Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP 8200 Elite - най-добрият компютър от старата школа

Знаете ли защо времето лети, годините снижат като месеци? Просто нищо не се променя. Всичко ново е добре забравено старо. Дoри новото често се оказва калпава реплика на старото.
Мнозина ще си кажат, че това важи за всичко друго, но не и за компютрите. Но развитието на техниката показва, че в най-голяма степен тази тенденция се отнася точно за компютрите.
Все едно бе вчера, когато Intel Core i7-2600 бе върховият потребителски процесор и всеки си мечтаеше за него. Минаха години, този процесор продължава да осигурява мощ и стабилност. Нищо ново, нищо по-бързо в неговите заместници. Дори повечето му приемници поради икономии в силиций, мед, алуминий... се оказаха по-слаби (тротващи), по-горещи и ненадеждни (рестарти, сини екрани).
На приказки новите процесори имаха по-модерни инструкции и теоретично те трябваше да удвоят, учетворят скоростта им. На практика това се осъществяваше само в синтетичните тестове и по никакъв начин не и в реални приложения и игри. Никой не крие факта, че мощността се измерва в GFLOPS, а те кореспондират с броя на физическите ядра и тактовата честота. Тъй като прогрес в тактовата честота е почти невъзможен, единствената възможност за увеличаване на мощта е чрез повече физически ядра. Което се осъществява и в XEON процесорите, които не само, че могат да работят по двойки, но и всеки от тях има 10-, 12-, че и повече реални ядра.
Друг аспект на мощта и ядрата е, че повечето приложения, операционни системи, браузъри, игри разпознават не повече от 6 процесорни ядра.
Всичко това означава, че в наши дни Core i7 2600 продължава да бъде актуален.
Процесорът е нищо без дънната платка, захранването, идеално проектираната система. Особено това е критично при върховия клас процесори като Core i7-2600. С евтино mATX дъно с базов чипсет, слаби фази и посредствена системна автоматика този процесор работи, но работи някак си, далеч от пълният си потенциал. Съвсем различно е, когато той е във върхова машина с топ чипсет, каквато е HP Compaq 8200 Elite с чипсета Intel Q67.
Тишина, производителност и стабилност - това осигурява тази машина. Неслучайно е наречена Elite и е на върха в бизнес клас. Аналози на HP 8200 имат и DELL, Lenovo и Fujitsu, но техните изпълнения са по-слаби, поне за това поколение.
Дизайнът на машината впечатлява. Това е същата визуална концепция като в HP Worstation, проектирани с помощта на BMW Studios USA. Плавни, ненатрапчиви линии, черен панел, баланс между метал и пластмаса. Ако се вгледате в предната решетка, то тя наподобява автомобилна... BMW. 
 
Шасито е много масивно, нищо не се огъва, деформира, трака. Нищо общо с новите модели. Отзад има всички необходими входове и изходи, модерните Display Port, класическите - VGA, RS-232, PS2, LAN. Новите машини са осакатени откъм класическите интерфейси.
Старите машини са рискови, ако са втора ръка. Нашите не са втора ръка, а корпоративен лизинг, някои от които дори са нови. Корпоративният лизинг означава ултра-чисти помещения и кратък работен ден. Но дори и перфектната олд-скул машина не носи кефа, ако не е тунингована от майстори. И ето го нашият вариант, с NVidia GTX 1050Ti, 8GB RAM, SSD + HDD. Много комомфортна, "мазна" работа с всяка операционна система. Всички игри се играят на максимални настройки при под 4K резолюция.
А сега - малко синтетика, която радва толкова много хора. 9 хиляди точки в последният коректен 3DMark, доста повече от почти всеки лаптоп и абсолютно толкова, колкото и с много по-съвременен процесор от 4-то или 6-то поколения.
За сравнение - гейм лаптоп Lenovo Y700 (i7-6700HQ + NVidia GTX 970m) 

Много хора са убедени, че старите машини имат в пъти по-бавен SATA контролер. Но истината се познава само в дела, а не чрез предположения. Делата показват фантастична скорост. 
Рендериране. Тук по-новите процесори са малко по-бързи, върховите от тях достигат до 7.4 бала. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни