Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ThinkPad T410 - еволюцията на ThinkPad и революцията на Intel

За качеството, здравината и безотказността на ThinkPad многократно е ставало въпрос в нашите ревюта. Тази елитна серия е носител на рекорден брой хардуерни награди, притежава най-висок потребителски рейтинг и няма аналог като качество от друг производител.
T-серията според потребители и експерти има най-удобната клавиатура и най-добре функциониращ трак-пойнт (джойстик).
Единствените области, в която ThinkPad лаптопите нямат претенции да са най-, това са "категориите": светеща клавиатура и "впечатляващ" дизайн на корпуса. Всъщност клавиатурата на ThinkPad се осветява елегантно над 10 години преди останалите производители да предложат светеща подложка за пръстите на потребителя.
Дори в битката за най-тънък лаптоп, ThinkPad се представя отлично с модела си X1, засенчвайки други продукти със своя значително по-здрав корпус и наличието на всички традиционни качества на най-добрата серия мобилни компютри.

Дизайнът на ThinkPad

Доста потребители, особено от женски пол не отричат хардуерните качества на ThinkPad, но не изпитват симпатия към "неугледния" му външен вид.
Дизайнът на ThinkPad обаче е плод на сериозна дизайнерска дейност, в която участват:
  • Tom Hardy - главен дизайнер на IBM;
  • Richard Sapper - известен германски дизайнер, който като всеки уважаващ себе си представител на този бранш има студио в Милано, Италия. Ричард Сапер и в наши дни активно участва в развитието на един от най-известните му проекти като консултант на Lenovo;
  • Kazuhiko Yamazaki - главният дизайнер на подразделението на IBM - Yamato Design Center в Япония.
Първият ThinkPad (700C, 1992г.), който е продукт на съвместна дейност между трима големи дизайнери от различни краища на света (САЩ, Германия/Италия и Япония).
По-новите ThinkPad не са се отдалечили много от оригиналната визия на първия модел. И това е правилна концепция, защото само няколко седмици след като ползвате ThinkPad, видът на всеки друг лаптоп ви изглежда неуместен.

ThinkPad в Космоса

ThinkPad е единствената "цивилна" серия лаптопи, която отговаря на високите изисквания на NASA за надеждност. Лаптопите на IBM и Lenovo са основната компютърна техника за изследвания, управление и комуникация в американските космически совалки и в Международната космическа станция.
Космическите ThinkPad-и са следните:
 ThinkPad 750

ThinkPad A31p

ThinkPad T61

Почитателите на ThinkPad вероятно са запознати с емблематичната реклама на серията с "лунохода". Тази реклама е следствие от "космическите мисии" на ThinkPad.

ThinkPad - стил и начин на живот

ThinkPad е лаптоп за истинският мъж - груб, но излъчващ мощ външен вид, корав магнезиев корпус и най-силният към момента на производство хардуер.
ThinkPad е избор на стилният и заможен мъж, който не търпи компромис с качеството и надеждността в името на суетата.
Тази серия лаптопи е предпочитана от авантюристи, журналисти, бизнесмени и въобще от хора, които много пътуват и не искат да се притесняват за сервиз и поддръжка на техниката си.
Освен в Космоса, ThinkPad е основната техника за работа и на Center for Severe Weather Research (Центъра за изследване на климатичните условия) в САЩ.

Продукт на IBM 

В ThinkPad е въплътен откривателският дух на IBM - най-иновативната корпорация в света. И това, че китайските заводи на американския гигант започнаха да произвеждат ThinkPad след 2005-та година означава само едно - че IBM има призвание да прави наука, изследвания и да създава нови технологии, а не да се занимава със значително по-малко печелившото производство.
IBM имат 5 (!) Нобелови награди (за наука, а не за мир и философстване), 6 награди Тюринг ("Оскарите" в изчислителната/компютърната техника) и множество други отличия. С такива научни постижения не могат да се похвалят и цели държави, включително и страната, която уж е купила ThinkPad.
Името на компанията, изписано с атоми

Приемственост и традиции

Преди да ви представим модела ThinkPad T410, ще ви припомним накратко неговите по-съвременни предшественици.
Въпреки, че модели като T30, T40, T41, T42 и T43 имат огромен принос за развитието на ThinkPad, моделът T410 е пряк наследник на ThinkPad T60.
ThinkPad T60 е първият модел на компанията с Magnesium Rollcage - известната магнезиева рамка на шасито, поемаща външните въздействия върху дисплей и дънна платка.
Според много потребители T60 си остава най-добре проектираният ThinkPad с максимално здрав корпус, перфектно изпълнени панти, практически вечен хардуер и отлични работни температури.
Следващият модел, ThinkPad T61 може да се каже, че е широко-екранна "олекотена" версия на T60. Пантите вече не са толкова солидни, а работните температури покрай новата 800MHz шина са по-високи от предходния модел. Слабо място на Т61 бяха и видеокартите на NVidia с ядра GeForce 8400 и 8600, които поначало имаха вродена склонност към дефектиране.
Моделите Т400 и Т500 носеха много малък напредък спрямо удачният като цяло T61 и поради тази причина собствениците на предходните модели нямаше с какво да бъдат убедени да пожелаят по-новият модел. Завръщането към видеокартите на ATI (HD 3450, HD 3650) в модела T400/500 бе добра стъпка към минимизиране на риска от повреда.

ThinkPad T410

Дизайн

На пръв поглед ThinkPad T410 няма съществени отличия от предходните модели T61 и T400/500. Клавиатурата като тактилно усещане е неотличима от тази на по-старите модели.
По-подробното разглеждане ни показва наличие на интересна релефна повърхност на тачпада и близко разположеният до него пръстов скенер. Новата повърхност е интересна, но според нас е с по-лоша чувствителност от почти идеалните в това отношение устройства на моделите T60, T61 и T400/500.
Жълтият USB порт не е USB 3.0, както се надяват много потребители, а странната му маркировка означава, че там можете да включите устройства за зареждане/захранване дори когато лаптопът е в неработещ режим. За любителите на бързата връзка точно до жълтия USB има порт 1394.
Още една възможност за бърза връзка към външни устройства е eSATA изходът. Над него е разположен новият, компактен приемник на универсалният PCMCIA разширител.
Слабо място на модела T61 бяха външно изглеждащите като на T60 панти, но направени от по-евтини материали. В Т410 пантите също са направени от евтин алуминий, но са значително по-масивни и са с подобрена конструкция в сравнение с тези на T61.
Виждате, че LED лампичката за осветяване на клавиатурата (ThinkLight) не е поставена само като почит към традициите на серията, а е доста ефективно решение дори и на дневна светлина.
Панелът на клавиатурата има повече светещи елементи в сравнение с предходните модели. Бутонът за включване свети с ненатрапчив зелен "ореол", въпреки че след като лаптопът вече е включен, този бутон едва ли е толкова необходим, а когато T410 предстои да бъде стартиран този бутон разбира се няма как да свети. Осветяването на CapsLk е наистина полезна "екстра". "Модернизацията" на индикаторния блок обаче я оценяваме като неразумна, защото оставянето на индикаторите за работа от батерия или адаптер само в задната час на дисплея е доста спорно решение.

Корпус

Корпусът на ThinkPad T410 е усилен с магнезиева рамка (Magnesium Rollcage). Това е най-здравият корпус на лаптоп като изключим специализираните екстремални лаптопи като Panasonic Toughbook.
Изграденият по такъв начин корпус е много по-здрав от ефектните алуминиеви корпуси на някои имиджови лаптопи. Магнезиевата рамка защитава не само дънната платка, но и крехкия дисплей и лампите за подсветка, затова многобройностите клипове за издръжливостта на Thinkpad не са само рекламни послания.
От снимките се вижда колко солидно за захванати масивните панти на дисплея върху металното шаси, което позволява на ThinkPad да бъде еталон за лаптоп, който няма хлабина между двете подвижни части на корпуса.
Основната разлика между корпусите на T- и  R- сериите са в материала на капака на дисплея. При R-серията се използва пластмаса. При T-серията капакът има магнезиева рамка и изглеждащо като гумирано покритие. Това покритие има специфичен блясък на микроскопични метални частици и е много трудно за нараняване. Затова много от представителите на ThinkPad серията само след минаване с мокра кърпичка възвръщат вида си, който са имали като нови преди повече от 10 години.

Охлаждане

Основен фактор на стабилната и надеждна работа на всеки лаптоп е доброто охлаждане. Добрата охладителна система и металното шаси на ThinkPad T410 са отлична предпоставка за ниски работни температури.
Производителите ни уверяват, че новите процесори са по-икономични, по-ефективни и т.н., но предвид увеличените работни честоти на процесор, системна шина, оперативна памет и множество устройства за комуникация, съвременният лаптоп в никакъв случай не е по-прохладен от по-старите модели. Лично за мен еталон за прохладна и стабилна работа си остава ThinkPad T60, чиито процесор, памет и шина бяха на 667MHz.
Революцията в хардуера около Intel Core i5 значително опростява охладителната система, защото видеокартата (Intel HD Graphics) и други изнесени преди това в чипсета компоненти са разположени в корпуса на централния процесор. Вече няма нужда от сложна система от топлинни тръби, която да обхваща като октопод горещите точки на дънната платка.
Развитието на технологиите позволява на този T410 да се охлажда ефективно дори и при максимално натоварване без да издава шум. Виждате от снимката необичайният профил на вентилатора и големият брой ребра на турбинката. Този нов вентилатор не издава шум дори при максимално наблюдаваните от нас около 4500rpm.
Отново ThinkPad ни радват с "правилно" разположение на въздушните отвори - отстрани, а не отдолу където обикновено ги поставят останалите производители. Охладителната система трябва да отвежда топлина, а не да бъде "прахосмукачка" за масата, бюрото или леглото.
Още един интересен момент в новият ThinkPad T410 са големият брой вентилационни отвори върху долната му повърхност, които са покрити с фина метална мрежа. Това решение също подпомага за доброто охлаждане на мощният хардуер.
Ето какви температури ни демонстрира при натоварване ThinkPad T410:
Температурите на корпуса на ThinkPad T410 бяха регистрирани след 30 мин. работа без натоварване (стойности в жълт цвят) и пак след толкова време при максимално натоварване с FurMark и Super Pi (стойности в оранжево).
Вероятно редовните ни читатели забелязват от скрийншота, че моделът T410 има по-малък брой датчици от предходните модели T61p и T500.
Друг интересен момент в този заснет екран е работата на процесора под максимално натоварване на 2.91GHz и максималните обороти на охладителната система (над 4500rpm).
За сравнение ви показваме температурите на ThinkPad T500, който въпреки наличието на дискретна видеокарта (Radeon HD 3650) и високочестотен процесор от по-старо поколение (Core 2 Duo T9400) не може да се каже, че е по-горещ.
Температурите и на двата лаптопа бяха измерени с UNI-T UT301C.

Дисплей 

Дисплеят на Lenovo ThinkPad T410 изглежда трагично под какъвто и ъгъл да се гледа. Дисплеят е с LED подсветка, има и доста добра за 14-инчов лаптоп резолюция от 1440x900, но този екран трябва да признаем, че е най-слабият, който сме виждали в ThinkPad.
Проблемът не е само в биещото в синьо цветопредаване, типично за съвременните LED дисплеи. Незнайно как инженерите на Lenovo са постигнали толкова лоши ъгли на видимост, които инвертират картината дори при страничен ъгъл на гледане.
С далеч по-добри дисплеи бяха снабдени по-старите модели ThinkPad T400/500, още по-добри дисплеи бяха налични при T61p, да не говорим за фантастичният S-IPS дисплей на ThinkPad T60/60p.
Единственото хубаво нещо в този дисплей е матовото покритие, въпреки че матрица с такова посредствено качество заслужава пълно унижение с гланцово покритие.
LED подсветката ни даде надежда, че дисплеят може да бъде лишен от ШИМ управление на яркостта, тоест да няма вредните за зрението трептения, които са основната причина за умора и главоболие.
При максимална стойност на яркостта, както и при всеки друг дисплей липсва трептене на подсветката

При 50% яркост виждаме много неприятна картина - необичайно нисък коефициент на запълване (много по-малък от обичайният 0.5) и висока амплитуда на колебанията

При минимална стойност на яркостта, дисплеят на ThinkPad T410 има претенции за шампион в категорията "най-трептящ и дразнещ" екран

Ако сте чели предишни наши изследвания за вредното въздействие на трептенето на дисплея вероятно ще забележите, че традиционните дисплеи с CCFL подстветка имат много по-добро поведение по отношение на трептенето спрямо LED.
Толкова по въпроса за новите по-безвредни за зрението LCD дисплеи с LED подсветка - старите CCFL бяха по-инертни и съответно съумяваха частично да компенсират трептенията задавани от ШИМ.
Глобалното поевтиняване на техниката и съответното и качество не подминава и вече не най-високият клас на ThinkPad. Вероятно в новата елитна W-серия дисплеите са на по-високо ниво.

А това е целият процес по снемане на осцилограми от различните нива на яркост. Камерата добре фиксира явните трептения на подсветката, които при немалко потребители предизвикват здравословни проблеми.

Съвет от RMania. Ако максималната яркост не ви е подходяща за работа (особено вечер), можете да елиминирате трептенията по следният начин:
  1. поставете яркостта на максимум (чрез клавиатурата);
  2. намалете яркостта от панела за управление на видеокартата (инсталирайте драйвер на Intel, защото вграденият в Windows няма такава възможност).

Хардуер

Представеният в ревюто ThinkPad T410 разполага с процесор Intel Core i5-520M. Технологиите, които са вградени в този процесор не са нови, но комбинацията от почти всички "скрити козове" на Intel води до невероятен скок на производителността.
Главните подобрения спрямо Core 2 Duo процесорите са:
  • Наличие на Hyper-Threading (физическо ядро работещо като две логически ядра). Тази технология ни е позната още от 2002-ра година чрез Northwood-базираните Pentium 4 процесори. Core i5-520M има само две физически ядра, но HT технологията му позволява да се "представя" като четириядрен процесор;
  • Intel Turbo Boost - позволява на процесора сам да се клоква като "види зор" стига да не надхвърля зададената консумация и температура. Тази технология също не е нова и се базира на Intel Dynamic Acceleration, с която разполагаха по-старите Core 2 Duo и Core 2 Quad мобилни процесори;
  • Апаратно ускорение на шифрирането AES. Това вече е нов момент в процесоро-строенето. На пръв поглед е излишна екстра, която обаче значително подобрява сигурността и ускорява работата в Интернет;
  • Intel HD Graphics - революционен ход на Intel, който значително изпреварва реализацията на амбициите на AMD за вграждане на мощно графическо ядро в централния процесор. Новата вградена видеокарта на Intel прави революционен прогрес спрямо по-старите GMA 3100 и GMA X4500 като осигурява производителност на нивото на NVidia GeForce 8400GS.
Демонстрация под Super Pi на само-клока на Core i5-520M почти до максималните 2.93GHz 

HD Graphics в Т410 предлага Display Port изход, който може да се преобразува в DVI или HDMI

Комуникационните възможности на ThinkPad T410 значително се разширяват от наличния 3G+GPS модул Qualcomm Gobi 2000.
SIM картата за връзка с мобилния оператор се поставя в слот зад батерията. Демонстрация на работата на подобен хардуерен GPS модул може да видите в това наше видео.

Тестове за производителност

Lenovo ThinkPad T410 участва в тестовете със следната конфигурация:
  • Процесор: Intel Core i5-520M (2.40-2.93GHz);
  • Видеокарта:  Intel HD Graphics;
  • Памет: 2 х 4GB DDR3 1333MHz;
  • Твърд диск: Seagate Momentus 7200rpm.
"Спаринг" партньори за T410, а може би нещо повече ще бъдат:
  1. ThinkPad T500 с процесор Intel Core 2 Duo T9400, видеокарта Radeon HD 3650 и оперативна памет 2 х 4GB DDR3;
  2. ThinkPad T61p с процесор Intel Core 2 Duo T7500, видеокарта Quadro FX 570M и оперативна памет 2 x 2GB DDR2;
  3. ThinkPad T60p с процесор Intel Core 2 Duo T7400, видеокарта FireGL V5200 и оперативна памет 2 x 2GB DDR2;
  4. DELL Precision M4400 с процесор Intel Core 2 Quad Q9000, видеокарта Quadro FX 770M, и оперативна памет 2 x 2GB DDR2.
Тестовете бяха проведени под неактивирана версия на Windows 7 Ultimate 64-bit.
Рейтинговата система на Windows 7 приземява ThinkPad T410 чрез значително изоставяне от реално четириядреният DELL Precision M4400. Видеокартите на T500 и T61p също доминират значително над HD Graphics.
Виждаме разгром на Core i5 платформата във времето за зареждане на операционната система. Резултатите са снети с програмката Boot Timer след отчитане на най-доброто от 10 измервания. Интересното в този тест бе, че участващите лаптопи от клас "графична станция" показваха невероятна повторяемост на резултатите, докато останалите участници имаха амплитуда в измерванията понякога повече от 10 секунди.
В комплексния нов PCMark 7 виждаме любопитен резултат. AES ускорението помага на ThinkPad T410 да "блесне" в някои подтестове, но като цяло новата платформа губи от DELL M4400 и неубедително води на ThinkPad T500.
Съвсем друга картина виждаме в по-старият и лично за мен компроментиран като източник на реална оценка PC Mark Vantage. Отново AES ускорението помага на Т410 като този път му осигурява убедителна победа.
Everest 5.50 най-нагледно ни показва как AES ускорението на Core i5-520M влияе на резултатите при съпоставяне на изчислителни ресурси на процесорите.
В тежкият Cinebench 11.5 виждаме тотален погром на HD Graphics от професионалните графични ускорители. Интересно е, че нискочестотният четириядрен Q9000 се справя значително по-добре при рендериране от Core i5.
В 3DMark 06, HD Graphics се представя отлично за вградена видеокарта, но е много далеч от производителността на дискретните карти на по-старите лаптопи.
В по-новият 3DMark Vantage, Intel HD Graphics е по-слаба от дискретните видеокарти от 4 до 6 пъти (!) Въпреки това, отлично постижение за вградена видеокарта е дори стартирането на теста в профил Performance.
Unigine Heaven под DX10 ни показва още едно безсмислено сравнение на вградено с дискретни графични ядра.
Твърди се, че вградените видеокарти на Intel имат отлично апаратно ускорение на HD формат за видео. Резултатите от x264 HD Benchmark 4.0 обаче ни показват, че голямата работа по обработка на HD видео зависи от централният процесор. Виждаме също така, че четирите физически ядра са по-производителни от 2 физически и 2 виртуални ядра на по-новият процесор, който работи и на значително по-висока честота.
Science Mark 2.0 е чувствителен към честотата на процесора и Core i5-520M за първи път ни показва убедителна победа над Q9000.
Честотата сериозно влияе и на резултатите от Super Pi и wPrime, където ThinkPad T410 няма конкуренция. wPrime е стартиран за изчисления с едно ядро, когато обаче са стартирани максималният брой физически или логически ядра на процесорите, победител разбира се е Q9000.
LED подсветката и липсата на външна видеокарта позволяват на ThinkPad T410 да бъде по-икономичен от останалите лаптопи. С цената на какво обаче? Дисплей с ужасно цветопредаване и значително по-ниска видео-производителност. От друга страна, липсата на външна и рискова видеокарта и по-надеждно LED осветяване на LCD теоретично осигуряват на Т410 неограничен жизнен ресурс при най-интензивна употреба.
Консумацията бе отчетена с професионален уред, показващ активната, реактивната и пълната мощност. Отчетените по този начин данни са максимално близки до реалните значения, за разлика от стойностите отчетени с мрежов "ватметър".
Консумацията е пропорционална на времето за автономна работа от батерия. ThinkPad T410 с 9-клетъчна нова батерия се представя по-добре единствено спрямо четириядреният DELL Precision M4400 с 6-клетъчна батерия. И всичко това при липсата на енергоемка външна видеокарта и уж значително по-икономичен LED дисплей. Рекламите са хубаво нещо, но е хубаво човек да има и малко разум, защото често се случва при нас да идват хора, които отхвърлят старите модели като ThinkPad T60, защото новите модели с Core i3/5/7 "можели" да изкарат по 7-8 часа на батерия.
Както виждате от информацията за батерията на ThinkPad T410 и от графиката свалена от програмата Battery Eater, батерията е нова и в "отлична кондиция". Тоест няма никакво извинение да се представя по-слабо спрямо употребяваните батерии на по-стари 15-инчови модели с уж по-енергоемки процесори, дисплеи и видеокарти.

Игри

Синтетичните тестове показват доста добра производителност на вградената в процесора видеокарта. Реалните изпитания с игри обаче показват още по-добро поведение на HD Graphics дори и в такива тежки за хардуера шутери като новият Serious Sam 3.
Все повече съвременни игри с цел привличане на по-широк кръг потребители са оптимизирани за работа с най-масово срещаните видеокарти.

Изводи. След всички проведени тестове можем да определим Lenovo ThinkPad T410 като качествен и надежден лаптоп, проектиран и произведен като достоен наследник на предишните модели, които имат много добър потребителски рейтинг.
Въпреки добрите впечатления от модела, не можем да го определим като пряк наследник на лаптоп като ThinkPad T61/61p например. Елитната серия лаптопи при Lenovo вече са ThinkPad W-series
Като цяло не виждаме влошаване на качеството на новия модел, но като познавачи на ThinkPad няма как да се примирим с посредственото качество на дисплея на T410.
След направените изследвания на производителността сме принудени да отхвърлим всички рекламни послания за много по-ниска консумация, значително повече време за автономна работа и огромен прираст в производителността спрямо предходните поколения лаптопи.
По-ранен модел като ThinkPad T61 с процесор Core 2 Duo T9300, 8GB оперативна памет и видеокарта NVidia Quadro NVS 140M е в състояние да покаже близка, а в някои отношения и по-добра производителност от новия модел T410. 
Моделите T400 и T500, които теоретично могат да работят с Intel Core 2 Quad Q9000 са в състояние да покажат по-добра производителност от ThinkPad T410 с процесори Core i3 и Core i5.

RMania сме единственото място в България към началото на 2012г., в което се предлагат употребявани ThinkPad лаптопи от предпоследно поколение с процесори Intel Core i5. Повече информация за наличности и цени може да намерите тук.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни