Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Нова съвместима срещу употребявана оригинална батерия за IBM/Lenovo Thinkpad T60

За разлика от настолният компютър, лаптопът работи с консуматив, който периодично трябва да се сменя. Това е акумулаторната батерия, без която лаптопът не би оправдал названието си "мобилен компютър".
Литиево-йонната батерия на лаптопа е компонент, чийто срок на служба зависи много от правилната експлоатация и от качеството на акумулаторните клетки. Ето някои основни правила за максимален срок на експлоатация на вашата батерия:

  • Много важни са първите няколко цикъла на заряд и разряд на новата батерия – тя трябва да бъде разредена докрай и заредена напълно поне три поредни цикъла;
  • В никакъв случай батерията не трябва да се оставя за дълъг период без заряд в нея, защото това води до некоректна работа на управляващата електроника, след което често следва пълен брак на батерията. Батерията следва да се съхранява при около 30% заряд в нея;
  • Основен враг на батерията е температурата, като тя губи своя капацитет от високата температура. Затова охлаждайте ефективно вашият лаптоп и в никакъв случай не излагайте батерията или корпуса около нея на пряка слънчева светлина. Най-голямо нагряване при работа батерията получава през периода, в който се зарежда над 80%, поради което съществуват софтуерни инструменти и настройки, които не позволяват зареждане над 80% (може да се изключи);
  • За коректна работа, батерията периодично трябва да се калибрира. Това може да стане софтуерно или хардуерно, като принципът е един и същ – разреждане докрай и пълно зареждане (обикновено 3 цикъла). Имайте предвид, че операционната система изключва лаптопа ви при достигане на 3% остатъчен капацитет, но в периода на експлоатация тези 3% могат всъщност да са и 30% и 50% остатъчен заряд, а потребителя да си мисли, че батерията е за смяна. Изключвайки тази 3%-на граница от Power Options, ще “научите” ОС отново да разпознава правилния капацитет на батерията, което се нарича калибрация.
Има много голяма разлика в качеството на батериите за лаптопи от различни класове, защото се използват акумулаторни елементи с различно качество. Пример за това са батериите на DELL, които за ниският потребителски клас (Inspiron) имат период на експлоатация около година, докато бизнес класът Latitude и графичните станции Precision имат акумулаторни батерии, които не намалят значително капацитета си в течение на почти три години.
Може да имате много качествена батерия на лаптопа ви и правилно да я експлоатирате, но рано или късно ще ви се наложи да замените този консуматив.
Предстои труден избор – оригинален консуматив или над двойно по-евтин китайски аналог. Докато оригиналният консуматив има само финансови ограничения, то при избора на добра батерия от китайски производител трябва да се подхожда много внимателно, защото съществуват, както евтини батерии с характеристики почти съизмерими с оригиналните, така и батерии с посредствен капацитет и некачествено управление.
Поради спецификата на работа, в това наше ревю ще сравним батерии за най-масово продаваният лаптоп втора употреба – IBM/Lenovo Thinkpad T60.
Сравняваме следните консумативи:
  • Оригиналната батерия на модела, която е с отличен капацитет за лаптоп втора употреба и минимално ниво на износване (7%) и едва 65 цикъла на заряд;
  • Съвместима нова китайска батерия за Thinkpad T60, която е закупена от един от най-големите производители на акумулаторни батерии за огромен асортимент лаптопи. Спецификации на новата батерия можете да видите тук.
Преди да покажем тестовите резултати, ще направим кратко описание на китайския заместител. Първо ще започнем с едно уточнение, че оригиналната батерия също е китайска и не бихме се учудили да се произвежда в същия завод, в който се прави и заместителя. Консуматива заместител се доставя в здрава картонена кутийка с дунапренови уплътнители, в запечатана антистатична опаковка и с книжка с инструкции на 5 основни световни езика, сред които не фигурира нито един на кирилица.
Китайската батерия като тежест се усеща малко по масивна от оригиналната. Ето и едно фото-сравнение на двете батерии:
Двете батерии са тествани на лаптоп IBM/Lenovo Thinkpad T60 с процесор Intel Core Duo T2500, ATI Radeon X1400, висока резолюция на дисплея. Пълните спецификации на конфигурацията можете да видите тук.
Програмата, с която тествахме двете батерии е Battery Eater Pro (v. 2.70), която можете да свалите от тук. Battery Eater разрежда батерията, натоварвайки я с изчисление на PI, четене и запис върху твърдия диск и рендериране. Такъв вид натоварване разрежда батерията много по-бързо, отколкото това става при нормално ползване на лаптопа.
Така се държи оригиналната батерия. Като цяло времето за разреждане на батерията е отлично (все пак тази батерия е едва на 65 цикъла). Въпреки, че батерията е калибрирана, виждаме един неприятен прав участък в края на графиката, което показва, че лаптопът не разпознава правилно капацитета на батерията (подценява го).
Съвместимата батерия след третия цикъл на заряд-разряд, има идеална графика на разреждане.
Двете батерии показват почти еднакво време за автономна работа, което е добър показател за съвместимата батерия. Все пак е възможно след още няколко цикъла на зареждане, новата батерия да покачи малко капацитета си.
За получаване на информация за състоянието на батерията се доверяваме на фирмения мениджър на IBM (Power Manager), който коректно показва модела на батерията, капацитет, волтаж, работни цикли. Този мениджър е в състояние коректно да определи състоянието на батерията, също така има възможност за софтуерна калибрация на капацитета.
Ще ви дадем един пример, защо не трябва да се предоверявате на информационните възможности на любимия от всички Everest:
Първото невероятно нещо, показано от Everest е производителя (SANYO), което ако все пак е истина, се явява отлична новина за купувачите на тази батерия. За оригиналната батерия, Everest определя като производител Panasonic.
Вторият невероятен показател е процента на износване на батерията при нейният трети заряд (15%). В последствие заредихме батерията до 5-ти цикъл и износването падна на 6%. От друга страна, логично е в началото на "жизнения път" на батерията, диагностичните програми да не могат да засекат реалното износване, защото през първите си няколко цикъла акумулаторните елементи постепенно достигат оптималния си капацитет.

Заключение. Вероятно е прибързано да правим заключение за нова батерия, която предлагаме от скоро. Първоначалните данни, с които разполагаме обаче са обнадеждаващи: 
  • съпоставим капацитет с отлична, малко употребявана оригинална батерия;
  • перфектна графика на разряд;
  • качествена изработка на корпуса;
  • добра търговска опаковка.
За оригиналната батерия, с която предлагаме повечето налични лаптопи, можем да обобщим, че тя е с отличен капацитет, минимално износване (7%) и вероятен срок на използване поне две години (при правилна експлоатация).
За качеството на новите батерии можем да съдим и от отзивите (и дори липсата на такива) на техните купувачи, които ще се радваме да публикуват като коментар под тази статия.

Голям асортимент от батерии за бизнес лаптопи на добри цени можете да видите в нашата ценова листа за батерии. Доставяме и батерии по поръчка след капариране. Клиенти, закупили от нас лаптоп могат да разчитат на по-ниска от обявената цена.
Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни