus 7 чрез OTG преходник могат да се включват: клавиатура, мишка (вкл. и безжична), джойстик, звукова карта, ТВ тунер (в случая е показана SDR функцията) и др.

Периферия и аксесоари

Ограниченията на Nexus 7 и наличието на комуникационни "пъпки" дадоха надежда на мнозина, че ще се появи докинг станция, която ще има налични HDMI, USB за външни носители и четец за карти. Докинг станцията се появи, но тя далеч не отговори на тези очаквания.
За Nexus 7 има много аксесоари и периферия, която не е в количества и качества (вкл. и спорни), с каквито разполагат продуктите на Apple, но все пак това е един световно-известен продукт, който се радва на голям интерес от производителите на периферия.
Единственият аксесоар, с който снабдихме нашият Nexus 7 е оригиналният защитен калъф от Asus. От опаковката до дизайна и изработката това е 100% оригинален продукт с високо качество.
Nexus 7, както и всеки друг таблет имат нужда от такава защита и то не само за да запазят добрият си външен вид, но и да се защитят от удари, изпускания, вредни въздействия на светлина, топлина и влага.
Разбира се стъклено-метало-поликарбонатният таблет е много по-красив и впечатляващ "без дрехи", но по-хубаво "облекло" от този оригинален калъф трудно ще намерите. Освен това го има и в различни цветове.   

Лично мнение

Вече над месец ползвам Nexus 7 като личен комуникатор, мултимедийно устройство, игрова конзола и все по-често като пълноценен компютър за домашни употреба. 
Като заместител на работната станция, в която обработвам фотографии, видео, отварям стотици прозорци на браузъри и имам достъп до над 3TB данни разбира се няма как да ползвам Android таблета.
Оригиналният калъф защитава отлично Nexus 7 и той все още изглежда недокоснат и дори е запазил аромата на нов продукт. Не съм проявил кой знае каква усърдност в тестовете на стъклото, но по него не се е появила нито една микро-драскотина.
Обнових софтуера само веднъж до версия 4.2.2, което не ме впечатли особено.
Нестабилна донякъде работа с устройството се получи в следствие на инсталацията на много тестови програми и игри, тъй като ползвам Nexus 7 като еталон за сравнение с китайските таблети. Липса на стабилност се получава, когато таблетът автоматично ъпдейдва едновременно много от инсталираните приложения.
Веднъж таблетът си разреди сам батерията от почти напълно заредено състояние в рамките само на един ден в Sleep режим. Тогава обаче бе оставен включен GPS модулът, а подобна ситуация задължително се случва с китайски таблет с включена хардуерна навигация.
Автономната работа е удовлетворителна и достига до 5-6 часа средно активно ползване (игри и интернет) на максимална яркост. Ако включа автоматичното регулиране на яркостта на подсветката, често се стига и до 8 часа автономна работа.
В сравнение с многото китайски таблети, които тестваме в момента не може да се каже, че Nexus 7 е по-бърз, но в повечето случаи работи стабилно по-дълго време.  Недостижима за други таблети е софтуерната съвместимост на Nexus 7 с всяко Android приложение или игра.
Вече се специализирахме в обслужването на таблети от различни производители и поне на два китайски/тайвански таблета постигнахме аналогична стабилност и дори малко по-висока скорост на обработка на интерфейса.

Заключение

Обществото ни коренно се промени с навлизането в ерата на глобалните комуникации и неограничен достъп до информация.
Времената за "промиване на мозъци" чрез телевизии, брошури и каталози отминаха и всеки е свободен да направи правилният избор според своите персонални нужди. Това неминуемо доведе до ситуация, в която компютърният потребител осъзна, че няма нужда от мощни многоядрени супер-компютри, а от удобни и надеждни мултимедийни и комуникационни устройства.
Усилията на промишлените колоси като Intel и AMD да създадат все по-мощни системи, с които да проектирате и космически кораб, изглеждат отживелица като някогашният стремеж на американските производители на автомобили да предложат все по-голям "магистрален кораб". 
Неслучайно новата концепция за персонален компютър се движи точно от информационния гигант Google.
Nexus 7 е максимален като качество продукт, но с минимално количество допълнителни екстри, който е еталон за Android таблет. 
Ако искате да имате HDMI, SD слот, USB без ограничения, не по-лош IPS/AFFS/MVA дисплей и дори малко по-мощен хардуер, по-добре се насочете към покупката на добър "китайски" таблет (много са редки, но съществуват). Със сигурност надеждността и софтуерната поддръжка няма да са на нивото на Nexus 7, но нали вече говорим за разумният потребител, който е надраснал суетата по "маркови" продукти и сам може да прецени дали да прави малък компромис с качеството или да преглътне големите ограничения.
Следете нашите анализи и тестове, скоро в тях ще откриете изгодни алтернативи на Nexus 7 с добро качество, нелоша поддръжка и максимален брой есктри. В момента при нас се тестват най-добрите представители на големите китайски, тайвански и корейски производители. Сред тях вече сме набелязали няколко топ-продукта, които ще ви представим в най-скоро време.

Бъдещето на персоналните компютри (прогноза на Rmania)

Нашата прогноза е, че Google ще продължат да са основен "играч" в проектирането, маркетинга и софтуерната поддръжка на новият формат персонален компютър. 
Android ще става все по-стабилна, функционална, позната и лесна за употреба от всеки потребител операционна система, която след модификации ще добие популярност дори сред мощните x86 "динозаври".
В много близко бъдеще очакваме комуникационният гигант да започне собствено производство на таблети, смартфони и други Android "джаджи" ("Moto-Google"). 
Но тази логична тенденция може все пак малко да се забави, защото техниката под бренда "Google" все още е "най-ухажваната мома" и всеки хардуерен колос дава мило и драго за да предложи най-доброто от себе си почти на себестойност. Няма по-голяма реклама от тази, дадена компания да е "Избраният" от Google производител на Nexus. Може би само Apple биха се отказали от тази чест :)
Малко по-далечното бъдеще е най-неясно. Тепърва стратези, маркетолози и инженери ще анализират концепциите за очила, часовници и др. антични прибори, които могат да поемат операционна система. Вероятно не всички от тези интересни концепции ще придобият реално въплъщение.
По-далечното бъдеще като че ли е най-ясно. Идва епохата на изкуственият интелект, където персоналният компютър ще получи персонификация чрез домашният робот. Намек за бъдещите планове е логото на Android. 
В роботиката Google вече са си написали домашното с автономният си автомобил, но дали това е достатъчно да се изправят срещу хуманоидите на Sony и Honda?

Богат избор от подбрани таблети, които на по-ниска цена предлагат повече екстри и близко качество до това на Nexus 7 може да видите тук
Повечето от предлаганите модели се предлагат за продажба след като са успешно преминали изпитанията, описани в тази статия, за удостоверение на което в галериите им има фото-материал.

4 коментара:

Unknown каза...

Документацията на панела е достъпна публично, потърсете "HV070WX2-1E0.pdf". Там дават че приема PWM от 100 Hz до 100 kHz, като препоръчват над 20 kHz за да няма пищене от звукови честоти. Тествано ли е със сигнален генератор, че хващате 100 kHz правоъгълни импулси, или поне 20-30 kHz?

В ревютата на prad и tftcentral вече има монитори с PWM честоти 10-20 kHz. Например Eizo CG246 работи на 18 kHz, Dell U2413 на около 9 kHz и още няколко модела на ASUS и Dell.

Unknown каза...

И още нещо - мислите ли да внесете от китайските с "Retina Display" и въобще те струват ли си? - Onda 972 и подобните.

кен каза...

Пътуват към нас няколко таблета с Retina дисплей (2048x1536). Проблема на тези модели е, че поради високата резолюция интерфейса се влачи като народна песен, затова и Retina моделите се сринаха като цена, докато тези с 1920x1080 (1200) скочиха като търсене.
В момента имаме доста необявени в сайта модели таблети, затова питайте на мейла ни за препоръка за даден модел, цената на бройка за демонстрация е с минимална надценка.
Много бройки чакат свободно време да бъдат тествани, но предвид мощните работни станции, различните му Alienware, Quadro 6000 и всякакви уникални чудесии, едва ли скоро ще дойде реда за ново ревю на Android тема... има полу-готово за 4-ядрените Android Box с RK3188.
В нашият Facebook: www.facebook.com/retropcmaniaa представяме във вид на фото-ревюта с много тестови резултати повечето таблети. А Retina дисплеите ще се представят първо във видеоканала ни, особено след пристигането на новият HD супер-обектив за супер-апарата ни :)
Колкото до ШИМ, там няма как да ги отчитаме коректно при честота над 10 kHz с наличната техника и паразитни смушения... трябва обособена лаборатория. Освен това описахме, че честотата над 3-4kHz е недоловима за човешкото зрение и няма да бъде обект за изследване от наша страна. Ако някой наш читател ни изпрати данни за измервания над 10kHz - ще ги публикуваме.

Unknown каза...

Някой може ли да ми каже как да намеря модела на панела на който и да е лаптоп/смартфон/таблет...

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни