Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Реализираната мечта - Micro Workstation с MXM

Някога, през 2007-ма година, започнах да се интересувам от употребявани компютри. Те допълваха моя основен компютър, дали за озвучителен център на студентски купони, караоке машина или просто за втори компютър, когато работим повече хора в тясната студентска стаичка.
Предпочитани от мен бяха микро компютрите, заемаха малко място, имаха мощен вграден звук, отлична поставка за компактен монитор.
Това е студентската ми караоке машина. Някога я ъпгрейдвах с максималната NVidia GeForce 440MX Low Profile PCI... много рядка карта. Която я намери човек, който по-късно ми стана съдружник... и основахме проекта Retro-PC-Mania. Романтично, нали? В основата на фирмата бе малък ретро компютър, за който се търсеше максимална видеокарта. Историята продължава вече 10 години.
Малките компютри са ми слабост. Винаги съм мечтал за ултра компактен компютър, в който да шибна мощна MXM карта. Все се чудих защо това не се прави.
Ето я и моята мечта най-накрая, HP Elite 8300 USFF с MXM слот!
Толкова малък, а с такава възможност за ъпгрейд. За първи път от години се радвам на компютър като малко дете на нова играчка. 
 
Загърбих всички останали проекти, клиенти, мейли, оферти... отделих часове само за да търся винтчета за закрепване. Изобретения на Койота за модване на закрепването на охладителя. Поръчах над 10 различни охладителя за да намеря само един, който пасна и като геометрия, и като поток за по-мощна карта.
Свързването на охладителя към дъното (без никакви куплунги), бе истинско предизвикателство. Свързах го към системния охладител, така и автоматиката на дъното регулира оборотите. Въздушния поток стана перфектен.
Поставих картата, охладителя развъртя обороти. Компютъра стартира. Пулсът ми се качи от вълнение.
Съмнението обаче се прокрадна... Хей, та никой досега не е успял да подкара на този компютър нищо различно от анемичната Radeon HD 5450 MXM!
Но аз не съм като другите, най-добрият съм, реализираните ми проекти се следват от цял Свят, а не обратното.
Поставих мощната AMD FirePro M5950 1GB GDDR5. Стара моя мечта е реализация точно на Micro Workstation. 
Мечтата, тръгна! Почувствах се почти толкова щастлив като след сутрешно кафе с русата ми приятелка през пубертета. Сега не пия кафе, вредно е. 
Машината премина успешно тежкия, многочасов професионален пакет SPECViewPerf. Всичко идеално. Процесорът е истинска прелест, Core i5 - 3470S, 4-ри истински ядра, по-мощен от почти всеки лаптоп.
Преди дни получих още по-добра карта, MXM Quadro K620... Kepler ядро с 4K енкодер. Идеално за домашното ми кино. Но злите клиенти бяха изкупили всички HP 8300 USFF, че даже и HP 8200 USFF, които също имат MXM.
Очаквам още микро машини на HP с MXM. Ще ви покажа демонстрация в игри, 4K, CAD.
Не се отказвайте от мечтите си, не губете младежа в себе си. Спрете кафето, иначе микро винтчетата нямат завъртане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни