Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Принтерът и примерът. HP LaserJet 4250

Retro-PC-Mania е търговска организация, но с идеални цели. Какво обаче ни отличава от чисто комерсиалните организации?
Лицемерието! Потребителското лицемерие да се продаваш за пари и да рекламираш неща, които не ползваш и дори не харесваш. Били сте при търговци, които ви изненадват с това, че вие сте много по-голям фен на дадена марка, модел и технологии, нали? Но си пеят репликите и се вълнуват единствено от това да ви продадат нещо, ако са на процент от продажбите. Не им пука какво и на кого, за каква цел ще продадат, дали продажбата ще донесе бъдещо удовлетворение на клиента.
Да ви кажа честно и на нас не ни вълнуват особено за терзанията на клиента. Клиента по принцип е лаик с промита от реклама и от познати (псевдо-разбирачи) глава. Предлагаме, представяме в ревюта и снимки и ползваме само продукти, които ни харесват и то за лична употреба. Затова се радваме на свободата да подбираме най-добрите продукти в историята на компютърната техника. А специалист и маниак да подбере нещо за лична употреба... то е най-доброто.

Изборът на принтер. Личният пример 

Това е галерия от моят личен принтер у дома. Старичък модел от 2005г., излишно голям за някои, не кой знае колко красив за жена, падаща си по Apple или Samsung, абсурден като концепция за натоварване и качество за лаика. За мен обаче това е свърх надежден, изумително бърз и впечатляващ като качество на печат принтер. Най-важното - зареждаш веднъж и ползваш  години за домашна употреба, предвид капацитет на тонера и качество на компонентите.
Не бил нов модел? Още по-добре... старата школа и вечните принтери на HP. 1200dpi, комбинирано с вечна поддръжка с нови драйвери, вкл. и за Win 8, мрежа + USB + LPT, ако щете.
Отлично меню, навигирано чрез огромен матричен LCD дисплей. Проверен от времето бестселър. Нещо като Mercedes W124, но при принтерите. И все пак, ако нещо се случи (залеете с кафе например), то платката е на слот и я сменяте, а части за него... като за VW Golf 3. На платката слагате още памет, особено ако изнасилвате принтера и със снимки.

Черно-бели снимки печатам постоянно и съм доволен от качеството. Отличен печат и на фотохартия. За тонер не се безпокоя... все пак това е бизнес принтер за натоварен офис с персонал от 10-на човека.
Като стана въпрос за офис, същият принтер вече ползваме и в офиса на RMania, след като Samsung-а умря само след 3 години експлоатация. Печатът е много класи над този от Samsung.
Сканирано изображение при печат с шрифт 2

Надежден и бърз принтер, но няма да се лъжем, принтерът е голям за у дома, освен ако нямате голям дом. Лично аз не си падам по малките неща, които предизвикат големи нерви и чести смени. HP LaserJet 4250 е една легендарна машина, която за много ниска цена може да се ползва и като домашен принтер.

И не само за дома... правилният избор на принтер

Ние сме маниаци на истинската техника, независимо от какво естество е тя. Контактуваме често с партньори, обслужващи ни фирми в счетоводство, данъчни услуги, дизайн, консултанти по подбор на персонал, доставчици на комуникационни услуги, банки и т.н. Някои "посрещат по дрехите"... ние посрещаме по компютърната техника. Защото професионалистът се познава по добрия инструмент. Образовахме много хора какви компютри, монитори и лаптопи да си купуват, затова на повечето места, където хората работят, а не само се явяват на работа има 8-битови IPS или *VA монитори, ThinkPad, DELL или HP бизнес или даже графичен клас компютър.
Големи пропуски се наблюдават при принтерната техника. Наш пропуск може би? Защото не сме разяснили какво е истински принтер, по какво се отличава от стандартния от супермаркет, защо е по-добра инвестиция. Хората масово купуват евтини лазерни принтери с добра визия и компактни размери. И справедливо получават това, за което плащат. Тоест опаковка, в която да наливат по-късно много пари за консумативи. Купи евтино и поддържай скъпо.
Евтините принтери осигуряват посредствен печат, ниска скорост, малък ресурс. Тоест чрез тях пилеете пари на вятъра. Подбрали сме много добри принтери от висок клас. Отлични като статус, с оригинални тонер касети, чийто консуматив е по-изгоден от самия принтер. Но самото им присъствие в сайта ни без да ви запознаем с тях явно не е достатъчно.
На какво трябва да обърнем внимание при избор на добър принтер?
  • месечно натоварване; 
  • капацитет на тонера (брой страници с едно зареждане); 
  • цена на зареждане на тонера; 
  • резолюция на печата; 
  • цена на отпечатана страница; 
  • качество на печата; 
  • възможност за двустранен печат; 
  • бързина на печат и бърз старт при студена машина; 
  • мрежови функции; 
  • капацитет на тавата (ите) за побиране на листи; 
  • поддръжка и драйвери за актуални операционни системи. 
Накратко, трябва ви принтер от клас "Мечо Пух", отговарят на принципа Колкото повече, толкова повече.
Евтините принтери от магазини за перални и хладилници освен, че нямат качество, не са проектирани за дълъг живот, нямат нито двустенен печат, нито мрежови функции, нямат поддръжка откъм драйвери за по-нови (или по-стари) операционни системи. Печатът с тях е не само бавен и некачествен, но и в пъти по-скъп от този с добър употребяван принтер от висок клас.
Важно. Добрият употребяван принтер от висок клас си избива вложенията спрямо нов принтер за по-малко от година, особено ако се ползва в дуплекс режим.

Оптималният избор - HP LaserJet 4250

HP LaserJet 4250 в максималната си конфигурация

Най-добре балансираният ни като цена, параметри и славна история принтер е HP Laserjet 4250. Истинска легенда в монохромния печат, неубиваема машина, която вероятно може да изпечата целия запас на принтерна хартия в България без да излезе от строя.
Удивително но този легендарен принтер има перфектна поддръжка за Windows 7 Pro 64-bit, както и за всички древни и още по-нови ОС. Това е модел, който е ориентиран към мениджърката бизнес класа, която не пести пари.
Това е принтер за обслужване на елитен офис (с много работа), който има персонал до 10 човека (без портиера и чистачката).
Време е за фукане. Знаете, че RMania предлага само най-доброто, с най-наточените параметри, нали? И в този случай предлагаме не някакъв си HP 4250, а максималният като възможности HP LaserJet 4250dtn. Не Golf 3, а Golf 3 GTI VR6.
HP 4250dtn е върха на легендарната 4250-ка. А кодировката означава:
  • "D" - дуплекс (двустраен печат);
  • "T" - допълнителна тава за още 500 листа; 
  • N - n-работни места по network (мрежови функции). 
Тази елитна машина вече е ветеран, но като хардуер е истински динозавър, недостижим за ново принтерче от промоция в химермаркет. HP 4250dtn разполага с 64-битов 460MHz процесор PMC-Sierra RM7065A и оперативна памет до 512МВ (има компютърна платка със слотове за сменяема памет), като така модифициран принтера може да печата с голям брой заявки и голям обем от файлове едновременно.
Обръщаме внимание и на скоростта на печат, която е 43 страници в минута! Не няма грешка - това трябва да се види наживо, не 20-25 като стандартен офис принтер или максимум 30 за някой по-така модел, а 43.
Стандартен принтер има месечно натоварване 2000 страници в месец, яко а? HP 4250 е проектиран за 200 000 страници в месец. Няма грешка, проверете. Резолюцията на печат е приличните 1200x1200, но ако сте лентяи като нас и го подкарвате на стандартни драйвери, ще печатате само на 600x600. Голям плюс на модела е матричния дисплей и менюто с безброй функции за настройка и персонализиране. Което е логично и разбираемо, не като това на някой OKI, Brother или друга екзотика.
Недостатъците?
  • Най-големият от тях е, че е принтерът е вечен и толкова добър, че няма нужда от смяна. Тези, които имат Mercedes 124 знаят за какво става въпрос. А все ще изпаднете в настроение да купувате каквото и да е, само да похарчите излишните пари.
  • Вторият е шумът. Тези които имат Ferrari също знаят защо могъща лъв не може да мърка като коте. Всъщност основната съставка на силният шум се проявява при двустранен печат. От друга страна шумът е сравнително силен, но профучава за милисекунди като шумен супер автомобил на магистрала. Евтин принтер би ви тормозил с малко по-тих звук, но много по-дълго време.
Цена на HP LaserJet 4250.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни