Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP Pavilion tx1250 – новото измерение на мобилността

Корпус. Корпуса основно е от метал, което след стотиците пластмасови модели ми направи изключително впечатление. От предишни статии знаете, колко съм впечатлен от композитния корпус на IBM Thinkpad.
Интересните "шарки" от новата Pavilion серия на HP са налични и върху металния корпус. Шарнира на въртящия се тъч-скрийн дисплей също е метален и много солиден – няма никакъв луфт. Лек ход има между двете части - дисплей и долен корпус при затворено положение, което се дължи на старанието на инженерите да направят универсално двустранно закопчаване. HP Pavilion tx1250 не е от най-леките лаптопи, но това се дължи на тежкия и надежден материал, от който е изготвен. Самите габарити на tx1250 са много компактни.Хардуер. “Сърцето” на tx1250 е Mobile DualCore AMD Turion 64 X2 TL-56 1.8Ghz процесор. Същия процесор захранва големите 17-инчови Pavilion dv9000 и според мен е излишно мощен за мини-лаптоп. Видео-системата се базира на NVidia GeForce Go 6150 64MB (288MB Turbo Cache). Видеокартата се справя доста добре със задачите си – от по-непретенциозни игри до декодиране на HD формат (което декодиране се прави основно от мощния процесор, тъй като картите с хардуерна поддръжка на HD са от 8-ма серия на NVidia нагоре). Платформата се базира на изключително успешния и надежден NForce 430. Стабилността на платформата много се доближава до тази на Centrino Duo машините, затова и толкова голям производител като HP се е доверил на подобна система.
Дисплей. 12-инчовия екран на лаптопа е активен – тъч скрийн. Разбира се не е толкова отзивчив и прецизен като на Tablet PC с магнитен дисплей, но е изключително удобен за работа, като може да се задейства и с пръст, не само със стилната писалка от комплекта. Разпознаването на текст е отлично от Windows Vista и не изисква допълнителен софтуер и настройки. Желателно е обаче да се калибрира от драйвера зоната на контакт, тъй като обикновено с настройките по подразбиране бяга от реалното място на контакт. Малко дразнещо е, че калибрацията важи само за едната ориентация на дисплея – десктопа може да се ротира с бутон на дисплея като с това се разместват настройките на калибрираната зона. Тъч скрийн покритието намаля осезаемо контраста на дисплея, но картината е отлична като цветопредаване и реално разликата си личи само при пряко сравнение с класически дисплей.

Мултимедия – звук, камера, микрофон. Аудио системата на HP Pavilion TX1250 е изключително качествена. От една страна това са мощните и качествени стерео-говорители от Altec Lansing с чист и мощен звук, а от друга страна са ненадминатите от Intel базирани платформи качества на NForce Audio. Камерката от 1.3MPx е добра единствено при дневно осветление и с нищо не се отличава от камерите на по-големите Pavilion лаптопи. Микрофоните са два в близост до камерата и осигуряват стерео-ефект на слушателя. За мен е малко дразнещо, но на други потребители вероятно ще им допаднат множеството мултимедийни бутони по корпуса на лаптопа. Мултимедийната насоченост на стилния мини-лаптоп се допълват от симпатичното дистанционно управление.

Други екстри. Най-важна допълнителна особеност за мен е пръстовия скенер, с който може да контролирате достъпа, както до системата, така и до отделни папки, може да зададете и различни действия при преминаване на различен пръст през скенерчето – много приятна функция. Няма да описвам стандартни функции като Wi-Fi, “Син зъб” и т.н. Приятно впечатление за мини-лаптоп прави наличието на оптично устройство и то не какво да е, а DVDRW с LightScribe.

Софтуерни приключения. HP са ината компания с много близки връзки с Microsoft и затова не са публикували драйвери за Windows XP, намирането им по единично е напълно възможно, но изисква време, каквото в нашата тестова лаборатория нямаме. Задоволихме се с тромавата Windows Vista, за която има прекрасни драйвери, поддръжка на Tablet функции и широки мултимедийни възможности.

Заключение. Много стилна, качествена и интересна машина за любителите на Интернет, музика и … скъпите “джаджи”. Всичко в този лаптоп е изпипано до най-малки подробности – от закопчалките на дисплея до стилната “писалка”. Мощния и не много икономичен процесор на AMD грее повече от Intel Core Duo събрата си по двуядрие, затова модела е снабден в комплекта с две батерии – нормална и усилена.

Положителни страни:
- красив и стилен дизайн;
- в голямата си част метален корпус;
- мощен двуядрен процесор;
- надеждна NForce 4 платформа;
- пъргава NVidia видео-система;
- тъчскрийн екран;
- пръстов скенер, стерео-микрофон, добра камера;
- най-добрия за размерите звук от Altec lansing, базиран на NForce;
- оптично устройство DVDRW с LightScribe.

Отрицателни страни:
- бързо се разрежда батерията заради мощния и не много икономичен Turion X2;
- корпуса грее повече от Centrino Duo система, което обаче е напълно нормално;
- тъч-скрийн дисплея се калибрира добре само за една ориентация;
- средна отзивчивост на екрана;
- трудно се намират драйвери за Windows XP.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни