RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Intel vs AMD

Старите страсти се събудиха. За да покажат с пълна сила, че разбирачите нито знаят истинската история на компютрите, нито имат опит с нещо, различно от сбирщайн с Athlon.
Историята...
AMD никога не са били по-добри от компанията, на която се явяват дъщерна фирма. Когато AMD имаха Athlon, Intel предлагаха Pentium M. Имаха и Xeon, и Itanium.
Историята показва и друго. В наши дни доживяха Intel Pentium D на LGA775, вечна платформа. Със същото не могат да се похвалят AMD в никоя от платформите си.
Сравнявайки днес под нови ОС онези "велики" AMD (оцелели по някаква случайност), които уж мачкаха Intel с Pentium 4 и Pentium D, Intel се представят по-добре.
Професионална машина от висок клас от AMD няма. Единствената позната на историята е HP xw9400 Workstation с два Opteron. Която бе много по-слаба от HP xw8400 с два Xeon-а. Друга AMD авантюра не последва.
Докато Intel имат висок клас платформа като LGA2011, която поддържа 4-ри канала, терабайти оперативна памет и над един процесори с по над 20 ядра... AMD нямат и помен от нещо от висок клас.
Легенда, защитавана фанатично от лаици е, AMD измислят 64-битовия процесор. Инструкциите всъщност са на Intel, а 64-битови процесори има от 90-те години, MIPS, SPARC, IBM PowerPC. Intel задържат 64-те бита за простолюдието, защото смятат, че е излишно, но далеч преди AMD го ползват в Itanium.
Всъщност AMD направиха голяма магария, надграждайки неапаратно 32-битовата архитектура до 64-бита. Колкото да се вържат хората. Дадоха много вредна идея на Intel, които поеха играта на лъжи. А Intel съвместно с HP тогава тъкмо бе тръгнал да вгражда в потребителския сегмент истински 64-бита чрез Itanium. IBM PowerPC също бе тръгнал да се развива към истински 64-бита в Apple. Но всички се хванаха на евтината игра на AMD, за простия потребител бе важно само, че от 32 цифрата става 64. Itanium бе закрит, PowerPC в Apple също се оттегли. Ако се бяха развили, сега щяхме да сме в друга компютърна ера, а не да се залъгваме от 15 години, че процесорите се развиват.
Като стана въпрос за инструкции, специално в x86 Вселената те са дело на Intel. Затова Интел работят по-добре, с по-добра поддръжка са. Всичко от AMD е просто лиценз. Развойният център на x86 процесоростроенето е в Израел, там се коват Intel CPU и понякога се пуска гювеч на AMD, че антимонополните закони в САЩ са сериозни.
Никой сериозен производител не предвижда производство на машини от висок клас (бизнес, работни станции) с AMD.
Microsoft винаги са били дупе и гащи с Intel. В Apple пък и не са чували, че AMD правят процесори. Професионалните UNIX машини са поне с Intel Xeon, по-нагоре са със SPARC, PowerPC.
AMD е интересна екзотика за хора с малко пари. Но който наистина си цени парите, би взел на много по-ниска цена от нов AMD, употребяван XEON E5 с 8, 10, че даже 12 ядра, излиза от 80 долара до около 250. За 12/24 ядра вече трябва по-сериозно изръсване.
Колкото до новия AMD Ryzen, това просто е реплика на ниския клас на Intel от 2011г., само 2 канала, едва до 64GB и то обикновена памет, най-накрая HT. Ако някой иска да опита Intel Core i7-2600k с повече ядра, нека опита, хубав процесор беше.
На снимката виждате единствената супер машина с AMD, HP xw9400 Workstation с два 6-ядрени AMD Opteron. Машина от нашия офис, която лично сме тествали. Показа резултати, съпоставими с Intel Core 2 Quad Q6600, като работеше по-тромаво.

3 коментара:

Unknown каза...

Хубаво ма разсмяхте с тази статия навремето имах един е2160 1.8 Ghz, а един мой прител имаш еквивалентен атлон и мога спокойно да каж, че атлончето спокойно си го мачкаше!

Unknown каза...

От всичко, което прочетох си личи, че сте глоеми фенове на Intel и от това зависи голяма част от оценката ви и хейта за AMD

Ken Dragnev каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Общо показвания

Най-четени за последните 30 дни