Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Приложната екология и старите компютри

Няма нищо по-модерно и по-разумно от грижата за природата. За мнозина обаче екологията свършва с разделното събиране на отпадъци и отказа да се ядат млекопитаещи животни.

Когато модерността е лишена от разум, тогава се наблюдава чиста форма на суета. Шумна суета, досадна, дори стигаща до изстъпления.

Масовото отношение към компютрите е точно въплъщение на суета, в разрез с разума и в ущърб на грижите за природата.

Мнозина ще отсъдят мъдро, че новите компютри са много по-производителни, а също така и значително по-икономични. Оттам са и по-екологични. Като експерт на дела, а не на приказки, ще определя това разбиране като невежество, граничещо с глупост.

Всеки интелигентен човек може да провери, че компютърните процесори от Pentium II (1997г.) до днешните Core ix не са се променили особено като архитектура и инструкции.

Знаете ли, че един двуядрен процесор Intel Core 2 Duo от 2006г. при равна тактова честота има същата производителност като двуядрен процесор от 2015г.? Не знаете, затова ще ви покажа тези резултати:
Двуядрен Haswell процесор от 2014-2015г., 20GFLOPS 

Core 2 Duo E8400 процесор от 2008г, 20GFLOPS 

Разлика в производителността няма. А в консумацията? Старият компютър, в случая HP xw4600 е по-икономичен, защото е от клас Workstation, съответно работи на платформа от висок клас с по-добро енергоподаване към процесора, по-ефективен захранващ блок с КПД над 80%. Работните станции от по-висок клас пък са със сървърни платформи и процесори Xeon, които имат по-добри енергоспестяващи функции от "цивилните" процесори. 

Старият компютър от висок клас има и друго съществено екологично предимство. В него няма заложено програмирано остаряване и при извършване периодична профилактика е вечен. Новите компютри от потребителски клас са проектирани на 12-24 месеца да отказват и да бъдат сменяни. В това няма нищо конспиративно, просто програмирано остаряване, учи се във всеки технологичен университет. Защо има програмирано остаряване? Вижте пак сравнението по-горе между процесорите. Ако и евтините компютри бяха вечни, компютърната индустрия би била в кома.

Компютрите от висок клас имат и много по-дълга софтуерна поддръжка, драйвери за новите операционни системи. При новите компютри от нисък клас, тази поддръжка е ограничена. Което също определя сериозна разлика в жизнения цикъл на машините.

Споменах евтини. Един елитен вечен компютър от висок клас като този от който виждате резултата го предлагаме за 160лв. Новият му и евтин опонент струва около 450лв. 

Тогава кому е нужно обновяването с посредствена машина? Вероятно на суетния и невеж потребител.

Ако не сте толкова суетни, колкото разумни, тогава имате една опция за компютър. Употребяван компютър от висок клас, който с лекота задминава по-мощ новите потребителски машини. За качество е излишно да споменавам.

И все пак, по някаква причина не достига мощ? Има и такива употребявани машини:
HP Z800 с два 6-ядрени процесора, Workstation от най-висок клас

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни