Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

LED - програмираното осветяване: стар, нервен и болен

LED светлина
От години пиша колко е вредна синтетичната LED светлина за човешката физиология, психика и общо здраве. Много хора неглижират тези предупреждения, защото предпочитат да се позовават на рекламите, на корпоративните интереси. Щом е на пазара и е ново, значи минало е проверка и е безвредно - "мислят" повечето хора.
Трагедията на човешката цивилизация е, че хората не мислят аналитично, а се уповават на грешни авторитети. Ярък пример за което е подлагането на вредно въздействие на LED източници. И то не само върху себе си, а върху семейството, децата. Любими хора, принесени в жертва на зле преценена компетентност, често минаваща отвъд тънката граница на откровената глупост. Всъщност, основна причина хората да са все по-глупави е точно синята LED светлина.
Знам, че мнозина вече са се засегнали на глупост, затова ще охладя пламенното им негодувание с факти. Безспорно учените разбират от здраве и светлина много повече от надъхан консултант в супермаркет за перални и хладилници. Ето какво мислят учените за LED светлината. През последните години, тези научни анализи за вредата от LED стават все по-масови. Удивително е, но при хиляди публикации за вредата от тази светлина, няма нито един стойностен материал за ползата от нея.
Ще си позволя да не следвам логиката за анализ на учените. Истината е една и до нея има много пътища за достигане.
 
Топлата светлина, без синя съставка от свещ

От стотици хиляди години човек работи през деня със светлина с пълен спектър, а нощем ползва успокояващо топло осветление от огън и свещ. През последните стотици години и от газена лампа, по-късно от халогенна/нажежаема лампа. Всички естествени за нас нощни източници имат еднакъв непрекъснат спектър в червено, топла характеристика от  2000-3000 келвина, индекс на цветопредаване аналогичен на слънчевия (95-99).
Напълно различна е LED светлината. Тя е синтетична и напълно чужда за човешката природа. Това е ултравиолетова светлина, която преминава през луминофор за да излъже човешкото око, че свети в неговата видима зона. Да, тази светлина имитира на пръв поглед успешно топлата светлина от халогена лампа. Но това е лъжа за окото.
Очите ни се адаптират, те се оставят да бъгат лъгани, но физиологията ни, проектирана преди милиони години, няма как да бъде баламосана. Ултравиолетовата светлина ограничава производството на мелатонин, а инфрачервената, която спомага за него - липсва при LED. При свещ и нажебаема лампа има инфрачервена светлина (топлина), която влияе благотворно и на тялото, и на психиката. Удивително колко е глупав човека за да се остави да бъде излъган, че полезната светлина чрез топлина трябва да бъде неутрализирана в името на икономия от сметката за ток, 2-5 лева на месец. В същото време за поправка на здравословните вреди да се разходват хиляди левове. Ако въобще е възможна поправка.
Без мелатонин човек става неспокоен, сънят му се нарушава, не почива ефективно. Следват преумора, невралгии, агресивност, депресия, апатия... рак. При малките деца смартфони и таблети вечер водят до свърхактивност, забавяне на умственото развитие. удивително е, но родителите си затварят очите за това. А толкова лесно е да видят как се променя само за три дни едно дете като му се ограничи достъпа до LED източници.
Маскираната ултравиолетова светлина от LED домашно осветление, компютри, смартфони, проектори влияе разрушително не само на нервната система, но и на кожата. Синята светлина прониква в кожата, пречи на усвояването на кислород. Кожата става по-сивкава, набръчкана, лоша. Което е добре за измамниците от козметичните компании и за производителите на алкохол, чрез консумация на който хората стават "по-красиви".
LED светлината води до деградация на зрението, за което при повече желание може да намерите много доказателства. Най-доброто от които е да се опитате да четете текст не от екрана на лаптопа си, а от разпечатка на хартия, която четете на слънчева светлина или от нощна, халогенна лампа.
Всеки човек има вграден био-анализатор, ръководещ ритъма, цикличността на дейност-почивка. Този био-анализатор от възникването на Живот на Земята се сверява автоматично според въртенето на планетата ни около Слънцето. Изкуствената, синтетична, LED светлина, пречи на нашия светлинен био-анализатор да следва ритмите на Живота. Животът става ад, телесните и нервните ни системи имат нужда от външни стимуланти, синтетична медицина, която не помага, а маскира проблема. Мозъчната дейност деградира, хората стават все по-нефокусирани към умствения прогрес, все по-малко използващи потенциала си за аналитично, творческо мислене. Според една от теориите на конспирациите, който и да ни дърпа конците по всякакъв начин се старае да ампутира системите ни за критично мислене. Някои мислят, че това е чрез храната, други чрез флуора във водата, някои вярват че това са следите от самолетите. Много по-лесно е конспиративната цел да се достигне чрез светлинна регулация. Светлинната депресия е известна от хилядолетия на примера на северните народи.
Затлъстяването, диабетът и други метаболитни аномалии не са познати сред бедните народи, в нетехнологичните страни. Явно причина в това не е само в храната, в която толкова се е фокусирал съвременния човек. Та в богатите, технологични държави хората се хранят толкова здравословно, без лактоза, без глутен, специална захар, сол, под надзора на диетолози. Не е и наличието на спортни занимания, с които човекът в синтетична градска среда е ангажиран много повече от здравия човек отвъд урбанизираната среда. Селският човек се храни много по-калорично, значително по-нездравословно, консумира много алкохол и пак е по-здрав.
Но селският човек преди 10 години, когато нямаше там кабелна телевизия, Интернет, смартфони, икономично осветление.
Науката дава обяснение чрез светлината. Синтетичната LED светлина нарушава метаболизма, регулацията на кръвната захар. Човек затлъстява дори при рестриктивна диета със салати и сокове. А диабет вече имат дори децата.
Ултравиолетовата LED светлина явно влияе и на психическата кондиция. Хората стават все по-агресивни, защото психиката им не се намира в покой. Има и много други фактори за психическия дисбаланс: бързи захари, кафе, никотин, алкохол, липса на сън, работа, задръствания. Но е факт, че с появата на синтетичните, енергоспестяващи източници на светлина човеците тотално изтрещяха.
Помислете за децата! Само преди 20 години децата спяха по 10 часа на ден, лягаха си към 20:00 и ставаха към 07:00. Сега играят на игри, ползват таблети и смартфони и си лягат към 00:00 и пак стават в 07:00. А колко реално спят, ефективно ли го правят е друг въпрос.
Игрите? Водят до агресия? Ултравиолетът и пулсиращата с 400 херца светлина водят до агресия. И все едно дали човек ще играе игри или ще гледа изпълнение на симфоничен оркестър, психиката му пак ще изпуши от синтетичната аномалия.
Учените обичат да дават акъли. Те имат добри теоретични наблюдения, но им липсва личен пример, опит. Всяко познание се достига не само чрез наблюдение, а чрез участие. Затова ще ви споделя моя опит.
Ползвам компютри отдавна, моят жизнен цикъл е "сова", защото работя поне до 02:00, чета до 04:00, релаксирам още един час и тогава заспивам. Което някога доведе до затлъстяване и напреднала хипертония. Може би защото две години работих късно вечер на офис, студени флуоресцентни лампи.
Когато реших да започна здравословен начин на живот, смених не само храната, а тотално отхвърлих LED мониторите, флуоресцентните лампи изхвърлих след два дни употреба, а LED след като ми докарваше мигрена половин година стана най-омразната ми светлина.
От 5 години ползвам само халогенни лампи и по-малко вредните CCFL дисплеи, без пулсации (ШИМ).
 
Нажежаема АРТ-лампа с характеристики, близки до свещта, пълен релакс вечер

Смених десетки лаптопи, от модерни по-модерни. IPS, без ШИМ, висока резолюция... мъка, не се наспивах добре. От 6 месеца работя с древен ThinkPad X200 вечер. Той е CCFL. Спя по-добре, 8 пълни часа.
Най-комфортните дисплеи, които съм ползвам и винаги се връщам на тях са:
  • DELL 1905fp, PVA, no PWM;
  • HP 2035, S-IPS, no PWM.
Откакто се изучих по педагогика, наблюдавам какво става с децата при зомбиране със смартфон. Те наистина са зомбирани от синята светлина. Стават агресивни и неадекватни, липсва им фокус, не възприемат добре нито реч, нито демонстрация, зле се сработват в екипи. Допитването ми до родителите им сочат, че децата не спят. В редките моменти, когато родителите ме послушат да оставят децата без смартфон, се случва чудо - те спят добре, спокойни са. Но родителите не могат без автоматичната залъгалка, личното им време е по-ценно от здравето на децата.
Лятото се случва чудо с хората. Слънцето неутрализира синята светлина чрез мощното си присъствие. Могъщата инфрачервена светлина, особено на плажа поправя част от щетите на синтетичното осветление. Спада стресът, човек отслабва, по-спокоен е, започва да се вълнува от секс, любов, приятели.
Като стана въпрос за секс, замислете се защо вино и свещ е прелюдия към него. И дали свещта с топлата си светлина, стимулираща мелатонина не е по-важния фактор от виното, което също сваля напрежението. Опитайте на LED "свещ" - гарантирам ви, че ще е провал.
Ако цените здравето си и обичате близките, може да последвате тези мои съвети:
  • 3 часа преди сън, никакви LED източници. Настройте смартфоните да не работят след 09:00. Смартфони с невреден дисплей липсват, поне масовите. Но има електронни книги, които работят с отразена светлина;
  • Сменете ВСИЧКИ лампи у дома от всякакъв вид енергоспестяващи към разточително благотворните халогенни, или класическите с нажежаема жичка;
  • Ако работите с настолен компютър, алтернативи за не-LED нови дисплеи няма. Затова се насочете към употребяван CCFL модел от професионален клас. Внимавайте да не е толкова амортизиран, че да му е прегорял луминофора и да излъчва пряка ултравиолетова светлина. За среден монитор препоръчвам HP 2035, DELL 2001fp, за по-голям - DELL U2410f, HP 2475w. Или някои елитни модели на EIZO с CCFL;
  • Зад монитора осветете пространството със силна, топла халогенна лампа. Препоръчвам едисоновия вариант с опушено стъкло, много са модерни напоследък;
  • Лаптоп не мога да препоръчам, освен ако не е някой добър ретро модел. Например ThinkPad X200/T400/T500/W500/W700, HP 6930p/8530w/8730w, DELL E6400/E6500;
  • За проектори има голям избор, LED проекторите са рядкост, защото са гадост и не се търсят;
  • Лампа за четене - халогенна с димер;
  • Телевизорът е адска машина, на тъмно се гледа LED изображение, което зомбира не само с глупостите, които се излъчват, а най-вече чрез програмираното осветяване. Ползвайте проектор с класическа лампа. В никакъв случай не сменяйте старият плазмен телевизор, който има много по-добра светлина от новите LED.
 
Внимание! LED имитация на полезна АРТ-лампа с нажежаема жичка

Фалшивите решения
Едно от тях виждате по-горе. Фалшива светлина, маскирана като топла. От LED това няма как да стане. Опитът за такава имитация на полезна светлина е признание за вредата от светлината. Фалшификацията е дори по-вредна от естествената същност на LED. Защото, когато се излъже зрението, човек се отпуска, а немобилизиран е има по-малко защитни сили, по-дълго се излага на вредното въздействие.
Друга лъжа са филтрите чрез софтуер или направо, вградени в операционна система. Филтри, които маскират скопената светлина като топла, жълта, "полезна". Същото е като да парфюмирате обор, миризмата на тор си стои, но сетивата се объркват с по-силна и по-вредна миризма.
Проблемът не е в синята светлина, а в липсата на пълен спектър, особено в червената, инфрачервената, топлата област. Област, която успокоява, регулира хормоналния баланс, отпуска нервната система. Легнете до камина и ще разберете за какво говоря. Истинска камина, не имитация.
 
Тази снимка показва нещо уникално. А именно, че върхът на LED, реализацията на RGB-LED е много по-голяма измама, вреда от стандартен LED. Виждате три пика от триадите светодиоди, които нямат филтриращ луминофор. Пълна липса на червен, топъл спектър. От друга страна, тук се вижда LED без маскировка, че същността му е дефектна.
Целта на този материал е да бъдете здрави. Колкото до хартийките, които мнозина смятат за толкова важни, имам си достатъчно.
Уважение, щастие, удовлетворение с хартийки се не постига. Всеки от нас е част от нещо по-голямо, от Общество, Човечество. Ако вие сте здрави, всички ще сме по-щастливи, с по-аналитично мислене, в по-нормална държава, по-успешна икономика.
 
Помагам както мога, с отделено време, инструменти, публикации 

Всеки материал без практика и решения, няма полза. Затова ви предлагам:
 Ще бъда благодарен за обратна връзка по мейл или чрез коментар под материала.

6 коментара:

Unknown каза...

При качествени RGB LED какъв е максималният индекс на цветопредаване, който може да постигне? :)

Unknown каза...

Купете си добър монитор с IPS матрица (350 кинта са 24 инча), и си го настройте цветовете 1:1 със CRT тръба - това да минавате на нЕкви скапани плазми и други не-LED монитори - ще си увредите не само зрението, но ще получите и постоянна мигрена пред монитора. Един IPS на 75hz Ви е достатъчен.

Manarata каза...

Ползвам Dell 1905fp за монитор, IBM T60 за лаптоп вкъщи и сега си купих и един добър модел плазма на Panasonic TX-P42GT50E с който мисля че направих много добър избор защото децата цяла вечер се зомбират пред телевизора и искам да ги предпазя максимално. Автора на статията ще каже добре ли съм постъпил?

Unknown каза...

Вредноста от устройствата по горе написани са в следствие на пристрастеността и навика от използването на съвременни устройства а не от спектъра на светлината. Ако човек съумее да контролира желанията си да стои пред компютъра или таблет или друго устройство то той ще успее да постигне по горе описаните сън и спокойствие. И за 8 те часа сън се спуках от смях защото компа ми работи нонстоп от 2004 година и си спя като пич, спокоен съм като бик, зрението,като на орел и въобще съм на ниво което без технологиите си се представям с мотиката и на тютюна

Shogo каза...

LED светлината също така е виновна за глобалното затопляне и измирането на динозаврите...

Анонимен каза...

Аз пък предпочитам хартиените книги, но си давам сметка, че времето им вече изтича. Същото се отнася и за лампите с нажежаема жичка. Според мъдреците не бива да скърбим за старото, което неизбежно си отива. А трябва да сме благодарни, че ще се освободи място за нещо ново. Ново, което не е по-добро от старото, е като зелено грозде - кисело. Но това не означава, че трябва да го отхвърляме.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни