Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Светлината без която не можем да живеем пълноценно

Хората постоянно се суетят около желанието да живеят малко по-здравословно, евентуално по-дълго и заедно с това по-щастливо. Но са прекалено глупави, немотивирани и лесно манипулируеми за да имат в успех в тези си свои стремежи. Глупави са, защото не осъзнават, че основната ни роля в този свят е да оцелеем възможно най-дълго и максимално щастливо, а не да бъдем консуматори, да работим за хартийки, дрехи, къщи, автомобили и други вещи.

Може би мислите, че това е поредната нравоучителна статия от самоук гуру по банална тема? Че има поучителна насока - има, но темата никак не е банална, а е уникална и защото разкрива едно технологично, медицинско и психиатрично табу. Ще ви разкрием с теория, доказателства и демонстрации как науката и капитализма ни въздействат чрез основния ни сетивен канал да не бъдем себе си.

Но защо да ви разкриваме технологични истини, след като би трябвало да сме в отбора на маркетинговите манипулатори, на търговците на вредни продукти?

Retro-PC-Mania е място за тест и представяне на най-добрите технологии не само като мощ и надеждност, но и като минимална вреда за здравето ни. Точно така - за здравето НИ, а не здравето ВИ. Подбираме цялата тази техника за нас, самите ние работим с нея, нашите семейства и приятели също ползват тази техника. За нас, за близките ни и за вас, фенове и приятели се опитваме да разбулим манипулативната мъгла на скрити и може би умишлени, вредни влияния.

Вредните влияния, идващи от техносферата около нас са не само социалната изолация, концентрацията върху маловажни неща и нови канали за манипулация и дезинформация. Техниката около нас ни заобикаля с вредни "лъчения" и това не е изказване на психичноболен сектант, а на инженер.

Електромагнитната индукция от радиовълните, радиацията, светлинните аномалии, звуковото напрежение върху организма ни са все "лъчения". Те постоянно са около нас и това, че не ги виждаме, не означава че ги няма или че са плод на конспиративните фантазии на болни мозъци. Много от тези влияния на технологичната среда лесно се отчитат и анализират с подходяща апаратура, което ние постоянно правим тук, в нашият Facebook или в канала ни в YouTube.

Смазващото вредно влияние върху организма ни от шум, светлина и електрическо поле най-лесно се доказва с това, колко по-добре се чувстваме извън замърсената с тези "лъчения" урбанизирана среда. Човек си почива, успокоява, спи добре, диша по-добре, има апетит и необичайна потентност далеч от вредната за живият организъм техносреда.

Ролята на светлината 

В този материал ще се опитаме да анализираме вредното влияние на светлината. Светлината и по-точно зрителната информация е нещо, което приемаме за даденост и рядко се замисляме каква ключова роля има тя за здравето и нервната ни система.

Знаете ли, че ние хората възприемаме света на 80% чрез зрителна информация? Човек доминира като същество на Земята заради умението да анализира зрителна информация. Целият ни живот се осмисля чрез желанието да виждаме красиви неща - германски автомобил, мебели от IKEA, впечатляващ лаптоп, маркови дизайнерски дрехи и разбира се хубави жени. А защо жените отделят толкова внимание и време за грим, прическа, маникюр и дрехи - отговорът се крие отново в светлината и зрението. Най-масовият човешки порок според мнозина е суетата, която е нищо повече от оптичен тунинг с цел да радваме (излъжем) нашите и околните очи със собствената ни прелест.

Има животни с отличен слух и обоняние, даже с локационни способности и възможност да виждат топлина. Има животни с остро телескопично зрение, с множество очи и с други, още по-чудати изобретения на природното био-инженерство и еволюция.

Но човек има най-балансираният орган за анализ и ориентация в околната среда. Освен с очите, има странни, но научно обосновани изследвания, че светлината и цветовете се възприемат не само от зрението, но и от цялото ни тяло. И не става въпрос само за образуването на витамини под влияние на светлината върху кожата ни. Съществуват експерименти с незрящи хора, които могат да усещат цветове.
Вижте скалата по-долу на електромагнитните вълни. Ние сме заобиколени от електромагнитни вълни. Светлината, която виждаме също е ЕМВ. Живият организъм се смущава, манипулира и дори елиминира с електромагнитни вълни. Живеем в един електромагнитен хаос, но хаос - само на пръв поглед, хаос стандартизиран и строго контролиран по честоти хаос, който привидно има за цел да ни доставя информация и забавление, но дали е само това? Странно е например влиянието на 2.40GHz микровълни върху биологичните тъкани, всеки сам знае какво става в микровълновата фурна. Със същата честота са GSM мрежите, WiFi мрежите, Bluetooth и др. Но за тях ще имаме друга тема. 
Като обхват човешкото зрение не е нещо особено в природата. Възприемаме зрителна информация в не много широкият обхват от 400nm (виолетово) до 750nm (червено). Възприемаме информацията чрез RGB колбички, от които е взет прототипа на пиксела на монитора, състоящ се от три RGB субпиксела. Голяма част от светлинната информация не е я възприемаме съзнателно, което не означава, че нямаме нужда от нея.

Съзнателно ли казах? Твърди че, че човешкото зрение било инертно, че е лесно за манипулация. Това е проблем на софтуера ни, на мозъка, който мисли инертно и често "вижда" не това което е в действителност, а това което му се иска.

Мозък, който при много хора няма ресурс да обработи толкова много пиксели и цветове, в такава динамика. Тоест проблема  на несъвършеното ни възприятие не е в оптиката и RGB сензора на очите, а в слабият невронен процесор. Не случайно хората със скромни интелектуални възможности не виждат несъвършенствата на околният свят, пулсиращата светлина не ги смущава, грозни неща им се струват красиви.

Пример за даунгрейд на процесора ни е алкохолният поглед, който прави от крокодил красавица. Любовта не е сляпа, а е тъпа или под влияние на стимуланти.

Всъщност мозъкът се тренира чрез анализ на богата светлинна информация и обратното, не се развива или атрофира при лоша светлинна информация. Изкуствената светлина явно е лоша. Контролът върху нея лесно се осъществява от монополисти. Електроснабдяване, стандарти за осветителни тела, цели директиви и забрани кои осветителни тела трябва и не трябва да се предлагат на пазара.

Контрол чрез светлина 

Както казахме, интелектуално скромните хора няма какво да ги мислим, техният процесор няма как да разпознае несъвършенствата на светлината, нито смисъла на написаното в този материал. Това е материал за нас, хората с добра оптика и мощен процесор, управляващ стабилен софтуер.
Какви опасности за здраве и психика са кодирани (от кой ли) в светлината?
Става въпрос за изкуствената светлина, разбира се, защото слънчевата светлина е перфектна за всеки жив организъм. Слънчевата и натуралната изкуствена (огъня) светлина са нещо, към което всеки организъм на планетата ни се е адаптирал в продължение на милиарди години еволюция и без което не може.

И ето я основната опасност - привидното сходство между естественият източник на светлина и изкуственият, по-скоро синтетичният. Човек, колкото и да е адаптивен, няма как да се приспособи към кардинално различните източници на светлина. Тъкмо за над 100 години свикнахме с волфрамовите лампи и само за няколко десетилетия се появиха какви ли не нови синтетични източници на светлина.

Изкуственото осветление, особено когато е некачествено води до депресивни състояния, главоболие, отслабена имунна система и други здравословни смущения.
Социалната изолация, алкохолизмът, депресиите и склонността към самоубийство са разпространени неслучайно при северните народи, където има липса на слънчева светлина. И не, че тези народи нямат пари за осветление, напротив те са най-богатите в парично и технологично отношение държави. Парадоксално за мнозина, най-щастливите нации са в бедни икономически, но богати на слънце държави. Явно не парите, а светлината правят хората щастливи, позитивни и човечни. Човешката психика не е чак толкова сложно нещо, тя е функция на качествената светлина. Светлина, храна, движение и сън определят настроението и щастието ни.

България е сравнително южна държава, но с континентален климат. С идването на есента и зимата нещо става с психиката ни, нещо ни товари. Причината не са сметките за парно и ток, а по-късият ден, по-малкото слънчева светлина и повече време сред източници на непълноценна светлина.
Кои са най-щастливите нации в Европа? Живеещите в най-слънчевите държави - Гърция, Италия, Испания и Португалия. Държави, пребиваващи според богатите на хартийки, но бедни на слънце общности в перманентна криза.

А сега се замислете как може да се използва това. Със сигурност елитът, дърпащ конците на капиталистическият свят има интерес от все повече индивиди, които компенсират необяснима липса на нещо (на светлина) с консумация на храни, стоки и услуги.
Без никаква светлина, разбира се няма как - липсата и ще е прекалено очевидна. Пък и липсата на светлина е по-добре за човешката психика от заместването и с фалшиви източници.
Ако някой иска да програмира хората да бъдат депресирани консуматори, кротки граждани и асоциални темерути, най-ефективно може да постигне това със светлинно препрограмиране на психиката ни.

Светлината е контрол. Звучи конспиративно, но е истина.
Комбинацията от лош спектър и светлинни пулсации са перфектни за материалистичният свят, в който живеем. В който всъщност не трябва да живеем прекалено дълго, освен ако не сме значимо богати или с достатъчно власт.

Похватите за светлинен контрол са отработени още със спорното налагане на променливото мрежово напрежение на точно определена честота.
В момента светлинното зомбиране се допълва от електромагнитните влияния на 2.4-5.0GHz влияния на микровълнови фурни, WiFi мрежи, телефони, GPS, компютри, ефирна DVB-T телевизия и DAB радио.

Най-елементарният похват за маркетингова деформация на истината чрез дефектна светлина са зеленчуците и плодовете в супермаркетите, които са осветени от светлина, която ви кара да мислите, че са зрели, вкусни и истински. При слънчева светлина лесно бихте разпознали "пластмасовият" домат и "гумената" краставица, нали? Контрастната, но непълноценна светлина деформира и възприятията ви спрямо автомобили, дрехи, електроника, козметика и какво ли не. Под светлините на дезинформиращият щанд купувате "баси якия" лаптоп, който на дневна светлина е като крокодил в леглото на сутринта след запой.

Когато нежният контрол със светлина и електромагнитно облъчване върху общности е невъзможен, например в слънчеви южни държави, тогава се задействат грубият контрол на банковата система или в краен случай общностите се "вразумяват" с военна интервенция.

За не-светлинните влияния ще направим анализ по-нататък в нашите разследвания. Сега ще изкараме наяве и анализираме най-важният канал за контрол и дестабилизиране на човешката психика.

Несъвършенствата на изкуствената светлина

Основните разлики между естествена и синтетична изкуствена светлина са:
  1. Различният спектър на изкуствената светлина спрямо слънчевата; 
  2. Пулсациите от променливо мрежово напрежение (2x 50Hz = 100Hz) или с по-висока честота при електронни баласти и ШИМ при дисплеите. 
Спектърът на различните видове осветления

Липсата на естествен спектър води до задействане на тежък "софтуер" за корекция, което логично води до претоварване на процесора ни. Тази интелектуална компенсация се отразява във вид на умора, неразположение и мигрена. Мозъкът ни има един еталон за светлина и това е дневната, слънчева светлина.

Ще направим кратък анализ на различните видове синтетична светлина.
  • Спектърът на дневната светлина (Daylight) е най-пълноценен, с най-равномерен и мощен интензитет. Виждате, че той излиза далеч извън видимата за човек област (400-750nm). Човек има нужда от защита от прекомерното излагане UV лъчите на дневната светлина;
  • Класика в изкуственото осветление е лампата с нажежаема волфрамова жичка (Incandescent). Тази лампа има нисък КПД според нашето зрение, защото свети с топлина, тоест близко до IR областта, затова светлината от такава лампа е жълтеникава към червена. И все пак това нажежено тяло е по-скоро естествена светлина, отколкото изкуствена, защото е близко до светлината от огъня, свещта, маслената или газовата лампа - все източници, към които човек е привикнал от хилядолетия. Затова въпреки изместеният към червената област спектър, нажежаемата лампа липсва на мнозина със своята мекота и топлина. Освен това светлината в целият спектър е представена добре, без провали и неравномерности;
  • Флуоресцентната (луминесцентната) светлина е първата икономична и технологична светлина, която човек използва за изкуствено осветление. Принципът на работа е малко стряскащ - в херметически затворена тръба се йонизират от високо напрежение живачни пари, който карат луминофора от  вътрешната страна на тръбата да свети. Същият принцип до се ползваше доскоро масово и при CCFL (флуоресцентни лампи със студен катод) мониторите и телевизорите. В повечето случаи флуоресцентната светлина има отчайващ, гребенообразен, неравномерен спектър с много липси и провали. Но в зависимост от качествата на луминофора има флуоресцентни осветителни тела с много приличен спектър. Такива лампи с отличен спектър се ползват в оранжерии, над аквариуми, в полиграфски студия, дентални кабинети и в елитните, професионални монитори
Трагичният спектър на евтина флуоресцентна лампа

Добър спектър на качествена флуоресцентна лампа
  • Халогенните лампи (Halogen) имат страхотен спектър, който е доста близко до слънчевия. Има известни липси в синята зона, но по този начин няма никаква възможност за поява на вредни за очите ни UV лъчения. Халогенната лампа всъщност е роднина на лампата с нажежаема жичка. В микрокапсула от халогенен газ (йод или бром) има волфрамова спирала. Наличието на халогенен газ позволява на нажежаемата жичка по-екстремална температура, преди волфрама да се изпари. Затова такава лампа е по-ярка и с по-близък до слънчевият спектър от стандартната лампа без халогенен газ. Халогенната лампа работи много добре и при постоянен и при променлив ток. Авторът на тази статия използва за изкуствено осветление халогенни лампи;
  • Студените LED лампи (Cool White LED) обикновено са бели светодиоди, които имат ужасен син оттенък на спектъра, което много дразни човешкото око. Тези лампи са трагични в червената област, въпреки, че имат нелош интензитет в най-видимата за човек, зелена област;
  • Топлите LED лампи (Warm White LED), ако са качествени, а не пребоядисани бели светодиоди се състоят от UV LED елементи с жълт луминофор. Спектърът варира от лош до приличен в зависимост от качеството на луминофора, както е и при флуоресцентните лампи.
Кой спектър сред масовото изкуствено осветление е най-добър спорен нас?

Този на халогенните лампи, разбира се, особено ако има начин те да се захранват с постоянен ток.
Има и добри Warm LED лампи, захранвани с постоянен ток, но нещо в интензитета, спектъра или друг светлинен параметър на всеки LED започва да товари при продължителна работа на такава светлина. Има нещо гнило в LED лампите, но не знаем какво точно. От нещо се икономисва и това дразни зрението ни. Нима слънцето ни е икономично?
Препоръчваме ви, ако не ви трябва силна светлина, ако търсите топлина и уют - ползвайте свещи, ще се изненадате какъв балсам за зрение и психика са те. Светлината от тях е и подсъзнателно програмирана в нас още откак сме станали Homo Sapiens.

Още за лампите и спектъра. Цар Ксенон и Император Плазма

Теоретично най-добрите като спектър и характеристики лампи са газоразрядните лампи с благороден газ, в които свети плазмата от мощното електрическо поле. Трябва да отбележим, че масовата луминесцентна лампа също е в класа на газоразрядните.
Шампион доскоро като спектър и качество на светлината е ксеноновата лампа (Xenon), която има равномерен спектър, по-близък от останалите масови изкуствени източници до този на слънчевата светлина.
Xenon-овата лампа се използва отдавна на места, където се търси най-качествена светлина, независимо от цена и консумация. Това са кино-проекторите, сценичното осветление, а отскоро и фаровете на супер-автомобилите.
Ксеноновата светлина явно е на върха на изкуствената светлина, но има ли домашни ксенони, например за цокъл E27?
Xenon е много ефектно търговско наименование, но зад него се крият такива продукти, които на практика са стандартни лампи с нажежаема жичка в халогенна колба.
Захранването на газоразрядният Ксенон е доста сложно и затова е малко вероятно да се срещне сред масовото домашно осветление. В достъпен вид качествени Ксенонови тела има в автомобилните фарове, които се захранват с постоянно 12V напрежение. Такава супер-лампа от автомобил често се ползва от маниаци на истинската светлина у дома, например с такива преобразувания:
Автомобилен Ксенон към домашна крушка

Разбира се не всеки е майстор и маниак, че да направи сам това у дома. А и истинските автомобилни Ксенони, никак не са евтини..

Науката постоянно се развива, като от услугите и се възползват богатите и хората с власт. По-добри автомобили, ThinkPad лаптопи, които не се развалят, храни, които не тровят организма и логично на тези организации и хора се предоставя най-близка до слънчевият спектър светлина.
Това малко чудо (плазмената колба на LEP лампа) е истинско слънце, и в прекия, и в преносен смисъл
 
Върхът от осветлението  момента е Light Emitting Plasma. Това е плазмена, тоест пак газорязрядна лампа, но с външни електроди. Тези мощни външни електроди запалват във вътрешността на това малко стъклено балочне нещо истинско мини-слънце с потресаваща мощ и невероятно широк спектър. Балончето е пълно с аргон, живачни пари или смес от тях.
Плазмената лампа е много близък роднина на флуоресцентната, неслучайно второто и най-разпространено име след  LEP е External Electrode Fluorescent Lamp (EEFL). Това име се ползва, когато балонът с газ е покрит с луминофор за да се ограничат мощните UV лъчения.
Това доказва за пореден път, че газоразрядните лампи са много по-добри и естествени за зрението ни от LED.
Фантастичният спектър на LEP в сравнение с добра газоразрядна лампа

LEP лампата превръща нощта в ден. Спорт, работа и шофиране - всичко под такава светлина е по-пълноценно

Чрез LEP модерните армии работят и кроят планове за инвазии постоянно под пълноценна светлина 

Все още няма изгледи LEP да се ползва в домашното осветление или поне не осветлението на обикновени хора.
Важна новина обаче! Плазмената подсветка навлиза при монитори, телевизори и проектори от ултра-висок клас. LED е отписана вече като лоша идея, като нещо, което очите на хората отхвърлят.
А какво става с икономичността, пипате вероятно? Плазма, плазма, ама това звучи като огромен разход на енергия. Енергия, която трябва да се плаща.
LEP има най-висок КПД, над 9 пъти по-голям от лампа с нажежаема жичка и двойно по-висок от този на LED

Мислите, че LEP са скъпи? Като цяло конструкцията и захранването са сложни и скъпи. Но без електродното палене на лампата я прави на практика вечна.

Световната конспирация за забрана на добри източници на светлина действат безмилостно, но ние постоянно се оглеждаме за случайни попадения от знайни и незнайни производители. В Китай например има много интересни модели.
Следете материалите ни, може да се абонирате вдясно в блога ни за всеки наш но материал. Предстои скоро да придобием скъп спектрофотометър за анализ спектъра и ще ви държим в течение как се държат различните осветителни тела като спектър.

Издирвани от нас са и халогенни и плазмени лампи за домашна употреба.

Обобщение за спектъра в масовото домашно осветление:
  • умишлено или не спектърът в домашното осветление не само не се приближава до слънчевия, но даже се отдалечава, първо с CCFL, а сега с LED;
  • науката за пълноценното осветление и новите технологии за осветителни постоянно се развиват, но добрите осветителни тела се ползват само за промишлени, корпоративни или военни цели;
  • в момента най-добрата светлина, захранвана от мрежово напрежение 110/220V е тази от халогенните лампи;
  • LED осветлението и долнопробните FL са вредни за човек, растения и домашни животни, поради спектър, далеч от параметрите на слънчевата светлина. 
CRI - коефициент на цветопредаване

Такава цветова информативност ни дават осветителните тела според CRI

Важен параметър, кореспондиращ със спектъра е коефициента на цветопредаване или CRI (Color Rendering Index), който все по-често се изписва на лампите, къде коректно измерен, къде не особено.
Чрез CRI се характеризира доколко светлината дава правилна информация за реалният цвят. Колкото по-правилен цвят дава светлината, толкова по-близо до 100 е CRI параметъра.
Интересно, че CRI не зависи толкова от цветовата температура на светещото тяло. В случая шампиони по CRI с коефициент над 90 са халогенните и класическите лампи с нажежаема жичка, докато LED са далеч след тях с коефициент 60-80. Натриевите лампи, червеникавите улични лампи имат коефициент на цветопредаване под 40. На тяхна светлина не може да отличите краставица от патладжан.
Ето и таблица с CRI:
Халогенните и лампите с нажежаема жичка, заедно с дневната светлина често се приемат за източници на светлина с CRI = 100. Трябва да отбележим, че съществуват и флуоресцентни лампи с 5-компонентен луминофор, които също имат CRI над 90. Такива лампи има например в Wide Gamut CCFL мониторите като HP LP2475w.
И все пак, CRI е интересен и научно-обоснован параметър, но с него малко или много се спекулира от производители и търговци. До голяма степен този параметър дава и оценка на спектъра, но истински анализ за качествата на светлината може да получите от пълна спектрограма. Според този параметър LED и FL лампите са почти идеални, а това не е така. Идеални пък се водят нажежаеми и халогенни лампи, които имат CRI, съпоставим със слънчевата светлина. Това е абсурдно сравнение, ако характеризираме свойствена на спектъра на тези тела.
Ако трябва да направим далечна медицинска аналогия, CRI е нещо като кръвно налягане и пулс, а спектралният анализ е кардиограмата на сърдечната дейност. Хора с еднакво кръвно налягане имат много различна сърдечна кондиция, видима в кардиограмата.


Пулсациите на светлината при домашното осветление

Непълноценният спектър не е единствения враг на човешкото зрение. Лошият спектър претоварва мозъка и ни прави неадекватни.
Другият компонент на светлинният заговор са пулсациите на изкуствената светлина. Тези пулсации действат на нервната ни система, на психиката, на пълноценното мислене.
Първо вижте за какви пулсации говорим, те са нагледно регистрирани в това наше видео: 
 
Пулсациите са навсякъде около нас - лампи за осветление, телевизор, проектор, монитор за компютър и даже таблет и смартфон:

Ние в Retro-PC-Mania ценим собственото здраве и това на нашите фенове, затова тежко сме се въоръжили с теория, методика и инструменти за отчитане и анализ на светлинните пулсации.
 Някои от нашите инструменти за анализ на характеристиките на осветлението и етапи от измервания

Няма смисъл на повтаряме отново наши теории, изследвания, доказателства и демонстрации. По темата с осветлението сме написали много материали, в които може да разберете:
  • какво е ШИМ, има ли тя почва в нашия дом и защо се всъщност се използва;
  • защо лампите трептят с ниска честота от 100Hz, телевизорите пак с толкова, мониторите с 300Hz-23kHz или не трептят;
  • как се измерват професионално и с подръчни средства пулсациите на светлината;
  • какви алтернативи има за монитор без ШИМ, лампа без пулсации. Кои са моделите и откъде могат да се купят.
Всичко това може да прочетете и видите от нагледни видео- и фото-демонстрации в тези наши материали:
Вижте уникалната видеодемонстрация Retro-PC-Mania за това  как трептят или не различни домашни осветителни тела:


Още изследвания
Изследванията ни за лампите всъщност включваха не само измервания на пулсациите, но и анализ на реалната консумация и яркост. За всички тези изследвания и анализи може да научите в нашият Facebook.

Понякога методът ни с осцилоскоп и фотодачик за отчитане на пулсации се приема скептично от хора, които не могат да преживеят факта, че в България има експерти на световно ниво. Случва се критиките им звучат правдоподобно, особено като се припяват от цял хор лаици.
Методиката ни няма пропуск, не само защото вече се ползва в цял свят. Скоро направихме този експеримент, който нагледно показва как яркостта кореспондира с ШИМ и най-вече с промяната на коефициента на запълване:  
 

Обобщение за пулсациите на изкуственото осветление:
  • Човек е заобиколен от вредна пулсираща светлина в дома, супермаркета, обществените сгради, нощният парк, пред телевизора, компютъра и смартфона;
  • Обслужващата глобални корпоративни интереси медицина игнорира влиянието на пулсиращата светлина, споменавайки, че няма данни тя да вреди по какъвто и да е начин;
  • Въпреки "липсата на вреда" от пулсациите корпоративната техника от топ клас (монитори и лаптопи), промишленото и военно осветление, автомобилните фарове и др. критични за здраве, с риск от инциденти места и дейности светят без пулсации;
  • Съществуват лампи, компютърна техника, проектори, таблети и смартфони без пулсации и ШИМ, но те не се обявяват като такива и трудно могат да бъдат открити дори от амбициран за намирането им потребител;
  • Ние от RMania постоянно откриваме за вас такава техника или развенчаваме шумно рекламирани модели като вредни с пулсациите си.

Как да се измъкнем от светлинната матрица?

Светът, политиката, науката, медицината, храните и явно качеството на светлината се контролират от играчи, за които няма как да знаем и на които няма как да се противопоставим.
Но разумът, свободната воля и качеството на живот вървят ръка за ръка.


Като участници в тази технологична обработка на съзнанието, все по-често си задаваме такива въпроси:
  • Дали светлинната матрица ограничава интелекта на човек и го прави по-малко критичен към маркетинговите манипулации, към фалшивите политически внушения, репресиите на силовите структури, данъчният рекет и т.н.?
  • Какво пречи на мозъка ни да работи с всичките си ядра, с цялата си оперативна памет и на максималната си честота?
  • Пречките са дефектното социално, политически, информационно и социално общество, официалната медицина и психология, храната, радиовълновото замърсяване, светлината или комбинация от всичко това? 
Замисляли ли сте се, че лошата светлина и електромагнитното замърсяване блокират рецепторите и пречат на интелектуалното израстване на децата? Изкуствената светлина, телевизията, компютрите и смартфоните деформират цветовите и аналитичните умения на децата. И това става под "грижовното" наблюдение от простите им и безотговорни родители. Отговорните, умни и 

И все пак има хора като нас, която имат свърх-интелект, който въпреки облъчване и заглушаване осъзнава вредите и манипулациите.

Тогава е редно ние, разумните да обменим опит по справянето с проблемите.
Авторът на този материал например скоро сподели как можем бързо и ефективно да се измъкнем от медицинската и хранителна матрица. Само за 6 месеца от болен, затлъстял индивид на медикаменти за кръвно и пулс, авторът на този материал за светлината свали 25кг. като от обездвижен и атрофирал  "хардуерен хипопотам" се трансформира в стегнат атлет с перфектни жизнени показатели, отказ от всякакви медикаменти и много прилични спортни постижения.
Ето материала за това:

Максимален ъпгрейд на най-екстремална био-машина.

Ще се опитам да ви дам съвети и как да се измъкнете от светлинната матрица. Но тук няма да бъда толкова многословен и ще дам някои кратки и практични съвети за ударно подобряване на качеството на осветление около всеки от нас:

Съвети за естествената светлина:
  • Ползвайте винаги максимума от слънчевата светлина. Ако имате слънце, защо са ви изкуствени осветителни тела? Луната и звездите също са естествени източници, първият свети  с отразена от Слънцето светлина, а звездите са други Слънца, които също имат прекрасен спектър;
  • Имайте предвид, че Слънцето гаси пулсациите и обогатява спектъра на дисплеи и всякакви лампи. Не се притеснявайте да работите на слънчева светлина;
  • Ако ви трябва слабо осветление, ползвайте свещи, газова или маслена лампа. Това са изкуствени източници на естествена светлина с хубав спектър и без пулсации;
  • Тялото, кожата, нервната ни система усещат пълноценните източници на светлина и в нас протичат положителни процеси. Даже и да спите, да почивате, светлината не пречи за това;
  • И все пак, имайте предвид, че Слънцето е мощен източник на UV радиация, особено на планина, плаж, сред отражаващ светлината сняг или пясък. Пазете се.
 Съвети за изкуствената светлина:
  • Ако ви се налага да ползвате стандартно мрежово напрежение, организирайте осветлението с халогенни лампи. Може да го допълните и с нетрептящи LED лампи с топла светлина;
  • LED и халогенните лампи светят чудесно и на постоянен ток. Трансформирайте осветителната си мрежа с 12V постоянно захранване и се възползвайте от добри източници на халогенна, LED, а защо не и на автомобилна ксенонова светлина. Така решавате ударно проблема с пулсациите и набавяте по-пълноценни източници на изкуствена светлина;
  • Най-добре е да не ползвате компютри, монитори и смартфони, но няма как в това информационно общество и при нашата технологична работа.  Задължително е да откриете техника без ШИМ регулация на яркостта. Това може да стане само, ако сте с неограничени средства за набавяне на професионален клас техника и пак не е 100% гаранция. Другият вариант е да се доверите на нас да ви осигурим най-висок клас употребявана техника без ШИМ, с богат спектър, в перфектно състояние и разбира се на разумна цена;
  • Не е задължително да четете много, да следите всичко, да се превърнете в маниак на тема спектър и пулсации. Това няма как да стане или ще ви отнеме прекалено много време, което може ад инвестирате в лично щастие. Нещата само с четене и гледане на демонстрации не стават. Необходими са опит, методика, инструменти, възможности за реален тест и работа с техника. Затова се обърнете към експерти в тази област.
Ние сме експерти в монитори, лаптопи, проектори, смартфони и др. дигитални дисплеи. В България би трябвало да има експерти и в областта на домашната, работната, промишлената осветителна среда. Но след като към момента няма такива, в тази задача ние ще ви помогнем да се справите.

В момента имаме почти всички инструменти и методики за диагностика, анализ и настройка на светлината. остава да се сдобием само с ултра-скъпият светлинен спектрален анализатор.

Нашите нови изследвания ще се базират не само на анализа на светлината, но и на вредите от електромагнитните излъчвания, от шума, от лошата организация на работното място.

Въпреки, че в материала са посочени и описани точно кои източници са с оптимален спектър и липса или неагресивни пулсации, много читатели, фенове и приятели предпочитат не да четат текста, а да подосаждат на личен мейл, Facebook или по телефон.  Затова...

Кои източници за светлина да ползваме за да обременим зрение и психика минимално:
  • За масовият домашен Е27 стандарт, най-добро и безопасно е халогенна лампа над 70Watt;
  • Може да изградите домашна постояннотокова инсталация на 12V и да ползвате добрите автомобилни осветителни тела - нажежаема жичка, халоген и даже Xenon;
  • Отлична възможност са флуоресцентните лампи  с 3- и 5-компонентен луминофор, които се захранват през свръх-високочестотен електронен баласт. Посъветвайте се с маниак акварист при избора и монтажа им;
  • Има нелоши LED източници, които може да захраните с 12V постоянен ток и те да не трепрят;
  • Ако ви трябва LED на цокъл E27 или E14, тогава забравете всички маркови лампи - те са престъпно трептящи. Има китайски лампи без пулсации и с добър спектър, показани са в клипа ни. Но не им издържа драйвера на прегряване в затворени корпуси и топли помещения и често гърмят жестоко като с това пада и предпазителя на инсталацията;
  • Прекрасни периферни лампи с доста балансиран за монитор HP 2035 спектър и цветова температура са едни лампички с гъвкава връзка от IKEA, които се захранват през постояннотоков изправител и не трептят.

Retro-PC-Mania - експертите по възможно най-дълго оцеляване на човешкият организъм в опасната технологична среда.

6 коментара:

Herbaliser каза...

Страхотна статия, браво пичове! Като завършващ архитектура ми се налага да работя твърде много на изкуствена светлина и мисля, че много добре усещам негативите от комерсиалното ширпотребно осветление. Дайте ми съвет, как сравнително лесно и не много скъпо да си подновя условията на работа?

Unknown каза...

Статията е много добра, но мисля, че трябва да засегнете всички видове LED диоди. В къщи си купих един по-различен от останалите, който се продава в ebay и според него има цветопредавате 98 CRI. Аз това няма как да го измеря, но като цяло се вижда, че светлината от него е по различна. Тази технология я наричат COB. Ето един сайт в който пишат за тази технология. Ще се радвам ако се сдобиете с такъв и след като имате нужната техника да го измерете и да кажете вашите впечатление - лични и от измерванията. Благодаря Ви предварително и продължавайте да пишете все така заинтригуващо и разбира се винаги на супер ниво. Обичам да си играя със светлината и не обичам в къщи да е тъмно, така че пробвам всевъзможни начини да е хем светло, хем приятно за очите, хем да е евтино да поддръжка. До скоро и успех.

https://www.tindie.com/products/beijingyuji/9w-cob-led-98-cri-3200k-perfect-color-rendering/ .

кен каза...

@Herbaliser, благодаря за похвалата ;) Има различни източници на нетрептяща или минимално трептяща светлина. В края на статията са дописани отскоро.

@Radoslav Ichkov, благодаря за споменаването на COB LED. Това обаче е само малко по-модерен начин за монтаж, който е по-евтин и позволява конструиране на по-мощни източници на светлина. Ако е китайска лампа, нерядко сред тях има източници без пулсации, но не им издържа драйвера и често кондензатора им "цъфва" като сваля и предпазителя на цялата домашна инсталация.

Unknown каза...

Поздравления за добре написаната статия.Имам само някои забележки.
Като бях малък,преди 30 години,се ползваха в телевизионните студия въпросните плазмени лампи.Баща ми тогава каза че една такава изгаря за един час толкова енергия колкото ние за една седмица(топлехме се с акумулиращи печки,краен апартамент).Това е твърде пресилено разбира се,но е верно че тези лампи имат лош к.п.д.,близък до този на нажежаемите такива.То се и вижда на една от снимките горе - 105 вата за около 2200 лумена :)
Относно пулсациите - трябва да се има предвид че фотохимичните рецептори в ретината са инертни,така че пулсацията на импулсите към мозъка е значително по-малка.Аз лично се чувствам идеално на две тръбни флуоресцентни лампи с дросел;избирам ги обаче 6500 келвина,или поне Day Light.Вие препоръчвате халогенни,но тази лайняно жълта светлина мен лично ме дразни,въпреки че пулсацията им е значително по-малка от тази на флуоресцентните;установих го от опит.Всъщност това бе една от причините да махна нажежаемото осветление от моята стая.

кен каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

След тази ви статия реших да сменя крушката в стаята си от led с халогенна.Ефекта е уау! Led крушката дразнеше много особено като се има и предвид , че по цял ден работя на микроскоп направо си беше мъчение за очите!В момента даже не мога и да кажа едно позитивно мнение за led крушката в сравниние с халогенната.Светлината от халогенната е в пъти по-силна и по-приятна и определено очите ми се чувстват по-добре! Благодаря ви за прекрасната статия!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни