Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Мъчително убийство на зрението

Рядко гледам телевизия. Обикновено вторник и сряда вечерта за шампионска лига и за някои мачове в английското. Останалото е мъчение. Новините, рекламите и предаванията са тормоз над психиката. Като оставим това настрана, друга особеност на телевизорите има много по ясни физически измерения за влиянието си върху здравето. А именно трептенето на подсветката.


Трептенето на по-голяма част от телевизорите изтезава зрението. Цялата тази бясна надпревара за супер параметри на ниска цена е за сметка на здравето на потребителя. Главоболие, мигрена и в крайна сметка се прибяга до лекарствата от рекламите. Да не говорим всичко това колко е пагубно за зрението на децата. Подсветката трептяща на ниска честота дори и за половин или един час на ден пред телевизора може да нанесе щети, които лекарите и лекарствата не могат да оправят цял живот.
Повечето телевизори и монитори нямат пулсации на 100% яркост. Някои обаче имат смазващо трептене дори и на пълна яркост.

На снимките телевизор с Alpha IPS дисплей на 100% яркост.

LED подсветката трепти с непоносимите 100Hz, което е много далеч от комфорта. Човешкото око не хваща трептенето от LED-а чак над 1000Hz.
Ясно е, че IPS  е поставен изцяло от меркантилни подбуди, а изпълнението е евтино и трагично. Много ясен пример за маркетинговите подходи. Лъскав външен вид и злоупотреба със славата на иначе добрата IPS технология.
На снимките се вижда и CRI или точност на цветовете. 76 е доста разочароващ резултат за телевизор на който се предполага, че трябва да се наслаждавате на картината.

Конкретния пример е представител на бюджетните телевизори във големите вериги магазини.
42" FullHD Alpha IPS, 600Hz.
Звучи добре, нали? Купувате тези параметри, а получавате това от статията.
Честито!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни