Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Защо работят бавно старите компютри?

Отговорът на мнозина е "Защото са стари". Старо е на баба ви хвърличото!
Ако някой някога е работил на IBM ThinkPad T42 с Windows XP вероятно си спомня, че това бе много бърза машина.

Ех, спомени, спомени... вероятно деформирани от носталгия?
Не е така. Наскоро пробвах как работи клиентски лаптоп (за ъпгрейд), T42 под Windows XP. Бях потресен! По-бързо и мазно работи от работната ми станция с два 4/8-ядрени Xeona под Windows 7.
Ето, че ядрата не са важни. Pentium M бе и си остава феноменален процесор, когато работи с добра ОС, която е добре поддържана. Клиентът с Thinkpad T42 над три години не бе преинсталирал системата си. Всичко бе чисто, спретнато и подредено.

Друг спомен. От стара машина, в сегашно време. Лятото имахме за малко един работен ThinkPad T43 с ATI Radeon X300. Той работи удивително добре под Windows 7 с аеро ефекти и всички екстри.
На две от работните места в офиса имаме ThinkPad W500 и ThinkPad R500. Класики с Intel Core 2 Duo. Но как работят само! Пъргаво, плавно, без постоянни зависвания и умисляния. Даже и след няколко дни без рестарт. Палиш от Sleep режим и работи без чудене. Работи бързо даже със стар магнитен диск. А с SSD забравяте за необходимост от по-нова машина.
 
ThinkPad R500 и счетоводителката ни

Какъв е изводът от тези съвременни спомени?
От какво зависи скоростта на работа на компютъра?
  1. От класа на машината и от нейната драйверна поддръжка, BIOS;
  2. От сработването на операционната система с техниката. IBM за Windows OS е това, което е Apple за MAC OS... истинските IBM. Всички динозаври на компютърният свят се сработват добре с операционните системи: Apple, HP, Fujitsu, Lenovo (IBM Japan), DELL. Става въпрос за истинските машини от тези марки, а не за брандираните с логата им продукти на тайвански OEM/ODM производители;
  3. Критичен показател за добра работа с ОС е софтуерната хигиена и компетентност на потребителя. Има потребители с древни, собственоръчно сглобени AMD Athlon X2 машини с едва 2-3GB RAM, на които се работи много по-добре от Core i7 последно поколение с 16GB RAM на някой келеш. Колкото до новите компютри и бързата работа... новото си е ново. Нов компютър, нова инсталация. В новата инсталация е причината.
Преинсталирайте стария компютър, обновете BIOS, сложете не последните, а оптималните драйвери, изключете излишните сервиси. Ще имате нова машина. Не ви е достатъчно? Сменете видеокарта, увеличете малко паметта, шибнете един Samsung EVO SSD. Ще имате не компютър, а изрод.

Скоро ще ви разкажа в снимки за деградацията на новото и скъпото. Защо HP Elitebook 8540w е по-добър от модела 8560w, защо ThinkPad W510 и донякъде W520 са последните стойностни машини на IBM Japan. Как бизнес моделите и работните станции скъсаха роднинските си връзки.
 
 
 На снимките, стар HP xw4400 (2008г.), на който играем Witcher 3

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни