Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Fujitsu Siemens Lifebook P7230 - 10-инчовият шампион в категория "субноутбук"

Основен критерий, според който се избира мобилният компютър са неговите размери. Колкото е по-компактен лаптопът, толкова е по-желан от много потребители като втори (а защо не и основен) компютър за работа, пътуване или почивка.
Като отговор на голямото търсене на ултра компактни мобилни компютри на пазара се появиха многобройни модели нетбуци, задвижвани от евтиния, но не много производителен
процесор Intel Atom. Нетбукът обаче за много потребители бе недостатъчен не само като производителност, но и като ергономика и функционалност, защото само в рамките на няколко месеца експлоатация повечето собственици на Atom устройствата се ориентират към покупката на пълноценен лаптоп.
Основните недостатъци на Intel Atom нетбука спрямо стандартен лаптоп са следните:
  • Недостиг на изчислителни ресурси - Intel Atom дори и с Hyper Threading отстъпва много като производителност не само на Intel Core 2 Duo и по-новите процесори, но и на по-старият Intel Pentium M. Определено Intel Atom е неподходящ за съвременни операционни системи като Windows 7 и MAC OS X 10.6/10.7;
  • Недостатъчна резолюция на дисплея. Не става въпрос за големината на екрана, а само за резолюцията, тъй като 1024 х 600 и дори по-ниска резолюция не са подходящи дори за отваряне на Интернет страници, които са оптимизирани за ширина над 1280 пиксела;
  • Липса на оптично устройство - все още за много потребители наличието на този архаичен метод за съхраняване и пренос на информация е критичен за избора на мобилен компютър;
  • Лоша ергономика - малки и неудобни бутони на клавиатурата и липса на тачпад при някои модели;
  • Липса на елементарни екстри като Finger Print, WWAN, TV out, PCMCIA, Card Reader и др.
При почти съпоставими размери с тези на нетбуците, друг клас мобилни устройства (субноутбуците) са лишени от изброените по-горе недостатъци. Много интернет ресурси не правят разлика между нетбук и субноутбук, пример за което например е честото причисляване на евтиния нетбук Asus Eee PC към елитния клас на субноутбуците.
При еднакви размери с тези на нетбук (обикновено 8-10 инча), субноутбукът се отличава с:
  • Много по-мощен процесор, най-често нисковолтов (ULV - Ultra Low Voltage);
  • Значително по-висока резолюция - обикновено 1280 х 768, която е много близка до тази на 14- и дори 15- инчовите лаптопи (1280 х 800);
  • Наличие на оптично устройство с ултра компактни размери;
  • Отлична ергономика - често клавиатурите на субноутбуците са така проектирани, че потребителят не намира разлика в големината на бутоните спрямо стандартен лаптоп;
  • Голям брой екстри, често повече от тези в стандартен лаптоп от бюджетен или среден клас;
  • Изключително здрав корпус - метална обвивка и магнезиево шаси;
  • Впечатляващ дизайн, определящ субноутбуците като имиджова техника.
Субноутбуците са сред най-скъпите мобилни устройства и малко потребители могат да си ги позволят, но цената им определено си заслужава - в изключително компактен и качествен корпус е събран хардуер, съперничещ като производителност и функционалност на значително по-големи устройства.
В това ревю ще ви представим един от отличниците в класа "субноутбук", популярният модел Fujitsu Siemens LifeBook P7230. Да, това е представител на легендарната LifeBook серия, която повече от десетилетие е в "клуба" на елитните бизнес серии лаптопи, където са още ThinkPad, Latitude, Tecra. LifeBook серията се произвежда в Германия или Япония, не прави изключение и моделът P7230:

Общи впечатления от Fujitsu Siemens LifeBook P7230

Дизайнът на модела е впечатляващ - изцяло метален корпус с нетрадиционна за лаптоп визия с остри, но хармонични линии. P7230 изглежда точно като немски автомобил (солиден, технологичен и красив) - проектиран от истински мъже, а не от "артистични личности", за които е нямало място в специалността "моден дизайн".
Субноутбукът на Fujitsu Siemens има изненадващо удобна (за не - ThinkPad) клавиатура, качествен тачпад, пръстов скенер и голям брой информационни индикатори.
В този отличен субноутбук инженерите на Fujitsu Siemens са успели да вместят и компактно оптично устройство, което вероятно е заслуга на японската част на концерна.
Дисплеят на Fujitsu LifeBook P7230 е впечатляващ със своята огромна за 10-инчов лаптоп резолюция от 1280 x 768, която е подходяща дори за HD филми, с които хардуерът се справя отлично. Добрият дисплей позволява в пълна степен на потребителя да се наслади на визията и графичните ефекти на Windows 7. Въпреки, че дисплеят е ганцов, при такъв малък екран това покритие осигурява много добър контраст. Подсветката на дисплея е LED, което позволява на батерията да осигури около 6 часа автономна работа.
Субноутбукът на Fujitsu има екстри, които предлага само бизнес лаптоп от висок клас - Bluetooth, WWAN модул, Finger Print, акселерометър за защита на твърдия диск, качествена 1,3Mpx камера.
Обслужването и ъпгрейдът на лаптопа са много лесни. Виждате от снимката, че LifeBook P7230 е снабден със стандартни SoDimm памет и mini PCI-E wireless модул, единствено твърдият диск е нестандартен (поне за повечето лаптопи) 1.8" размер, който е проблемен за ъпгрейд и смяна при дефект. За приятното усещане от долната повърхност на елитната серия на Fujitsu допринася традиционното велурено покритие върху металният корпус.
Хардуерът на Fujitsu Siemens LifeBook се базира на изпитаната платформа Intel Calistoga, Ultra Low Voltage процесор Intel Core Duo U2500 на 1200MHz и видеокарта Intel GMA 950. С тази надеждна платформа и невероятно здрави метални шаси и корпус, японските и германски инженери на практика създават вечен лаптоп.
Ето как изглежда дънната платка на LifeBook P7230 - една от най-компактните, виждани от нас. Чиповете са разположени оптимално близко един до друг, както при IBM/Lenovo ThinkPad, което допринася за по-добро бързодействие и по-ниска температура при работа. Както виждате слота за памет е само един (стандартна SoDimm DDR2 памет), но вероятно знаете, че са налични единични модули от този вид памет и по 4GB.


По-горе виждате нашата презентация на Fujitsu Siemens LifeBook P7230.

Тест и сравнение Fujitsu Siemens LifeBook P7230

Тест под Windows XP Pro SP3

Тествахме P7230 под Windows XP Pro SP3, не защото моделът не може да работи добре с по-нова операционна система, а защото неговите "конкуренти" - нетбуци трудно се справят с тази задача.
Ето и конкуренцията:
  • DELL Mini 1011 - нетбук с процесор Intel Atom N270 и видеокарта Intel GMA 950, един качествен представител на този клас мобилни устройства;
  • HP 2140 - нетбук със същите като на DELL 1011 параметри, но с по-ефектен дизайн;
  • HP 2133 - нетбук, базиран на платформа на VIA (процесор VIA C-7 и видеокарта VIA Chrome 9);
  • DELL Latitude D420 - популярен модел субноутбук с аналогичен хардуер на този в Fujitsu P7230;
  • IBM/Lenovo ThinkPad T60 - лаптоп, който често ползваме като еталон за производителност и който в това сравнение участва с най-слабата си конфигурация с процесор Core Duo T2300 и видеокарта Intel GMA 950.
В "силовият" тест Super Pi (1M), Intel Atom нетбуците са почти двойно по-слаби от субноутбуците. P7230 изпреварва с немалка преднина популярният 12-инчов мини-лаптоп DELL Latitude D420, въпреки напълно аналогичният хардуер в двете устройства.
В комплексният тест PCMark 2005 като процесорна мощ отново нетбуците отстъпват двойно на субноутбуците, а LifeBook P7230 има лека преднина над Latitude D420. Много сериозно предимство пред всички обаче демонстрира ThinkPad T60 с възможно най-слабият си процесор. Голямо е предимството на нетбуците в скоростта на дисковата система, защото при тях се използват стандартни 2.5" SATA дискове, а не 4200rpm 1.8" HDD, както при двата субноутбука.
Cinebench е един от най-показателните за общата производителност тестове. Виждаме много сериозно предимство в рендерирането на субноутбуците над "колегите" си по габарити нетбуци.
Fritz Chess Benchmark е още един "силов" изчислителен тест. За пореден път наблюдаваме повече от двойно по-добра производителност на Intel Core Duo U2500 над Intel Atom.
Вградената видеокарта Intel GMA 950 не би трябвало да се влияе кой знае колко от производителността на скромните като цяло процесори, но все пак виждаме никак не малки разлики, особено на ThinkPad T60 спрямо останалите мобилни устройства.

Тест под Windows 7 Ultimate 32-bit

Сравняваме субноутбука Fujitsu Siemens LifeBook P7230 с 12-инчовият мини лаптоп IBM/Lenovo ThinkPad X60 (процесор - Intel Core Duo T2300, видеокарта - Intel GMA 950).
"Самооценката" на Windows 7 системата дава немалка разлика между двата процесора, но по-голямата изненада е голямата разлика в "Graphics" (производителността, влияеща върху визуалните ефекти на системата). Отново ще изкажем предположение, в което не сме напълно сигурни, че новият SP1 към Win 7 оценява по-ниско видеокартите (P7230 е тестван с SP1, ThinkPad X60 - в ОС без SP1).
Разликата в PCMark Vantage е почти пропорционална на разликите в честотите на двата процесора (U2500 - 1.20GHz, T2300 - 1.66GHz).
Наблюдава се и немалка разлика в ползва на по-големият лаптоп и под 3D Mark 2006. Нещо интересно - Fujitsu P7230 показва много различен резултат за 3DMark 2006 в Win XP (нереално нисък) и Win 7 (нормален спрямо аналогичен лаптоп).

Заключение. Fujitsu Siemens LifeBook P7230 засега е най-добрият субноутбук, с който сме имали удоволствието да работим. Здрав метален корпус, впечатляващ дизайн, отличен дисплей с висока резолюция и LED подсветка, максимален брой екстри, над 5 часа автономна работа, оптично устройство и достатъчно производителен хардуер - всичко това определя модела като един от най-качествените представители на 10-инчовите субноутбуци.

Цена и параметри на модела можете да видите тук.

Подробно нашите впечатления от модела сме показали в това Full HD видео:
Добави в Svejo

3 коментара:

Анонимен каза...

Дайте линк за инструкция за употреба на български, моля!

кен каза...

Това е немски лаптоп, а не руски телевизор за да има инструкция за употреба и то на български. Работата с лаптоп изисква познания за операционната система. Инструкции за различните и версии на български се продават навсякъде.

Анонимен каза...

Jaaaaajajajaja toz ma ubi instrukcia za izpolzvane :DDDDDDDDD

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни