Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Максимална сигурност за употребяваните компютри

Никой не е застрахован от ситуациите, които ще опиша по-долу. Напротив, хората с по-добри компютри, с "много" добри сделки за придобиване, са най-застрашени.

За разлика от новата техника, към която най-често се прилагат пълен комплект документи за собственост, касова бележка или фактура, договор за продажба със серийни номера, при употребяваната компютърна техника това рядко е така.

Особено в България, където продажбата на употребявана компютърна техника, включително лаптопи, таблети и смартфони все още е в дълбока нелегалност или затънала в плитчините на частично сивата икономика.

Поради това, ако ви се случат следните произшествия:
  • Кражба на техниката
  • Обвинения за кражба (основателни)
  • Претенции за кражба (неоснователни)
  • Щета, застрахователно събитие.
Тогава тази техника не попада под никаква юридическа защита, защото тя на практика е нелегално придобита. Нелегална е дори да я купите от фирма еднодневка или съмнителен търговец, които няма как да окажат съдействие на органите на реда за проверка, разследване.

В процеса на извършване на много изгодни сделки, мнозина колеги си позволяват да продават без ДДС, без гаранционна карта, без официално отчитане. Удивително е, но самите клиенти са инициатори на такава "тъмно-сива" сделка.

Продажбата по форумите също е напълно нелегална, никой търговец не декларира нито търговска дейност, нито официални доходи, произход на техниката. Мнозина са се регистрирали при куриерите с фалшиви имена и номер на чуждо име (защото от НАП вече текат подобни проверки). Както е при крадените велосипеди от Европа, допускам, че при лаптопите също има такива канали.

Често по форумите се продават крадени компютри, още по-често по заложните къщи.
Немалко хора нехаят за това, стига да им е евтино, но също както при Apple, повечето машини от висок клас имат надеждна система за идентификация на собственика по мрежата.

Дори да купувате техника от чуждестранен търговец, например чрез EBay, това не са официални документи за собственост, на база които може да се справите с неприятните произшествия. Почти никой не продава техниката с упоменати серийни номера и параметри.

Има вероятност даже от наличен като корпус компютър да се открадне или подмени част от компонентите... плочка памет, здрава батерия, оригинален адаптер, без да усетите. Често го правят некоректни младежи на работните си места или просто като им се отвори възможност, дори да преинсталират система.

Описвам ви всичко това, защото вече сме изяснявали собственост на техника, купена от нас пред органите на реда. И то години след покупката ѝ, когато клиентът логично нито пази касова бележка, гаранционна карта и друга досадна бумащина.

Част от нашата работа е да предотвратим това. И го правим чрез:
  • Всяка наша техника се продава с касова бележка или фактура, в която е описан дори лицензът за операционна система, ако има такъв.
  • Гаранционна карта и договор за покупко-продажба, в който са описани параметрите на машината.
  • Всеки наш компютър е маркиран с гаранционни стикери, а на него стои и R-Type номер, по който може да се провери с какви параметри е бил купен. Гаранционните стикери са досадни за някой, но те са гарант, че никой дали на работа, в офиса, съседите, у дома няма да ви бърника в техниката и да подменя части.
  • Тъй като всичките ни компютри са официален внос от големи refurbished компании от Великобритания, Германия, Швеция, Дания, то за всеки продукт може да се изкара официална история, произход, серийни номера. И по тях да се проследи чрез складовия софтуер връзката му с касова бележка, имена на собственик, дата на покупка.
Разбира се, че не сте длъжни да купувате от нас. Просто поискайте от вашия търговец подобни мерки за сигурност. Те доказано работят.

Да се открадне съмнително придобита употребявана техника е лесно, собственикът ѝ няма как да защити претенцията си, дори да знае кой е крадецът. Но кражбата на наша техника е друго нещо, при компютрите серийните номера няма как да се пренабият, повечето от тях се виждат в BIOS и няма как да се променят, те са не просто стикери по корпуса. Има ги в базата на производителя (истинските машини). Машина без сериен номер пък е доста съмнителна, като оръжие със заличени номера.

И още един аспект, за който малцина се замислят. След време искате да продадете техниката. Много по-лесно тя се продава, когато има гаранция за произход. Някак несериозно е да кажете - взех го от OLX. Въвеждайки R-Type номера на корпуса му, може даже след години да видите от сайта ни неговите параметри, дата на продажба, гаранционен срок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни