Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Panasonic Toughbook CF-29 - тест на най-екстремалния лаптоп

Японските фирми за електроника са почти монополисти на световните пазари. Някога японска марка и "Made in Japan" бяха еквивалентни определения за качество. Още си спомняме с носталгия "КОРЕКОМ-ските" - Hitachi, Sony, Panasonic, които още работят безпроблемно.
Икономическата децентрализация и изнасянето на производствените мощности към континентална Азия, снижиха доста качеството, а често под името на голямата японска марка се произвеждат модели, които не са проектирани от японските централи. Разбира се, истински японски продукти и в момента се произвеждат, но те са предназначени само за богати пазари и заможни клиенти. Цените за истинските, качествени продукти никога не са падали, просто се появиха техни имитации за бедните пазари.
След този увод вероятно сте се досетили, че обект на нашия обзор отново ще бъде техника, произведена в Япония. Този път това е "бронираният", екстремален ToughBook CF-29 от Panasonic. Лаптопа представлява индустриална машина от най-висок клас, проектирана от Matsushita Electric Industries.
Предназначението е управление, диагностика и сервиз на промишлена електроника. Изискванията за надеждност, качество, отказоустойчивост не отстъпват на тези за военната и космическата промишленост, дори в някои отношения са значително няд тях - в космическа станция не вали дъжд, няма и пясъчни бури, сняг, а военните разходи обикновено изискват здравина и масовост, както и цена която би могла да се изпише като тройно по-висока, а парите да напълнят джоба на висшия чиновник. Panasonic CF-29 е от класа машини, на които може да се повери диагностиката и сервиза даже на ядрена електроцентрала, затова и дума не може да става за компромис с цена, материали и хардуер.
Самата фирма Panasonic е изключително популярен произодител на електроника (аудио- и видео-техника, монитори и др.), но не е сред най-популярните производители на лаптопи. Японската гордост обаче не позволява отпускане, особено след като главния конкурент SONY притежава утвърдената серия VAYO. Panasonic произвежда добри, компактни и с изключителен дизайн лаптопи, като не се явява масов производител. Но специално в класа на водо-, ударо- и прахо-усточйивите мобилни компютри серията ToughBook е почти без конкуренция. Имайте предвид, че напоследък има няколко серии лаптопи (напр. Lenovo Thinkpad, Toshiba Tecra) със защитена от заливане клавиатура, датчици за движение, предпазващи твърдият диск от повреда при падане, но ToughBook е с много по-висок клас защита не само на клавиатурата, но и на дисплея, както и целия корпус, солиден метално-композитен корпус издържащ удар от над 1м. височина върху всякаква повърхност (вкл. бетон).

КОРПУС И ЕРГОНОМИКА
Корпуса е в стил сребрист джип Hammer - грозноват, но излъчващ усещане за монолитност и здравина. Материала основно е от здрава алуминиева сплав, ъглите на корпуса са покрити с плътен гумиран материал, който да поеме удара при какъвто и да е ъгъл на падане. Всички куплунзи са защитени или от гумени капаци или най-често се намират в отсек, защитен от заключваща се метална падаща преграда с гумена изолация.
Лаптопа няма нужда от чанта за пренос, тъй като самия се явява метален куфар с дръжка, това спестява много място.
Теглото е малко над 4-ри килограма, което според мен не е много, предвид здравината на корпуса.
Клавиатурата очаквахме да е неудобно, гумирано подобие на истинска клавиатура. Вместо това Panasonic предлага водоустойчива клавиатура, която е неотличима като удобство и лекота на натиск от стандартните. Тъчпада е слабото място на лаптопа, реагира трудно, но точно - трябват няколко премествания (4-6) за да се премести курсора по диагонал.
Металният корпус на лаптопа, освен за защита, играе ролята на охладител за компонентите. Това е така, защото CF-29 няма вентилационни отвори (запечатан е херметически), топлината се отдава на корпуса, а оттам в околната среда.
Специално внимание заслужава защитния кожух на хард-диска (най-ценния компонент в компютърната техника). На снимката виждате огромния защитен пакет от метална обвивка и множество вътрешни демпфери и уплътнения. Инженерите на Panasonic са сметнали за излишно да интегрират дачтика за ускорение - в тежките полеви и аварийни условия, изключването на харддиска е не само безсмислено, но и спира работата на инженерния екип.
Лаптопите имат определени класове на защита, като тови модел има почти максималните клас 5 за прахоустойчивост и клас 4 за водоустойчивост. Лаптопа е водоустойчив, а не водонепромокаем, тоест на влага, дъжд, сняг и кал би запазил работоспособност, но при престой във водоем вероятността за продължителна работа е малка. По утвърждение на производителя лаптопа би издържал падане от 90см. върху каквато и да е повърхност. Знаейки японската педантичност лаптопа би могъл да понесе много по-голяма височина, особено ако не е върху бетон.

ЕКРАН И ЗВУК
Toughbook има и модификации с тач-скрийн дисплей, но тестваната от нас бройка е стандартна. LCD панела се намира зад херметично запечатан прозрачен слой, което създава лъжливото впечатление за активен дисплей. Яркостта на екрана е много голяма, но цветопредаването е посредствено - типично за TN+Film.
Звука е подобаващ за един от колосите на аудио-техниката, скритият зад водонепромокаема мембрана моно-говорител учудва с мощност и дълбочина на звука.

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ И ХАРДУЕР
Panasonic CF-29 е базиран на Centrino платформа. Не са пестени пари и е избран най-актуалният за времето си Pentium M 1400MHz с новото Dothan ядро с 2MB кеш. Pentium M, на базата на който се появи революционния Conroe, дори и днес остава ненадминат като съотношение производителност/ват. Още по-ценни са LV (Low Voltage) процесорите, които при понижена честота запазват еднаква производителност, но при по-ниска консумация спрямо стандартните процесори. Tougbook CF-29 има точно такъв процесор - Pentium M 738.
Видеосистемата е доста посредствена, но предвид ненадеждността на отделните видео-ядра при нагряване и вибрации, няма нищо по-добро от слабата, но максимално надеждна Intel Extreme Graphics.
В сравнителната таблица сме поставили доста интересни лаптопи:
Сами виждате, че CF-29 се държи достойно в компанията на по-нови машини, сред които дори е двуядреният DELL Latitude D420. Нетбука, модел от 2009-та година, сравнен като производителност с Panasonic CF-29 е повече от жалък.
Силовите възможности на лаптопа са на първо място в класа му, като на второ място разбира се е възможността за продължителна работа без захранване (работа на батерия).
Снимката от датчика на батерията е напълно реален. Въпреки, че лаптопа не е нов, в натоварен режим и максимална яркост на дисплея лаптопа работи над 5 часа, а в икономичен режим над 8 часа. При нова батерия е възможно и да се достигне до рекордните 10 часа работа от батерия.
Виждате, че самата батерия е доста внушителна, но възможността за работа бе захранване през целия работен ден е неоценима. Батерията се помещава в плътно заключващ се отсек с усилени гумени уплътнители.

ПОЗИЦИОНИРАНЕ
Инженерен лаптоп от най-висок клас с хардуерен RS-232 (COM порт), защитен корпус от най-висок клас. Цената на такива лаптопи е по-висока от тази, на който и да било лъскав лаптоп, защото с тази техника се управляват, диагностицират и отстраняват аварии в индустрии за милиарди долари (енергетика, тежка промишленост, военни заводи и др.).
С такъв лаптоп биха се спестили много пари от употребата на конвенционални мобилни компютри, използвани в тежки условия и склонни към повреда.
Ако такъв лаптоп не би оцелял в агресивна среда и условия, няма друга мобилна компютърна система, която би успяла да стори това... не би оцелял и човешкият фактор.
Тестваната от нас машина е втора употреба на достъпна цена за краен потребител. Panasonic CF-29 би могъл да се използва в автосервизи за диагностика, въпреки че потенциала му за работа е много по-висок. Сдобивайки се с такъв лаптоп, всеки компютърен маниак би могъл да ползва лаптоп в хоби условия като лов и риболов, излети, плаж и др. открити среди без оглед на климатичните влияния.

П.П. Поради многобройните запитвания за този лаптоп, Ви препоръчваме да посещавате ценовата ни листа, в която може да видите актуални наличности и цени.

1 коментар:

Анонимен каза...

а нещо цена да кажете ?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни