Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Fujitsu Celsius R920 - конфигурация на дисковете в RAID контролера

Fujitsu Celsius R920 е върхов модел на японския производител. Мощна двупроцесорна машина с 16-слота за рам памет, вграден RAID контролер с възможност за поставяне на 4 и повече 2,5" харддискове и само два SATA куплунга.
Защо само два?
SATA куплунгите изглеждат излишни при наличието на RAID контролер, където дисковете могат да се конфигурират в RAID 0 или RAID 1 в зависомост от това какво се търси, надеждност,бързина или и двете. Изненадващия проблем идва, когато всички харддискове са поставени в RAID - контролера и се опитате да инсталирате операционна система, като Windows 7.
В момента в който трябва да изберете на кой диск или дял да се инсталира, операционната система не вижда харддисковете. Тук започва приключението. Опити с различни операционни системи, конфигуриране на дисковете в RAID 0, RAID 1, два в RAID 0 и два в RAID 1. Всичко това без любезното съдействие на Fujitsu. В интернет няма почти никаква информация за това. Интересен факт е, че Linux вижда и разпознава дори и неконфигурираните харддискове, включени в RAID Controler-а и можете да избере на кой диск да се инсталира. Windows обаче не. Windows няма проблем да се инсталира на харддиск включен към един от двата SATA-куплунга но дори и тогава операционната система не вижда харддисковете включени в RAID-а.
Ето и решението
  1. Тъй като SATA-куплунгите са само две, в единия включваме CD-то, а в другия харддиска на който ще инсталираме операционната система. По този начин Windows-a вижда само диска включен в SATA-куплунга.
  2. След инсталацията операционната система не вижда дисковете включени в RAID контролера. За да се видят и използват тези дискове трябва да се инсталират драйверите за Chipset - а и SAS/SATA RAID. Драйвера е Rapid Storage Technology enterprise (RSTe) GUI.
  3. Последната стъпка е да се влезне в Disk Management, където вече се виждат новите дискове и да се форматират за да могат да се използват. Дисковете включени в RAID - контролера не трябва да са конфигурирани в RAID 0 или 1 преди това. В противен случай не можете да ги форматирате. Трябва да рестартирате компютъра и да премахнете тази конфигурация.
Има вариант да се избегне всичко това и да се използват два диска към SATA-куплунгите но в такъв случай се лишавате от CD-то. Това не би трябвало да е голям проблем след като вече е възможно инсталацията на операционна система през USB.

Тези малки несгоди не правят Fujitsu Celsius R920 лоша работна станция. Напротив. Двупроцесорната машина конфигурирана с два Xeon E5-2670 има чудовищна изчислителна мощ от около 270GFlops-а.
64GB или 128GB RAM са недостижими за обикновен компютър. Ограничение за видеокартите няма. С такива параметри, проблемите с конфигурацията на дисковете лесно се забравя. Както се казва с хубавото бързо се свиква.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни