Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Предимства и недостатъци на LED проекторите

От всички средства за визуализация на образи, проекторът има най-ненатоварваща и сравнително естествена за човешкото зрение картина.
Телевизорите и мониторите осигуряват картина по неестествен и агресивен за зрението начин, защото до очите достига пряката светлина от лампите на дисплея.
Пулсациите от ШИМ управлението на яркостта, ограничените ъгли на видимост, недостатъчният спектър, цвят и обхват на картината от пряко светещият в очите LED или плазма панели предизвикват дискомфорт, главоболие, нервно напрежение, деградация на зрителните ни органи.
Човешкото зрение, както и това на животните не е адаптирано да обработва образи от пряко излъчващи светлина източници. Нашите зрителни възприятия работят в оптимален режим, когато обработват картина от осветени от Слънцето или от изкуствен, непулсиращ източник на светлина образи.

Излъчващите пряка и пулсираща светлина с недостатъчен спектър източници като телевизори, монитори, лаптопи, таблети и смартфони са особено вредни за децата, защото деформират зрителните им възприятия от малки. Опасни за децата са и изкуствените източници на пулсираща светлина като повечето LED и флуоресцентни лампи без електронен баласт.

Това е наша демонстрация на вредата от пулсиращата светлина на LED телевизор:
 

Демонстрация на пулсациите на домашните осветителни тела:
 
 
Показваме трептенето на домашните осветителни тела, защото то е аналогично и има пряка връзка с трептенето в лампите на проекторите.

Предимства и недостатъци на проекторите
Най-важното предимство на проекторите пред визуализиращите устройства с пряка светлина е осигуряването на картина, която се отразява от специален екран или стена. Трябва да се има предвид, че качеството на картината зависи не само от характеристиките на проектора, но и от повърхността на прожекционният екран.
Недостатък на повечето проектори даже и от най-висок клас е наличието на пулсации на картината, в следствие на ШИМ управление на яркостта. По това много от проекторите не се различават от телевизорите, мониторите, лаптопите и др. източници на пряка светлина.
 
Проектор с пулсации (Acer) срещу наш проектор без пулсации

В тази публикация главни герои са проектори без пулсации (без ШИМ), които осигуряват максимално комфортна за зрението картина. Комфортна почти като тази на кино.

Може с часове да гледате такава картина без умора и дискомфорт. Подбрали сме идеалните визуализиращи устройства за филмови и спортни маратони, каквото е например Световното първенство по футбол в Бразилия.

Ето накратко основните предимства на проектор пред телевизор:
  • осигуряване на образ чрез отразена, а не чрез пряка светлина; 
  • налични са модели без пулсации (без ШИМ); 
  • възможност за регулиране на големината на картината до размери, недостижими за никой телевизор; 
  • липса на цветови деформации при различни ъгли на гледане.
При такива предимства на проектора, защо всички не ползват точно този източник за визуализация?
Основният проблем на проекторите е намиране на достатъчно място за прожекция на картината.
Не всяко домакинство може да осигури достатъчно голямо прожекционно пространство, достатъчна дистанция до него, подходящо разположение откъм осветеност с дневна светлина.
Често цената на качественият прожекционен екран или на специализирана боя за стена достигат или дори надхвърлят цената на проектора.
Обобщение на основните проблеми:
  • липса на свободно прожекционно пространство;
  • липса на подходяща дистанция за достатъчно голяма картина;
  • скъп екран за прожекция или скъпа специализирана боя за стена. Евтините заместители влошават значително качеството на картината;
  • необходимост от специализирана стойка за монтаж да проектора, често с необходимост за закрепване към тавана;
  • сложно окабеляване и съобразяване с източника на сигнал (компютър, декодер за цифрова телевизия).
Други проблемни аспекти при монтажа и експлоатацията на проектор:
  • избор на модел, който да осигури възможно най-голяма картина дори при дистанция от 2-3 метра;
  • достатъчна яркост и контраст за комфортна картина дори при дневна светлина; 
  • избор на качествен прожекционен екран или боя, които да съответстват на параметрите на проектора и на околното осветление;
  • много от мощните проектори се охлаждат с доста шумни вентилационни системи.
Монтажът на проектор изисква предварителен проект или поне смислена концепция, съобразени с параметрите на устройството и на жилищното пространство.
Проекторът е сред малкото устройства за домашна употреба, за експлоатацията на което не е достатъчен само потребителският ентусиазъм.

Retro-PC-Mania тест на проектори
От изключителна важност за предсказуемата и удовлетворителна работа на проекторите са много параметри, които не са обект на официалните технически параметри.
За да имаме необходимата компетентност при запитвания и консултации за клиенти се наложи да използваме някои от методиките ни за тест на монитори, както и нови похвати за коректно отчитане на реалните параметри.
Преди да предложим някой проектор за продажба, да осигурим редовен внос на удовлетворителна техника, нашите проектори преминаха през следните изпитания:
Удовлетворителен дизайн

Високо качество и добра изработка

Липса на ШИМ

Достатъчни нива на яркостта

Достатъчно голяма картина при малка дистанция от екрана

Ниска реална консумация

Максимален набор от входове и изходи

LCD панел с висока Native резолюция и големи размери

Отчитаме нивото на шум

Изпитание при силно дневно и максимално изкуствено осветление - без прожекционен екран, върху стена

Използваме Datacolor Spyder4 Elite за анализ на параметрите на проектора

Наличие на качествени радиатори с термо-тръби. Възможност за замяна и ъпгрейд на вентилаторите със стандартни компютърни с ниски нива на шум

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни