Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ода за водата - правилният избор, тест и кулинарни тънкости

След анализа на светлината и максималният ъпгрейд на био-хардуера, продължаваме нашият цикъл от здравословни статии. Този пък с анализ, включително и чрез Rmania тест на водата.

Често подценяваме ролята на водата или се отнасяме нехайно към избора и. Доскоро нехайно се отнасях и аз, мислейки си "Вода като вода, какво толкова да и избирам".

А водата е второто най-основно природно вещество... без въздух можем 2-5 минути, без вода 3-4 дни, без храна над 14 дни, без секс години.

То пък един въздух и един секс, ще кажете вие? То пък сте и едни оптимисти от тип балкански чукундур!

Старая всичко около мен да е перфектно - от бизнеса, през физическото и психическото състояние до храната и водата. Относно водите, дълго време карах на Perrier, Evian и стъклото на Девин, но дойде време да преосмисля и по-основните водо-източници около мен.

Дълго отлагах отсяването на добра вода, защото от опит с храните знам, че за това трябва много време, ресурси и лични експерименти с калибрация на организма.

Представям ви първият си реален опит, тест и анализи за водата

Водата, маркетингът и вредата
Употребата на вода в България е тотално погрешна и деформирана от маркетингови интереси, нямащи нищо общо със здравословните нужди на хората. Медицинската мафия приглася на маркетинговата гилдия. Нищо лично, просто бизнес.
Повече хора със здравословни проблеми, повече работа!

Това не е конспирация, а по-скоро интелектуална манипулация. Не ни карат насила, просто по-простите сред нас се подават на нереални внушения, живеят безразсъдно и за радост на мнозина, живеят кратко. Бидейки болни след 40г. възраст се пречкат по-малко, субсидират медицина и фармацевтика до края на живота си.
Това, което си причиниш сам, никой не може да ти го стори.

На практика ни манипулират доброволно да се тровим с минерални води, които са чужди за човешкият организъм. Да, в България имаме рекорден брой минерални източници, но това са тежки откъм минерали и състав води, които смазват целият ни организъм.

Имали сме нужда от 2, 3, че и повече литра вода на ден?!
Ако спортувате активно, имате тегло над 80-90кг. и ако е лято, в което чрез дишане и пот отделяте много вода, тогава наистина има нужда от 2-3 литра вода. Лично аз след 10км. интензивно бягане лятото или на топло в зала на бягаща пътека губя 1.5-2кг. тегло (литра вода), зимата на стадион около 1-1.5кг. Но предпочитам след тренировка да си набавям водата чрез плодове и зеленчуци, които на 90% са вода.

Даже и водата да е подходяща, нейната прекомерна употреба води до претоварване на бъбреците и изхвърляне (преразход) на полезни минерали, соли и електролити.

Защо у нас има толкова много хора с проблеми в бъбреците?
Заради неподходящата вода основно. Някои области в страната са "прокълнати" с твърда питейна вода, а алтернативата за тях е тежката минерална вода в маркетите. Някога не е било така, хората са знаели от векове опит кои води, от кои извори, кладенци и чешми са добри за здравето им. Знания, изгубени в маркетинговата истерия и дезинформационен хаос.

Водата е полезна (по-правилното е жизнено необходима), но не и силно минералната. С толкова много флуорид и натрий, с такава излишна минерализация, следват проблеми не само за бъбреците, но и за костите и съдовете.

Знаете за другата крайност, за крайно минералната откъм соли морска вода, която води до смърт, ако имате неблагоразумието да я ползвате за питейна? Същото е и със силно минералните води, но агонията е много по-бавна. Бавна като тровенето със сол (натрий), алкохол (спирт) или месо (холестерол, наситени мастни киселини и пикочна киселина).

Най-тревожно във водата е съдържанието на флуорид!
Въпреки твърденията на пишман стоматолозите, че той заздравявал зъбите и пречел на образуването на кариес, флуоридът е опасен за тялото ни химичен елемент. А и твърденията на тези зъбари са поръчкова глупост, без никакви сериозни аргументи.
Зъбите се рушат от стрес и нерви, а не от липсата на химикали, особено вредни като флуорида. Занимавайте се по-малко с идиоти, отидете да живеете в нормална държава и няма да имате от зъболекар. И ползвайте конци и ултразвукова (не евтина вибро-) четка за зъби... като цивилизован човек.

Флуоридът до определена концентрация (на хартия до 1.5mg/l) е полезен за кости и зъби. Той се набавя с водата, в храната на практика няма. Но той е необходим в малки количества през бременността и първите5-6 години докато расте човек. После няма кой знае какъв смисъл.
Излишъкът му много е вреден за зъби и кости, които стават чупливи от излишния флуорид. Пример за вредата му са жълто-кафявите и болни зъби на жителите на Бургаският регион, които имат питейна вода със съдържание на флуорид над 8mg/l, а накъде даже до 26mg/l!
Излишъкът от флуорид е проклятието на българските питейни и минерални води. Според болните патриоти в чужбина ни мразят и затова не искат да купуват "чудесната" ни вода, но хората си имат стандарти и здравна култура. Девин, Хисар и Велинград са точно флуоридни води, които само ние си въобразяваме, че са полезни за честа употреба.
Липсата на флуорид във водите в цивилизованият свят е наложил практиката му той да се добавя в пастите за зъби. Но за силно флуоридна откъм води България, да се ползват и флуоридни пасти за зъби е чисто безумие, което води до свърхдоза и отравяне на организма.
Модерните, здравословни, натурални и съответно скъпи пасти за зъби са без флуорид. А ползвам такива. Кариеси, а и въобще проблеми със зъбите нямам от над 15 години.

Натрият във водата трябва да е със стойност под 40mg/l, даже под 20mg/l, ако сте на натриева диета.
Важи правилото колкото по-малко, толкова по-добре. Излишъкът от натрий води до задържане на вода, подуване, повишаване на артериалното налягане. Особено опасна е силно натриевата вода за хора с наднормено тегло, високо кръвно, проблеми с бъбреците. Натрий набавяте достатъчно на какъвто и хранителен режим да сте, така че се успокойте, не се подавайте на маркетингова истерия за липси, каквито нямате.

Видове вода
Като цивилизован човек избирайте правилната вода. Нямате извинения за неправилният избор, освен собствената глупост. Или ако подсъзнателно мразите семейството си, жената, тъщата, децата.

Основно водата бива следните видове:
  • Минерална (силно-, средно- и слабо- минерална). Добива се от дълбоко. Стара вода с много отложени в нея минерали през хилядолетията. Бива от студени и от топли находища;
  • Изворна вода. Млада вода с малко минерали. Добива се от малка дълбочина, основно от планинските райони;
  • Трапезна вода. Пречистена чрез химия (хлор) или модерни нехимични методи като обратна осмоза и UV лъчи вода за всекидневна употреба. Често не е от фиксиран източник и параметрите и могат да варират;
  • Водопроводна вода, която се нарича и питейна - остатък от комунистическо време, когато бутилираната вода бе лукс. В много райони в страната е пренаситена с флуорид, микроорганизми, метали, нитрати, излишно минерално съдържание. За добри водопроводни води се считат тези в гр. Видин и в някои квартали на гр. София;
  • Дестилирана вода - става за прочистване на организма, но много хора я отричат като естествени качества.
За всекидневна употреба стават изворните и трапезните води. По-рядко могат да се ползват слабо- минералните води. Силно- минерални води се пият само, ако сте болен и болестта ви се редуцира от техните минерали. Излишната употреба на силно- минерална вода води до сериозно здравословни проблеми с бъбреците, зъбите, костите и артериите.

Дестилираната вода е спорна дали трябва да се ползва или не. Мое мнение е, че е мощен детоксикатор, особено ако сте на ден или дни за прочистване, което някои го наричат гладуване. Злите медицински езици твърдят, че деминерализиранта дестилирана вода лишавала тялото от така необходимия калий. Прави са, но калий в обилни количества може да набавите със стафиди, ябълки и др. плодови "добавки" .

Ползи и необходимост
Водата е основният детоксикатор на тялото, главният градивен елемент, ключовият регулатор на pH на кръвта и тялото ни като цяло.

Водата чрез своята алкалност гаси киселинноста на боклуците които ядете. Гаси свръх-киселинните: месо, млечни продукти, кафе, бира, вино, лекарства, захар, шоколади, бяло брашно и други боклуци, за които са ви промили мозъка, че са вкусни.

Има и води с ниско pH, които не вършат работа като гасител на киселинността. Тогава следват артрит, костни заболявания, подагра, рак и над 90% от всички болести. Тези болести се дължат на нарушен алкално-киселинен баланс. Окислявате се мощно, ако сте върл месоядец, пристрастен към млечните и яйчните продукти чревоугодник.

Водата трябва да има pH със стойност над 7.0, тоест над това в човешкото тяло. Някои минерални води достигат почти до 10, но с цената на много алкални минерали.

Реално, ако употребявате достатъчно алкалните листни зеленчуци и плодове няма нужда от чак толкова алкална вода. Достатъчна е тази с pH 7.5-8.0.

От галерията по-долу виждате, че чешмяната вода (София, кв. Витоша) има pH 7.4. Не е много, но ако не сте тлъст, окислен месояден дебил е напълно достатъчно.

Водопроводната (чешмяна) вода
Доскоро се присмивах на хората, които твърдяха, че чешмяната вода е по-добра за организма от бутилираната. Но в това привидно абсурдно твърдение има много истина, базирана на личен опит.
В София, а и в други градове с меки водоизточници, чешмяната вода, ако е добре пречистена е за силно предпочитане пред тежките минерални води. Но през последните години чистотата на чешмяната вода, контрола за качеството и са трагични и доста рискови за здравето ни.

България е пропаднала икономически и технологично държава и който го отрича това е тъп патриот (играе хора по всякакъв повод, пие ракия, случа поп-фолк музика), който обикновено е сравнително здрав, но само до 35г. възраст.

Поради нашата реална изостаналост, питейната вода в много региони е вредна.
Лесно може да проверите, че през 21-ви век в някои наши големи градове като Шумен, Търговище и Сливен няма пречиствателни станции за питейна вода.

На други места има пречистване, но то е възможно най-античното. Чистим водата с използване на хлор. Не, че това чистене е неефективно, но има остатъчни продукти, а хлорната пречиствателна станция от български тип е опасен обект от категорията на атомен реактор, защото при хлорна авария следва масово и скоростно отравяне на хиляди хора. Затова тези станции се пазят с полиция и тежко въоръжени командоси.

В развития свят се ползват по-модерни химични методи за почистване. А масова практика вече са и процес на пречистване без химия като обратната осмоза и UV филтрацията.

Нехимични и изключително ефективни пречиствателни системи вече може да си вградите сами у дома.
   
Основни замърсители на питейната вода са: 
  • Тежките метали (основно манган, но има и олово, мед, хром, алуминий, арсен и др.) от остарявала водопреносна мрежа и от състава на водоизточника. Хасково, Свиленград, Харманли и др.;
  • Пестицидите и нитратите от земеделие и напояване вредни, въпреки че се приемат обилно и със зеленчуци и плодове. Земеделските райони в България логично имат замърсени с нитрати води. Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Плевен, Велико Търново, Бургас, Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Хасково, Враца... все излищък от нитрати; 
  • Микроорганизми. Бактериална, излишно "жива вода" тече в чешмите на Силистра, Кюстендил, Монтана, Бургас, Търговище и др.;
  • Излишък от минерали и химия като флуоридът в Бургаско и на други места.

Каква вода ни трябва за всеки ден? 
  • Лека (откъм минерали) изворна вода е най-добре. Не забравяйте, че има и тежки откъм минерали извори, особено в някои части на страната. 
  • Пречистена чрез обратна осмоза и UV трапезна вода също не е зле. 
  • Малко зло е и дестилираната вода, но тя е според мнозина е един вид мъртва или по-скоро в кома вода. Философията си е философия, но дестилираната вода е един от добрите начини да прочистим организма от излишни токсини, минерали, соли и всякакви натрупани излишъци.
  • При липси на минерали в организма ви, може да се пие често и слабо минерална вода като Княжево или ако сте добре финансово, поглезете тялото с френската Evian.
Уникалният състав на най-добрата минерална вода в света, Evian. Виждате, че съставът е близък до този на изворна вода. Тази вода е предпочитана от хора, искащи да бъдат млади максимално дълго. Това е водата на Холивуд, където звездите не стареят, а отлежават. Обаче тази вода си спестява общата минерализация, която не е малка

Важно! Общата минерализация на всекидневната вода трябва да е под 100mg/l, флуоридът под 1.5mg/l, натрий под 20mg/l (макс. 40mg/l), хлорът също си има здравословна норма (под 10mg/l), която нерядко се прехвърля в минералните води.

Жива вода, какво е това?
Като стана въпрос за жива вода, модерното определение не е съживяващата вода от приказките или ракията за алкохолика, с които определения се нарича живата вода.

Жива вода според водещия здравословен и модерен начин на живот човек е алкалната вода с pH със стойности между 7 и 12

Още по-модерната наука определя водата като жива, ако нейният редокс потенциал е отрицателен. Отрицателен редокс потенциал има водата в тялото ни, положителен има тази, която приемаме отвън. Живите води са йонизираните води, които имат отрицателен редокс потенциал. Такива естествени води има само на няколко места в света: в Пакистан, Китай, Азербаджан, места на които хората живеят необичайно дълго и са в цветущо здраве.

Водата с отрицателен редокс потенциал разтоварва организма от необходимостта да я йонизира, влагайки в това много енергия.

Защо трябва да е с отрицателен редокс потенциал ли? За да не ни разрушат свободните радикали! Точно живата (йонизираната, с отрицателен редокс-потенциал) вода неутрализира най-добре свободните радикали.

Изворната вода комбинира две философии, тази на високото pH и другата за пренасяне на енергията (живост) от планински извор.

Колкото до стойностите на редокс потенциала в продаваните води, той явно е някаква тайна, която не се обявява на етикетите. Предстои да доставим уред и да ви представим тест на много наши води за да видим коя най-добре ще се справи със свободните радикали и стремежа ни към дълъг живот.  Следим и технологичните новини за ефективни йонизатори на вода.Съществуват модерни уреди за жива вода - йонизация + алкализация с регулируеми параметри.
Множество машини за "жива вода" (йонизация и алкализация) за домашна употреба

Гледайте капачките!
Тъмно сините обикновено са тежки минерални води, светло-сините са по-леки.
Например червената на Княжево показва добри показатели за ниска минерализация и малко флуорид, само натрият е малко в повече. Лично за мен Княжево е сред по-добрите български минерални води, заедно с тази от Горна Баня и Велинград.

Розовите капачки не се заблуждавайте, че са само за бебета! Точно тези води са най-леки, полезни, с най-ниска минерализация (около 50mg/l) и почти без флуорид.

Помните ли водата Thorn Springs? Една от най-добрите българска води. Почти перфектната минерална вода за всекидневно пиене, най-добрата наша естествена вода за бебета, деца и хора, искащи да живеят здравословно. Струваше се на мнозина, че е блудкава и безвкусна. Е така и трябва, защото е с ниска минерализация като млада изворна вода. Тази родна вода бе почти от класа на Evian и най-елитните европейски води. Толкова добра и на толкова ниска цена, че се вдигнаха скандали и дела, които замразиха този проект. А и като се замисли човек, тази вода бърка в сметките на много големи европейски корпорации, та по-добре източникът да е под запор. Въпреки, че това е природен ресурс, който би трябвало да не се влияе от дела и частни интереси.

В момента чистя организма от минерални и токсични боклуци чрез бебешка вода Бебелан (трапезна), леката изворна Михалково и леко минералната Княжево. Ниско-минерални са, почти без флуорид, Михалково и Княжево са с по-висок pH (по-живи са).

RMania тест на водите
Винаги имам съмнения в коректността на етикети от български производител и търговец. Затова тествах водите с преносимия pH метър за аквариуми и вода, който купих за тази цел.
Чешмяна вода с pH 7.4. София, кв. Витоша

Трапезна вода Bebelan. Измерена стойност pH 7.5, обявена стойност точно pH 7.5

Изворната вода Девин. Измерена стойност pH 7.8 при обявена стойност точно pH 7.8

Изворна вода Балдаран. Измерена стойност pH 7.6 при обявена стойност pH 7.68

Леко-минерална вода Княжево. Измерена стойност pH 9.6, обявена стойност pH 9.53

Леко-минералната вода Горна Баня. Измерено pH 9.7 при обявена стойност pH 9.68

Свърх-минералната грузинска вода Borjomi няма означение за pH, но за нас тайни няма

Половин лъжичка ябълков оцет и pH се срива до стойност 3.0

pH на българска Coca Cola е 2.4, официално се води 2.5. Това е свърх-киселинна напитка

Браво на китайският уред за 8-12 долара! Невероятна точност, нали? Постигнах я след калибрация (уреда има винт за регулиране) към няколко проверени води.

Явно при бутилираните води, купени от голяма и реномирана верига няма отклонения.
По същият начин измервам и водите в големите 19л. туби, които получавам след поръчка от доставчик.
19л. вода с етикет на Хисаря. Според етикета pH трябва да е 9.0, но уреда показва pH 8.2

Още една очевадна измама на доставчик на галони. При стойност на етикета pH 9.2, уредът ни отчита pH 8.7

Няма да повярвате, колко пъти има отклонения от данните на етикета, което е показател за това, че вътре има друга вода, а не обявената! Едва ли някой ще се постарае толкова да фалшифицира водата, че чак да натъкми и нейното pH. Дори и да има ресурс за това, по-евтино е да предложи оригиналната вода.
Вземете такъв уред (цена при нас), както и измерител на минералния състав (цена при нас) и ще видите колко е коректен вашият доставчик.
Факт е, че повечето доставчици на вода доставят различна от поръчаната вода. Мошеници!

Предстои да получа и уред за отчитане на общата минерализация. Така ще съм сигурен на 99% за автентичността и на бутилираните води. Ще следя и промяната на чешмяната вода.
Като си маниак, та до дупка!

Четете съдържанието на етикетите!
Ако имате доверие на доставчика си на вода и на кварталния търговец, прочетете съдържанието на етикета на водата. Там са обявени реални стойности, според които може да изберете добра вода.

Минерална вода Хисаря. Доста флуорид (5.0mg/l, над 3 пъти надвишава норматива), обща минерализация 259mg/l (почти 3 пъти повече от норматива), натрий 61mg/l (3 пъти повече от норматива). Добро pH 9.0. Тази вода не става за пиене, не и в такъв галон от 19л. за редовна домашна употреба

Минерална вода Велинград. Доста флуорид (4.5mg/l, три пъти над нормата), обща минерализация 195mg/l (двойно над нормата), натрий 51.58mg/l (двойно над нормата). Добро pH със стойност 9.2. За българска минерална вода е сравнително умерена, но пак не става за всекидневна употреба.

Минерална вода Княжево. Флуорид едва 0.2mg/l, обща минерализация 133mg/l (близо до нормата), натрий 26.2mg/l (не е зле). Високо pH 9.53. Много добра вода, подходяща дори за честа употреба.


Минерална вода Горна Баня. Флуорид едва 0.23mg/l, обща минерализация 153mg/l (50% над нормата), натрий 39.75mg/l (височко), добро pH със стойност 9.68.

Изворна вода Михалково. Флуорид <0.1mg/l, обща минерализация 72mg/l, натрий 2.8mg/l, pH 6.8. Ето, че ниските минерални показатели спъват идеалният кандидат в показателя алкалност.

Изворна вода Девин. Минимално количество флуорид <0.1mg/l, обща минерализация 82mg/l, натрий 6.2mg/l, pH 7.8. Перфектни показатели за всекидневна употреба и добра алкалност (живост). Освен това е в стъклена бутилка

Изворна вода Балдаран.  Флуорид по-малко от 0.1mg/l, обща минерализация 90mg/l, натрий 5.72mg/l, pH 7.68. Много добри параметри, максимално близки до изворната вода на Девин. Нищо чудно, че тази вода е пак от гр. Девин. В момента тази вода е на страхотно ниска цена. Рекламира се като "изборът на Григор Димитров". Браво, елитен спортист да рекламира нещо стойностно, а не натурални сокове, вафли и други вредни боклуци.
Трапезна вода Bebelan. Флуорид 0.1mg/l, обща минерализация 75.2mg/l, натрий 2.0mg/l, pH 7.5. Перфектна за всекидневна употреба

Грузинска газирана ултра-минерална вода Borjomi. Флуорид (неясно колко), обща минерализация 5.9g/l (5900mg/l - 60 пъти над нормата!), натрий 1305-1650mg/l (82 пъти над нормата!), pH (необявен, но ние измерихме pH 6.4). Убийствена вода, и в прекия и в преносен смисъл. Това не е вода, а нещо друго, което не става за пиене от нормални хора.

Обобщени резултати за анализ
Хисаря е сред по-силно минералните и не е подходяща за пиене, освен с лечебна цел и то предписана от истински лекар или лечител, каквито в България почти няма.
Сред минералните води много добре като минерализация стои Княжево. Всички изворни води са идеални. Изворната Михалково е рекордьор по минерална мекота и е дори под детската трапезна Бебелан.

Хисаря и Велинград ги отпишете за всекидневна и дори чат-пат употреба, заради високото съдържание на вредния в излишни количества за зъби и кости флуорид. Но ако искате жълто-кафеви зъби и чупливи кости, има и още по-флуоридни води. Княжево е образцова минерална вода по този показател. Изворните и детската трапезна на практика нямат флуорид.

Всички минерални води са доста натриеви. Само Княжево е в границите на човешките 20-40mg/l. Изворните и трапезната са далеч под опасната граница.

Най-алкална (полезна) вода е минералната Горна Баня, близко до нея е землякът и от Княжево. Единствена под норматива от pH > 7.0 е прекрасната като показатели досега изворна Михалково.
Все пак трябва да напомня, че да се алкализирате в несвят има смисъл само ако сте месо-, млеко-, яйце- яден звяр, който се налива с обилно количество кафе и алкохол и има слабост към бели отрови като брашно, захар и сол. 

Какво да изберем според този анализ?
Наливайте се обилно с изворната вода Девин, която има чудесни параметри за по-голяма част от човешкия хардуер. Много близко до нея е съгражданина и Балдаран, който се намира и на много прилична цена.

За съжаление никоя от тези меки, всекидневни води не се предлага в галони (19л.) Може би най-близо до това добро за организма ниско минерално ниво е водата на Девин "Дивна", която се доставя в галони, освен това се доставя и от дъщерна на Девин-АД фирма, което е гарант за качество. Отзивите за този доставчик са прекрасни по форумите и контрастират много с негативните мнения за почти всички останали доставчици... водни бандити.

Софийските Княжево и класиката Горна Баня са меки и добре балансирани води, които може да пиете дори през половината от месеца. Ако сте на заведение поръчвайте Горна Баня, има я почти навсякъде.

Лично за мен един коктейл от Княжево и Михалково би бил най-идеалната вода: обща минерализация около 100, почти никакви флуорид и натрий и сумарно pH над 8.165, ако разреждате 50/50.

Домашната филтрация и йонизация на питейна вода
Вманиачих се и по системите са домашна филтрация на чешмяна вода. Вече са налични чудесни системи за обратна осмоза за домашно вграждане.
Филтърна система за обратна осмоза за домашна употреба

Вижте какъв рейтинг има това технологично чудо в Амазон. Цената е доста прилична, въпреки, че има и годишни тазходи за поддръжка. Предлагат се от други производители на същия принцип и от български фирми.

Хората по цял свят са доволни от най-добрият промишлен филтър за вода, който може да се вгради и у дома. Така чешмяната вода от посредствена трапезна става висок клас трапезна вода без да се умъртвява с химическа, термична или лъчиста обработка.

Има и недоволни от обратната осмоза, организации и хора, печелещи милиарди от бутилиране на безплатен природен ресурс. Те пускат обилна дезинформация за вредите, пригласят им пишман лекари, стоматолози, диетолози и други изедници на хранилката.

А фактите според официалната медицина и европейските директиви, че полезната за деца вода с достатъчно ниски нива на минерализация и микроорганизми е пречистената с обратна осмоза трапезна вода "Бебелан". Аз съм на мнение, че щом за деца е добра, добра е и за мен. За децата винаги се подбира най-доброто и безопасното без оглед на маркетинг и интереси. Пък и децата не са програмирани консуматори, те не харесват гадната минерална вода, не обичат и месо. Големите хора вече са на "системи" към медицинската и медийната мафия и каквито и вреди да си причиняват, медицина и фармация ги поправят някак си. Освен това пенсионната система ще се срине, ако водите здравословния бебешки начин на живот.
Домашен UV филтър за нехимично и безвредно унищожаване на микроорганизми 

В комбинация с UV филтър, който умъртвява безвредно всеки бацил и микроорганизъм, чешмяната вода става полезна не само за пиене, но и за миене на ръце, плодове, чай, кафе, накисване на боб, елда, супи и т.н.
Така хората тестват домашен йонизатор + алкализатор за жива вода. И на нас ни предстои такъв тест

Върхът на елитната система за питейна вода за дома е съживител на водата (йонизатор + алкализатор). Избор голям, качествена техника от елитни мега компании, а не само от руски шарлатани. Голяма мания, вижте множеството материали в интернет.

Разбирачите
Знам, че в България всеки разбира от всичко. Но преди да се изявявате като специалист и по водите, настървено да четете спорни материали, които потвърждават вашите глупави навици, намерете наистина стойностна литература, материали от световно признат авторитет, а не от форумен философ. Експериментирайте, водете си дневник и тогава споделяйте мнение.

Защото "аз пък правя това и затова то е най-правилно" (не, че съм опитвал друго) е незряло и глупаво твърдение.

И така, ако нямате здравословни проблеми, изискващи диета и минерали чрез прием вода, забравете за тежко минералните води!

Пак повтарям какви показатели трябва да има водата, която пием: флуорид под 1.0mg/l, обща минерализация до 100mg/l, количество натрий под 20mg/l, pH 7.0 и нагоре.

Кулинарни съвети
Минерали и соли се набавят в предостатъчни количества от храните, особено ако употребявате много плодове и зеленчуци. Така, че няма нужда да пригласяте с врявата и заблудите си на интересите на бутилиращи компании и престъпната официална медицина.

Водата е добра детоксикираща напитка
Но, ако е чиста и слабо-минерална, може да стане и още по-добра чрез естествени добавки, правещи я максимално жива.
Най-добрите добавки за мен са:
  • Сок от половин лимон. Подходящ антиоксидант, антидепресант и детоксикатор за всеки ден. реално лимона качва киселинността, но в човешкото тяло предизвиква бурна алкализираща (анти-окисляваща) реакция. Има минерали, соли, витамини в излишък, затова е безумие да се разтравя в тежка минерална вода;
Истинският оцет е мътен, с утайка и мирише на вкиснато
  • Половин лъжичка ябълков оцет. Но не мъртвия промишлен оцет от супермаркет, а истинския органичен мътен оцет, който има солидна утайка и остра миризма на вкиснато. Отново мощен антиоксидант, ремонтира кости и съдове, справя се добре с артрит и шипове, както и други вреди от месо-, млеко- и яйце- ядния живот;
  • Една до две лъжици кленов сироп. Може да се комбинира и с лимон. Това е основата за така популярната детоксикираща и скоростни сваляща килограми "диета с кленов сироп". Защо точно кленов сироп? Това е напитка с много минерали, соли, витамини, енергия, но с нисък гликемичен индекс. Няма такава концентрация на от всичко необходимо на едно място. Затова могат да се карат дни само на кленова напитка с хубава вода и лимон;
  • Лъжица мед, пак може да се комбинира с лимон. Важно - медът не се подлага на загряване над 50-60 градуса, иначе става на вредна глюкоза с почти никаква хранителна стойност! За разлика от кленовия сироп, медът има висок гликемичен индекс и води до скок на кръвната захар, зверски пристъпи на глад и нервност, ако сте на диета. Затова лично аз рядко го ползвам;
  • Други плодови и даже зеленчукови сокове. Всички са полезни, стига да са натурални, органични или био;
  • В хубава вода може да смелите чрез блендер семена от лен, сусам, ядки и т.н. В тях има оптимума от минерали и полезности, които ви трябват. Получава се чудесно и полезно мляко.
Лична здравословна напитка
Не обичам да се наливам с безвкусна вода, затова правя следната хитрост, добавям 7-8 качествена течна стевия. Стевията няма калории и каквото и да било, но е вкусна, сладка и напълно безвредно добавка.

В меката (без излишни замърсители и минерали) вода отлично се усеща вкуса на чай, отвари, кафе, какао, млека... всичко.

Ароматът и вкуса на топлите напитки е толкова по-добър, колкото по-чиста е водата. Флуорът и хлорът имат химически мирис, който убива много от ароматите. Тоест не давайте пари за скъпо и ароматно кафе, ако ползвате кофти вода.

Като стана въпрос за топли напитки, лично аз съм въздържател от кафе, черен чай и даже какао. Това са силно киселинни напитки, водещи и до наркомания към кофеина. Кафето е сред главните виновници за стареенето на кожата, защото я окислява скоростно.

С мека вода обичам билкови отвари като лайка, липа и мента.

Любимата ми топла напитка си е направо за хвалене, поради своята уникалност.
Подарявам рецептата на читателите:
  • Загрявам на средно силен котлон мека трапезна или изворна вода докато заври;
  • Основната съставка на топлата напитка са печени зърна от цикория, ръж, нахут или пшеница (има и чудесни миксове от тях). Две чаени лъжички;
  • Хранителна мая (неактивна), във вид на лесно разтворими люспички. Мая за консумация, а не за готвене. Уникален сладникав аромат и лек вкус на пармезан. Половин чаена лъжичка;
  • Половин лъжичка кокосово масло за мазен и божествено вкусен и полезен каймак;
  • Понякога добавям соево, пшенично или ядково био-мляко. Често слагам и 6-8 капки течна стевия.
Самостоятелни измервания
Искате да измерите сами качеството на водата, да проверите доставчика си, състава на любимата си изворна, кладенчова или друга вода, да видите какъв състав има бирата, кафето и т.н.?
Този тестов уред (Digital pH meter) го предлагаме на следната цена.

TDS (Total dissolved solids - обща минерализация) и температурен измервател предлагаме на тази цена.

Очакваме и ORP (oxidation reduction potential), тоест редокс потенциал метър, който измерва електрическите свойства на водата, които са много важни за тялото ни.

Заключение. Мислете, четете и не пестете пари за храна и вода. Здравето е единственото нещо, което имаме в действителност. Здравето е най-големият дар за близките ни. Не влагайте пари в парцалки, козметика, мебели, автомобил, суета, ако това е свързано с ограничаване на разходите за качествени храна и вода. В нашият промишлен, замърсен свят истинските продукти за храна и хидратация са скъпи. 

В края на този материал искам да отбележа, че на никой не насаждам мнение и начин на живот. 

Тялото е функция на интелекта. Дебел, занемарен, преждевременно състарен, затлачен с холестерол, токсини и камъни в бъбреците човек е глупак. Толкова глупав, че няма как да осъзнае съветите тук. А мозък няма как да налея в ничия празна кратуна. А и не искам, в което няма нищо лично, просто уважавам естественият подбор.

Личните ми впечатления от състава и вкуса са водите в супермаркетите са противоречиви. Почти всички трапезни и най-вече трапезните води, брандирани са замите маркети са с непостоянен баланс и им нямам никакво доверие. Липсва дори коректно описание. Някъде е написано "ниска минерализация", а стойността е около и над 200mg/l.
Евтините води от супермаркетите не стават. Евтините изворни води също са с лоши параметри като висока минерализация, доста натрий и понякога даже излишък от флуорид. Повтарям, че най-читави параметри, а и вкус сред подходящите за всекидневна и всекичасна хидратация са Балдаран и Девин Изворна. За минерална, пийте Княжево - страхотен състав и минерализация като на изворна вода, само 133mg/l. Изворната Михалково има страхотни показатели, но е с нисък pH - едва 6.8. От трапезните води, Бебелан е №1 по състав, и то фиксиран състав, но е малко скъпа за постоянна употреба.
Искате да се гъзареете с вносни френски и италиански води. Чудесни са наистина, но са с доста висока минерализация, макар и с много натрий и почти никакъв флуорид. Опитайте вносна не минерална, а изворна вода.

22 коментара:

Urilov каза...

Момчета, мисля, че вече е време да си смените името. Във вас няма нищо ретро. Вие сте абсолютни маниаци. :)

Unknown каза...

Изключително интересна и поучителна статия!
А какво ще кажете за каните за вода с филтър - дали реално пречистват чешмяната вода? Може би ще е интересно да се провери дали се променя състава на водата чрез тях.

Unknown каза...

Скоро очаквам статия за домашната туршия.

кен каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Готино!

Unknown каза...

Готино!

Unknown каза...

Страхотна статия, поздравления! Задължително четиво за всеки, който се интересува как да живее по-добре. И на мен ще ми е интересно да прочета за каните с филтър, тъй като в нашето семейство ползваме именно такава за пречистване на чешмяната вода. Само с едно нещо в статията не съм съгласна, а именно - "За децата винаги се подбира най-доброто и безопасното без оглед на маркетинг и интереси." За съжаление сте много далече от истината. Индустрията с бебешки храни е за милиарди долари и там интересът на децата няма ни най-малко значение. Въпросът е как да се спечелят максимално пари от минимално вложени. Само погледнете състава на произволно купешко бебешко пюре или на химията, наречена "детско сокче", или пък на "полезни" детски десерти като "Барни". :)

Валентин Стойков каза...

Ползвах кана "Брита" с филтър от същата фирма. Последния път като пуснаха мръсна вода (във Варна) се ядосах, че филтърът никаква работа не върши - подаваш мътна вода, на изхода пак мътна вода.

Оказа се, че филтрите на Брита съдържат свободно търкалящи се частици - като разтръскате филтъра се чува характерен звук. Това е предпоставка за образуване на каналчета когато протича вода. През тези каналчета минават и замърсителите.

В "Каулфланд" има филтри от други производители. Както "Аквафор", така и no-name, които може би са със същата технология "аквален" - разликата с обикновените филтри е това, че има допълнително вещество (микрофибри), което държи частиците във филтъра заедно - не се образуват каналчета. Когато разтръскате филтъра не се чува звук.

На пропагандните клипчета на производителя се вижда как в един "обикновен" (да се чете - от типа на "Брита") филтър се налива оцветена в синьо вода и на изхода излиза пак синя вода. На филтър "Аквафор" (с "Аквален", eng. "Aqualen") се налива синя вода - на изхода излиза прозрачна. Не знам какъв замърсител са избрали и дали по-доброто пречистване важи и за обичайните замърсители в чешмяната вода.

Филтрите на "Аквафор" са съвместими с каните на "Брита" (няма да се набутате с кана, ако вече имате такава на "Брита" или друг европейски производител).

Не съм правил теста с мръсната вода, но като дойде време за смяна на филтъра ще пробвам да налея мръсна вода за да видя дали на изхода ще излезе бистра (като на пропагандното видео).

Ако сте правили измервания на качеството на водата преди/след подобен филтър (Аквафор/Аквален) ще ми е интересно да разбера резултатите.

За сега не мисля да си взимам филтър с връзка към водопровода, защото ме притеснява, че може при повишено налягане да ми наводни жилището. А също и филтрите с обратна осмоза и буферен съд под налягане не ми харесват поради редица причини (писах по проблема във форума на "Направи Сам" (потърсете за "Обратна осмоза, но без буферен съд под налягане").

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Страхотен материал! Искрено се забавлявах. Благодаря за което!

Когато аз избирах система за домашно пречистване на вода, се позовах на http://www.wqa.org/

mara каза...

Ще започна с това, че статията е отлична (също като RMania ;)).

Странно ми се стори, че водата при вас (това е на около 500 метра от моето местоживеене, пак кв. Витоша) е с pH 7.4. По принцип вкъщи имаме аквариуми и мерим параметри на водата с тестове на JBL (базират се на добавяне на капки реагент и сравняване на цвят по скала) и обичайната стойност излиза около 7. Вероятно ще бъде интересно да си вземем и вашия уред и да направим сравнение, защото за тропически рибки pH 7 и pH 7.4 си е бая разлика...

Някой беше споменал за каните/филтрите на Аквафор и Брита - вкъщи имаме по една от двете, не се е забелязала съществена разлика (т.е. и от двете марки кани и филтри сме доволни). Моята лична логика е, че и в двата филтъра има активен въглен, който абсорбира хлор и др. вещества, като следствие сме мерили, че (и двата) свалят общата твърдост до около 2 градуса и pH (не си спомням точно до колко). Филтриране на груби частици не сме тествали, просто основното, което искаме вкъщи от тези кани е да премахнат "усещането за тежест" (хлора) от водата.

В началото на месеца бяхме 10 дни в Гърция и, както обикновено, си взехме малко бутилирана вода от тук, защото гръцката има ужасен вкус. Разбира се, след 2-3 дни нашата вода свърши и минахме на гръцката, а към края на почивката вече изцяло бяхме привикнали към вкуса. Той дори не ми се струва чак толкова гаден, просто е като вкуса от по-лошия извор на село или като вкуса от водопроводите в някои градове. Все още разсъждавам защо има такава голяма разлика, мислех си, че може да има връзка с киселинност-алкалност, но pH са подобни на нашенските марки води. Вероятно е нещо в съдържаните минерали или в обработката при бутилиране. Или просто нашите извори са по-добри и сме свикнали с вкуса им.

Ако имате предположения по въпроса, ще ми бъде интересно :) А ако ви се тества, ве още имаме по 1 бутилка от 2 различни марки останали.

Unknown каза...

Евала за критичния подход и перфектната подготовка!

Unknown каза...

Благодаря! Прекрасна статия с много реални факти! Продължавайте все така и говорете истините , такува каквито са! Бог с вас!

Chovek каза...

Много полезна и поучителна статия, Благодаря Ви за старанието !

Анонимен каза...

Поздравления! Много добра статия и направо съм възхитен от труда положен за проучване и публикуване на тази безценна информация.

Това което и липсва е информация за останалите свободни водоизточници в София! Например - Панчарево, водата при Халите (където се пълнят масово галони с вода за домашна употреба), изворите в района на Железница - долна и горна част. Не казвам, че точно вие трябва да направите проучването, но би било добре да е от независими хора за да е по-достоверно.

Друго което се сещам е да се направи карта с местата където има водоизточник(ици) както и подробна информация за минерализация и ПеХа.
Би било супер информация за всеки който се интересува каква вода пие, защото водата е живот!

Unknown каза...

Здравейте, изключително впечатлена съм от подробната и информативна статия. Това, което ми направи най-голямо впечатление обаче е фактът, че за 1ви път в България срещам ценител на Евиан (любимата ми вода). Тъй като за мое огромно съжаление тази вода е наистина много скъпа в България (за сравнение в Англия цял стек с малки водички Евиан струва 1 паунд) и тъй като консумирам много вода ежедневно поради здравословни причини бих искала да Ви попитам какво смятате за водата Бачково. Доста висока обща минерализация има, но за мое огромно съжаление не мога да намеря българска вода, която да се доближава като вкус до Евиан освен Бачково и Сан Бендето. Та бих искала да Ви попитам дали можете да ми препоръчате някаква друга вода или поне да кажете мнение за тези 2 води?
Благодаря Ви!

Unknown каза...

Вие пишете ;
Дебел, занемарен, преждевременно състарен, затлачен с холестерол, токсини и камъни в бъбреците човек е глупак. Толкова глупав, че няма как да осъзнае съветите тук. А мозък няма как да налея в ничия празна кратуна. А и не искам, в което няма нищо лично, просто уважавам естественият подбор.
Аз не съм дебел и не съм тъп но искам да ви кажа че повечето дебелаци и тъпаци са такива по неволя, някои нямат възможности даже на собствен компютър или даже пари за да отиде в града и да седне в интернет кафе да узнае нещо ново!
Откак станахме ЕУ в селата и в градовете даже населенито на България било турци било българи, станаха ИЗГОИ в собствена родина ако може вече така да се нарича, политиците целуват дупетата на американци и европейци, а ХАЛОПИ от градовете и в селата станаха началници, НЯМА БРАТКО ЕСТЕСТВЕН ОТБОР още от времето на Първа Световна Война(почитай малко историята), до ПСВойна България(даже в Османска Империя) българите бяха добре социално обезпечени, но имаше хитри евреи шпиони на Запада които работеха по точно под английско и австрийско ръководство с много известни имена В. Левски (чистопороден еврей), Бенковски и така нататък, и във социализма имаше такива(те са сегашната власт), това което се прави във България е чисто генцид(уничтожаване на населението посредством на продукти, вода, нищета, довеждане до смърт по мъчителен път)! Управляват в българия Жидомасони а българските и турските ХАЛОПИ и БАНДИТИ работят на тях, да много ходят работят в ЕУ и носят парички и се обустрайват там но за къква цена и какво бъдеще имат техните деца и какво е твоето бъдеще там?!
Не искам много да пиша, българския ми е лош, аз съм черкез излязох от там преди 30 години, но е очевидно едно че българия е окупирана от натовски БЕСОВЕ и Черти!

Unknown каза...

Много хубаво и красиво описание, просто отлично!!!!
- МОЛОДЕЦ
Още един тип: лененото семе абсорбира химикалите във водата и тя става много мека и с антиоксиданти(2 супени лъжици на 2 литра вода, оставяте на 2 часа и от време на време разбърквайте, филтрирайте и пийте много мека вода), дай бог вам здраве!
Към своите коктейли добавяйте ядки от кайсия, сливи може от вишня и т.н. ще бъдете още по здрав(Кайсиевите и сливови ядки имат високо съдържание на витамин В17 който е недостатък в организма и след време може да се скаже на здравето ако не го получавате, какъвто и здрав образ на живот да не водите ако организма не го получава то след време може и рак!!! Боже упаси!

Краси К каза...

Поздравления! Много полезна статия за хора, които започват да се замислят каква вода пият.
Напоследък прочетох доста литература свързана с водата и искам да допълня някои важни подробности.
Относно минерализацията на водата - минералите във водата са неорганични. Човешкия организъм усвоява само органични минерали (само растенията могат да преобразуват неорганични минерали в органични чрез фотосинтеза). Неорганичните минерали и соли се натрупват в организма и водят до доста болести. Затова трябва да се пие вода с възможно най-ниско съдържание на твърди примеси.
За флуора - това е отпадъчен продукт от производството на алуминий и е силно токсичен. В книгите на Пол Брег е описано защо се добавя във водата. Всичко написано за него в полза за здравето е невярно (в полза е само за медицинските и фармацевтични структури).
За натрия - полезен е само органичния. Този като готварската сол и др. подобни са бреме за организма.

Най-чистата от примеси вода е дестилираната вода - тя разтваря (измива) ненужните натрупвания в организма между клетките, в ставите и казано накратко пречиства целия организъм. Полезните вещества се запазват зад клетъчните мембрани - те не се "измиват". Вярно е че тя не съдържа никакви минерали и соли, но те така или иначе не са нужни на човешкия организъм - тях трябва да си ги доставяме с плодовете, зеленчуците и суровите ядки.

Аз от една година пия само дестилирана вода, в която накисвам шунгит и силиций. Може да се добави и Coral-Mine. Резултатът е зашеметяващ - от почти хоспитализиран, сега съм напълно здрав (на 42 години съм) и се чувствам пълен с енергия като на 20 г. Разбира се не е само водата. Започнах да се храня предимно с натурални продукти, като сурова растителна храна, кълнове и пр.

Благодаря за вниманието.
Поздрави!

Георги Желязков каза...

Големи благодарности за този преглед на водите. Много рядко, дори невъзможно е да се намери подобно обективно проучване.
Искам да добавя само едно нещо - присъствието на BIS A в големите пластмасови дамаджани от поликарбонат (РС), които обикновено се използват в офисите на онези машини, където дамаджаната е обърната с гърлото надолу. За бисфенол А се вдигна голям шум през последните години, първо за бутилките за бебета от поликарбонат, в които нагряваха млякото, което още повече увеличава мигрирането на бисфенола от стената на бутилката в млякото. Голяма борба беше, но приключи със забрана на бисфенол А за хранителни опаковки. Вместо него се появиха алтернативи - бисфенол с други букви отзад, които не че са безвредни, но още не са забранени. Предстои още борба докато се стигне до забраната им, но който е предпазлив ги избягва отсега.
Търся си добър монитор - безвреден за очите, и ще ви се обадя по телефона или чрез формата на сайта ви.

Unknown каза...

Благодаря за обективното изследване на водите! В началото на статията останах с впечатление, че в нея ще има и информация за окислително - редукционния потенциал на водата от различни източници, но уви, нямаше. Ще очаквам такава информация на по-късен етап. От мои измервания с уред за обща минерализация на водата - TDS-3, измерих този показател за водата от водопровода у нас, в София - 30 ppm. Това я определя като нискоминерализирана. Въпреки това, вкусът и не ми допада. Налага се да я филтрирам с кана Аквафор.

Unknown каза...

Какъв тест използвате за измерване на флуорид във водата?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни