Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Антикризисни мерки - пестете от времето за кафе пред компютъра

Въпреки фалшивите мерки за справяне с кризата, средният и малък бизнес повече от всякога са подложени на изпитание – засилващ се държавен рекет, изтънял джоб на купувача, непредвидимост на бъдещите периоди за развитие на пазара.
Световната, а и родната практика показва, че финансовите кризи са изкуствени и са предназначени да облагодетелстват определен кръг хора.
Периодът на криза е благоприятен и за потребителя, защото именно в тежки условия, некоректните и слаби фирми напускат пазара, като оцеляват само най-мотивираните за работа, и тези с най-висок реален потребителски рейтинг.
След този поучителен увод, искаме да предложим нашите антикризисни мерки, а те са работа, работа и пак работа… дори и да няма реална такава в дадени моменти.
Повечето фирми в периоди на липса на работа, изпадат в състояние на бездействие или напразно пилеене на време. Както при закона за запазване на енергията, така и за бизнеса важи правилото, че за всяка извършена реална работа (не фиктивна), неминуемо ще последва реален дивидент.
Именно в състояние на слаб пазар, липса на поръчки, нулев интерес към придобиване на компютърна техника, ние осъзнахме, че сме разглезени от предишни изключително добри търговски периоди и пилеем своето и това на клиенти време за несъществени дейности.
Една такава дейност е “пиенето на кафе”. Разбира се ние не сме на държавна служба, където “пиенето на кафе” може да има продължителност над два часа, но се оказа, че “стандартния ритуал” за чаша кафе отнема над половин час работно време.
Най-много време при “пиенето” на кафе разбира се отнема изчакването на неговото охлаждане. В индустриално развити държави, високата температура на топлите напитки е повод дори за съдебен процес, но в нашата държава високата температура е повод за пилеене на време.
Затова проведохме следния експеримент:
Имаме задачата за минимизираме времето за консумация на кафе, използвайки достъпни технически средства.
Използвани технически средства за отчитане на резултатите: дигитален мултицет Mastech (с термо-сонда), хронометър (в случая телефон Sony Ericsson K850).
Примерният процес на отчитане може да видите в следният клип:

Проведохме няколко експеримента с различни охлаждащи системи – от естествени до реално неприложими. Отчетохме времето за охлаждане на топлата напитка от 92 градуса до 50 градуса.
Първо отчетохме времето за охлаждане на течността в естествена среда, при околна температура около 21 градуса.
Обикновено кафето се прие пред компютър, който има USB вход/изход. Много достъпни са USB вентилаторите, които са идеални за нашият експеримент. Лаптопът е компактният и мощен DELL Latitude D430.
Следващия експеримент е с процесорен охладител Cooler Master, от компютър HP Compaq dc7600. Първо го поставяме под горещата чаша, като осигуряваме възможност за ефективна циркулация на въздуха.
Мощния охладител на Cooler Master го поставяме над чашата с гореща течност, под ъгъл, който позволява обдухване на повърхността на течността, както и тази на чашата.
Решихме да покажем на какво е способен нашия работен компресор, с който почистваме компютърната техника.
Последният експеримент е охлаждане на чашата чрез поставяне в съд с лед и вода.
В крайна сметка получихме следните резултати:
Оказва се, че губим над 25 мин., в изчакване охлаждането на почти задължителното сутрешно кафе. Използвайки USB вентилатор, редуцираме времето до 9 мин. Това разбира се е най-достъпният и приложим в офис начин за охлаждане на кафе или други напитки и храни.
Процесорният вентилатор не е кой знае колко по-ефективен от USB вентилатора, като освен това захранването му и закрепване са неприложими за нормално работно място.
Много ефективно е охлаждането с лед, но загубата на време и ресурс в подготовката на подобен тип охлаждане, обезсмисля икономията на време.
Компресорът нормално е победител в проведените експерименти, но резултатът е изненадващ – под 3 мин.!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни