Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Развитие в застой или прости технологии за прости хора

 
Предварително се извинявам ако този материал е прекалено прост за сложни хора. Сложните хора обаче знаят това, което ще опиша в подробности, които простия човек няма как да разбере.

Този материал е за прости хора. Хора, заради които прогресът е спрял. Ограничени разуми, лесни за манипулация, за препрограмиране.

Технологически прогрес е възможен тогава, когато той отговаря на прогреса на човечеството. Иначе е една чужда абстракция, безсмислена и неразбрана. Като теорията на относителността на Айнщайн.

Знаете ли, че повече от 20 години, от времето на Pentium 2 досега компютрите, процесорите не се развиват? Защото няма такава необходимост. Развиват се само алабализмите на маркетолозите, които облъчват простолюдието с гигахерци, нанометри, брой ядра.

Pentium 2, Pentium 3, Pentium M, Core 2 Duo, Core i- ... една бавна еволюция на едно и също нещо. Никакъв прогрес към нова архитектура, нови изчисления, нова математика, логика. А за какво? Човек е перманентно прост и няма нужда от това.
Доказателство за това е, че милиарди хора са убедени, че смартфона им от 2016г е много  по-производителен от Core 2 Quad от 2008г., да не говорим за Pentium M. Истината обаче очевидно не е такава. Очевидно за непростия човек.

Без качествен скок на разума на хората, прогрес в технологиите не може да има. Безспорно има технологии, които чакат своя час, ден, година, а може би и век. Но не сега.

Всичко описано горе са просто празни приказки, когато останат без аргументи. Ето ги и тях. Сравняваме Haswell Dual-Core и негов древен предшественик, легендарния Intel Core 2 Duo E8400. Процесори със сходни параметри, но с 8 години разлика. Според маркетинг и нагласа на простолюдието новият процесор е много по-бърз. Така ли е?
  
Абсолютно еднаква производителност на процесорите като изчислителна мощ

 
Равенство и при подкарване на една и съща съвременна видеокарта

С което доказахме, че глупостта човешка спира прогреса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни