Легионите на заблудата

Дойде ерата на запоените процесори, на ниското качество, на добрата визия с посредствен пълнеж. И пазарът се деформира. Аномалии се появиха дори в Mobile Workstation класа, да не говорим за потребителския. Връх на потребителския клас са мощните гейм машини. За един популярен техен представител, ще разкажа в този материал. И не е до бройка, имали сме и друга такава, и аналог от Acer... все е същото.
Тази бройка я получихме от официалното за България представителство на Lenovo. Не се разбрахме да пишем хвалебствени оди, друг модел не ни предложиха. За работни станции пък и дума да не става, позиционирана е страната ни като 12-та дупка на кавала. По-лесно ми е да взема нов корпоративен лизинг модел на Thinkpad Workstation от Дания, отколкото от тук. А и тук... базови параметри, базов дисплей, базово качество.
 
Това е топ гейм лаптопът на Lenovo от Y-series, вътре. Вътре се виждат много интересни особености, като посредствен изпълнител на дънната платка, множество наслагани допълнително модули... за които няма драйвери и поддръжка. Всъщност целият модел е спрян от поддръжка!
За тези, които постоянно копнеят за DDR4 памет, вместо добрата, стара проверена  DDR3, мога само да кажа - НЕ! DDR4 е много по-гореща памет, в случая са я изолирали с алуминиево фолио за да не запали масата, леглото или краката ви. Но тя изпича дъното, лаптопът е много нестабилен. Сините екрани са ежечасие.

Друга голяма причина за нестабилността на машината е калпавата охладителна система, която не може да се справи с иначе силния хардуер. Вентилаторите постоянно вият, корпусът не може да се пипа, масата под него има невероятно висока температура.
Вижте резултата от Intel Burn Test, той показва колко нестабилна е системата. Добра, стабилна машина има повтаряеми с часове резултати. Тук след половин час, следва син екран и рестарт.
Батерията си бе заминала, дефектирала, на лаптоп на под година експлоатация. В това няма нищо чудно, батериите деградират от температурата. Освен това батерията е с евтини китайски клетки, а не с японски или корейски, както са премиум бизнес сериите и работните станции. 500 цикъла за китайска батерия, срещу над 5000 цикъла за акумулатор с японски клетки.
Теоретично моделът има добра мощност за игри, въпреки че предлагаме 8 пъти по-евтини настолни компютри, с по-добра и стабилна производителност. Например този
Има много какво негативно да се разказва за този, а и сродни модели... все пак те са на една платформа, от един и същ OEM/ODM изпълнител. И не са виновни толкова брандовете за тези гафове, колкото Intel, Microsoft и други гиганти, които на пръв поглед изглежда, че нямат отношение.
Вградените, запоени процесори са голяма глупост, но така е когато се гони тънък, "стилен" корпус и икономия от изработка. Много наши клиенти споделят, че Core i7 QM от Ivy Bridge поколение е къде по-мощен и по-стабилен от новите процесори. Лаптоп с DDR3 е много по-хладен и надежден от машина с DDR4. 
Не си правете грешни изводи за Lenovo от модели като този. Това е да го наречем "китайската" им серия, която дори не е тяхна. Истинските Thinkpad са по японски дизайн, с японски БИОС, драйвери и поддръжка, подобни гафове при тях или липсват, или са много редки.
Моят съвет е да избягвате "гейм" сериите, дори Alienware вече не са на нивото от някога. Някога те бяха клон на премиум Mobile Workstation (Precision), сега са отделна серия, с много по-посредствена изработка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.