Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Precision M6400 - мобилна работна станция с изумителни параметри

DELL са велика фирма с невероятна история, която предлага сравнително достъпна техника, покриваща всички класове. Тексаската компания е сред най-добрите производители на мобилни компютри. В техният асортимент присъстват върховите лаптопи - супер-машините за игри Alienware и могъщите Mobile Workstation, DELL Precision.
С такива силни представители DELL са доминираща фирма в най-авангардните класове преносими компютри, защото останалите само три фирми (HP, Lenovo и Fujitsu), които предлагат скъпите Mobile Workstation, нямат ултра-игрови клас като Alienware.
Всъщност тайната на Alienware, на неговата тотална доминация спрямо всеки друг потребителски лаптоп е заимстването на технически решения, качество и екстремален хардуер точно от графичните станции DELL Precision. Alienware е като сериен автомобил с решения от Formula 1 (Mobile Workstation)... нещо като McLaren F1.
DELL през последните години не се намира в най-добрата си форма и вероятно забелязвате, че все по-малко коментираме, тестваме, внасяме техника от тази велика доскоро компания.
Американската компания се увлече в ценовата война и някак си неусетно свали качеството и лукса, оставяйки на върха в лаптопо-строенето HP Elitebook и Lenovo ThinkPad.
Но някога DELL  бяха на този връх, а DELL Precision M6400 е точно Mobile Workstation от времена, в които DELL доминираше.
DELL M6400 е мобилна графична станция, която се конкурираше с великите Lenovo W700 (един от най-скъпите лаптопи в компютърната индустрия) и HP Elitebook 8730w (велик модел, с който работеха повечето проектанти, архитекти и фотографите на PC, а не на Apple).
Ще опиша накратко някои от добрите особености на DELL M6400:
  • Най-висок клас дисплей с резолюция от 1920 x 1200 (FullHD+), RGB LED подсветка за широк цветови обхват (около Adobe RGB) и изумителни цветове. Особеност на дисплея е, че той няма ШИМ в целият диапазон на регулиране на яркостта, поради натоварва зрението и цялата нервна система много по-малко от лаптопите с трептяща подсветка. Комбинацията RGB LED + без ШИМ е уникална. HP 8730w има DreamColor версия с RGB LED, но тя има ШИМ, Apple Macbook Pro нямат ШИМ, но нямат RGB LED дисплей. Затова можем да твърдим, че DELL M6400 има най-добрият мобилен дисплей за времето си, а вероятно и все още... някои от новите M6600, M6700 ги има с уникален P-IPS с 1млрд. цвята (10-битова матрица), но те също имат ШИМ; 
  • Единствен за времето си е с 4-ри So-DIMM слота за памет! Само доскоро бих се хванал на бас, че мобилните чипсети от тези времена няма как да работят с 4-ри слота за DDR3 So-Dimm памет. Даже по-новите лаптопи като M6500, M6600 имат 4-ри слота, но работят с повече от 2, само ако са с Core i7 е с 4-ри физически ядра. А тук имаме 4-ри слота, работещи с Core 2 Duo - невероятно!;
  • Перфектно изпипана охладителна система с разточително много метал, медни тръби, няколко контура, две турбини - тоест нищо общо с по-новите Precision, които гонейки ниска цена, няма как да имат качествата на скъпия M6400. Могъщата 256-битова видеокарта Quadro FX 2700M се охлажда така, че да може да работи без проблем десетилетия (разбира се на 1-2 години е желателно да се подменя термопаста върху графичният чип и терподопложките на графичната памет); 
  • Много интересни екстри, които конкурентите нямат като RF ID (датчик за достъп с безконтактна карта), LED подсветка на клавиатурата, двоен сензор за осветеност и регулация на яркостта, място за два твърди диска или комбинация SSD + HDD. 
DELL M6400 е от тези модели на американската компания, който надскача поколението си и прокарва път за нови модели и концепции. В случая M6400 би трябвало да е по-големият събрат на добрата 15-инчова графична станция Precision M4400. Но те нямат нищо общо!
DELL M6400 е с DDR3 и то с 4-ри слота, докато M4400 е със старата DDR2. Precision M6400 е с изцяло нов дизайн, който е същия и в по-новите M6500, M6600 и последния M6700, докато M4400 е със стария дизайн. В M6400 има RGB LED дисплей без ШИМ, какъвто рядко се вгражда даже в по-новите M6xxx-series, докато M4400 го има във вариант дори със старата CCFL подстветка.
DELL M6400 е уникален, лаптоп, който кара хората с основание да изрекат клишето "вече не ги правят така".

Фото-галерия:
Няма нищо по-дразнещо при работа с лаптоп или монитор от агресивната регулация на яркостта чрез ШИМ, което представлява редуване на периоди на светене и несветене. Тези високочестотни пулсации лесно се отчитат с камера или най-добре с осцилоскоп с фотодатчик. Както всичко неудобно за корпоративните интереси и тази технологична лудост се игнорира от медицината като проблем... дори и заради това, защото поддържа необходимостта от медицина.
Само от час до два пред пулсиращ дисплей и човек получава дискомфорт, главоболие, нервност. При по-дълга работа, неминуемо следват очила, медикаменти за успокояване и борба с мигрената. Различни хора имат различна чувствителност, някои с по-малък обем на мозъчната дейност не се влияят от пулсациите, а други се намират в крайността да са свръх-чувствителни, включително и до епилепсия.
В случая на снимката е показан уникалният дисплей на DELL Precision M6400, който не само, че е RGB LED, но и няма ШИМ. Измерването е направено с USB осцилоскоп на Hantek при минимална яркост на работната станция.

Цена и параметри на DELL Precision M6400 при нас.

Някой ще възкликне: "1000лв. за антика с Core 2 Duo - вие сте луди?!"
И от позиция на финансовата си немощ ще има основание за такава емоция. Но ако наистина разбира какво предлагаме, какви уникални параметри има в тази машина, които нямат алтернатива в лаптоп за никакви пари - само ще се възхити на DELL Precision M6400, каквато може да има по-нов аналог на стойност в пъти по-висока.

Заключение
DELL Precision M6400 (RGB LED, no PWM, 4 So-DIMM Edition) е супер-машина в RMania Style защото се явява:
  • Машина, която предлагаме след пълна профилактика и сериозни тестове;
  • Това е максимално наточената версия за високият мениджърски състав. Да не мислите, че за обикновени дизайнери и проектанти се поръчва ултра-скъпата максималната комплектация на модела с RGB LED, която на всичкото отгоре няма и ШИМ? От 100 DELL M6400, циркулиращи в листите на световните ни доставчици, не повече от 5-10 са този дисплей и параметри;
  • Перфектен външен вид (като нов), без минимални изтърквания по клавиатура и тачпад (все едно не е ползван), без микроскопични забележки по дисплея;
  • Комплектация с оригинален 230Watt адаптер DELL (то неоригинални такива няма или машината отказва да работи с тях), който струва 1/3 от цената на машината (пазарна стойност). С оригинална, истинска 9-клетъчна батерия с капацитет над 80% от първоначалния.

2 коментара:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни