Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Thinkpad W540 - мощна и олекотена работна станция

Пристигналия наскоро Thinkpad W540 събуди доста голям интерес сред феновете на марката. Първоначалната идея да го съпоставим с Lenovo P70 и да покажем посоката на развитие на високия клас не се осъществи. От Lenovo не спазиха уговорката и не ни предоставиха бройка за тестове. Затова настоящото ревю ще е изцяло посветено на Thinkpad W540.

В последните години привържениците на тази серия трябваше да се примирят с доста нововъведения, които не се приеха с огромен ентусиазъм. Широко обсъждани по форумите са новите клавиатури, тъчпадите със спестени отделни бутони, олекотените пластамсови корпуси, по-съвременния дизайн. На всичко отгоре няколко поколения хардуер се вграждаше само в 15-инчови лаптопи, защото Thinkpad W701 си остана последния 17-инчов Mobile Workstation. Бизнес серията също не остана незасегната. Thinkpad T540p следва същата линия.
Както винаги сме подбрали Thinkpad W540 с върхови компоненти но за тях малко по-късно.

Ще започнем по традиция с дизайна.
Той е променен. Лаптопа е станал по-тънък и лек. 2,5кг говорят за пестени материали. Корпуса е пластмасов с въглеводородни нишки и е максимално изчистен, като са премахнати дори светлинните индикатори за харддиск, батерия и Wifi познати от предходните модели. Магнезиево шаси все още е налично и пази дъното и компонентите но спестения магнезий зад дисплея го прави леко податлив на осукване.
Въпреки по съвременното излъчване, лаптопа остава разпознаваем. Няма как да сбъркате, че това е Thinkpad.

Като едни от най-вещите в тази област можем да кажем, че дисплеите на Thinkpad W-серията са много качествено изпълнение, като цветови обхват и филтри между светлината от подсветката и човека. Тяхната слабост са пулсациите на яркост различна от 100%. Тестовия W540 пристигна с базовия за модела FullHD TN+Film дисплей с що годе прилични ъгли на видимост и характерното трептене на дисплея, което споменахме. Веднага го махнахме.
Поставихме наш IPS дисплей, който направи лаптопа уникален в целия свят.. Уникален не с това, че е с FullHD IPS, все пак има конфигурация с 3К IPS дисплей. Нашия дисплей е с отличен цветови обхват ( 91% от sRGB и 70% от AdobeRGB ), отлично цветопредаване ( CRI 77 ) и най-важното, няма трептене в целия диапазон на яркост.

Промените в новите модели засегнаха ергономията повече отколкото дизайна. Легендарната механична клавиатура използвана в моделите до W520 е заменена с нова - Thinklight. Същата клавиатура позната ни от W530 тук е осъвършенствана и вече е допълнена с NumPad. Първият 15 инчов Thinkpad с такъв, който разполага с хардуерни бутони за директен достъп до калкулатор, My Computer, Браузър с каквито работните станции на другите модели отдавна са снабдени.
Въпреки носталгията по предишната новата клавиатура не разочарова чак толкова. Бутоните са стегнати и натиска им е отчетлив. Подсветката е незаменима при работа вечер и характерната за марката лампичка до камерата не липсва много макар, че W530 беше оборудван и с двете. Touchpad-а е голям и изчистен напълно в духа на целия дизайн. Въпреки, че хардуерните ляв и десен бутон ми липсват и все още смятам че са по-удобни, той е отзивчив и изпълнява всяка команда много точно.
Mini DisplayPort, VGA, LAN, 2бр. USB 3.0, 2бр. USB 2.0, Card Reader, Smart Card, Express Card, DVDRW.
Оборудване типично за премиум клас лаптоп. IEEE 1394 интерфейс липсва но на разположение има достатъчно бързи други портове.

От Lenovo са спестили материали тук там но не са направили никакъв компромис с хардуера. i7-4800MQ, DDR3 Ram на 1600MHz, Nvidia Quadro K2100M, слот за m2 SSD. Могъщ хардуер с могъщо представяне.
Haswell е първото поколение в което intel вграждат новите AVX 2.0 инструкции и скока в производителноста е значителен, а i7-4800MQ е един от най-мощните процесори от тази серия. По-производителен дори от i7-6700HQ, i7-6820HQ, както и от повечето процесори от 7-мо поколение.
210GFlops в Aida64.
i7-3820QM в същия тест демонстрира 110GFlops, което само доказва скока в производителността на Haswell.
Най-яката за модела Quadro K2100M показа феноменална производителност в тестовете.
15790 точки в 3DMark 06 и 2753 в 3DMark 11 са отлични резултати за 128-битова видеокарта.
По производителност, както показва и CineBench, К2100М се нарежда до мощни 256-битови графични карти като Quadro 4000 та дори и могъщата 320-битова Quadro 5000.
Разбира се тези компоненти са просто яки параметри на хартия без качествено офазяване, схемотехника и изпълнение на дъното. W540 е конструиран да обслужи именно такъв хардуер и представянето му наистина е феноменално.
Идеята и четирите слота за рам паметта да са под един капак ми допадна много. Това е първия такъв лаптоп и ъпгрейда с до 32GB оперативна памет е супер лесен. Не се налага да разколачите целия корпус за да стигнете до слотовете под клавиатурата.
Не сме тествали лаптопа с m2 SSD но това е интересна възможност за ъпгрейд предвид скоростите които предлагат тези дискове. 

Не е изненада, че лаптоп от този клас има поддръжка за всички версии на Windows с драйвери подписани от Lenovo. Именно тази грижа на драйверно ниво прави тези машини вечни. Надали този хардуер ще остарее в близките години. Не и с тази поддръжка.

Едва ли някой ще си вземе такава работна станция за да я използва в автономен режим но все пак в Thinkpad W540 е помислено и за това. Батерия с Японски клетки. Без ограничение на циклите. 
Ако имате вече лаптоп от тази серия, вероятно сте наясно, че дори и след много години експоатация, батерията му все още има капацитет за над 1 час автономна работа.

Thinkpad W540 е скучен лаптоп. Натискате бутона, той се включва и прави точно това, което иската със зверска бързина. Лаптопите от ниския клас с техните постоянни проблеми правят живота далеч по-цветен.
Мобилните работни станции не се славят с лекотата си но тази е с тегло като на стандартен лаптоп и разнасянето му не предизвиква дискомфорт.
Лаптопа с фабричен IPS екран струва майка си и баща си. Не и при нас. Уникалната ни конфигурация с нетрептящ IPS дисплей, който не може да се намери никъде другаде в целия свят при нас струва толкова и то в състояние като нов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни