Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Глобален спорт с по-малко вреда за зрението

 
Лятото на 2016г. предлага изобилие от спортни страсти. Повечето хора по Света ще ги гледаме по телевизията. Глобалните първенства и Олимпиади са сред малкото стойностни събития, излъчвани по ефира и мрежите от кабели.

Като става въпрос за телевизия, първото нещо, което се обсъжда е Вредата. Вредата от заглупяването, стреса от негативните новини, деформацията на възприятията, фалшивия спортен живот с бира в ръка и пристрастяване към футболни мачове.

Вреда от телевизията има, но не е само тази. Всъщност бирата не е толкова вредна, вредна е в комбинация с тлъсти меса, пържени картофи, сирена и други тежки мезета.

При телевизията вредата не е толкова информационна, колкото технологична. Хората масово ползват източници на вредни лъчения, на некачествена светлина. Светлината от визуализиращите устройства вреди на психика и нервна система, защото:
  • Пулсира, проверете с камерата на смартфона си или чрез размахване на издължен предмет, който оставя стробоскопична (насечена) следа;
  • Липсват достатъчен брой реални цветове, които се компенсират чрез усилена работа на мозъка;
  • Лош спектър, неестествена цветова температура, посредствен контраст, покритие с отблясъци.
Има ли алтернатива?  
Алтернативата са професионалните монитори, които са предназначени за продължителна работа от хора, които разбират от цвят, спектър, контраст и не биха понесли пулсации.
 
На снимката виждате професионалния 24-инчов дисплей DELL UltraSharp 2408fp, към който е включен DVB-T декодер. 

Ето някои факти, за това колко такъв монитор е по-добър от всеки телевизор:
  • Реални 16.8мл. цвята срещу 262хил. при телевизор, проектор и всички непрофесионални дисплеи;
  • Липса на пулсации при над 85% яркост, под тази яркост 400Hz инертни пулсации, за сравнените телевизорите масово са с пулсации от 100-200Hz при всички нива на яркост; 
  • 540 лукса максимална яркост срещу до 400 лукса при други устройства за визуализация;  
  • Статичен контраст от 1300:1 срещу реални 600:1 до 800:1 при телевизорите;
  • Матово покритие без отблясъци срещу гланцови покрития за компенсация на ниския контраст при телевизорите;
  • Флуоресцентна подсветка срещу синтетична LED при телевизорите. Маскираната синя светлина от LED се отхвърля от човешкото зрение.
 
Пулсациите на телевизор, измерени с осцилоскоп и фотодатчик
Писалка пред дисплей, може да разберете по тези насечени следи, че има пулсации

А сега, DELL 2408fp:
 
Над 88% яркост DELL 2408fp няма никакви пулсации

Главният аргумент за защита на новите технологии е екологията и икономичността. Този монитор консумира 50 вата енергия при 50% яркост и 90 вата при 100% яркост. Не по-различна е консумацията на 42-инчов LED телевизор. 

Какво още печелим от комплекта професионален монитор и DVB-T приемник? Независимост!
 
Ефирна DVB-T телевизия се излъчва на територията на цяла България. Качеството е по-високо от това по кабелна телевизия, а по HD каналите е невероятно качествено, особено на професионален FullHD+ монитор като DELL 2408fp.
Професионалният монитор на DELL е възможно да бъде комплектован с качествен Sound Bar, който осигурява най-компактният качествен и басов звук, който сте чували. По-добър от плоския звук на повечето телевизионни пищялки.  

Важно предимство на такъв комплект е това, че след края на спортното лято ще имате възможност да работите с прекрасен дисплей за Photoshop, CAD, мултимедия. Дисплей, който няма да ви натоварва времето. Устройство, което няма да събира прах до следващото първенство след 4-ри години.

Ако 24-инча са ви малко, друг професионален и качествен вариант за гледане на телевизия са  елитните публични дисплеи на NEC. В тях също компромиси са картината. Точно с тези модели се визуализират събитията по стадиони и пресконференции.

По-малки и евтини алтернативи?
 
HP 2035 е велика класика, истински S-IPS панел, рядък модел без пулсации в никоя област на яркостта. Цена.

DELL 2007fp е прекрасен 20-инчов модел с много контрастен S-PVA панел, няма ШИМ при 100% яркост. Цена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни