Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Тест на видеокарти на Advanced Dock с ThinkPad W500

Актуализираме предишното изследване на Thinkpad Advanced Dock с тест на следните по-нови видеокарти:
  • AMD Radeon HD 6570;
  • AMD Radeon HD 6670;
  • AMD Radeon HD 6850;
  • AMD Radeon HD 7450;
  • AMD Radeon HD 7570;
  • AMD Radeon R7 250;
  • AMD FirePro V4800;
  • NVidia GeForce GT640.
Тестовете проведохме на върховият лаптоп за ThinkPad Advanced Dock, който без никакво съмнение е мобилната графична станция ThinkPad W500.
В много от тестовете тази супер машина участва с върховата си конфигурация:
  • Intel Core 2 Extreme X9100 @ 3.06GHz;
  • ATI FireGL V5700;
  • 8GB DDR3 RAM;
  • SSD Samsung 840Evo.

Галерия от тестовата машина

 
Тестови резултати

В 3DMark03 доминацията на 256-битовата HD 6850 е явна, но чудесно се представя и новата Radeon R7 250. Трябва да се отбележи, че R7 250 за разлика от HD 6850 работи без външно захранване.
Фантастично представяне на R7 250 в 3DMark06! Изключително мощна видеокарта, която се захранва изцяло от докинг станцията. Много добър резултат и за AMD FirePro V4800, която също се побира в докинг станцията и няма нужда от допълнително захранване.
3DMark Vantage "толерира" видеокартите на NVidia като им дава предимство заради Cuda ускорението.
В OpenGL теста на Cinebench, с внушителен резултат побеждава новата AMD Radeon R7 250.
Основен тест за работна станция (Workstation) е SPECViewPerf. Виждаме много ниски резултати с външни видеокарти, което се дължи на пропускателната способност на PCI-e шината. При ThinkPad Advanced Dock видеокартите комуникират със системата чрез PCI-e x1 шина.
Много ниски резултати в CATIA за външните видеокарти. Дори FirePro V4800, която е много по-производителна от вградената в лаптопа FireGL V5700 показва доста нисък резултат.
Подобна е ситуацията и в Maya, но тук V4800 показва по-нормален резултат.
Същата разлика наблюдаваме и в PRO/Engineer.
В SolidWorks имаме добър резултат за FirePro V4800.
В изключително тежкият Siemens Teamcenter само вградената FireGL V5700 има сили да покаже над 10fps. Всички останали видеокарти имат производителност, клоняща към 0fps.
Unigraphics NX показва учудващи сили на новата R7 250 да бъде много над останалите непрофесионални видеокарти.
Широчината на PCI-e шината не влияе на изчислителните ресурси на графичните процесори, което се вижда от Bitcoin теста, къде мощната 256-битова HD 6850 е с много над останалите видеокарти.
Това е консумацията на видеокартите в покой (десктоп режим) и под натоварване (3DMark06). Radeon HD 6850 е захранена в външен блок, чиато консумация е калкулирана в резултата.

Видео-демонстрация (в игри) 
 

Изводи
Моделите на Thinkpad от T60/T60p до T500/W500 са все още единствените, които имат фирмена докинг станция с PCI-e слот, позволяващ ъпгрейд с актуална видеокарта.
Въпреки, че докинг станцията осигурява едва PCI-e x1 скорост към видеокартите, производителността е достатъчна за подкарване на повечето съвременни игри.

2 коментара:

niki179 каза...

Здравейте, ползвам подобна машина, собствена модикция, хибрид между W500 иT60p, тоест дъното с процесора на W500 в шасито и дисплея на T60p, Имам подобна докинг станция vidock 4 свързана през expess card slot и резултатите с Geforse gt440 са аналогични на постигнатите от вас. Разликата идва само от възможността да се ползват карти със захранване до 150W. Искам само да уточня, че въпреки, че докинга е plug&play, производителността много зависи от настройките за първичен видео адаптер в BIOS. Тоест при мен има по-добра произвидителност, когато задам в BIOS да зарежда външна видео карта. Ако ми позволите и да задам един въпрос, в ревюто си за Lenovo T500, пишете че е възможно поставянето на msata SSD. Понеже искам да се възползвам от такъв вариант за upgrade, тествали ли сте тази възможност, понеже четох, че T500/W500 нямат msata контролер за SSD, наличен чак при T520. Поздрави :)

кен каза...

Грешката е наша за mSATA. Просто китайският ни доставчик доста преувеличи възможността за работа с по-стари модели. mSATA има на моделите след Sandy Bridge поколение, тоест след и включително T420/T520. Ще бъде интересно да покажем снимки на невероятният хибрид... съвет - постни ги и в сайта на Lenovo. Поздрави.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни