Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Наръчник по стартиране и поддръжка на бизнес

 
България е странна страна. Един от главните абсурди в която е, че бизнес се движи не от хора, които имат потенциал за това, а основно от  напористи тарикати.

С казаното по-горе не отричам, че в страната ни има умни, способни и талантливи хора. Надарени индивиди, чието призвание е да движат бизнес, да творят, да променят света и хората, да подбират най-добрите продукти и да предлагат най-добрите услуги.

Но нещо основополагащо липсва, в която липса се корени основната причина да сме най-пропадналата икономически държава в Европа, въпреки човешкия, географския и природния потенциал, с който сме дарени в излишък.

Имаме добър материал. Никой не пречи на способните хора да се развиват, нито данъци, нито корупция, нито конкуренция. Всичките ограничения и спънки са в главите им, в недобрата самооценка, в липсата на ментор и като цяло в липсата на добри бизнес традиции.

Бизнесът няма нужда от мечтатели, а от реализатори. Бизнесът няма нужда от звезди, а от отбори.

А сега за всичко това по-подробно.

1. Самооценката. Вие сте способен човек, ерудиран, умен и красив... като мен. И това дори е истина. Като всеки такъв човек имате мечта за собствен бизнес, за независимост, за осигурено бъдеще, за комбинация на работа и призвание.
Имате идея са уникален магазин, ресторант, хотел, детска градина, земеделие, агенция за запознанства, туристически портал, кулинарен сайт, уроци по бокс, бягане, фитнес, йога... ?
Но дали си давате трезва оценка за вашите способности и интереси? Често хората не осъзнават, че следват чужди мечти и пътища... романтична представа от някой филм или книга, следване на пътя на родителите, насадена мечта от близък човек, спортен хъс да конкурираш някой, който даже не е такъв, какъвто изглежда. Но това не е вашето призвание, това е нещо временно, път който води до загуба на време, ресурси и разочарование. Като секса преди първия път, много говорене, гледане на порно и списания, идеализация... и после ви е досадно за повече от 3 пъти седмично.
Как да разберете кое е вашето призвание? Върнете се в детството, спомнете си в какво сте имали талант от детската градина, кой ви е бил любимият предмет в училище, какво сте искали да учите в университета (а не какво са ви приели). Което наистина сте искали, а не другите от вас.
Направете обективен анализ на собствените си таланти, а не на тези които родителите ви твърдят, че имате... не трърденията на приятелите, любимия... никой не ви познава повече от самите вас, на никой не му пука за вас, колкото вие самият пукате за себе си. Външните хора не са фактор за оценка на вашите професионални мечти и потенциал. Вътрешните демони и комплекси също не са фактор, с комплекси кариера не се гради. Загърбете чувство за малоценност и желание за излишно самодоказване. Били сте дебел, отслабнали сте... хубаво, доказали сте се. Но ако имате талант за художник, да се кефите да бъдете фитнес инструктор за година и после да ви писне... не е бъдеще, а просто начесване на крастата. Като секса за един път с готината съседка.
Тези странни примери показват, че не е лесно да знаете какво искате, нали? Ако не може да си направите лична оценка, или тя дава няколко различни решения, тогава ви трябва ментор, авторитет. Но не общ философ и човек на приказките, не от таксиметровия шофьор, който "знае всичко".

2. Менторът. Малцина имат трезва оценка за себе си, а дори и да имат тя пак не е достатъчно трезва, поне на една биричка нетрезвост е. Затова имате нужда от ментор!
Ментор може да ви бъде съдружник, приятел, учител, професор, любим, Кън Чоу (ако го кефите).
Ментор може да ви бъде само и единствено човек на делата, а не на приказките. Авторитет с история в бизнеса, успешен бизнес, който го има от поне 2-3 години, а не просто мечтател. Солов бачкатор, който се трепе по цял ден за да си плати единият наем също не е обективен ментор. Той ще ви насади демони и ще пожънете параноя.
Ментор може да ви бъде и авторът на книга по лична реализация, блог, моят Фейсбук.

3. Съдружникът(ците). Главен проблем на българският бизнес е звездоманията, темерутщината, мнителността. Мнозина "бизнесмени" остават само в кавички, защото не могат да се сработят с екип, да работят в съдружие. Трудно е да си единична звезда на небосвода, има съзвездия. Няма и как да бъдеш сам футболист, необходим е отбор. За танци също ти трябва партньор. Сексът също има нужда от нещо повече от собствената ръка.
Имате нужда от съдружие, от бизнес симбиоза. Примерно, ако вие сте креативният творец, човекът на идеите, допълнете своят талант с пазарния нюх на напорист човек с трезво икономическо мислене, паричен прагматик, строг организатор на вашият персонал. Разбира се говорим за съдружие между честни и открити партньори, а не между талант и некоректен използвач. Партньори, които се уважават. Бизнеса е като брак, даже е нещо повече от брак, защото с партньорите си ще изкарвате повече време отколкото със семейството си, ще имате по-тежки проблеми... данъчни, счетоводители, филми с персонала и клиентите си, възходи и падения, печалби и загуби.
Ако не може да си намерите партньор, вината е във вас... или летите в облаците и читавите партньори го виждат, или имате нереалистични очаквания. А да твърдите, че читави нямало и да се оплаквате от измамници е същото като дащна кифла, която се оплаква, че всички мъже са едни и същи, а тя да си разтваря краката за едни и същи татуирани дебили с BMW-та.
Правилният избор на партньори е крайъгълният камък за всеки бизнес!
Аз имам добър и стабилен партньор, без който не мога да си представя бизнеса. Той допълва моите липси, аз - неговите. Нашият бизнес е реализиран на дела именно поради нашият бизнес брак.
В редки случаи може да сте човекът-фирма. Най-често ще имате нужда от добри партньори, а не от паразити. От реализатори, а не от празнодумци. От творци, а не от мечтатели. Безценни са креативните партньори, бреме са жалките имитатори.

4. Ангажиментът. Да имате бизнес е като да имате дете. 24 часа трябва да сте на разположение, поне 5 години този бизнес ще го кърмите, ще му пеете приспивни песнички, дундуркате, сменяте памперсите, ще бдите над него.
Когато този бизнес бъде отгледан и порасне, тогава той ще може сам да се грижи за себе си и да се грижи за вас, неговият добър родител.
Така, че бизнес само с добра хрумка не става. Трябва ви невероятна отдаденост.
Ако си въобразявате, че е същото като работа на заплата от 8:00 до 17:00... ще си останете само с мечтите.
Моят бизнес съм го приспивал в първите 3 години в 04:00 часа, все още често се налага и на 6-тата година да му чета приказки (сайт, публикации, фото, видеоканал, фейсбук, оферти, анализ на конкуренти) до 03:00 часа. Няма събота, няма неделя. Отпуски и морета... някое друго лято, в това обучавам персонал, в миналото зареждах стока, в още по-предното работех, докато конкурентите почиваха.
Бизнесът не е за всеки! Това е социална болест, саможертва, която често е причина за край на конвенционалната връзка, отдалечаване от приятели и семейство. Ако си мислите, че не е точно така... престанете да гледате филми. Бизнесът не гледане на филми, не е даже участие във филми. Той е режисиране на филми.

5. Режисурата. За да имате истински бизнес, не трябва вие да следвате пазара, а да го манипулирате и контролирате. Не да лъжете, а да сте провокативно откровен. Не се движите по чужди релси, а строите свои нови магистрали.
Това го казвам от личен опит с компютърният ми бизнес, където други само могат да ме имитират. Принципите, които знам от този бизнес за маркетинг, реклама и деформация на пазара в собствена угода са приложими навсякъде - от финес зала, през ресторант до лечебница.
Всеки бизнес е на 99% оригинална концепция + маркетинг + авторитет.
Другото е бачкаторство, което води до ниски доходи, алкохолизъм, високо кръвно и просешка тояга след няколко години мъки. Кварталните магазинери го разбраха най-добре след откриването на супермаркети.
Да, не всеки човек е креативен. Но ако е ценен партньор, добър реализатор, отдаден докрай на идеята на бизнеса... той ще влезе в съдружие с гений.

6. Маркетингът. 2015г. сме, затова забравете старите стереотипи за маркетинг от уста на уста, от съсед на съсед, от дюкянче на удачно място, от усмивки и приятни хора.
Хората се влияят от телевизия, Интернет, брошури, Стив Джобс, д-р Гайдурков... с усмивки да се борите с това... ще предизвикате само насмешки в отговор.
Трябва ви нещо мощно, концентриран маркетинг, индивидуално отношение, каквото гигантите на пазара за стоки и услуги няма как да предложат.
Аз газя големите корпорации с публикации базирани на личен пример, с провокативност и истинност, с маниакална фенщина. Моят капитал е не фирмата и складът, а феновете... 40-те хиляди фена във Фейсбук, 4млн. гледания във видеоканала ми, стотиците хиляди читателя на блога ми, над хиляда уникални посещения на сайта ми.
Това се прави бавно, планирано, с много отдаденост и реална преценка на таланти и умения.
Всеки има уникални умения и таланти. За да имате успешен бизнес покажете своите таланти на света. Наемете талант в писането, извикайте фотограф, платете на видеооператор за да представи вашата уникалност. Можете и сами като мен - чудесно! Ама наистина ли можете или само се самозалъгвате?
Това е маркетингът - създавате култ към ваши продукти и услуги, към себе си пред целия свят.
Канали за да се представите пред света са сайт, блог (който ви прави уникален), видеоканал, ваши снимки в Интернет и разбира се все по-мощният канал... в който четете това.

7. Сеитбата. Много хора, които живеят в мечти, а не в реалност и нямат добър ментор правят следната маркетингова грешка. Събират пари, отделят време, ходят по срещи, стартират някакъв сайт и откриват, че нищо не се получава...
Те се опитват да жънат, преди да са посяли!
Ще ви кажа какво имам предвид с мой пример. Преди да организирам успешен бизнес, който проходи някак си през 2009г., а стана фактор на пазара чак към 2011г., започнах да пиша статии, да градя авторитет през... 2007г. Първо натрупах опит, знания, признание и на базата на тези три стълба започнах бизнес.
В момента съм готов за нови начинания, защото също имам натрупани личен опит, знания, кулинарни и спортни умения, много авторски материали, немалко фенове, значителен интерес. Тоест посял съм, поливам и търся партньори за жътвата. Но партньори, които също имат посеви.
Имате Фейсбук - сейте! Сеете добре, стартирайте блог.
Самооценката... Кефи ви друг блог и Фейсбук и можете добре да се грижите за тази жътва? Свържете се с човека и му помогнете да умножи добива с ваша помощ.

8. Авторитетът. Успешният бизнес се гради на авторитет. На специалист, който е на върха на знанията и уменията за даден продукт или услуга. Не аматьор, който е чел и гледал, а на безспорен авторитет с личен пример и доказан опит.
Дебел диетолог, фитнес инструктор пушач, търговец на компютри с личен лаптоп Toshiba Satellite, очен лекар с очила, козметик с косми на носа, автомонтьор с неработещи фарове... това са комици, а не авторитети.
Установете в кое може да бъдете авторитет и ако искате да развивате бизнес, насочете всичките си усилия там.
За да сте авторитет, трябва да сте твърд!
"Клиентът винаги има право" е мото на аутсайдер или мошенник, а не на бизнесмен.
Клиентът в общия случай е лаик, който не знае какво иска, от какво има нужда.
Представете си, че сте добър лекар с няколко научни труда на световно ниво в своята област. Вие диагностицирате проблемите на пациента и му давате предписание за лечение. Това е авторитет.
А "клиентът винаги има право" е вид търговска проституция или поведение на пишман лекар.
- "Докторе, боли ме дупето, май имам диария?"... "Да, имате диария",
- "Докторе, а дали не е херния?"... "Да възможно е да е и херния".
Мухльо, не професионалист!

9. Професионализмът. Да сте професионалист и бизнесмен са две коренно различни неща. Необходимо е да се професионалист в бизнеса, но само гол професионализъм без бизнес нюх води до сериозна загуба на време, пари, алкохол и медикаменти.
Ще ви дам пример от моя бизнес. В сервиза си имах невероятен професионалист. Но той бе пълен инвалид откъм търговско мислене и пазарна креативност. Това ми носеше загуба от 1500-2000лв. всеки месец. Едно напълно импотентно откъм бизнес концепция звено във фирмата ми, което имаше автономия да се управлява от човек без никаква бизнес ориентация. Просто бачкатор. Бачкатор, който не си даваше реална оценка, че не дърпа фирмата напред, а назад.  Аз лично не съм професионален техник и това звено нямаше как да го изкарам от калта въпреки колосалните вложения от пари и време за реклама.
Ако ви липсва креативно пазарно мислене, а сте прекрасен и доказан професионалист, реализирайте се в голяма фирма, продайте скъпо уменията си. Ще спечелите повече пари и самочувствие от това да си счупите главата в нещо за което нямате талант.
Във връзка с моя бивш сервизен техник, пазете се от партньор с нереалистични възгледи за пазара, липса на креативност, слаба амбиция и недостатъчен оптимизъм.

10. Пазарният сегмент.
  • Към кой е ориентиран вашият бизнес?
  • Имате ли конкуренция?
  • С какво сте по-добър от конкурентите си?
  • Защо ще ви харесат клиентите?
Има няколко основни класически стратегии за пазарен сегмент:
  • да сте пазарна проститутка, която обслужва всеки клиент. Ако продавате магданоз, мартеници или вестници в квартала - това е вашата стратегия;
  • да сте елитна компаньонка, която привлича добри клиенти, богати клиенти, сравнително културни клиенти;
  • да сте най-яката мацка, на която няма кой да откаже и която подбира само тези, които я кефят.
Последното е висшата степен на пазарна сегментация. Тук се раждат лидерите, които в последствие си наемат елитни компаньонки, но държат най-добрият публичен дом. Те не се предлагат, те подбират.
Има и една алтернативна концепция, която е актуална през последните информационни години и която аз практикувам все повече.
Това е вместо "пациенти" да имате приятели, фенове и последователи. Отглеждате ги с идеи, за които те ви уважават, услуги от които са максимално доволни, продукти и храни, които сте подбрали за тях по начин, който никой не може да направи. Това не е търговия, а изкуство.
А вие, в кой сегмент искате да правите изкуство?
Моят сегмент са маниаците на качеството, перфекционистите, хората с IQ над 130, творците, културните хора. Хора на мое ниво... хора, които ме изпълват  с удоволствие и самочувствие и които ме дърпат нагоре, с тях научавам повече неща, ставам по-добър, по-щастлив.
Търсете сегмент на вашето ниво, защото с по-ниско ви очакват нерви, а с по-високо ниво - спад на самочувствието и разочарование.
Съвет: не търсете прекалено широк сегмент и печалбарство, а хора с които ще ви е приятно да правите бизнес. Това ще ви донесе щастие и просперитет.
Широкият или грешен сегмент е като прекалено многото дини под мишниците.

11. Персоналът. Бизнес без персонал е като футболен отбор без футболисти. А добър отбор има елитни футболисти. Добри в играта на терена, а не на масата и по дискотеките... знаете за какво говоря.
Най-важното при избора на персонал е да отсеете празнодумците от хората на делата, хората с реални умения и опит, а не с въображаем.
Мнозина всъщност си вярват, че могат да се справят, харесват начинанието ви, даже ви боготворят, фенове са на бизнеса и продуктите ви. Но ще ви докарат до под кривата круша.
След като се опарих с отбор от некадърни празнодумци, които "всичко можеха и всичко знаеха", клиентите ми бързо се отдръпнаха, посещенията на сайта се сринаха... сега ремонтирам дълго граденият труд с лична ангажираност и подготовка на качествени хора с истински талант и потенциал.
Въведох тристепенно интервю, с теоретичен и практически тест, незабавна проверка на възможностите... много собствено ноу-хау, което ще обсъдя само с добри партньори. Всъщност и партньорите преминават през подобен тест за отсяване на намерения от възможности.
Системата за подбор е точно модифицирана за моя бизнес и базирана на доказани концепции от американския и японския пазар на труда.
Подборът на добър персонал обаче е само първата стъпка. Следва обучение, мотивация, оценка и възнаграждение, задържане при вас. За това - друг път.
Ето по какви първични параметри избирам персонал:
  • Да е фен на фирмата и бизнеса;
  • Да умее да учи и да е готов да докаже в дела наученото;
  • Да бъде креативен;
  • Да бъде позитивен;
  • Да има отлична оценка на собствените възможности и постигнати дела;
  • Неговите хоби и интереси извън работата да бъдат свързани с работата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни