Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Сетивния стрес


Основна причина за провала във всичко: пари, бизнес, спорт, здраве, секс и любов е стресът. Според психолозите, той се дължи на много сложни фактори, за анализа на които трябва да се плащат много пари. Но самите психолози са в постоянна депресия, че им трябват повече и повече пари, че при техен колега ходят повече клиенти. Така че, това е материал и за психолози, включително и любители.
Стресът е лесно за осъзнаване, състояние. Явява се функция на две измерения, физическо и ментално претоварване.
Ще изброя накратко на какво се дължи общия стрес, кои са причините и последиците от различните компоненти:
  • Сетивен стрес. Това са възприятия от очите, слуха, обонянието, допира и вкуса. Тъй като 80% от света опознаваме, чрез зрението, там е най-голямото натоварване. Влошено зрение, неподходяща светлина, нереални цветове, работа с компютър, лоши озвучителни тела, синтетично овкусена храна, химически ароматизатори... и ето ви сетивен стрес;
  • Енергиен стрес. Той е обвързан и със аромата и вкуса, но също така и със зрението. Става въпрос за храната, която поемаме. Въпреки, че човек е проектиран да се храни с постна, растителна храна и няма възможност да разгражда холестерол, лактоза, месо, мляко, съвременната храна тотално противоречи на това. Последиците са жестоки, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, окисляване на тялото, скоростно стареене. Оттам и почти всички болести като диабет, хипертония, сърдечно претоварване, остеопороза, ракови образования, епидемии, генетични аномалии;
  • Емоционален стрес. Индикатор за него е необходимостта от внос на енергия за маскиране на последиците му, кафе, енергийни напитки, алкохол, никотин, марихуана, наркотици, антидепресанти. Тези енергийни добавки, само влошават среса. Причина за емоционалния стрес е лошата социална среда: семейство, приятели, работа, сънародници, новините по телевизията, социалните мрежи и фалшивите познати там; 
  • Физически стрес. Пристрастяването към алкохол и стимуланти свидетелства за емоционален стрес. Пристрастяването към работохолизма, спорта, показва че има наличен физически стрес, чрез който се търси компенсация на други проблеми. При спорт се отделя вътрешен наркотик, ендорфини. Движението е хубаво нещо, чудесна профилактика за тялото, но не и ако е в синтетичната среда на фитнес залата, с мотивиращ фактор суетата, която води също до депресия. И ако е необходимо за тялото и духа. Под баланса на необходимото движение, а атрофията на организма, над баланса е преумора на мускули, стави, нервна система. При добра двигателна култура е необходим добър (продължителен, дълбок) сън. Иначе отказва нервната система, метаболизма се дебалансира, човек е напрегнат, избухлив, неадекватен, провалящ се. Функция на няколко стреса е и хормоналния дисбаланс, който ще поставя в този раздел.
  • Технологичен стрес. Дали умишлено или случайно, но електро-магнитните полета, доловимият или недоловим шум, пулсациите на изкуствената светлина, смазват психиката ни. Следващия път като ви спре тока у дома, не се ядосвайте, а се отдайте на усещането, че все едно са свалили товар от тялото и психиката ви. Постоянното очакване на желано или нежелано позвъняване по смартфона ви, отговори на мейли, заявки за чат също е технологичен стрес. 
  • Виртуалния стрес ще опиша друг път, там темата е необятна, свързана с агресия и социална неадекватност
За всяко от тези стресови състояние могат да се напишат дисертации, да се получат Нобелови награди, да се изпишат тонове добавки и килограми медикаменти. В този материал ще се фокусирам върху сетивния стрес, и някои препоръки за неутрализирането му.
Сетивния стрес не е сам по себе си, той е обвързан с всички други видове стрес.
Примери:
  • Сетивата ви казват, че дадена храна е желана от вас, отделяте слюнка. Отдавате се на страстта, затлачвате организма с баласт и излишни калории, дебелеете, депресирате се, не може да спите от преяждане и газове. Появяват се здравословни аномалии, запичвате част при доктор, той ви внушава, че трябва да се доверите на лъжите му, става все по-зле;
  • Под определен ъгъл, в даден момент, на точно подбрана светлина, обработен с ефектен филтър виждате епилиран като плужек бодибилдър с плочки на корема и "красиви" мускули. Ходите два пъти на ден във фитнес зала, пиете добавки, плащате на инструктор... обаче нищо не става. Емоционален и физически стрес, от добавките, и енергиен от подсладените фалшиви протеини;
  • В квартала ви е шумно, съседите постоянно вдигат купони и скандали. Не може да спите, тялото и нервната система не се възстановяват. Стрес, нерви, неадекватност;
  • В дома си имате синтетични, трептящи, с лош спектър и студена светлина източници на светлина. Това напряга и деформират сетивните възприятия, сънят е неспокоен, преумората с неясен произход. Синтетичната светлина смазва детската психика, затова те заспиват не след "Лека нощ деца", а малко преди започването на документалните филми за възрастни;
  • Слушате любима музика с базов усилвател, на озвучителни тела с тясна честотна лента, недостатъчно звуково налягане, прекалено високо ниво, ниски честоти, които влияят на психиката. Или просто се отдавате на депресарска като текст и мелодия музика, тъжни балади, меланхоличен рок. Това неминуемо води до стрес.
През това хилядолетие най-голям сетивен стрес упражнява компютърната техника, алтернативната реалност*. От настолни компютри, лаптопи, монитори, игрови приставки, смартфони, проектори, умни часовници...
Най-голяма опасност идва от светлинния източник зад дисплея, от проектора. Поради съображения за икономия на енергия, тази светлина е трептяща, с лош спектър, интензитет, индекс на цветопредаване.
Като стана въпрос за цвят и светлина, погледнете навън, в облачен дъждовен ден. Липсва спектър, цвят, контраст. Това смазва психиката.
Също така я смазва и лошият монитор. Всъщност всеки дисплей, но някои са много по-добри от други. Например стандартните дисплеи са с 262 хиляди реални цвята (6-бита), бизнес и базовите професионални са с 16.77 милиона цвята (8 бита), а елитните професионални са с над 1 милиард цвята (10-бита). При добрите панели има и широк (почти като истинския) цветови обхват, тоест има реални червен и зелен цветови нюанси.
В природата няма познат източник с прекъснат спектър или пулсираща светлина. Някои монитори вече са с постоянна светлина, а спектърът, цветовете им постоянно се разширява.
Някои съвети за сваляне на сетивния стрес:
  • Сложете в дома си халогенни лампи, това са нажежаеми тела, които дават естествена светлина. Не са икономични, но икономията от светлина води до излишък от стрес;
  • Работете на висок клас професионален монитор или лаптоп, те са проектирани за безопасна, продължителна работа от хора, които наистина разбират от цветове. Цените за нови такива модели са сериозни, но на употребяваните, след корпоративен лизинг от дизайнерски и архитектурни студия са аналогични на нов, вреден модел;
  • Слушайте музика само на качествена HiFi техника, никакви компютърни пищялки. Забравете слушалките, от тип тапа в ушите. Музиката трябва да ви доставя кеф, дори и след 5 часа слушане. Слушане на ниско ниво на усилване.
  • "Програмирайте" настроението си с качествени ароматни масла, лавандула, портокал, кедър и други. Може просто да оставите кора от портокал или лимон наблизо, да си направите прекрасна запарка (чай) от мента, лайка, мащерка и др;
  • Не консумирайте никаква храна от синтетични опаковки. Откажете се от ресторантите, хубава храна за пари и бързо се не приготвя, тъй както и любов не се поръчва от сайт за компаньонки. Гответе сам. наблегнете на алкалните храни, живата вода. 
Сетивни послания за описаното по-горе:
Ултразвуков изпарител за ароматни масла

Привечер и в облачен ден спектър и цветова температура се отразяват зле на психиката 

Някои редки монитори нямат пулсации, а светлината им покрива поне sRGB обхвата 

Свещта има непрекъснат спектър, топла светлина, 100% CRI, затова е благодат за сетивата

Халогенната (нажежаемата) лампа повтаря свойствата на свещта 

По-напудрена и нечовешка светлина от тази в МОЛ, трудно може да се открие

Пулсиращите източници могат да бъдат разкрити чрез писалка, смартфон или камера

Добрите открити слушалки осигуряват по-добър комфорт от която и да е "тапа"

Елитни колонки KEF (втора употреба), по-добри от най-скъпите компютърни тела

Мусака с изцяло растителни кайма, застройка и кисело мляко, по-полезна от класическата

* Алтернативната реалност (виртуалната заблуда) е сложна за обсъждане тема, мястото ѝ не е в този материал. Фалшиви приятели, нереални лайкове, социална аберация, счупване на емпатията. Виртуалната реалност всъщност е анти-сетивен стрес, липсват сетива, емоции, физически контакт.

2 коментара:

Vess каза...

Уникална статия.

Petio Hristov каза...

Отличен анализ ,
Относно проблемът с хубавата музика , качественото аудио което зарежда,лекува и възстановява енергиите съм поработил доста да го реализирам.

https://www.youtube.com/watch?v=0vJPcBsRvfk

Ето пример от от мой проет , а познайте си лаптопа , де!
Поздрави на Рманията!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни