Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP ProLiant ML310 G8 v2 - истински сървър в потребителски формат

Въпреки, че през това хилядолетие всеки човек разбира от компютри, с риск да ви досадя ще обобщя какво е сървър и с какво се различава от потребителски компютър.
Сървърът, както и първият му братовчед работната станция са машини, които са съставени от отделни подсистеми, всяка от които има собствен процесор (контролер) и памет, които работят без ресурси откраднати от централния процесор. При потребителските компютри с тази задача се поти CPU. Сървърите се отличават със значително по-добра захранваща и охладителна система. Това прави сървърите много по-надеждни и по-производителни спрямо потребителските компютри.
В хода на тази публикация ще ви запозная по-подробно с това не особено популярно твърдение.

Под охладителя на процесора виждате RAID/SAS контролера, който е отделен компютър с процесор под масивния радиатор, собствена сменяема платката памет и батерия. Този микрокомпютър позволява на дисковата система да работи по-бързо, несравнимо по-надеждно от всеки потребителски компютър. Оперативната памет в този контролер кешира информацията още преди да се запише на дисковете, които значително ускорява работата. За разлика от стандартните компютри при организация на RAID масив, CPU не се натоварва, тук информацията се разпределя от собствен процесор.
Твърдите или SSD дискове са разпределени от контролера в два такива масива.

Интересна и полезна особеност на сървърите от по-висок клас е контролерът за дистанционен достъп, в случая при HP това е iLO системата. Чрез тази система, която има собствен "живот" чрез процесор и виждате малко, но от сърце оперативна памет, цялата система се управлява, конфигурира, диагностицира, поправя дистанционно. Може да включвате и изключвате банки памет, процесорни ядра, дискове, всичко. Щракалките под най-малкия PCI-e не питайте за какво са, дано имате под ръка втора машина ако някой тръгне да си играе с тях, или поне снимка, като тази.
Като всеки истински сървър и тази машина е снабдена със солидно захранване с мощност 460Watt. Вторият захранващ блок е за сигурност, не за удвояване на мощността.  
Мощният захранващ блок и толкова редкия в този клас сървъри пълнофункционален PCIe x16 слот позволяват поставянето на производителна видеокарта и трансформация на сървъра в солидна работна станция. В случая съм сложил NVidia GeForce GTX 1060, резултати от която ще видите по-долу в материала. На снимката виждате и добрият охладител с медни термотръби, отличителна черта на всеки сървър.
Когато тази машина е била проектирана, над нея е било мислено, доказателство за което е организацията на въздухопотока чрез тези пластмасови въздуховоди. 

Въпреки, че над сървъра са мислили инженери, дизайнерите също са си свършили отлично работата, виждаме един стилен, дори красив представител на стойностния индустриален дизайн.
 

След като ви запознах с екстрите и дизайна на машината, ще ви покажа и най-важното. Хардуера и производителността.
Съвременен за 2016г. хардуер с четириядрен Haswell процесор. Xeon E3 1220 v3, близък по параметри до Core i5-4570, но с малко по-ниска честота и по-голям кеш.
Нищо особено като резултат в Intel Burn Test, повече GFLOPS изкарва легендата i5-2500, но както знаете, от 2011г. насам прогрес в производителността на процесорите няма. От друга страна виждате стабилните резултати, рядкост за потребителска машина.
Добри резултати в 3DMark от добра система с отлична видеокарта. Сървър, подходящ и за тежка работа, и за CAD, и за най-тежки игри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни