Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Експерименти с деца в училище



Упадъкът на всяка цивилизация настъпва тогава, когато родителите абдикират от обучението, възпитанието и социализацията на децата си. Съвременното общество извършва безумие като поверява 12-годишното детство на рожбите си в ръцете на напълно непознати хора, в зле функционираща организация. В училища, които имат всякакви други цели, но не и формиране на аналитично мислене, духовно и физическо развитие. Система, чиято обслужва собственото разрастване като цели получаването на колкото се може повече пари. В името на което прави чудовищни експерименти с децата ни.

Министерство отпуска държавни пари за провеждане на експеримент с деца. Под предлог за новост и прогрес на обществото децата се задължават да ползват персонални терминали, чрез което се следят, манипулират, оказва се негативно въздействие върху здравето и психиката им. Звучи като нещо, случващо се във вселената на Оруел. За съжаление е реалност. Не някъде абстрактно далеч, а у нас, в България.

Тържествено връчване на таблети в българско училище (снимка, Дарик)

Под предлога на Стратегия за ефективно внедряване на информационни и компютърни технологии в образованието и науката 2014-2020 година, Министерството на образованието и науката отпуска "безплатни" таблети за ученици. Което се твърди, че е голяма иновация. В името на тази "безплатност", финансирана от данъкоплатците, училищата охотно приемат даровете. Оформяйки проекти за внедряване на таблети, се кандидатства за допълнителни държавни субсидии, чрез разширения статут иновативно училище. В името на едни пари се правят експерименти с деца. Без проучване, без обществен диспут, без мнения на експерти, без конструирана учебна среда. На снимката виждате връчване на таблети на петокласници в българско училище.

Знаете ли какво прави съвременния безотговорен родител, когато не му се занимава с деца? Връчва им смартфони и таблети. Същото се опитват да направят и училищата. Това е логично предвид липсата на педагогически и технологични ресурси. Липсва логика обаче това безсилие да се маскира под определението иновация.

Графичния таблет е създаден през 1957г. Използва се за творчески цели, въвеждане на ръкописен текст, рисуване, проектиране. Успешна реализация на идеята се осъществява от японската компания Wacom, която е монополист в тази област и в наши дни. Първи Wacom таблет е модел на Compaq от 1993г. Удивително е, но този древен модел е по-актуален за образователни цели от внедряваните в нашите училища "таблети". Устройства, чиято прилика с графичния таблет с електромагнитен стилус на Wacom е единствено в търговското наименование "таблет". Устройва за забавление, които не са проектирани за училищна среда. С изчислителни ресурси, съпоставими с древния истински таблет от 1993г. Въпреки това в проектите от и към МОН щедро и безкрайно некомпетентно на устройствата от промоции в хипермаркети се приписват свойства, каквито те не притежават. Развитие на творчески умения, заместител на хартиен носител, екология и други лишени от връзка с действителността популизми.

Тенденция в съвременните държави е децата да се изолират от негативното влияние на таблетите, пристрастността към които придобива размери на епидемия. Многобройни са изследванията потвърждаващи трайни увреждания на психиката и физиологията на децата от тези устройства. Мениджърът на най-голямата технологична корпорация, произвеждаща най-съвършените таблети, Стив Джобс не е позволявал на децата си да ползват таблети. Раздаваните в нашите училища таблети са далеч от качеството и нормите за безопасност, на които отговарят Apple iPad.

 
Демонстрация на наша методика за диагностика на качествата на мобилно устройство

Защо таблетите са вредни? Основните фактори са:
  • Те са мощен източник и приемник на електромагнитна радиация, особено чувствителни към която са децата. Във всеки таблет има няколко източника на нейонизираща радиация - Wireless модул, Bluetooth, GPS и 3G/4G. Клас, в който се преплитат електромагнитни лъчения от WiFi рутъри и приемащи таблети е всичко друго, но не и здравословна среда.
  • Пулсациите от дисплеите в следствие на регулация на яркостта чрез широчинно-импулсна модулация влияят негативно на физиологията и нервната система на хората.
  • Бедния спектър и недостатъчния цветови обхват на тези устройства деформират цветовите възприятия на децата, защото синтетичен източник на светлина не може да замести естествената светлина. В ход е нежелателна адаптация в разрез с човешката еволюция.
  • Фокусирането на окото върху малкият екран на таблета водят до астигматизъм, кривогледство и други зрителни аномалии.
  • Таблетът не предразполага към ергономична организация на учебно място, поради което предизвиква не само зрителни смущения, но и опорно-двигателни нарушения.

"Ергономиката" на таблета. Снимка, Дарик

Болезнена тема за училищата са агресията, социалната изолация и липсата на емпатия сред учениците. Физиологичните, психически и псевдо-социални въздействия на таблетите само изострят тези проблеми. Това доказват изследвания в развития свят. Там таблети и смартфони се изкарват от учебната среда. Иновация в държави с качествени интелектуални ресурси е учебната среда да предизвика нов интерес у децата и да ги откъсне от зависимостта им към вредите на малкия екран и деформациите на виртуалния свят.

Най-технологичното място в света е Силиконовата долина в Калифорния. Там са базирани най-модерните фирми, които генерират почти всички иновации, свързани с компютрите. Удивително е, но точно там мениджъри и топ инженери не позволяват на децата си да деформират социалните си способности, интелекта и здравето си чрез компютърни технологии. Обяснението на тези хора е, че точно те както никой друг знаят какво причиняват компютрите и не желаят децата им да го изживеят. В най-технологичните семейства в света смартфона и таблета са непознати. В самата Силиконова долина има училище без никакви компютри.

Иновативно училище в Силиконовата долина без никакви компютри
  
Компютърните технологии не са зло. В училищата имат място мощните, пълноразмерни компютри със зряла операционна система и софтуер, който от десетилетия еволюира и се адаптира за учебна среда. Компютри, които са проектирани за тази среда, които се ползват и в реалния свят, към който учениците се предполага да се адаптират. Да сте виждали университети, държавна администрация, банки, проектантски студия с таблети?

Защо таблетите не са алтернатива на пълноценен компютър?

  1. Никой не е отменял Закона за запазване на енергията, дори и маркетолозите. Настолен компютър има от десетки до стотици пъти повече изчислителна мощ от който и да е таблет. И като централен процесор, и като графична мощ. Пълноценен компютър има много повече оперативна и дискова памет. Модулната организация на настолния компютър му позволяват гъвкаво да променя (нараства) параметрите си според спецификата на работа или учебен процес.
  2. Комуникационните и творчески възможности със зрял компютър са значително по-големи от тези с таблет. Многократно по-бърз и стабилен Интернет чрез LAN или оптична мрежа.
  3. Към компютър се включва качествена периферия като ергономична клавиатура и мишка, камера с висока резолюция, възможност за свързване към Wacom дигитайзер, многомониторна система, пълноценен звук. В истинските иновативни училища в света към компютрите се включват 3D принтери, програмират се роботи. С таблети това е невъзможно.
  4. Компютрите работят с пълноценни операционни системи като Windows OS, Mac OS, Linux. Системи, предназначени за обучение, творчество и работа. Таблетите работят с мобилни операционни системи, идентични с тези с телефоните. Едва ли експерименталните класове са декларирали цел, да научат децата да работят с телефони. В света след училище се работи със зрели операционни системи, а мобилните са основно за Facebook.
  5. Здравословната съпоставка между таблет и компютър далеч не е в полза на първия. Настолен компютър, свързан чрез LAN или оптика на практика няма електромагнитни излъчвания. Подборът на качествен монитор осигурява добра ергономика, съществуват модели без пулсации и с широк спектър. Организацията на учебно място около истински компютър е много по-добра, защото се явява обект на изследвания и реализации от елитни специалисти. Да сте чували за работна среда, проектирана за работа с таблет?
  6. Автономност. В тази точка може би най-добре се вижда абсурдността от ползването на компютри в една стационарна, учебно-класна среда. Докато стандартния компютър няма проблем със захранването, таблетите са предпоставка за хаос от зарядни устройства, разклонители и кабели.
  7. Жизнен цикъл и отказоустойчивост. Таблетите са крехки устройства, които не са предназначени за учебна експлоатация. Техния жизнен цикъл обикновено е две години, а при липса на софтуерна поддръжка, и по-малко. За разлика от пълноценен компютър те не са ремонто-пригодни. Нямат възможности за отдалечено администриране. С качествен компютър може да се работи десетилетия, като периодично му се правят модулни модернизации с по-мощен процесор, по-производителна видеокарта, по-голям твърд диск, оперативна памет и др. 
  8. Икономическа перспектива. Компютърен клас за деца от 5-ти клас с таблети е ограничен и като съдържание, и като обхват. Ресурси на вятъра. С пълноформатни компютри могат да работят всички класове, всички учители, по която и да е учебна програма. години наред.
Експериментални класове с таблети са вредни за здравето на деца и на учители. Те са  предпоставка за деформация на информационно-технологичната култура на децата. Привикнали към работа с таблет, те по-трудно ще се адаптират за работа с истински компютър с достатъчно мощ за решаване на истински проблеми. Вредни са и за общество, което си въобразява, че царят не е гол, тоест че в училища и министерства има нещо различно от пишман експерти.

Дори да съществуват таблети без посочените по-горе недостатъци, тяхната употреба в българското училище е популизъм, който не кореспондира със средата, към която се нагажда. Защото училищата нямат учебни стратегии, планове, програми, образователни технологии, които да интегрират тези технически средства. При силно застаряващ учителски състав, за който технологиите са абстракция е невъзможно да се направи междупредметна връзка между "иновативен" и класически учебен процес. Ако се цели още по-голям хаос в училищата ни, таблетите са добра стратегия за постигането му.

Провеждането на такъв безразсъден експеримент с деца диагностицира следното -
у нас интелектуалното и социално развитие, както и здравето на децата се жертва в името на пари и евтин популизъм. Пари от данъкоплатеца и от Европейски фондове.

Паралелът? Иновация в училищата на развития свят се смята интегрирането на Изкуствен интелект и нови образователни технологии. Иновация у нас са експерименти с деца с технологии от магазин за перални и хладилници.

Как е в развития свят, там където образованието е реална ценност и приоритет за управляващите?
Ученици работят на зрял компютър Apple iMac с голям дисплей. Дисплей за професионални цели, без пулсации и с добър спектър, обхват, цветопредаване. Мощен, зрял компютър, който може да се справи с възможно най-широк кръг задачи. В случая моделиране чрез 3D принтер. Голям екран, работа в проектни групи, социализация. Съпоставката с иновативността на нашите училищни таблети е абсурдна.

Клас по роботика. Гъвкава учебна среда, в която се творят модели на технологии за бъдещето. Сред мощни стационарни компютри.

В заключение ще разгледам как кореспондира внасянето на таблет в експериментална учебна среда, в съответствие с декларираните глобални измерения на нашето образование.
  • Нови знания и умения. С таблети успешно боравят деца далеч преди училище, това е първото им запознаване със света на компютрите. Ако и да се претендира за нови знания и умения, те са за детската градина, а не за 5-ти клас в училище. Спорно е доколко неграфичните таблети, предназначени за гледане на видео в интернет и игри имат място сред децата. Ролята на учителя? Виждали ли сте на семинар или лекция как студентите "ровят" в смартфоните си? Те не научават нищо.
  • Възпитание. Взирането във виртуалните модели за поведение в малкия екран може да има всякакви други последици, но не и възпитателни. Морал, нравственост, адаптация към реалния свят? Точно - напротив.
  • Социализация. Чрез таблети децата още повече се диференцират и изолират. Не стига, че училището вкарва децата в синтетични общности, в класове, но чрез таблети изолира индивида дори в самия клас. Изолация в изолирана среда, най-големите диктатори не са мечтали за това. Чрез таблет в учебна среда децата могат само да задълбочат егоизма си. Емпатията чрез таблет става все по-голяма абстракция, едно добро пожелание. Таблетът води до социопатия. Ако не вярвате, вгледайте се в хората по улиците, в кафето, в метрото. Те са зомбирани в смартфони таблети.
Място за иновации в нашите училища има толкова, колкото в никои други в развития свят.
  • Първо трябва да се привлекат качествени учители с актуални знания. Това няма да стане с увеличение на заплатата, а с уважение, свобода и привличане на качествени студенти в качествени университети за обучението като съвременни учители. Знаете ли, че в педагогическите факултети, обучаващи млади специалисти няма компютри, интерактивни дъски, дори стандартен проектор е чудо? А учебните планове за учители са обратното на иновативни.
  • Здравословна учебна среда. От осветлението в класните стаи, през ергономиката на класната стая до храната в и около училищата. Сред пулсиращо, синтетично осветление и сред вредна храна, децата имат толкова много проблеми със здраве и самочувствие, че последен техен приоритет е ученето. Ако се вгледате в снимките на деца с очила и затлъстяване, ще разберете за какво говоря. Вина за това носи училището с големите си популистки приказки и никаквите експертни дела. 
  • Съвременни образователни технологии. Под технологии се има предвид методи на преподаване, обучение, модерна педагогика и психология. Нещо, което сред силно застарял и на 90% феминизиран учителски състав в момента е невъзможно.
  • Съвременните компютърни технологии. За тях има пари: бюджетни, проектни, от дарители. Но виждате как те се насочват в друга посока. В посока занималня, а не обучение. Кой учител е чувал за Lego конструктор за роботи, за 3D принтер, управление на дрони? Нашите учители дори нямат компютърната граматност, която училището уж се предполага да осигури на петокласник. Нямат го даже професорите, обучаващи тези студенти. За учителите е приемливо в учебната среда да се внасят неща, приличащи на компютър и лесни за боравене от всеки. Но каква е ползата на учениците за в бъдеще? Къде стоят те в сравнение с технологичните умения на техните връстници от САЩ, Япония и Западна Европа?     
Ако училище, директор или учител имат нужда от съдействие за оформяне на проект за иновативно училище, конструиране на здравословна учебна среда, тест и демонстрация с качествена компютърна техника и софтуер, проектиране на съвременни образователни технологии, обучение на учители за боравят с компютърна техника - знаят къде да ме намерят.  

Други материали от автора, свързани с темата:
Електромагнитно облъчване от мобилни устройства.
Ролята на светлината за психиката и здравето на човек.
Пулсациите от компютърна техника.
Вредите от синтетичната светлина.
Модернизация на офис осветление.
Наръчник по избор на таблет.

Още нещо по темата. Американски патент за манипулация на нервната система чрез пулсации и електромагнитни свойства на компютъра.

1 коментар:

Dina каза...

Чудесна статия! Работя с деца от дълго време. За съжаление децата от много малки започват да ползват безразборно телефон или таблет (още преди да са проговорили). Аз самата съм бивш специалист предпечат и многократно съм обяснявала вредите от ползване на таблет. Вече сме създали и поколение с гръбначни проблеми, за очите да не говорим! Благодаря за статията! Споделям я публично! :)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни