Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ревю на DELL 2007fp Ultrasharp (S-PVA)

DELL 2007fp в периода 2006-2009-та години бе един от най-обсъжданите в Интернет пространството 20-инчови LCD монитори. Главната причина за това бе високият клас матрици, използвани в модела. Според известният сайт prad.de, DELL 2007fp има две модификации: с S-IPS матрица и с S-PVA панел.
Голяма популярност на модела донесе и рекордно бързата за технологията си матрица (16ms. r+f и около 8ms g-2-g).
Причина за многобройните дискусии по форумите бяха и различните ревизии на DELL 2007fp, при някои от които се използва придобилото лоша слава динамично осветяване, покритие с дразнещият "кристален ефект" или различно от необходимото 24-битово управление, водещо до неравномерни градации на цвета. Тези проблеми бяха присъщи основно на S-IPS ревизиите на модела.
2007fp в момента се явява последният 20-инчов монитор с професионален дисплей на DELL, тъй като "приемникът" му, DELL 2009wfp, както и по-евтините E/S/ES серии са със стандартна TN+Film матрица.
В този обзорен материал ще ви представим S-PVA модификацията на DELL 2007fp. Донякъде бяхме разочаровани, че на наше разположение не е S-IPS монитор, но от друга страна по този начин избягваме възможността за попадане на проблемна ревизия.
Външният вид е субективно възприятие, но повечето потребители определят DELL 2007fp като много стилен монитор с красив, модерен дизайн. Запомнете този дизайн - ще го видите в много от американските филми (по-новите, разбира се), където DELL по "участия" изпреварва дори Apple.
Стойката на DELL 2007fp е много елегантна, солидна и удобна за регулиране. Подобно удобство и компактност не ни е известно да е постигнато от друг производител, с изключение може би на IBM/Lenovo Thinkvision.
Похвално е решението на DELL да постави ясни символни и графични означения на видеовходовете, USB хъба и захранването на допълнителните аудио-говорители (аксеоар).
Наличието на D-Sub и Composite входове и съответно PiP (Picture in Picture) функция са сред екстрите, причисляващи DELL 2007fp към мониторите от най-висок клас.
Семплото меню от предходните модели на DELL е заменено с добре анимиран и много стилен панел с прозрачен режим на работа. Настройките са станали много повече от по-старите модели, но въпреки това са значително по-ограничени от тези при професионалните EIZO. Единственото по-удобно за работа от новото меню на DELL, според нас е това на мониторите NEC (когато им е изправен джойстика).
Сред главните предимства на S-PVA и S-IPS дисплеите спрямо масовите TN+Film е максималният ъгъл на видимост, без спад на контраста или влошаване на цветопредаването. Отличните ъгли на видимост на DELL 2007fp най-добре може да видите в следното видео (HD Demo клип на Samsung):

На двете фотографии по-горе се вижда един от недостатъците на *VA технологията - при фронтален ъгъл на гледане, някои от нюансите на сивото се сливат и картината губи информативност, докато дори и при лек страничен изглед, се вижда пълната гама от нива на сивото. Този ефект го няма при S-IPS дисплеите, но там страничният изглед е съпроводен с виолетови оттенъци на черният цвят. TN+Film матрицата с едва 16-битовият си цвят има липса на нюанси, независимо от ъгъла на гледане, а черният цвят е една абстракция.
Черният цвят при DELL 2007fp е почти на нивото на CRT монитор, за което допринася и качествената подсветка, която за разлика от много други модели е равномерна.
Голямата популярност на DELL 2007fp Ultrasharp се дължи и на неговото достатъчно за игри и филми бързодействие. Ако стойностите от 16ms(r+f) /8ms (G-2-G) не ви говорят нищо, следващото видео е показателно за добрата скорост:

При повечето LCD монитори първият бял квадрат (най-бързият), а дори и вторият, оставят видими следи на черният фон след себе си.

Заключение. Отличен монитор - най-добрият баланс между качествена матрица, дизайн, настройки и меню, функционалност и цена.


За съжаление световната финансова криза и свитото търсене на компютърна техника, сложиха край на предлагането на качествени и скъпи, но все пак достъпни монитори като DELL 2007fp. Такива монитори в момента могат да бъдат придобити единствено от търговци на техника втора употреба или чрез частни обяви. Ако имате интерес към качествени монитори, може да посетите ценовата ни листа за монитори втора ръка.

7 коментара:

Анонимен каза...

zdr.
zashto ne mi rabotqt usb portovete na monitora.kakvo trqbva da napravq.
blagodarq vi...

кен каза...

Трябва да се включи "принтерен" USB кабел от компютъра към монитора, за да се захрани USB хъба.

Анонимен каза...

Rmania, как да различим PVA от IPS за този модел?

кен каза...

PVA оставят следа, когато минеш с пръст по матрицата. IPS показват черният цвят във виолетово, когато се гледат странично (вижда се добре на тъмно).

кен каза...

PVA оставят следа, когато минеш с пръст по матрицата. IPS показват черният цвят във виолетово, когато се гледат странично (вижда се добре на тъмно).

Борис каза...

Как да различим качествените S-IPS ревизии на DELL 2007fp от некачествените такива?

Борис каза...

Как да различим качествените S-IPS ревизии на DELL 2007fp от некачесвените такива?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни