Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL U2410 - уникат с широк обхват

DELL UltraSharp U2410 е уникален монитор. Уникален със своята неосъзната уникалност. Абсурдно е, но е точно така. Малко хора осъзнават, защо за употребяван 24" кютюк искаме повече пари отколкото за нова 27-ца, от същия производител, също IPS. Но го купуват и са толкова доволни, че купуват още и още, препоръчват на познати.
В този материал ще ви въведа в осъзнатата уникалност на последният супер модел на DELL. Ще го направя без излишна демагогия, характерна за депутат в опозиция.
Думи вместо приказки. Вижте първата снимка. Ще ви я обясня:
  • "Паякът", кацнал на брадичката на по-ниската мацка се нарича спектрофотометър или по народному "калибратор". С случая той показва, че моделът има широк цветови обхват, излизащ от рамките дори на AdobeRGB. Което ще рече, че цветовете му са "уау". Стандартните монитори достигат 50% от този обхват. При тях "уау" ефект има само когато са изключени, по отношение на лъскавият им корпус със светещо лого на "производителя";
  • Бялото чудо с няколко реда чакръци и собствен телевизор е осцилоскоп. Тази играчка за луди учени показва, че мониторът няма ШИМ над 88% яркост. ШИМ е сложно понятие зад което се крият банални пулсации на подсветката. Според привърженици на световната конспирация, тези пулсации ни правят зомбита в матрица. Факт е, че пулсациите претоварват психиката и предизвикват от главоболие до мигрена, което е доказано в стотици научни и в милиони не толкова научни публикации. При U2410 ги няма за ужас на конспираторите. Има ги обаче във всеки монитор от супермаркет, ЕМаг и друга ширпотреба;
  • Легналото червено нещо отчита реактивна, активна мощност и забележете - известният на всички косинус Фи. За нормални хора уреда с най-големите цифри показва реалната консумация. Която не е кой знае колко по-висока от най-нов широкообхватник за 3000+ лв.;
  • Уредът на стойка струва 2500 лв., затова сме го изтипосали, поне да върши някаква работа. Всъщност показва богат спектър от CCFL подсветка с 5-компонентен луминофор. Цветова температура, аналогична на слънчевата в 13:45 в безоблачен ден на остров Майорка. Също се вижда, че мониторът е доста луксозен, защото 475 лукса си е чист рекорд за яркост, най-ярките лаптопи например достигат едва 250 лукса. Ra е много важен компонент на светлината, но тъй като е срамно нисък, ще запазя мълчание като Руски олимпийски комитет за допинг проби;
  • Важен параметър, който не се вижда на уредите е битността на матрицата, оттам и броят реални цветови нюанси. Моделът е с 8-битов реален цвят (16.8 млн. оттенъка) и 10-битова емулация за над 1 милиард оттенъка. Това е толкова по-яко от анемичните 6-бита и 262 хил. реални цвята на стандартните монитори, че мнозина отказват да повярват на резултата от китайският си калкулатор. Имате три цвята (RGB), което ще рече общо 18-бита за 6-битов панел и 24-бита за 8-битов. Умножавате две по две 18 пъти и същото 24 пъти и получавате правилния резултат;
  • Самата матрица е H-IPS. Не IPS, E-IPS, AH-IPS, които са евтини 6-битови панели за ТВ техника. А професионалната H-IPS, наследник на AS-IPS и предшественик на P-IPS.
Удивително за модел втора употреба е нашето трудно за разбиране в България отношение към него. Тестваме всяка бройка и ги сортираме педантично по статуси. Вероятно колегите ще кажат, че това не е нормално и ще са прави. Ние сме маниаци, не нормални хора. Това е и причината като си свършим работата с описанието и сортировката, да ползваме тези монитори за ненормални експерименти:
Цени на DELL U2410, който вече знаете защо е уникален? 
Знам че не разбрахте, затова ще обобщя: H-IPS, 1 милиард цвята, "уау" цветови обхват, без конспиративни пулсации при определена яркост и почти криминално високи стойности на самата яркост.

2 коментара:

Unknown каза...

Тези подбробни тестове на случаен принцип ли ги правите? Аз имам Dell U2312HM, някаква вероятност да го тествате и него някой ден? :D

Unknown каза...

В следствие на това ревю и някоколко други статии си го взех, защото над 80% няма ШИМ. Само че ако го гледаш на 88% яркост без маска за заваряване, може да изгориш. Много ме е яд за този факт, но иначе монитора е феноменален и реално произведен в Чехия. Може би като единствен недостатък е, че работи доста топъл и при висока яркост може да пържиш яйца на него. Вече имам и втори такъв и той е доста топъл.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни