Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Шокиращата глобална инфлация

Гига Инфлация! За нея не се говори, но я има. Особено в САЩ. Ето как са пораснали цените за изминалата година на кромида.
  • Lumber: +265%
  • WTI Crude: +210%
  • Gasoline: +182%
  • Brent Crude +163%
  • Heating Oil: +107%
  • Corn: +84%
  • Copper: +83%
  • Soybeans: +72%
  • Silver: +65%
  • Sugar: +59%
  • Cotton: +54%
  • Platinum: +52%
  • Natural Gas: +43%
  • Palladium: +32%
  • Wheat: +19%
  • Coffee: +13%
  • Gold: +3%
Медиите лъжат за всичко, твърдят че инфлация имало и тя била почти рекордна с някакви 3%, всъщност надминава 300%, но нито борси, нито анализатори, нито политици имат право да кажат, че царят е гол, макар и с много скъпо дантелено бельо от Виктория Сикретс. 
Никога не е било такова чудо! Всички депресии, фалити, германски ултра инфлации, СССР срив на рублата са просто детска игра пред това, сега. Сега се развалят сделки, цените растат с дни, не с месеци. Липсват доставки. А бутафорният екип на Бидонa, стои пред печатница за трилиони долари без никакво покритие.
Доларът няма да се срине, не и сам. Той е свързан с евро, с паунд, с рубла, с юан, с български лев. С всяка банка по света, с всеки банкомат.
Предвид "мерки" и карантини, колапс на обслужването, на медицина, образование, на данъци, на всичко въобще е чудно как глобалната финансова система все още се държи. Това напълно противоречи на учебниците по икономика, на теориите на Адам Смит, на Маркс, на всички икономически небивалици накуп. 
Икономиката е като наръчник за секс, който е валиден само ако имаш въображение и го реализираш сам. Романтиката в икономиката я има само по филми, лъскави списания и смешни медии като "Капитал" у нас, Файнейшъл нещо си в големите икономики. Файнейшъл, дойде време за финала на лъжата.
Моя прогноза е, че първо ще одрусат крипто валутите, с тях ще се изпусне голяма част от инфлационното налягане. Това вече се прави... помпят цената на биткоини и всякакви други цифрови пари, за да може после ефектът на срива да е по-солиден. Такива пирамиди имаше в началото на прехода ни от социализъм, към демократичен маскен бал, в който се намираме в момента. Пирамидите винаги са предвестници на, гига инфлация, масово фалиране на банки, обезценена на всичко. Този бахур сме го яли, ще видим как на германеца и на американеца ще им го понесе стомаха.
Ще последва масов фалит на банки, които в реалност нямат парична маса, нито активи, нищо. Физическите пари ще останат най-сигурни, защото ги има.
Покрай краха на банките, ще дойде и крахът на имотите, които се явяваха инфлационен буфер, за черни дни като тези. Хей, та те са чудовищни цени... 1500 евро в най-смотаната Столица на три континента. Когато човек ще трябва да избира между чувал зърно и напълно обзаведен лукс мезонет, със 100лв. поддръжка на двора, ха познайте везната на интереса, пресечната точка на търсене и предлагане къде ще се измести.
Златото е спекулативно имане, виждате че ръстът му е никакъв. Много по-ценно е среброто, заради своите лечебни свойства например, в години на инфекции. Соята е стратегическа суровина, и тя расте. Без соя, няма животновъдство, няма мляко, няма протеин и за хора, и за животни. Предвиждам не ГМО соята догодина по това време да струва поне тройно на доскорошните си 3,50лв. за кило.
Винаги съм казвал, че най-ценна е инвестицията в хубава ракия. Това е и дезинфектант, и зависимост, и отдушник, и средство за тинктури, за компреси. Ракията не се разваля, които има скатана ракия, ще просперира в бъдещи времена на хипер инфлация. С ракия се правят отвари, извличат се алкалоиди, ако сте на зор и колата може да запалите с нея. Казан за ракия, инвестиция за след апокалипсиса.
Зърно, боб, също са чудна инвестиция. Автентичните зърна, добрите земи, са най-голямото богатство. Само земята постоянно расте като цена. И тя носи чиста печалба, рента. Вземете си 100 декара земя, и с рентата от нея си плащайте наеми, ипотеки, лизинг за таратайка.
Влагането на средства в технологии е глупаво. Идат времена на нови технологии и крах на енергийните монополи.
Суровини за облекло, завивки, обувки, чорапи... те също ще увеличат стойността си, защото след храната, най-важни са дрехите.
Колкото до медицината, лекарствата, ветеринарните науки, агрономията, предвиждам, че който има запаси от йод, метиленово синьо, калиев перманганат, ще успее да ги изтъргува, бартероса на много по-солидни цени. Кило метиленово синьо, което е и оцветител, и кислороден лечител, и антидот за отрови, и основно ветеринарно средство, и най-мощният дезинфектант и антисептик. Кило от него, ще струва колкото апартамент в елитен квартал, ако цивилизацията продължава да катастрофира.
Сода каустик, от която се прави сапун, също е отлична инвестиция. Без сапун, няма как.
Пазете се от банки, иначе ще имате нужда от литри ракия.
Компютърната техника ще расте, не само заради хардуера, производството, а и заради поддръжката, софтуера, драйвери, BIOS. В момента текат корпоративни войни между САЩ и Китай, между Калифорния и Тексас, между Intel, AMD, NVidia, Apple, Microsoft, Google, Amazon. Оцеляването в такава глобална технологична война изисква невероятен ресурс. Инвестирайте в машина поддържана, конструирана в Япония. Това са елитните серии на Thinkpad, Fujitsu Celsius, Panasonic Toughbook.  
Зимата иде, зимата на заледената икономика... 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни