Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Toshiba Tecra - завръщането на самурая?


Интересни неща стават с японското лаптопо-строене. Уж най-технологичната държава в света, а някак си няма нито една доминираща японска компания в тази реномирана технологична сфера.
И всичко това на фона на успехите на корейските Samsung и LG, на тайванските колоси Acer и Asus и на китайският гигант Lenovo.
Но като стана въпрос за Lenovo, елитната им Thinkpad серия всъщност е японска и се проектира в Токио, а самата компания има щаб-квартира в САЩ с регистрирано седалище в Сингапур. Но това е друга тема и друг филм.
Кои са японските производители на лаптопи, оцеляха ли такива въобще, след като някога пионери в тази област бяха точно японските компании NEC, Sharp, Fujitsu и Toshiba?
В разцвета на силите си от японците в момента видимо са Panasonic с техните Toughbook, компания която е част от японския мега-концерн Matsushita. Но това с бронираните военно-полеви и индустриални лаптопи е много ограничен и специфичен пазар. Малцина са чували за Toughbook, а тези, които го знаят го определят като екзотика. Обикновено ги ползват само луди глави за тежки пътешествия, риболов и други авантюри.
Друга добра в момента японска компания е Fujitsu, но след прекратяването на "брака" си с  германците от Siemens, тази компания е по-скоро непозната за европейският потребител. А жалко - в асортимента и в момента са налични супер лаптопи като Fujitsu Celsius (клас Mobile Workstation) и перфектната бизнес серия Lifebook. Fujitsu правят според мен и най-добрите Wacom таблети с прекрасни IPS дисплеи.
Sony е друга японска мега-компания, която се радва на немалък успех дори в САЩ, която има доста привлекателни потребителски лаптопи сред богатият си VAIO асортимент. Но Sony не е корпоративен играч на пазара за лаптопи, при тях няма бизнес модели и графични станции.
Най-голямата японска фирма за лаптопи безспорно е Toshiba, но тази компания през последните години се загуби като синоним на качество, особено като японско. В Европа може да се срещне основно евтината им и доста спорна като качество серия Satellite, но що за японски лаптоп е тази играчка, проектирана в Тайван и произведена в Китай?
Истинските японски лаптопи са Toshiba Tecra и Toshiba Portege. Tecra някога бе основен опонент на Thinkpad в битката за това, кой е по-здрав, надежден, мощен и с по-удобна клавиатура.
Toshiba Tecra бе въплъщение на японското разбиране за здравина, дизайн и традиции. Tecra подозрително много прилича до дизайн, сглобка и решения до другите японци и "японци" - Fujutsu Lifebook и IBM ThinkPad.
Защо говорим за Tecra в минало време? След отличните ни впечатления от Tecra M3 (Pentium M) и Tecra M5 (първо поколение Core), Toshiba се загубиха от полезрението ни. Техните модели след това бяха скучни и безлични откъм параметри, архитектура, видеокарта, дисплей.
И ето, че отново на европейският Used и Remarceted пазар се появяват обилни количества Toshiba от Tecra биснес-серията.
Значи големите европейски фирми не са забравили японската компания? Като върли фенове на японската техника, ние в RMania веднага поръчахме доставка на по-новите Tecra за да проверим развитието или деградацията на качеството от Япония.
И ето, че пред нас са два по-актуални лаптопа Toshiba Tecra A10 и M10. Качеството впечатлява и изглежда непроменено от времената на класиките M3 и M5. А-серията пък е избягала от потребителските си слабости и вече е истински зрял, голям бизнес лаптоп.
Много добри материали, същия лек метален корпус с магнезиево шаси, който има вентилация за хардуера в машината. Клавиатурата е същата като някога, тоест единствената, която може да конкурира класически IBM Thinkpad.
На снимките в галерията виждате отвора за почистване на прах от вентилационната турбина, което е запазена екстра на Fujitsu Lifebook/Celsius. Но при Tecra реализацията е дори по-добра - прозрачен пластмасов уплътнител за въздушният поток и много оригинална система за застопоряване на капачето.
Дисплеите никога не са били силна страна на Toshiba, не са такива и сега. Но поне са много ярки, а при Tecra M10 имаме доста висока резолюция на малка площ.
Бизнес и инженерната насоченост на двата модела си личат от наличието на тракпойнт, COM (RS-232) порт и куплунг за докинг станция.
A10 все пак е малко по-потребителска серия спрямо M-series и това се потвърждава от въоръжението и с добра вградена камера, която доскоро бе табу за корпоративен клас лаптоп. Интересен факт е, че бизнес моделите на Fujitsu имат камери, които са скрити под стикер и са блокирани в BIOS... след много занимавка и намиране на "секретен" BIOS, те започват да работят.
Toshiba са гигант в производството на батерии и са снабдили лаптопите си с качествени батерии, за които е споменато, че са с японски клетки, но се опаковат в корпуси в Китай. Мнозина от вас знаят, че високият клас лаптопи, които са с японски батерии или клетки, нямат нужда от смяна на батерията 5-7 години, докато китайските елементи и контролери имат много по-малък брой цикли разряд-разряд и ако изкарат над година при запазване на 50% от капацитета си е истинско чудо.
Хардуерът на M10 и A10 вече е порядъчно остарял, но Core 2 Duo Penryn и Intel GMA 4500 остават най-надеждната, съвременна архитектура в компютърната индустрия. Всичко след това, последвалите поколения Core с вградените контролери в процесора и процесорна HD Graphics видеокарта... е, на тях им е далече неубиваемостта и "вечността "на Penryn машините, тъй както WV Golf 5 е позор за здравината на WV Golf 2.
Програмирано остаряване - какво да направиш, да оставиш Китай без работа, САЩ и Европа без маркетингови отдели и милиони персонал в магазини и сервизи ли?
Малко лирично отклонение за старостта и производителността. Днес тествах една нова, лъскава и "на хартия" пъргава машина с Core i3 (Ivy Bridge) като по-същото време описвах и провеждах изпитания с Tecra A10. Учудващо, но старата Tecra работеше по-бързо и "по-мазно" спрямо лъскавият нов лаптоп. Даже и в Super Pi разликата бе само 2 секунди в полза на новият лаптоп.
Абсурдно е да обвиняваме хардуера, защото и друг път съм споменавал, че при един и същ процесор, модел лаптоп от висок клас работи много, много по-добре от средния и ниски потребителски класове мобилни компютри.
Затова старата Tecra от висок бизнес клас работи по-добре, по-надеждно и с по-малко необходимост от рестарти, преинсталации и ругатни от нов лаптоп с Core i3, който е от нисък до среден потребителски клас (тоест не е Alienware... за тези, които си въобразяват, че са си купили много висок клас лаптоп за 1500лв.). За сравнение пък ултра-бюджетни модели с Dual-Core Celeron, Pentium или каквото и да е на AMD няма смисъл да говорим.
Затова не се подигравайте с човек, който прави абсурдното твърдение, че старият му ThinkPad T61 работи по-бързо и по-добре от нов лаптоп с Intel Core i3-i5. Това е истина! Затова НАСА все още ползват в МКС горе в Орбита точно ThinkPad T61.

Фото-галерия



Цената и параметрите на Toshiba Tecra A10 
Цената и параметрите на Toshiba Tecra M10

На около тази и даже по-ниска цена от нас може да вземете легендарният ThinkPad T61 или класиката DELL Latitude D830. Но с Toshiba Tecra имате лаптоп от по-ново поколение, с много по-актуална вградена графика, която е на практика вечна, за разлика от дискретните видеокарти.
На малко по-висока цена може да купите и ThinkPad T400, но така губите възможността да се докоснете до автентичният японски дух и да бъдете по-оригинален от баналните традиционалисти с японски Thinkpad, произведен лицемерно под китайски бренд.

Toshiba Tecra (Penryn поколение) е истински японец от Япония... последният самурай в комерсиалният свят на интереси и умишлено влошаващо се качество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни