Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Втората ръка и първият разум

Въпреки, че материалът започва с провокативна снимка, той няма за цел да унижава и изобличава който и да било. Целта е да просветим хората, да вложат парите си в качествен инструмент, а не в суета, подтиквани от откровени маркетингови манипулации.

Преди да продължите четенето, вгледайте се в посланието на снимката и отговорете честно, кой нов лаптоп на вменяема цена може да конкурира перфектен употребяван ThinkPad. Да излезем от абстракцията, да назовем модели: ThinkPad Т510, Т520, W500, W510 или W520, зависи кой какъв бюджет има.

За човек който поне малко разбира от компютри, този въпрос е излишно драматичен, защото отговорът е еднозначен. За човек, който е ползвал ThinkPad, този въпрос пък е направо абсурден.

И все пак броят на хората, които биха предпочели новият лаптоп до 1000лв. (500 евро) е значително по-голям от тези, които биха избрали по-разумният вариант. Иначе не биха съществували хипер-маркети, рекламни отдели, билборди, телевизии, а и световна икономика като цяло.

Защо хората предпочитат новото?

На първо място заради невежеството. С елементарни похвати те се оставят да бъдат убедени, че техниката напредва с бързи темпове, става по-икономична и за година само от икономия на ток си избива цената спрямо стари модели. Глупавият човек е облъчен със "знанието", че LED е модерно, технологично и без алтернатива. Простия, но практичен човек пък с умиление си спомня за плазмата, която предлагаше не някакво изображение, а картина, граничеща с изкуство.

Въпреки очевидната реалност не особено разумните хора вярват, че цените стабилно падат поради логични причини като евтината китайска ръка, поевтиняващите материали, икономия от мащаба и острата конкуренция. На практика Китай е във възход и работата ръка там става все по-високоплатена, материалите стават все по-скъпи заради изчерпването на ресурсите и скъпото рециклиране, икономия от мащаба няма, защото пазарът е пренаситен, конкуренция няма, защото са оцелели само само най-големите производители, същевременно едни и същи продукти се предлагат брандирани под различни наименования.

И все пак, цените падат. Защо? Спада качеството, материалите, ударно се намалява жизнения цикъл на продукта. Оставете компютрите настрана, съпоставете автомобилите, часовниците, телефоните... каквото и да е от близкото минало с техните нови приемници.

Друга причина за предпочитане на новото е чувството за малоценност от това да ползваш продукт, който някой друг е докосвал. Което е проява на невежество. Да ползваш продукт, който е ползван от майстор в своята област (фотография, дизайн, архитектура) никак не е срамно. Показвали сме наши лаптопи без свалени фирмени означения от какви мега-корпорации идват: от Луфтханза до JP Morgan. Би ли ви било срам да карате Астън Мартина на Джеймс Бонд?

Дори специалисти по хардуер допускат вероятността новият хардуер да работи по-бързо, по-оптимизирано с нови операционни системи и софтуер спрямо по-старите топ модели. Знаете ли, че и ние имаме подобни съмнения? Тези съмнения обаче брутално се сриват, когато проведем реални тестове, изпитания и обменим впечатления с някой от хилядите ни клиенти.

Нерядко причината да се предпочете новия лаптоп е суетата, тоест дизайнът. Изумителното в това предпочитание е, че лаиците в областта на дизайна предпочитат евтините лаптопи, докато професионален дизайнер избира проектираната от колеги работна станция ThinkPad. Това е аналогично знаете ли на какво? На това как първичен индивид предпочита десертно вино за 3лв. литъра пред елитна селекция за 30лв. чашата. От друга страна, когато лаикът разбере, че нов ThinkPad струва 6000-7000лв. веднага се кълне, че точно това е това е най-добрият дизайн.    

В заключение ще отбележа, че публикацията не е рекламен материал за наши продукти. Тя е описание на възможности, които може да придобиете от наши "колеги", от Продавалник, от Ибей... откъдето щете.  Купете ThinkPad откъдето и да било, все ще останете доволен. Ако сте маниак, може да изберете нашите педантично подбрани и тествани бройки.

Извиняваме се на всички момичета и жени, че облъчваме техните бащи, братя и приятели да им връчват "грозни" лаптопи... които въпреки надеждите на нежния пол никога не се развалят и не позволяват  за да бъдат заменени с нещо лъскаво.

1 коментар:

Sudoman каза...

Интересно има ли някъде цена за Thinkpad W520 като нов ?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни