Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ThinkMac T60 - MAC OS на Thinkpad Т60 с Radeon X1400

IBM/Lenovo Thinkpad T60 е един изключително успешен модел, който работи добре с всички операционни системи на Microsoft. Дори и конфигурация на модела с вградената видеокарта Intel GMA 950 поддържа аеро-ефектите на Windows 7, докато модификациите с ATI Mobility Radeon X1300 и X1400 освен с красивата графична средна са в състояние да се справят и с много от съвременните игри.

Thinkpad T60 отлично се справя и с дистрибуциите на Linux, с които продаваме модела от нашия магазин. Тествали сме го с Open Suse, Mint, Mandriva, Fedora и Ubuntu - повечето от тях дори нямат нужда от инсталация на допълнителни пакети за графика, звук и безжични устройства.
Истинско предизвикателство за Thinkpad T60 е MAC OS X Snow Leopard. Проблемите при инсталацията на тази красива и надеждна ОС на модела са свързани с правилното функциониране на безжичната карта, видеокартата (ако е ATI Radeon), звука и тачпада.
Инсталацията на Retail (не Hackintosh) версия на MAC OS X Snow Leopard на Thinkpad T60 не протича по най-гладкия и бърз начин, както това става например при DELL Latitude D620. На човек без опит в такива инсталации ще са му необходими поне два дни, доста четене по форумите и много воля за да постигне успешна инсталация на MAC OS върху Thinkpad T60.
Нашата "формула за успех" бе Retail версия на Snow Leopard 10.6 (върху USB HDD) + Empire EFI + Multi Beast. Ще ви спестим подробностите, тъй като в Интернет има достатъчно ръководства за инсталация, а и нашата инсталация бе комбинация от грешки и налучквания.
След инсталацията не без проблеми, но сравнително бързо успяхме да подкараме видеокартата в резолюция (1400х1050) и звука. MAC OS X Snow Leopard не хареса безжичната карта на Intel, а Thinkpad T60 не приема подходящата за системата WiFi карта на Broadcom. Проблемът бе решен с едно доста радикално решение - ъпдейт на BIOS-а с неофициална модифицирана версия, която няма ограничения за поставяните Mini PCI-E Wireless устройства.
След като имахме на разположение работещ "ThinkMac T60" незабавно бяха инсталирани тестовите пакети за MAC OS X Snow Leopard.

Тестова конфигурация на Thinkpad T60:
  • процесор Intel Core 2 Duo T7200, 2.00GHz, 4MB L2
  • видеокарта ATI Mobility Radeon X1400, захранваща дисплей с резолюция 1400х1050
  • памет 2х1GB DDR2 Kingston на 667MHz
  • твърд диск Hitachi 60GB с 7200rpm
Конкуренти на ThinkMac T60 са:
  • Apple Macbook с процесор Intel Core 2 Duo T7300 и видеокарта Intel GMA X3100;
  • DELL Latitude D630 с процесор Intel Core 2 Duo T7250, видеокарта Intel GMA X3100 и не много удачна инсталация на Snow Leopard (недобре инсталирана видеосистема);
  • DELL Latitude D420 с процесор Intel Core Duo U2500, видеокарта Intel GMA 950 и отлична инсталация на MAC OS.
Единственият аналог на Windows OS тестов пакет сред подбраните от нас е Cinebench, затова започваме с него.
OpenGL теста на новият Cinebench не бе по силите на никой от тестваните лаптопи. В рендерирането Thinkpad T60 с микро-преднина "изпреварва" Apple Macbook.

iBench e синтетичен тестов  бенчмарк, съдържащ 21 теста (12 целочислени и 9 с плаваща запетая). iBench тества производителността на централният процесор и паметта. Освен с абстрактни математически изчисления, чрез този тест можете да придобиете реална представа за производителността на MAC системата за фото-обработка (JPEG compression, Gaussian blur) и компресиране на файлове (ZIP compression).Виждаме, че Thinkpad T60 и Apple Macbook показват почти равни резултати, разменяйки си в някои подтестове победите с минимална преднина.

Geekbench е тест, аналогичен на iBench - тества процесор и памет, без да навлиза в такива подробности. Виждаме лека преднина за Apple Macbook пред Thinkpad T60.

XBench е един вид PCMark за MAC OS. Наименованията на подтестовете добре показват какво се тества: твърд диск, памет, интерфейс, графика, памет, процесор. Thinkpad T60 показва сериозна преднина пред Apple Macbook, която се дължи на OpenGL графичният тест, където логично ATI Radeon X1400 е много по-производителна от Intel X3100.

Заключение. Thinkpad T60 за пореден път показва, че е един изключително успешен модел, който няма слаби места дори и за нестандартно приложение като работа под  MAC OS Snow Leopard. Thinkpad T60 показва съпоставима и дори по-висока производителност от оригинален Apple хардуер от по-ново поколение, което не е в състояние да направи лаптоп с аналогични параметри какъвто е DELL Latitude D630.

Голямо разнообразие от различни модификации на Thinkpad T60 можете да откриете в нашата ценова листа.
Добави в Svejo

3 коментара:

nistel каза...

"Thinkpad T60 показва съпоставима и дори по-висока производителност от оригинален Apple хардуер от по-ново поколение"

Хардуера е от едно и също поколение? Освен ако за вас Т7200 и Т7300 не са от различни поколения .. избрали сте да сравнявате дискретна карта с вградена такава. Резултата е логичен и явно той е бил основен за избора на РС лаптопа.

кен каза...

Не само за нас, но и за всеки с над основни хардуерни познания T7200 и T7300 са процесори за различни сокети, различни платформи, различна шина, различни поколения хардуер.

Анонимен каза...

nistel - Наистина между Т7200 и Т7300 има доста разлики. Виж, ако беше казал Т7250 и Т7300, щеше да си прав. На практика разликата между двата е в работната честота, и са еволюция на Т7200.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни