Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Precision T3400 с Core 2 Extreme QX9650

Всеки потребител иска да има съвременен и възможно най-производителен в рамките на определен бюджет компютър. Да имаш производителен и надежден компютър са две на пръв поглед близки качества, но само няколко седмици след покупката на новият хардуер всеки се убеждава, че това въобще не е така.
Мощният хардуер се представя отлично в тестове, игри, възпроизвеждане на мултимедия и има голям запас за овърклок. Но нерядко се случва компютърът да забива или да забавя необяснимо работата си. Автоматичните режими за "приспиване" и хибернация не винаги работят коректно. Само след няколко дни работа с новият компютър задължително се налага рестарт на системата.
Подборът на скъпи компоненти от висок клас от реномиран производител не е гаранция за надеждна работа. Конфигурираната дори и с най-скъпите компоненти система не може да се сравнява като надеждност и стабилна работа с марков компютър от топ производител като DELL, Lenovo, HP или Fujitsu.
Максимално стабилна работа дори и при екстремално натоварване в продължение на месеци осигуряват елитните работни станции (Workstation) като DELL Precision, HP Compaq Workstation, IBM Intellistation и Fujitsu Celsius.
Любителите на най-новия хардуер и възможността за клок вероятно са скептични към подобни твърдения. Но колкото и да е способен един компютърен ентусиаст и колкото и голям бюджет да има, на практика е невъзможно да сглоби достатъчно надеждна машина за екстремални натоварвания каквито са професионалните графични (работни) станция или "цивилните" им аналози като DELL XPS или Alienware. Компютърът е сложна система, която за да работи оптимално изисква:
  • качествен хардуер от най-висок клас; 
  • ефективно охлаждане с оптимална организация на въздушния поток, специално проектирано за определен корпус и хардуера в него; 
  • мощен и ефективен захранващ блок със стабилни електрически параметри; 
  • пълна съвместимост на всички компоненти, каквато не може да се постигне чрез "чифтосване" на случайни компоненти. 
Проектирането и реализацията на стабилна и производителна компютърна система може да бъде постигнато само от инженерен екип на голяма компания.

Всеки потребител преди покупката на компютър трябва да определи приоритетите си за експлоатация на техниката. Производителност, надеждност или и двете?
Често съм бил именно пред такъв избор. В момента съм с такъв компютър: 
Intel Core i5-2500K, 8GB DDR3, Cooler Master Storm, 550W Cooler Master, Radeon HD 6770

Който по отношение на стабилната работа е далеч от предишният IBM Intellistation M Pro с Intel Core 2 Duo E6600.
Ето какво липсва на мощната Sandy Bridge система в сравнение с професионалната работна станция на IBM:
  • надеждната работа в продължение на месеци без необходимост от рестарт; 
  • безпроблемното функциониране на хибернацията и често ползваният sleep режим; 
  • безшумната работа - твърдият диск при новият компютър трака като сврака, докато същият диск в марковата машина не издаваше доловим шум поради по-добрата шумоизолация и поглъщането на звука от солидния корпус. 
През 2012-та година обаче Core 2 Duo процесор е подходящ за офис работа и в много по-малка степен за дизайн, игри, мултимедия и други изискващи по-сериозен хардуер приложения.
Малцина са хората с достатъчно добри доходи, които да им позволят купуването на последен модел графична станция.
Затова разумният избор е придобиването на техника от висок клас едно или две поколения по-стара от наличната на пазара, дори и на по-висока цена от нова конфигурация от нисък клас.
В тази статия ще ви представим DELL Precision T3400, който е добра комбинация между надеждна конфигурация за професионална работа с достатъчно производителност за тежки приложения. Подробна визуална и функционална представа за модела можете да получите от това наше Full HD видео:
Precision серията на DELL няма нужда от специално представяне. Това са професионални графични станции за CAD, архитектура или компютърна графика с богата история и отлична репутация.
Няма графичен дизайнер, машинен инженер или архитект, който да не си мечтае да има точно такава машина не само на работното си място в реномирана фирма, но и у дома.
Повечето модели Precision имат по-евтин като изработка, материали и екстри аналог от елитната потребителска серия - XPS или Alienware. Основната хардуерна разлика между Precision и XPS е в наличието на професионална NVidia Quadro или ATI/AMD FireGL/FirePro видеокарта при графичната станция и висок клас GeForce или Radeon видеокарта при машината, проектирана за игри.
Хардуерът на DELL Precision T3400 е впечатляващ. Графичната станция разполага с:
  • мощен четириядрен процесор Intel Core 2 Extreme QX9650 на 3.00GHz с 12MB кеш (!);
  • чипсет от най-висок за времето си клас - Intel X38;
  • два PCI-E слота, които могат да работят в CrossFire, но не и в SLI конфигурация;
  • мощна професионална 384-битова (!) видеокарта NVidia Quadro FX 4600;
  • поддръжка на ECC памет, която позволява продължителна работа без рестарт и максимална производителност в тежки професионални приложения;
  • солидно охлаждане на екстремалния процесор състоящо се от радиатор с 6 медни термо-тръби и мощен 12см вентилатор;
  • внушителен захранващ блок с реалнa 525 Вата мощност и сертификат за ефективност 80 plus.
Освен впечатляващ хардуер, DELL Precision T3400 има и отличен дизайн, какъвто не могат да предложат не само графичните станции на другите производители, но дори и най-ефектните гейм-компютри (лично мнение).
Визията на T3400 е толкова стилна, че за разлика от впечатляващите първоначално гейм-корпуси няма вероятност да ви омръзне дори и след няколко години експлоатация. Неслучайно този сполучлив дизайн се ползва повече от 7 години от DELL Precision 380 (Pentium 4HT, 2005г.) до най-новите модели като Precision T3500/T5500/T7500 с четири- или шест-ядрени един или два процесора. 
Виждате от снимките, че перфектният външен вид на Precision T3400 отлично се допълва от още един дизайнерски шедьовър, какъвто е мониторът DELL UltraSharp 2007fp.
Корпусът е здрав и масивен, дори предният сребрист панел е изцяло метален. В зависимост от мощността на захранването, комплектацията с видеокарта(и)и твърди дискове, теглото на графичната станция може да достигне до 20кг.
След като достатъчно се възхитихме на дизайна и изработката на DELL Precision ще видим на какво е способна тази качествена, но все пак не толкова съвременна конфигурация.

Тестове и сравнения с други конфигурации

DELL Precision T3400 е тестван под Windows 7 Ultimate 64-bit (30 дневна версия) със следната конфигурация:
  • процесор Intel Core 2 Extreme (Quad-Core) QX9650 на 3.00GHz, FSB: 1333MHz и 12MB L2;
  • памет 2 x 2GB DDR2 ECC на 667MHz;
  • твърд диск - WD 250GB, SATA2, 7200rpm;
  • видеокарта - Quadro FX 4600, 384-bit, 768MB GDDR3 (оригинална за конфигурацията видеокарта) и ATI Radeon HD 5770, 1024MB GDDR5.
T3400 мери сили в тестовете със следните конфигурации:
  • Lenovo ThinkCentre M57 с Intel Core 2 Quad Q6600 и видеокарта Intel GMA X3100;
  • Apple iMAC с Intel Core 2 Duo E8335 и видеокарта ATI Mobility Radeon HD 2600XT;
  • HP Compaq dc7700 с Intel Core 2 Duo E6300 и видеокарта ATI Radeon HD 5770;
  • DELL Optiplex GX620 с Intel Pentium 4HT 3.00GHz и видеокарта ATI Radeon HD 4650;
  • Домашен компютър с Intel Core i3-540 и видеокарта AMD Radeon HD 6670.
QX9650 има висок рейтинг в Win 7 Score и изненадващо с голяма преднина изпреварва Intel Core i3-540.
Precision T3400 зарежда операционната система за по-малко от 20 сек., което е завиден резултат дори за съвременна конфигурация с SSD.
Много добър резултат ни показва QX9650 и в Super Pi като с голяма преднина изпреварва  "класиката" Q6600.
DELL T3400 с Radeon HD 5770 показва добър резултат в DX9 (3DMark 2006). Интересен резултат виждаме от същата видеокарта със значително по слабият C2D E6300, с който процесор видеокартата показва почти двойно по-ниска производителност (!).
Налице е тотално надмощие на QX9650 + Radeon HD 5770 и под DX10 (3DMark Vantage). Quadro FX 4600 се представя по-скоро разочароващо, но нейната сила не е в игровите приложения.
Тежкият Unigine Heaven 2.1 (DX10) ни показва нещо много интересно... че процесорът не влияе на резултатите от теста, защото HD 5770 показва еднакво доминиращ резултат и с QX9650 и с далеч по-слабия C2D E6300.
Възможността за професионална графична обработка тествахме с SPECViewPerf 11 (64-bit). Quadro FX 4600 с огромна преднина доминира в този тест, в което е и силата на графичната станция спрямо стандартна потребителска конфигурация.
Cinebench 11.5 ни демонстрира мощта на QX9650 при рендериране - четириядреният екстремален процесор доминира с голяма преднина над Q6600 и Core i3-540. При видеокартите виждаме добра производителност на HD 6670 и отново голямо значение на процесора, съдейки по представянето на HD 5770.
Тестът x264 HD Benchmark 4.0 демонстрира възможността от страна на процесора за декодиране на HD видео. QX9650 за пореден път има огромна преднина.
PC Mark 7 е съвременен и много информативен тест, който никак не е лесен за коментар без анализ на многобройните подтестове. Все пак виждаме голямо предимство на Precision T3400 спрямо участващите в този тест конфигурации.
Убедителна победа на QX9650 и в още един класически тест - математическият Sciense Mark 2.0.
LuxMark е един сравнително нов и много интересен тест. Той тества възможността за паралелни изчисления от страна на графичния, на централния процесор и на връзката между CPU и GPU. Тези изчисления са все по-търсени от страна на програмисти, математици и инженери. Виждаме, че колкото и мощен да е QX9650, видеокартата Radeon HD 5770 е значително по-бърза от него при паралелните изчисления. Въпреки поддръжката на CUDA от страна на Quadro FX 4600 с тази карта не постигнахме удовлетворителен резултат в този тест.
Вероятно много от вас смятат, че екстремалният QX9650 и T3400 като цяло имат чудовищна консумация на ел. енергия. Дори самите ние сме изненадани, че това въобще не е така. Precision T3400 консумира под 80W в режим без натоварване (само десктоп) и до 170W при максимално натоварване на процесор и видеокарта. Става въпрос за работа с мощна съвременна видеокарта, каквато е Radeon HD 5770. Аналогична консумация има и HP dc7700 с E6300 и HD 5770.

Тест на DELL Precision T3400 с различни видеокарти

Работната станция на DELL има големи възможности за ъпгрейд на графичната система. Затова тествахме Т3400 с много от наличните ни видеокарти:
  • NVidia Quadro FX4600 (оригиналната карта на конфигурацията) с 768MB GDDR3 и 384-битова шина;
  • AMD Radeon HD 6770 (с пасивно охлаждане) с 1024MB GDDR5, 128-bit;
  • ATI Radeon HD 5770 с 1024MB GDDR5, 128-bit;
  • ATI Radeon HD 4730 с 1024MB GDDR5, 128-bit;
  • ATI Radeon HD 5670 с 1024MB GDDR5, 128-bit;
  • ATI Radeon HD 5450 с 1024MB GDDR3, 64-bit.
Нямаше как да пропуснем възможността да тестваме графичната станция и в CrossFire режим в следните конфигурации:
  • 2 x ATI Radeon HD 5670 GDDR5 - без CrossFire преходник;
  • AMD Radeon HD 6770 + ATI Radeon HD 5770 - интересна комбинация между еднакви като технология карти от "различни" поколения с активна CrossFire връзка.
Тествахме в CrossFire режим и много други комбинации от видеокарти, но резултатите от това ще видите в отделна статия.
Учудени бяхме от стабилността и отличните резултати с две видеокарти на ATI/AMD.
Защо учудени ли?
Защото за разлика от тестовете с домашни двуслотови конфигурации на AM2, AM3, LGA775, LGA1155 и LGA1156 тук нямахме артефакти, принудителни рестарти и въобще нестабилна работа с две видеокарти. Причина за това вероятно е високият клас дънна платка с топ чипсета Intel X38, която осигурява два PCI-E 16x слота с до 75W захранване по тях.
От 3DMark 06 (DX9) виждаме, че HD 5770 и HD 6770 наистина са идентични видеокарти. CrossFire връзката между тях не дава почти никакъв прираст, но CF между две HD 5670 осигурява много добри резултати.
В 3DMark Vantage (DX10) CrossFire връзката дава почти 50% прираст в производителността. Quadro FX 4600 няма сили да се мери с по-новите видеокарти и изостава значително.
CrossFire връзката осигурява сериозен прираст в 3DMark 11 (DX11). Особено впечатляващ е резултатът на две карти HD 5670, които постигат почти двойно по-добра производителност спрямо единична карта.
Сериозно подобрение на резултатите дава CrossFire и за Unigine Heaven (DX10). Quadro FX 4600 ни изненадва неприятно с предпоследното си място в този тест, отстъпвайки дори на видеокарта от среден клас като Radeon HD 5670.
Видеокартите с поддръжка на DX11 участващи в тестовете ни са по-малко, но се повтарят разликите спрямо предходният тест. Малко по-добрите резултати на HD 5770 спрямо HD 6770 ни карат да проверим и всички предишни тестове, където оригиналът винаги печели срещу реновираното си копие макар и с незабележителна преднина.
DELL Precision T3400 е професионална машина за графичен дизайн, компютърна графика и архитектура. Резултатите от SPECViewPerf 11 ни припомнят това, защото и 10 игрови видеокарти да свържете в CrossFire, те не могат да мерят сили с една професионална видеокарта като Quadro FX 4600.
Cinebench 11.5 е единственият графичен тест, който реагира темерутски на удвояването на броя видеокарти. Освен това виждаме удивително еднакъв резултат на видеокартите HD 6770, HD 5770, HD 4730 и HD 4730... единственото общо между които е паметта GDDR5.
За втори път ви представяме LuxMark (OpenCL - паралелни изчисления), този път с много по-интересни резултати. Феноменален резултат ни показва двойката HD 5770 и HD 6770, правещи за смях производителността на QX9650.
Вероятно очаквате голяма консумация на не толкова съвременната машина, но дори и с две видеокарти сметката ви за ток няма да бъде много по-различна от тази с най-съвременен компютър. Вероятността с уж по-икономичен компютър от последно поколение, но с не толкова ефективен захранващ блок да имате по-високи разходи за електроенергия никак не са малки. Вижда се, че големият консуматор в мощна конфигурация е не централният процесор, а видеокартата.
Ето каква огромна консумация имаме с две "лакоми" видеокарти като ATI Radeon HD 4730

DELL Precision T3400 с мощен процесор като QX9650 и два пълноценни PCI-E 16x слота е отлична платформа за съвременни игри. Мощният четириядрен процесор на 3.00GHz разкрива пълния потенциал на почти всяка съвременна видеокарта. Ето и демонстрация на игровите възможности на T3400:

 

Заключение. DELL Precision T3400 с QX9650 е отличен представител на премиум класа компютри - производителен, здрав, надежден, безшумен и с впечатляващ дизайн. 
Към 2012г. този модел е оптимален избор за потребители търсещи максимална стабилност при добра производителност. Моделът осигурява производителност по-добра от тази на съвременен Core i3 и близка до тази на Core i5.
Въпреки внушителните си размери, тегло и параметри, T3400 е абсолютно тих и невероятно икономичен.

DELL Precision и други професионални компютри на добри цени, с максимални параметри и сервиз на най-високо ниво можете да намерите само в една фирма в България, колкото и нескромно да е това твърдение.

1 коментар:

Victor Boychev каза...

Здравейте. Ползвам интензивно Photoshop за графичен и уеб дизайн. Често работя с файлове с големина 1-2 и повече Gb.
Искам да помоля екипа Ви да пусне 3 теста на ФШ и да публикувате резултатите. Благодаря
1. http://clubofone.com/speedtest/

2. http://www.hardwareheaven.com/photoshop.php

3. http://ksimonian.com/Blog/2010/02/24/improved-photoshop-benchmark-cpu-speed-test-for-both-mac-pc-free-radial-blur-filter-test/

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни