Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Alienware M11x - game-шампионът в ултра-лека категория

Alienware са изумителна фирма за компютърна техника, която използва най-мощния към момента на производство хардуер, вкаран в корпус с "извънземен" дизайн.
От 2006-та година малката фирма за екстремални компютри Alienware е собственост на DELL, но запазва своята независимост по отношение на дизайн и маркетинг. Първоначално в редиците на DELL има сериозен конкурент на Alienware и това е собствената XPS-серия.
Като самостоятелна компания Alienware не са произвеждали мобилни компютри. Първият им модел M17x е произведен като част от компанията DELL. Този модел на Alienware е наследник на супер-лаптопа DELL XPS M1730, от който са заимствани светещият корпус и някои черти от дизайна и конструкцията на шасито.
След 2009-та година XPS-серията преминава към по-нисък клас и Alienware остават единствените супер-гейм лаптопи на DELL.
Първите представители на XPS серията, а по-късно и мобилните Alienware са отговорът на DELL в битката за надмощие в класа на супер-гейм лаптопите, започната около 2005-та година.
Основни конкуренти са Toshiba Qosmio и HP Pavilion HDX, в по-малка степен Asus Lamborghini и Acer Ferrari.
Трябва да направим уточнение, че тези скъпи и производителни лаптопи се появиха в момент, в който пазарът на компютърна техника бе в своя апогей.
В следващите години на финансова криза и "стягане на коланите" екзотичните мега-лаптопи постепенно загубиха своето пазарно значение. Някои производители се отказаха от производството на супер-лаптопи, други свалиха качеството за да могат да предлагат продуктите си на достъпна цена.
Единствено Alienware остана еталон за супер-лаптоп, предлагайки максимална производителност, най-висок лукс и фантастичен дизайн на оправдано висока цена.
В България Alienware са екзотична и непозната фирма. Това се дължи на високата цена и липсата на маркетинг, който е излишен разход в най-бедният бял пазар в света, където на достъпни цени (до 600 Euro) се предлагат нисък клас, ремаркетирани или изтеглени от западните пазари серии. Повечето "познавачи" на хардуера в нашата страна при споменаването на Alienware първоначално цъкат с език, но после "мъдро" заключават, че техният Acer Aspire или нещо подобно е не по-малко  производителен, а като дизайн дори е по-сполучлив.
В тази статия ще ви представим не огромните супер-лаптопи на Alienware, а нещо още по-нестандартно.
Alienware M11x е 11-инчов мини-лаптоп (субноутбук) с изумителни възможности за овърклок, фантастичен дизайн, батерия с огромен капацитет и топ-видеокарта, която е предназначена за големи игрови лаптопи.

Дизайн

Дизайнът на Alienware M11x не може да се определи по друг начин, освен извънземен. Докато някои производители търсят дизайнерски аналогии на топ-продуктите си със супер-автомобилите, то M11x наподобява със своите плавно преливащи скосени ръбове самолетите "Стелт".
Външният вид на Alienware M11x цели показност и внушение за сила и скорост, явявайки се един от най-добрите представители на промишленият дизайн на 21-ви век.

Осветление

Възможностите за промяна на подсветката на клавиатура, "решетките" на говорителите, системните индикатори, надписът "Alienware" са впечатляващи.
Може да избирате от над 20 цвята, да избирате два преливащи цвята или ако ви влече кича, да предпочетете мигането.
Ако сте улегнал човек вероятно ще предпочетете да изключите всякаква подсветка, което също е възможно.
Но кой ли улегнал човек ще си купи Alienware?

Дисплей

Alienware M11x има TN+Film дисплей и не блести с кой знае какво цветопредаване и ъгли на видимост.
Резолюцията от 1366 х 768 е добра за едва 11.6-инчов дисплей. Размерът и подредбата на пикселите може да видите от тази наша фотография заснета с USB микроскопа от сервиза ни:
Дисплеят на M11x е с гланцово покритие, което осигурява отлично предаване на формата на пиксела. Повечето матови дисплеи имат зърнеста структура на покритието, поради което картината се изкривява чрез така наречения "кристал-ефект".
Цветовият обхват на Alienware M11x не достига дори до sRGB, да не говорим за AdobeRGB. Всъщност друго не може и да очакваме от TN+Film дисплей с LED подсветка.
Равномерността на подсветката на M11x не впечатлява за лаптоп от толкова висок клас, но сме виждали предимно по-лоши резултати от тези. По-добри резултати имат лаптопите с класическата CCFL подсветка. Само в горният десен ъгъл имаме разлика спрямо централната точка от 15-21%. В другите области подсветката може да се определи като почти равномерна.
Яркостта в централната точка е 168,5 cd/qm, а максимална стойност от 181,7 cd/qm има в долният ляв ъгъл. Показаната картина е за максимална яркост.
Дисплеят на Alienware M11x трепти типично за монитор с LED подсветка. Невисоката яркост на дисплея обаче позволяват комфортна работа при 100% яркост, където липсва трептене.

Камера


Камерата на Alienware M11x има средно качество, но в това отношение ние имаме сравнително малка база за сравнение, в която липсват бюджетните потребителски серии лаптопи.
Ето и реална снимка от камерата на M11x с резолюция 1024x768:

Корпус

Мощният хардуер на Alienware M11x се защитава от здрав магнезиев корпус, наподобяващ този на бизнес класа лаптопи.
Сравнен с корпуса на най-добрите представители в клас субноутбук, M11x има значително по-здрав и масивен корпус.

Хардуер

Alienware M11x има впечатляващ за субноутбук, а дори и за стадартен лаптоп хардуер:
  • Процесор Intel Core 2 Duo SU7300 - изключително икономичен (max TDP - 10W) процесор на 1300MHz. Струва ви се малко? Не забравяйте, че всеки Alienware поддържа овърклок;
  • Видеокарта NVidia GeForce GT 335M - невероятно мощна за размерите на ултрабука видеокарта със 727mln. транзистора, 128-битова шина и локална памет от 1024MB GDDR3;
  • DDR3 системна памет, която може да се разшири до 8GB.
 
Подробни спецификации на NVidia GeForce GT 335M

В центъра на дънната платка, впечатлява с размерите си големият кристал на GeForce GT 335M. Около графичният чип от двете страни на платката са разположени общо 8 чипа памет.
Централният процесор като че ли е на втори план - това е лаптоп за графични приложения и паралелни изчисления, а не за перчене в Super Pi.
Дънната платка е произведена в Тайван. Компонентите, цветът на платката и качествената изработка подозрително напомнят дънните платки на Apple.
"Горещият" хардуер и възможността за клок на системата изискват качествено охлаждане. Виждаме две изцяло медни термо-тръби, които охлаждат видеокартата, централният процесор и чипсета. Чрез термо-проводящи подложки чипсетът и чиповете на графичната памет контактуват с медните повърхности на охладителя.
Ето как изглеждат горещите компоненти на Alienware M11x, обхванати от "пипалата" на внушителната охладителна система.
Ще споделим, че при сериозно натоварване охладителната система трудно би могла да се нарече тиха.

Допълнително за видеокартата. На практика Alienware M11x разполага с две видеокарти - мощната GeForce GT 335M и вградената в чипсета икономична Intel GMA 4500MHD.
Малко лаптопи разполагат с възможност да избирате с коя видеокарта да работите от BIOS. При Alienware M11x може да изберете да работите само с дискретната видеокарта или да имате възможност за смяна на видеокартите в ОС. 
По този начин можете да ползвате последният драйвер на NVidia за GT 335M, а не да се примирявате със стар драйвер на производителя, поддържащ Switchable режим.
Ако все пак предпочитате да имате възможност за икономия на батерия или да се наслаждавате на тиха работа на охладителя, то Alienware M11x ви дава хардуерна възможност за смяна на видеокартите чрез комбинацията FN+F6. 
Повечето съвременни лаптопи, дори и от висок клас при наличие на хибридна графика не позволяват хардуерна смяна на предпочитаната графична карта, а "интелигентно" решават в кой момент да включат вътрешната или външната видеокарта.

Овърклок 

Възможността за овърклок при Alienware е обичайна за огромните многоядрени 17- и 18- инчови модели, но наличието и при малкия M11x свидетелства, че инженерният екип на американската компания се състои единствено от безкомпромисни маниаци. 
Избирайки функцията "овърклок" от BIOS, нискочестотният процесор качва честотата си от 1,30GHz до 1.73GHz. 
Както се вижда от Everest, овърклокът на системата се реализира чрез 44% увеличение на честотата на системната шина от стандартните 200MHz до 288.2MHz. По този начин значително се увеличава и производителността на системната памет.
Alienware M11x работи много стабилно при повишаване на честотите на процесор и шина. Единствено притеснение за нестабилна работа бихте могли да имате, ако ползвате некачествена So-Dimm памет. Нашите тестовете бяха проведени с оригиналните за Alienware памети на Samsung, но и при ползване на памети от A-Data имахме също толкова стабилна работа.
Повече за ефекта от овърклока може да научите от многобройните сравнителни тестове по-долу в статията.

Батерия

Alienware M11x има батерия с голям капацитет от 63Wh (14.8V), която е произведена от Samsung.
Ето какви данни предоставя за батерията на тествания Alienware M11x програмата Everest 5.50.
Тествахме батерията чрез програмата Battery Eater, режим Reader's Test. Резултатите са впечатляващи.
Дори и при работа от батерия M11x е способен на много висока видео-производителност, показателен за което е резултатът от 3DMark 06 без външно захранване. 
Можете да играете от батерия на този субноутбук всяка съвременна игра в течение на не по-малко от два часа.

Портове и комуникации 

Alienware M11x има максимален набор от изходи за свързване на аналогови и цифрови монитори - VGA, HDMI и дори Display Port.
Имаме още Card Reader, 1394 порт и възможност за смяна на SIM картата на 3G устройството без необходимост от разглобяване на корпуса или сваляне на батерията.
При тестовият модел се оказа, че 3G устройството не е налично. Не успяхме да видим и антените за него.
Специално внимание заслужава WiFi адаптерът на M11x, който има значително по-добър прием на безжични мрежи от всеки друг тестван лаптоп. Докато малкият Alienware засича 13-15 мрежи, повечето лаптопи от същото място разпознават не повече от 6 мрежи.  

Видео-ревю


Тестови резултати

Alienware M11x бе тестван под Windows 7 Ultimate 64-bit в следните конфигурации:
  • SU7300 (1.30GHz) + GeForce GT 335M;
  • SU7300 (@1.73GHz) + GeForce GT 335M;
  • SU7300 (1.30GHz) + GMA 4500 MHD;
  • SU7300 (@1.73GHz) + GeForce GT 335M на батерия.
Компания на малкия боец в тестовите битки ще правят:
  • Acer Aspire 1410 с процесор Intel C2D SU7300 на 1.30GHz и видеокарта Intel GMA 4500 MHD;
  • ThinkPad T400 с мощния Intel C2D T9400 и ATI Radeon HD 3450.
Alienware M11x е маниашки субноутбук, доказателство за което е огромният дисбаланс (цели два бала) в рейтинга на процесора спрямо видеокартата.
Започваме с класическите дисциплини - 3DMark 01, 03 и 05. Сравнението между GT 335M и вградената GMA 4500 е като състезание между самолет и велосипед. 
Клокнатият до 1.73GHz процесор, както и цялата система дават сериозен прираст в производителността на видео-системата.
В 3DMark 06 конкурентите на Alienware M11x  са унизени от огромната преднина на GT 335M. Не прави изключение и мощният ThinkPad T400 с дискретна видеокарта на ATI. Дори при работа от батерия извънземният боец няма равен.
3DMark Vantage показва тотална доминация на GT 335M под DX10 над видеокарта като Radeon HD 3450.
И в Unigine Heaven (DX10) Alienware M11x отново унижава сериозния бизнес лаптоп ThinkPad T400.
ATI Radeon HD 3450 взима частичен реванш в професионалният OpenGL тест SPECViewPerf 11.
Cinebench 11.5 също тества OpenGL производителността, но този път GT 335M отново има огромна преднина над всеки друг конкурент. Добър прираст от производителност за рендериране виждаме след овърклок на системата. 
Овърклокът на Alienware M11x значително подобрява възпроизвеждането на HD видео.
Ускореният M11x с GT 335M има с 50% по-добър резултат спрямо стандартната си конфигурация с процесор на 1.30GHz и вградена видеокарта. Субноутбукът има сили да покаже близък резултат до този на ThinkPad T400.
Everest също отчита добър прираст на производителност след овърклока, но резултатите са по-слаби от тези на ThinkPad T400 с T9400.
Повишената до 1.73GHz честота на процесора се отразява и на резултатите в Super PI и wPrime.
Alienware M11x е много икономичен субноутбук, въпреки невероятната мощ на видеокартата му. Овърклокът не влияе по никакъв начин на консумацията. Ако все пак искате да правите икономия, можете да изберете режима на работа с вградена видеокарта.
Дори и при максимално използване на ресурсите на лаптопа, времето за автономна работа на Alienware M11x е невероятно (5-6 часа). Този резултат се дължи на батерията с огромен капацитет и на икономичната платформа.
Вероятно мислите, че не сме подбрали достойни конкуренти на Alienware M11x и затова той показва толкова добри резултати.
Ето и една значително по-сериозна компания, в която M11x отново е победител. Виждате лаптопи от значително по тежка категория с видеокарти като Quadro FX 570M, Quadro FX 770M, GeForce 8600M GT, Radeon HD 3650.
Ето как се справя със съвременни тежки игри Alienware M11x:
 
Показваме ви демонстрация с Battlefield 3, Serious Sam 3 и Crysis 2. Последната част на HD видеото показва как се справя малкият лаптоп с Crysis 2, когато работи от батерия.

Заключение. Alienware M11x е удивителен 11.6-инчов лаптоп с невероятно производителна видеокарта и ефективна възможност за овърклок от BIOS. Както и всеки Alienware, M11x няма конкуренти в своя клас.
Видеокартата NVidia GeForce GT 335M е толкова удачна, че се ползва и при по-новият модел M11x R1.
Малкият game-лаптоп е шампион откъм видео-производителност не само в своя компактен клас, но и спрямо значително по-големи лаптопи.
Въпреки компактните си размери този модел предлага екстри, които имат малко пълноформатни лаптопи. Сред тях са наличие на HDMI, Display Port, 1394, Card Reader, възможност за ползване на вграден 3G модул.
Много потребители са впечатлени от осветената клавиатура на Apple лаптопите. При M11x светлинните ефекти на корпус и клавиатура са доведени до крайност, каквато не може да предложи никой друг лаптоп.
Alienware M11x разполага с батерия, която има огромен капацитет и достига автономна работа от над шест часа. Производителното видео GT 335M е в състояние да ви осигури добра производителност дори и при работа от батерия.
Единственото слабо място на този модел е дисплеят с не много висока резолюция и типично слабо за LED дисплей цветопредаване.

Голям избор от Alienware (ремаркетирани модели и мостри) на достъпна цена може да намерите само тук. Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни