Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

IBM Thinkpad R50p - S-IPS дисплей и FireGL

IBM ThinkPad R50p е сред редките модели, снабдени с мечтаната 15-инчова S-IPS матрица с резолюция 1600х1200. Същата матрица се ползва в моделите T41p/T42p/T43p.
Много статии, фото- и видео-обзори сме публикували за предимството на S-IPS дисплеите пред стандартните
TN+Film. Затова ще спестим теоретичните описания, а визуалната разлика спрямо стандартен дисплей може да видите в галерията в края на статията. Трябва обаче да отбележим, че снимките, разглеждани на различен от S-IPS или PVA/MVA монитор не носят реалната информативност.
След уникалният като цветопредаване дисплей на ThinkPad R50p, другата силна страна на модела е видео-системата ATI FireGL T2. Видеокартата е с пълноценна 128-битова шина и собствена 128МВ памет. Въоръжен с тази видеокарта, както и с производителен Pentium M процесор, IBM ThinkPad R50p представлява мощна мобилна графична станция за приложения като SolidWorks, 3DSMax, Maya, Catia и др. Дори и със съвременните версии на тези програми IBM R50p се справя добре (при наличие на поне 1024МВ оперативна памет).
Отличителна особенност на модела е и богатият набор от екстри: DVDRW, Bluetooth, Wireless Intel 2200bg, Active Protection System, 7200 оборотен твърд-диск, усилена батерия, захранващ адаптер с повече от внушителни размери.
ThinkPad R50p е модел-близнак на доста по-популярният и мечтан от мнозина IBM ThinkPad T42p: аналогични габарити и тегло, еднакви дисплеи и видеокарти, съвпадащи на 100% екстри. Единствената забележима разлика е покритието на капака на дисплея - при R50p то е от пластмаса, докато при T42p е традиционната за Т-серията метална сплав с гумирано покритие, което е почти невъзможно да бъде надраскано.
Всички впечатления от корпус, клавиатура, елементи за управление са аналогични на тези, описани в статията ни за IBM Thinkpad T42p.
Настоящата статия е предназначена най-вече за феновете на IBM ThinkPad и затова в обзора използваме ставнителни данни от популярни модели на IBM. ThinkPad R50p се възприема от голяма част от начинаещите потребители на компютърна техника като неугледен,"ръбат" и ретро-изглеждащ. Поради тази причина е излишно да сравняваме модела с лъскави нови лаптопи със спорно качество и производителност, но с масово харесван дизайн.
Моделите, които сме включили са:
- IBM Thinkpad R50 - аналогичен на R50p модел, също с отлична S-IPS матрица, но с по-ниска резолюция;
- IBM Thinkpad T42p - модел-близнак на Thinkpad R50p като технически данни и дизайн, но с по-скъп композитен корпус;
- IBM Thinkpad T42 - компактен 14-инчов модел, с висока резолюция, стандартна TN+Film матрица, снабден с добра 128-битова игрова видеокарта Radeon 9600;
- IBM Thinkpad T43 - последният модел, произведен в заводите на IBM, с по-съвременна платформа (DDR2, PCI-E, 533MHz FSB), снабден с видеокарта Radeon X300;
- IBM Thinkpad T60 - двуядрен лаптоп, който е последният проектиран от IBM модел, но произведен от Lenovo.
Неуместно в тази статия, но традиционно за нашите обзори, показваме първо резултатите от 3DMark. Thinkpad R50p показва почти равни резултати с тези на T42p и Т42, като минималната разлика се дължи на по-слабия със 100Mhz процесор на R50p, спрямо 1800MHz-вите процесори на победителите. Двуядреният Thinkpad T60 е аутсайдер в тези тестове, поради вградената си Intel GMA950 (стандартна графична система дори и за по-съвременни лаптопи).
Aquamark повтаря резултатите от 3DMark.
PCMark 2002 ни изненадва със своята невъзприемчивост към двуядренят CoreDuo T2400 на IBM Thinkpad T60. Производителността видимо се определя главно от честотата на сродните архитектури. В теста за памет, вероятно всичко е до подбор на памет и не зависи толкова от модела на лаптопа, иначе няма как да обясним огромната разлика между слабо представящите се R50 и R50p (тествани с родните 266MHz или 333Mhz памети) и отлично представящите се Т42/Т42р (тествани с 400MHz нови памети Transcend).
Доста близки резултати в Everest, които не ни дават много поводи за анализи. Единствено по-новата платформа и двуядреният процесор на Thinkpad T60 показват чувствително по-добри резултати.
Резултатите от CINEBENCH са изненадващи, най-вече поради доста доброто представяне на Thinkpad R50, предвид най-слабият му процесор и видеокарта.
Професионалният OpenGL тест на SPEC показва, доколко системата е подходяща за CAD/CAM приложения. Професионалните FireGL T2 видеокарти на Thinkpad R50p и T42p демонстрират смазващо предимство пред останалите участници в обзора.
Очаквахме малко по-добри резултати в SuperPi от IBM R50p, но явно този тест е фен на T-серията, а не на R :) Или, ако трябва да бъдем сериозни - по-бързата памет на Т42/Т42p има значение за резултатите.

ГАЛЕРИЯ - IBM Thinkpad R50p

ГАЛЕРИЯ - СРАВНЕНИЕ НА ДИСПЛЕИ
Може би много читатели ще бъдат изненадани, че първата част от фото-сравнението е между сравнително достъпният, навършил 4 години модел IBM Thinkpad R50p и невероятно скъпата гордост на Lenovo (титаниевата графична станция с висока резолюция - Thinkpad T61). S-IPS матрицата на R50p може да накара дори и най-новият и скъп лаптоп да изглежда непълноценен.
Както виждате от втората част на видео-сравнението, R50p може да има достоен конкурент в лицето на R50 (модификацията с IPS дисплей). Видимо е "жълтеенето" на дисплея при некалибрираната бройка на R50, докато тестовият R50p има толкова нов дисплей, че все още синее и също трябва да бъде калибриран. Като ъгли на видимост, контраст и цветопредаване двата дисплея са почти аналогични.
В третата част на фото-сравнението ви показваме един уникален TN+Film дисплей, който разбира се не може да се сравни с IPS матрицата на IBM R50p, но въпреки това показва изненадваща за технологията си картина. Това безспорно е един от най-добрите TN+Film дисплеи, виждани от нас. За подобряване на цветопредаването и контраста, инженерите на DELL са използвали специално покритие. Имаме подозрения, че TN+Film матрицата може да е с 24-битов, а не стандартния за технологията 18-битов цвят. Моделът с такъв уникален TN+Film дисплей е професионалната графична станция DELL Precision M70.

Изводи. Ако наистина цените зрението си и искате да се наслаждавате на реални цветове, преглътнете гордостта си от закупуването на употребяван лаптоп, защото това е единственият начин да се сдобиете с лаптоп с уникален S-IPS дисплей.

Ако прецените, че имате нужда от лаптоп с IPS дисплей или графична станция с най-качествена TN+Film матрица, може да посетите ценовата ни листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни