Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Пълна конфигурация за нови игри за 500лв., възможно ли е?

Времето лети. Неусетно този блог стана на почти 10 години. 10 години обозревателна и търговска практика. Невероятно много ситуации, истории, динамика, мощен хардуер, красиви жени, марков алкохол. Една история обаче никога няма да забравя...
Преди около 6 или дори 7 години пращаме компютър за игри, мисля че беше Elite 8000 с Core 2 Duo процесор и приличната за онези времена, ATI Radeon HD 4770. Подбран идеално, като нов, с новата кутийка от видеокартата. Изпробван на всички на добри игри тогава - Crysis, Need for Speed.
Клиентът се обажда на другия ден. Гневен, настроен едновременно за бой и любов към възрастни жени, истински българин. Вдига скандал, че сме го измамили. Това не било компютър, а само кутия. Къде бил монитора, клавиатурата, мишката, колонките?! Какво да я прави тази кутия, как да играе игри на нея? За цели 500лв. - само някаква си кутия.
Случаят бе забавен и често си го спомняме. Не мога да определя човека като прост, такъв му е потенциала и за себе си има основание. Нормална логика за човек, който не се предполага да е хардуерен специалист, компютър наистина е част от човеко-машинна система, която включва изчислителна част (процесор, видеокарта, памет и твърд диск), сензорен интерпретатор (монитор и звук) и интерфейс за въвеждане (клавиатура и мишка).
Слабия търговец отминава това събитие, за истинския професионалист - това е предизвикателство. От тогава все мисля как за 500лв. може да се предложи актуален компютър за най-нови игри, в комбинация с приличен монитор, клавиатура, мишка и звук. Но всяка една актуална видеокарта все струва над 250лв., монитор още 200... а за 50лв. няма как да се предложи дори комплект читави мишка и клавиатура, да не говорим за компютър.
Едва тази година успях да се справя с тази почти невъзможна задача. Мога да предложа добра система игри за 500лв. Скептични сте вероятно? Вижте подробностите...
За основа е взет сървърния компютър HP Proliant ML110 G6. Параметрите са следните:
  • Процесорът е Intel Xeon X3430, 4 истински, физически ядра, динамично клокващи се от 2.4GHz до 2.8GHz, солиден кеш от 8MB.
  • Видеокарта AMD Radeon R7 250 1GB GDDR5. Не звучи особено яко, но това е специална версия с 512 Stream процесора, която се доближава до солидната Radeon HD 7770 GHz Edition.
  • 4GB DDR3 RAM, която може да бъде стандартна или ECC.
  • Звукът е осигурен от една легенда  на PCI slot - Creative Audigy SE, 7.1, SB0570
  • 160GB HDD, за съжаление в този бюджет няма как да се вместя с SSD.
 
Чудно балансирана машина, което показва и рейтинговият оценител на Windows 7, около който може да видите подробностите за хардуера. Процесора не достига до нивото на останалите компоненти, но тази машина лесно може да реши това с 4/8 ядрените X3460 и особено с X3480 (предлагам този 3.60GHz звяр, но цената му...).
Виждате, че процесора осигурява 38 GFLOPS (истински, не тези виртуалните от AVX2.0). Това е повече от всеки най-нов Core i3, близко до нискочестотните Core i5. Ако го отнеса към лаптопи, с лекота надминава всички нови Core i5, Core i7, които не са MQ, HQ (лаптопите над 2000лв.). Този Xeon в много по-добра степен се справя с новите игри с тежка физика като GTA5. Защото истинските ядра истински мачкат физиката за разлика от двете ядра. Intel Core i3, които и 10-то поколение да станат, да минат 4GHz, с две реални ядра все ще ще се мъчат.
Видеокартата е почти 1 TFLOPS, което е солидно число. Даже и най-съвременни вградени графики са по 200-300 GFLOPS.
В синтетични тестове резултатите са около 15 хил. точки в 3DMark 06 и почти P4000 в 3DMark 11. 
Синтетиката и теорията са интересно нещо, но игрите се играят на практика. Ето как се справя системата за 500лв. с игри на практика:
GTA5 - средни настройки, 1600 x 900, 65-95 fps

CS: Go, 1600 x 900, 120-160 fps 

Assassin's Creed: Syndicate, средни настройки, 1600 x 900, 20-40fps 

На първата снимка виждате Battlefield 1 на ниски до средни настройки, където кадрите достигат до 40 fps, но понякога падат и под 10 fps. Обяснението за това е, че тази, както и друго нови игри искат поне 2GB видеопамет дори и при сравнително ниска резолюция като 1600 на 900. Ядрото на Radeon R7 250 няма проблем с графиката, но 1GB памет не винаги са достатъчни за пълния потенциал на GPU. В този случай пак на същата цена мога да предложа GeForce GT 730, специалната версия с 384 Cuda ядра и 2GB GDDDR5. По-слаба е с 30% от R7 250, но в някои игри се справя по-добре. Също така имам за този проект в резерв и 4GB GDDR5 версии на GT 730, 20лв. разлика нагоре.
По-динамична представа за възможностите на този компютър ще получите от следното мое видео:
Няколко думи и за другите компоненти...
  • Мониторът е HP ProDisplay P201. 20-инчов модел с HD резолюция от 1600 x 900. Идеален да развие потенциала на тази конфигурация. По-ниска резолюция не дава достатъчно информативност, а по-високата изисква по-мощна видеокарта за Native изображение и бюджет, който отива към 1000лв. Дисплеят не е IPS, нито PVA. Предвид, че е актуален модел с TN+Filmе точно за геймъри. Освен това е прилична сглобка от най-елитния производител и то с претенции за професионалност. 
  • Клавиатурата е нова, истинско бижу от висок клас. HP K3010 струва в момента на нашия пазар над 50лв. Уникалното в модела са механизмите, аналогични на лаптопите от Elitebook серията. Плавен, къс ход. истинско удоволствие от работа.
  • Мишката също е нова, HP QY777A. Приятен, качествен модел. 
  • За да бъде конфигурацията завършена, тя разбира се трябва да има и звук. Той идва от оригинален Sound Bar на HP. Различни модели са, затова няма да споменавам точния. Сървърите нямат звуков чип, затова съм комплектувал машината с класиката Creative Audigy SE.
  • Още по-голяма завършеност има при поставяне на нов TP-Link Wireless модул. Та кой ползва вече LAN? И що за компютър е този без Internet?
Какво се получава в крайна сметка за тези малко над 500лв.? 
  1. Качествен професионален компютър от най-добрият PC производител, истински HP (Proliant е все пак), не OEM сглобка от китайски "майстори". Истинска машина с истински 4-ри ядра.
  2. Нова AMD карта, внос от Германия. С кутията, книжката, драйверите - както обичат хората.
  3. Приличен HP монитор от корпоративен клас.
  4. Нова HP клавиатура от бизнес клас. В оригинална опаковка, с целофаните.
  5. Нова HP мишка в опаковката си. Бизнес серия.
  6. Оригинална HP звукова система в комбинация с Creative дискретен декодер, който пести от процесорната мощ.
  7. Вътрешен Wireless модул на PCIe, нов, TP-Link.
  8. Оригинални захранващи и интерфейсни кабели. Не, китайските за стотинки, а с HP или DELL Part номера.
Пълен HP комплект, който е готов за игри, интернет, филми, офис, проектиране, всичко на 100%. Без да се ходи до магазини за допълнително окомплектоване.

Горд съм с този проект. Нещо качествено, евтино и най-важното - вършещо работа. Няма друг търговец, експерт или ентусиаст, който да предложи нещо подобно. Или поне не с 12 месеца гаранция, данъчна фактура и след 10 години реален опит. Вероятно предполагате, че това е рекламен проект? Прави сте, печалба - почти никаква. но кефът е голям!
Цената и мястото, откъдето може да го поръчате.

2 коментара:

Тони каза...

Здравейте,

Каква би била цената на тази конфигурация, ако добавим 128 GB SSD и още 4ГБ РАМ памет?

Unknown каза...

Как мога да го закупя

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни